SerdarAtik'in temel yanlışı, panelin verimli çalışacağı 5 saatlik süreyi toplam süre olarak alması. Paneller bu 5 saatlik süre dışında da elektrik üretecektir. Hatta geceleyin sokak lambası altında üreteceğine dair yorumlar bile vardı. Verimli çalışma süresinin toplam enerji üretme süresine eşit olmadığını unutmayalım.
Mehmet ağabey, sizin elkitabını tarayıp bana e-posta ile gönderin, yardımcı olmaya çalışayım:
ta2rx@tcswat.org
Bir karavanda ki 12 voltluk ekovatla çalışan buzdolabı günde 16 saat çalışıyorsa o buzdolabının bakıma ihtiyacı var demektir.
Zaten şayet dolapta "ETKİN DORDURMA" konumunda çalıştırma yoksa akşam olup ortam sessizleşince dolabı kapatırız ki zaten dolap artık açılıp kapatılmadığından kendide durur.Yani bence bir karavanda dolap bence ortalama 8 saat kadar çalışır ki bu bile fazladır ya dolabın ısı yalıtımı iyi değildir yada dolap hor kullanılmakta içine çok sıcak maddeler konmakta yada kapısı gereginden fazla açık bırakılmaktadaır.Dolabın ekovatını 40watt kabulü ile
8 saat çalışsa 40 X8=320 Watt/saat tüketim olur.
şerit ledin 1 metresi 0.4 amper çeker yani 12X0.4=4.8 watt yapar buna 5 watt diyelin sizin tabloya göre 40 watlık harcama için 40/5= 8 metre şerit ledi sürekli yakmak gerek.karavanda 8 metre ledi nerelere koyacaksınız ki.Ledleri kaç saat yakacaksınız 4 metre ledimiz olsun hava iyice kararıncaya dogru yani saat 7 sularında ledleri açtık hergün üstüste gece 12 ye kadar oturduk var sayarsak 5 saatX4metre led X0.4=8 watt/saat yapar 10 watt/saat diyelim
Vebasto diye marka ismi ile adlandırdığımız ısıtma sistemine gelince ya dolap kullanacagız ya ısıtma sistemi; karavanda ikisi birden aynı anda nasıl gerek olacak ki.
Elektrikle temizlik suyu ısıtma işini tasarruf adına unutuyor o işi tüpgaz ile yapıyoruz.
Telefon şarjı için hesap yapılırmı ama yinede yapalım 3 adet akıllı cep telefonu varsa 2.5 amper/saatlık aküleri var sayalım toplamda 7.5 amper saat yapar 8 diyelim 8X12=36 watt/saat yapar 40 olsun.
Su pompası yani hiroforumuzu gün içinde toplamda ne kadar kullanacagımız tam kesin olmasada depomuzdaki suyu idareli kullanmak adına her halde su pompası gün içinde 1 saatten fazla çalışmaz etti 30 watt/saat.
TV ,uydu kullanılmıyor ama yinede kullanalım tv boyutuna göre 50-60 watt enerji tüketiyor.Günde 4 saat kullandığımızı var sayarsak
60X4240 watt/saat yapar 250 diyelim
Günlük toplam elektrik enerjisi harcamasına bakarsak
320 watt/saat dolap
10 watt/saat aydınlatma
40 watt/saat şarj
30 watt/saat hidrofor
250 watt/saat TV
------
650 watt tüketim olur.Bu da bize 650/12=55 AMPER değerini verir .
ısıtıcı sistemide aynı anda çalıştırdık diyelim.
Ortamın serinleyip ısıtıcıyı açmamız için gece olması gerekecek zaten gece uzun değil ama yinede yükseğe ayarlı termostatı ile günde çalışsın çalışsın 4 saat çalışır 30X4=120 watt saat yapar bununda akımı 10 amperdir
Her şeyi açsak bile 55+10 =65 amper civarında işi bitiriyoruz %15 fazlası ile 75 amper /gün ile iş bitiyor.Bu degeri kabul ile akümüzü garantili saglıklı tutmak için kapasitesinin de 75X4= 300 amper / saat yada en azından için 75X3= 225 amper/saat olması gerektiğini buluyoruz
Sabah oldu güneş çıktı güneş paneli işbaşı yaptı. geceden 75 amper eksiğimiz var.dolap gündüz 6 saat çalışsa 30X6=180 watt tüketir eder 15 amper hidroforu biraz kullandık 2 amper de o tuketti.TV yi arada 2 saat açtık 120 watt tüketti yani 10 amper.
Bizim gariban güneş paneli üstüne güneş ışığı geldiği toplam sürede 75+15+2+10 yuvarlak hesap 100 amper üretmesi gerekir.
İşte şimdi zurna ZIRRRT DEDİ.
Panel kaç saat elektrik üretebilir verimi nedir.Önce verimi unutup %100 var sayalım.
karavanla yazın gezdiğimizi kabul edersek gökte güneş ışıgı 12 saat garantili olarak pırıldıyor biz panelimiz için 8 saat kuvvetli güneş işiği var dersek 100 amperi bu 8 saatte üretmesi gerekir yani 100 amper yapar 1200 watt eh 8 e bölünce 150 watt yapar.
Benim hesap ve kabullerim böyle.
Bu hesaplamada panelin güneşe bakma konumuna göre verimini hesaba katmadık.150 watt sonucuna ulaşınca verim katsayısını fazla incelemeden panelimizi 200 watlık yaparız.
Şimdilik benden bu kadar.
Saygı
Bu durumda ; gündüz piknik tüpü ile , gece yatmadan ( gece buzdolabını tüpgaz ile çalıştırmak karavanın havasını aşırı derecede kirletmesi nedeniyle ) 12 volt akü ile çalıştırırsam , akü şarjında problem yaşamayacağımı gösteriyor .
Bilgilendirme için çok teşekkür .
Merhaba.
Sayın arkadaşlar size göre benim hatalarımı sıralamışsınız bende sizlere kendi mantığımla cevap vereyim.
1-)Dünyanın en problemsiz markaları 14-15 saat ortalamayla çalışmaktadır ve 3-4 kişilik bir seyahat söz konusuysa o buzdolabının kapağı sürekli açılır kapanır .
2-)Aydınlatma ile ilğili net bir bilği verilmediği için spot letler olduğunu var saydım.
3-)Isıtıcı ile ilğili olarak siz günübirlik gidip geliyorsanız kullanmazsınız ama birkaç gün kalıyorsanız banyo suyu için ısıtıcı kullanırsınız karavanın üzerinde hibrit solar paneliniz yoksa veya kazanda ısıtıp maşrapayla banyo yapacaksanız ayrı bir konu.
Bu arada bedavaya su ısıtmak varken niye su ısıtmak için tüp kullanayım o ayrı bir konu?
4-)Hem ısıtıcı hemde webosta konusuna gelelim arkadaşımız düzce civarında yaşadığını belirtti yazın hava güzel olabilir ama dağlık bir bölgede gündüz hava sıcakken gece yorganla yattıgınız olmuyor mu?Webosta yı yorgana tecih ederim.
5-)Şarj konusuna gelince bir notebook ortalama 90 watlık enerji sarfiyatı yapmaktadır çoğumuzun internetle veya iş icabı maillerle işlerimiz oluyor bunların hepsini malesef telefonlarla yapamaya biliyoruz.Ve malesef coğumuz bir şekilde tatildeyken bile çalışmak zorunda kalabiliyoruz veya çocuklarımız kullanmak istiyor.
6-)Solar hesabı yapılırken sadece yaz ayları hesaba katılmaz kış aylarıda dikkate alınır solar paneller gece lambasındanda elektrik üretebilir dediniz teorik olarak doğrudur ama pratikte malesef bu öyle olmuyor hatta mono kristal panel kullanırsanız güneş acısını en iyi seviyeye gelene kadar alacagınız verim malesef yeterli olmuyor.
7-)Karavanla seyahatin mantıgı evimizde kullandıgımız ama seyahat ederkende yanımızda olmasını istediğimiz nominal ihtiyaçlarımızında yanımızda olmasıdır yoksa çadır kurarırız tüpede webosta sisteminede klimayada ihtiyacımız olmaz.
Arkadaşa aracındaki kullandıgı cihazları sorunca sadece aracının bilğilerini verdi ne kullandığı buzdolabı nede diger cihazlarla ilğili bilği verdi bende ortalama değerleri belirtttim.
Tekrar söylüyorum sarf hesabı yaparken maksimum sarf hesaplanır solar enerji hesabı yapılırken minumum enerji verimi hesaplanır bu şekilde planlama yapılır.
Bu arada illaki solar panellerin doldurmasına gerek kalmadan gideceginiz yol uzunsa altenatör to battery cihazıylada giderken akülerinizi doldurursunuz bu size artı bir enerji sağlar.
Saygılarımla.