Bu kurama göre ''Bu toplum ahlaksız bir toplum'' önermemin nedeni bu toplumun çoğunluğunun dini inanışı değil, onlara gerekli olan eğitimi veremiyor olmamızdır. Bizim sistemimiz hala çoğunlukla iyi çocuk, iyi birey, iyi vatandaş, iyi müslüman vs yetiştiriyor benim içinde olduğum kademelerde. Daha yüksek ahlak düzeyine daha üst sınıflarda daha sıklıkla ulaşılıyor olduğunu düşünmek istiyorum. Ama benim gördüğüm kadarıyla bizim sistemimizin ana hedefi hala üst düzey ahlaki davranışlar değil. Sistemin amacı Gandhi gibi, Nelson mandela gibi, Atatürk gibi kişiler yetiştirmek değil veya bunu ilköğretim seviyesinde başaramıyoruz malesef. Tabii ülkemizde kendi kendini geliştirmek dediğimiz şeyin halk arasında hak getire olduğunu da bilmemiz lazım.
Daha bugün bir öğrencim bana yalnız yaşamanın günah olduğunu anlatmaya çalışıyordu. Eğer öğrencim İnsan hakları nedeniyle bireylerin yalnız yaşamaya hakları olduğu ilkesine inanıyor olsaydı, daha üst seviye bir ahlaki durum olan bu durum onda daha gelişkin olacaktı ve yalnız yaşamanın günah olup olmadığını umursamayacaktı bile. Tıpkı benim gibi. Günah bile olsa umrumda değil. Bu konuları tartışıp tartışıp da bir türlü çözemeyen bir sürü sözde alimler düşünsün yalnız yaşamak günah mıydı? Değil mi ama, Bana ne kardeşim... İstediğim gibi yaşarım, kimse de karışamaz.