ince999
Her ne yaşarsan yaşa,sonunda keyfini çıkar
Günlük 100-110 amperlik tüketimi nasıl hesapladınız acaba?
MerhabaGünlük 100-110 amperlik tüketimi nasıl hesapladınız acaba?
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Benim tüketimim sizin yaptığınız hesabın da altında çıkacağından eminim.Çünkü ben de tv,anten,tablet yok.Buzdolabımın motoru 25 lik ve 90 lt lik büro tipi buzdolabı,tek başıma gezdiğim için kapısı da pek açılmazBenim asıl merak ettiğim hangi yerli markalara güvenebiliriz?Ucuz diye alıp sonradan pişman olmak istemiyorum.Bir karavanda ki 12 voltluk ekovatla çalışan buzdolabı günde 16 saat çalışıyorsa o buzdolabının bakıma ihtiyacı var demektir.
Zaten şayet dolapta "ETKİN DORDURMA" konumunda çalıştırma yoksa akşam olup ortam sessizleşince dolabı kapatırız ki zaten dolap artık açılıp kapatılmadığından kendide durur.Yani bence bir karavanda dolap bence ortalama 8 saat kadar çalışır ki bu bile fazladır ya dolabın ısı yalıtımı iyi değildir yada dolap hor kullanılmakta içine çok sıcak maddeler konmakta yada kapısı gereginden fazla açık bırakılmaktadaır.Dolabın ekovatını 40watt kabulü ile
8 saat çalışsa 40 X8=320 Watt/saat tüketim olur.
şerit ledin 1 metresi 0.4 amper çeker yani 12X0.4=4.8 watt yapar buna 5 watt diyelin sizin tabloya göre 40 watlık harcama için 40/5= 8 metre şerit ledi sürekli yakmak gerek.karavanda 8 metre ledi nerelere koyacaksınız ki.Ledleri kaç saat yakacaksınız 4 metre ledimiz olsun hava iyice kararıncaya dogru yani saat 7 sularında ledleri açtık hergün üstüste gece 12 ye kadar oturduk var sayarsak 5 saatX4metre led X0.4=8 watt/saat yapar 10 watt/saat diyelim
Vebasto diye marka ismi ile adlandırdığımız ısıtma sistemine gelince ya dolap kullanacagız ya ısıtma sistemi; karavanda ikisi birden aynı anda nasıl gerek olacak ki.
Elektrikle temizlik suyu ısıtma işini tasarruf adına unutuyor o işi tüpgaz ile yapıyoruz.
Telefon şarjı için hesap yapılırmı ama yinede yapalım 3 adet akıllı cep telefonu varsa 2.5 amper/saatlık aküleri var sayalım toplamda 7.5 amper saat yapar 8 diyelim 8X12=36 watt/saat yapar 40 olsun.
Su pompası yani hiroforumuzu gün içinde toplamda ne kadar kullanacagımız tam kesin olmasada depomuzdaki suyu idareli kullanmak adına her halde su pompası gün içinde 1 saatten fazla çalışmaz etti 30 watt/saat.
TV ,uydu kullanılmıyor ama yinede kullanalım tv boyutuna göre 50-60 watt enerji tüketiyor.Günde 4 saat kullandığımızı var sayarsak
60X4240 watt/saat yapar 250 diyelim
Günlük toplam elektrik enerjisi harcamasına bakarsak
320 watt/saat dolap
10 watt/saat aydınlatma
40 watt/saat şarj
30 watt/saat hidrofor
250 watt/saat TV
------
650 watt tüketim olur.Bu da bize 650/12=55 AMPER değerini verir .
ısıtıcı sistemide aynı anda çalıştırdık diyelim.
Ortamın serinleyip ısıtıcıyı açmamız için gece olması gerekecek zaten gece uzun değil ama yinede yükseğe ayarlı termostatı ile günde çalışsın çalışsın 4 saat çalışır 30X4=120 watt saat yapar bununda akımı 10 amperdir
Her şeyi açsak bile 55+10 =65 amper civarında işi bitiriyoruz %15 fazlası ile 75 amper /gün ile iş bitiyor.Bu degeri kabul ile akümüzü garantili saglıklı tutmak için kapasitesinin de 75X4= 300 amper / saat yada en azından için 75X3= 225 amper/saat olması gerektiğini buluyoruz
Sabah oldu güneş çıktı güneş paneli işbaşı yaptı. geceden 75 amper eksiğimiz var.dolap gündüz 6 saat çalışsa 30X6=180 watt tüketir eder 15 amper hidroforu biraz kullandık 2 amper de o tuketti.TV yi arada 2 saat açtık 120 watt tüketti yani 10 amper.
Bizim gariban güneş paneli üstüne güneş ışığı geldiği toplam sürede 75+15+2+10 yuvarlak hesap 100 amper üretmesi gerekir.
İşte şimdi zurna ZIRRRT DEDİ.
Panel kaç saat elektrik üretebilir verimi nedir.Önce verimi unutup %100 var sayalım.
karavanla yazın gezdiğimizi kabul edersek gökte güneş ışıgı 12 saat garantili olarak pırıldıyor biz panelimiz için 8 saat kuvvetli güneş işiği var dersek 100 amperi bu 8 saatte üretmesi gerekir yani 100 amper yapar 1200 watt eh 8 e bölünce 150 watt yapar.
Benim hesap ve kabullerim böyle.
Bu hesaplamada panelin güneşe bakma konumuna göre verimini hesaba katmadık.150 watt sonucuna ulaşınca verim katsayısını fazla incelemeden panelimizi 200 watlık yaparız.
Şimdilik benden bu kadar.
Saygılar
Sn. Arkadaşlarım
İnternette , şu anda kullanmakta olduğum enerji sisteminde belirttiğim ( CXN40-1.1 ) regülatörü bu gün arattım . Bu başlık altında cihaz görünüyor. Başlıkların biri nin altında kullanma talimatı Türkce çeviri olarak açıklanıyor. Fakat açıklama bilgileri bir-birinin üzerine yazılmış gibi bir görüntü var . çok ugraşmama rağmen okuyamadım . Bu sayfa biçimini nasıl çözümleyebileceğimi bulamadım . Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var .
İlgilerinize teşekkür ederim.