Ahşap ile İlgili Teknikler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 576
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 201,415
Ynt: Ahşap ile İlgili Teknikler

Levent bey projemi çizdim elimden geldiği kadar :smiley: bi bakabilir misiniz yanlış bir yer var mı? bir tek resimde mavi olarak görünen sırt kısmının ölçüsünden tam emin olamadım sanırım o kısmı en son kestieceğim. Tekrar teşekkürler.

[imgzoom]http://img220.imageshack.us/img220/7468/proje.jpg[/imgzoom]

Etiketler

biraz ölçülerde düzeltme

www.jpg

levent abi motokaravan yapma hayallerime başlamadan önce. anladım ki boş durmamalıyım. ve ufak tefek de olsa evde bu marangozluk işlerine artık bir yerden başlamalıyıım. yani bir planya makinesini veya frezeyi ilk defa karavan yaparken kullanmak istemiyorum. evvelinde biraz el alışkanlığı kazanmak niyetindeyim. zaten bir aksilik olmaz ise evin borcu bitmeden zaten karavan yapamayacağıma göre hiç olmazsa o zamana kadar kendi el becerimi artırarak kendime yatırım yapmak istiyorum. bu niyetle haftasonu buradaki yapı marketleri vs. gezdim. ama gezdikçe kafam karıştı. bazı aletlerin hem ucuzları var hem aynı işi yapan nerdeyse iki katı fiyatlıları. elbetteki imkanlar el versede hepsinin en kalitelisini alsak ama malum bu işler bir yere kadar. diğer yandan ise ucuz diye adi bir malı alıp paramı boşa çarçur etmek te istemiyorum. bu sebeple iyi bir fiyat/kalite/kullanışlılık oranına sahip olduğunu düşündüğün makine isimlerini sizden alabilir miyim? mesela:
sunta kesme için; şu markanın şu modeli en iyi ama şu işini görür gibi (bu arada tarif ettiğin o tezgahı yapmak niyetindeyim.belki benim sana sormadan alacapğım sunta kesme ile o tezgahı kullanmak olanaksızdır.)
yada zımpara makinesi için çok fazla önemi yok en ucuzunu alabilirsin gibi önerileriniz gerçekten kafamdaki pek çok soru işaretini giderek. şimdiden teşekkürler.
almayı planladığım makineler:
planya
sunta kesme veya tavsiye ederseniz benimde imkanlar el verirse tezgahlı bir makine de olabilir. ama siz derseni ki tezgahlı makineye gerek yok. tamam benim için bence de gerek yok.
freze
avuç içi taşlama
zımpara makinesi
dekopaj
küçük bir kaynak makinesi

tabi hepsini bir arada alamam ama zaten daha hazırda karavan yapacak bir aracım olmadığı için bu aletlerin hepsini bir anda edinmemin bir mecburiyeti de kalmıyor. ama forumdan kendi karavanını yapanların resimlerinden ve açtıkları konulardan öğrendim ki; öyle ıvır zıvır el aletleri ile hemen olmuyor bu karavan işi. tama belki 5-6 ayda yapılıyor ama o süreç içinde kullanılan onca alet makine kim bilir ne kadar zaman öncesinden o kişilerin ellerinde bulunuyordur? ben kendimi sizlerin yanında altyapının altyapısında görüyorum. ve bugün itibariyle özellikle bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. sağlıcakla kalın.

Levent bey yanıt verdiğiniz için çok teşekkürler, en olarak 75 cm biraz fazla oluyor bizim mekan için bu şekilde nerdeyse karşılıklı iki takımda bir koltuk kadar bir kaybımız olur. Acaba 60 cm uygun olmaz mı? Mesela resimde gösterdiğim koltukların eni 60 cm biraz da onları baz alarak ölçümlendirmiştim. Hatta o bile biraz fazla geliyor da sünger kalınlıklarıyla beraber düşeceği için 40 cm lik oturma alanıa ulaşabilmek için mecburen 60 olması gerekiyor. Çizimde tam ifade edememişim alt oturma yerinde 10 cmlik sünger sırt kısmında 8 cm lik sünger olacak her ikisi de 5 cm kadar yan tahtalardan dışarıya taşacak. Yandan göründüğünde 5 cmlik süngerler varmış gibi yani.

Levent bey masif paneller hakkında ne diyorsunuz? mdf lam yerine bunu kullanmak istiyorum bu malzeme işlenmiş bir malzeme mi yoksa aldığım zaman benim cila boya yapmam gerekiyor mu? Fiyat olarak mdf lame göre ucuz mu yoksa daha mı pahalı acaba? Sizi yoruyorum kusura bakmayın
friends.gif
flowers.gif

Mahmut bey (Wankel),

Kendi kişisel tercihlerimi belirteyim:

Dediğiniz doğru. Ben kendi aletlerimi uzuuuun bir zaman diliminde topladım. O dönemde bulabildiğim en makul fiyatlı ürünlere yönelmiştim. Bu nedenle sunta kesme makinem Skill, diğerlerinin çoğu Black & Decker. Ama şimdi piyasadaki aletler o dönemde olsaydı muhtemelen hepsini en ucuzundan alırdım. Çünkü örneğin Black & Decker'lar için üreticisi "bunlar profesyonel aletler değil, hobi amaçlı. Profesyonel kullanım için garanti veremeyiz" diyor. Şu an piyasada bulabileceğiniz Çin mallarına kıyasla biraz daha kaliteli. Ama benim açımdan hepsi aynı işi görüyor. Marangozluğu meslek olarak icra etmeyeceğimize göre profesyonel aletlere para yatırmak bana anlamlı gelmiyor. Bu yüzden örneğin kullandığım avuç taşlama motorunu Carrefour'dan 15 TL'ye aldım. Senelerdir bütün işimi rahat rahat görüyor. Çünkü senede bir kaç defa ya kullanırım, ya kullanmam. Kayınpederime aynı yerden farklı bir zamanda 15 TL'ye darbeli matkap aldım. Hala kullanıyor. Sebebi aynı... Bu tür aletler ağır işe gelmiyor, doğru. Zaten biz de o kadar ağır iş yapmak peşinde değiliz. Kendi adıma imalat sürecinde bozulduğu takdirde, gider bir tane daha alırım diye düşünüyorum. Satın alacağım zaman da Internet'ten en ucuz ürünleri alıyorum. Herhangi bir inşaat malzemeleri superstore'undan (üzerine kargo ödememe rağmen) daha ucuza geliyor.

Tercihler böyle olunca, sunta kesme makimem olmasına rağmen 270 TL'ye yatar testere almak bana büyük bir masraf kapısı gelmedi örneğin. Çünkü sunta tesmeyi yatar testere olarak kullanabilmek için yapmam gereken tezgah muhtemelen beni çok uğraştıracaktı. Elde edeceğim sonuca da değip değmeyeceği konusunda emin değilim. Bu yüzden gidip işe/amaca uygun yeni bir cihaz daha alıp ekipmanımı zenginleştirmeyi tercih ettim.

Başkalarının tercihleri farklı olabilir. Bunlar benimkiler.

TA2RX' Alıntı:
Mahmut bey (Wankel),

Kendi kişisel tercihlerimi belirteyim:

Dediğiniz doğru. Ben kendi aletlerimi uzuuuun bir zaman diliminde topladım. O dönemde bulabildiğim en makul fiyatlı ürünlere yönelmiştim. Bu nedenle sunta kesme makinem Skill, diğerlerinin çoğu Black & Decker. Ama şimdi piyasadaki aletler o dönemde olsaydı muhtemelen hepsini en ucuzundan alırdım. Çünkü örneğin Black & Decker'lar için üreticisi "bunlar profesyonel aletler değil, hobi amaçlı. Profesyonel kullanım için garanti veremeyiz" diyor. Şu an piyasada bulabileceğiniz Çin mallarına kıyasla biraz daha kaliteli. Ama benim açımdan hepsi aynı işi görüyor. Marangozluğu meslek olarak icra etmeyeceğimize göre profesyonel aletlere para yatırmak bana anlamlı gelmiyor. Bu yüzden örneğin kullandığım avuç taşlama motorunu Carrefour'dan 15 TL'ye aldım. Senelerdir bütün işimi rahat rahat görüyor. Çünkü senede bir kaç defa ya kullanırım, ya kullanmam. Kayınpederime aynı yerden farklı bir zamanda 15 TL'ye darbeli matkap aldım. Hala kullanıyor. Sebebi aynı... Bu tür aletler ağır işe gelmiyor, doğru. Zaten biz de o kadar ağır iş yapmak peşinde değiliz. Kendi adıma imalat sürecinde bozulduğu takdirde, gider bir tane daha alırım diye düşünüyorum. Satın alacağım zaman da Internet'ten en ucuz ürünleri alıyorum. Herhangi bir inşaat malzemeleri superstore'undan (üzerine kargo ödememe rağmen) daha ucuza geliyor.

Tercihler böyle olunca, sunta kesme makimem olmasına rağmen 270 TL'ye yatar testere almak bana büyük bir masraf kapısı gelmedi örneğin. Çünkü sunta tesmeyi yatar testere olarak kullanabilmek için yapmam gereken tezgah muhtemelen beni çok uğraştıracaktı. Elde edeceğim sonuca da değip değmeyeceği konusunda emin değilim. Bu yüzden gidip işe/amaca uygun yeni bir cihaz daha alıp ekipmanımı zenginleştirmeyi tercih ettim.

Başkalarının tercihleri farklı olabilir. Bunlar benimkiler.
Bekir abi cevabın için teşekkürler. sizin yaklaşımınız da aslında mesajınızda da buyurduğunuz üzere gayet mantılı. ancak o ucuz elektrikli el aletlerinden hatta 25 TL. ye aldığım matkaptan hiç istifade edemeden bozulunca ne hikmetse ucuz el aletlerinden hep endişe duyar hale geldim belkide. benim merak ettiğim konu örneğin 50 TL. lik bir zımpara makinesi ile 100 TL. lik bir zımpara makinesi arasında gerçekten fiyat/fayda oranını tecrübe ettiğimizde ucuz olan alet kendinin iki katı fiyatında olan aletten gerçekten yarı kalitede yada faydada mıdır? belkide sizin verdiğiniz örnekte olduğu gibi bleck and decker a sadece markası yüzünden fazla para ödüyor da olabiliriz?

yorukibrahim' Alıntı:
Levent bey yanıt verdiğiniz için çok teşekkürler, en olarak 75 cm biraz fazla oluyor bizim mekan için bu şekilde nerdeyse karşılıklı iki takımda bir koltuk kadar bir kaybımız olur. Acaba 60 cm uygun olmaz mı? Mesela resimde gösterdiğim koltukların eni 60 cm biraz da onları baz alarak ölçümlendirmiştim. Hatta o bile biraz fazla geliyor da sünger kalınlıklarıyla beraber düşeceği için 40 cm lik oturma alanıa ulaşabilmek için mecburen 60 olması gerekiyor. Çizimde tam ifade edememişim alt oturma yerinde 10 cmlik sünger sırt kısmında 8 cm lik sünger olacak her ikisi de 5 cm kadar yan tahtalardan dışarıya taşacak. Yandan göründüğünde 5 cmlik süngerler varmış gibi yani.

Levent bey masif paneller hakkında ne diyorsunuz? mdf lam yerine bunu kullanmak istiyorum bu malzeme işlenmiş bir malzeme mi yoksa aldığım zaman benim cila boya yapmam gerekiyor mu? Fiyat olarak mdf lame göre ucuz mu yoksa daha mı pahalı acaba? Sizi yoruyorum kusura bakmayın
friends.gif
flowers.gif

-75cm müşterinin yayıla bayıla oturabilmesi için iyi olurdu :smiley: diye ölçü verdim ama yer müsade etmiyorsa 60cm neden olmasın
-masif paneller size daha pahalıya mal olur, verniklenmesi veya boyanması gerekiyor

el aletleri konusuna gelince Bekir bey gibi düşünüp bu tarz el aleti alabilirsiniz, bense piyasadaki alabileceğiniz en kaliteli ürünü almanızı tavsiye ederim, çünki bir imalata girdiğiniz zaman aletinizede güvenebilmeniz lazım, ucuz aletler iş yaparken bozulup dağılırken sizede zarar verebilir, aletlerin bazıları hata affetmezler mesala el frezesi, dönüş hızı minumum 9000-10000 devirdir ve siz çalışırken farkında olmadan zorladığınız bir zaman da rulman dağıtmasını düşünemiyorum, marangozluk mesleğini yapan insanların %90'nının vucudunda en az bir parça eksiktir
(ben 9,5 parmak dolaşıyorum mesala :smiley:) bu yüzden en kalitelisini alamazsanızda orta fiyatlardaki ürünleri tercih edebilirsiniz

planya..................................................orta kalite-yüksek
sunta kesme.........................................orta kalite-yüksek
freze....................................................orta kalite-yüksek
avuç içi taşlama......................................orta kalite-yüksek
zımpara makinesi.....................................ucuz olabilir
dekopaj.................................................ucuz olabilir
küçük bir kaynak makinesi.........................orta kalite-yüksek

buralpdi' Alıntı:
-75cm müşterinin yayıla bayıla oturabilmesi için iyi olurdu :smiley: diye ölçü verdim ama yer müsade etmiyorsa 60cm neden olmasın
-masif paneller size daha pahalıya mal olur, verniklenmesi veya boyanması gerekiyor

el aletleri konusuna gelince Bekir bey gibi düşünüp bu tarz el aleti alabilirsiniz, bense piyasadaki alabileceğiniz en kaliteli ürünü almanızı tavsiye ederim, çünki bir imalata girdiğiniz zaman aletinizede güvenebilmeniz lazım, ucuz aletler iş yaparken bozulup dağılırken sizede zarar verebilir, aletlerin bazıları hata affetmezler mesala el frezesi, dönüş hızı minumum 9000-10000 devirdir ve siz çalışırken farkında olmadan zorladığınız bir zaman da rulman dağıtmasını düşünemiyorum, marangozluk mesleğini yapan insanların %90'nının vucudunda en az bir parça eksiktir
(ben 9,5 parmak dolaşıyorum mesala :smiley:) bu yüzden en kalitelisini alamazsanızda orta fiyatlardaki ürünleri tercih edebilirsiniz

abi teşekkür ederim. mesajdan gerekli dersler alınmıştır.

buralpdi' Alıntı:

Çok teşekkür ederim levent bey bu hafta sanırım bir tabaka alıp 2 tane koltuk çıkaracağım resimlerini eklerim mutlaka umarım beğenirsiniz :D

yorukibrahim' Alıntı:
Çok teşekkür ederim levent bey bu hafta sanırım bir tabaka alıp 2 tane koltuk çıkaracağım resimlerini eklerim mutlaka umarım beğenirsiniz :D

Çalışmalarını sabırsızlıkla bekliyoruz, resimlerini mutlaka çek bizlerede faydası olacaktır. Kolay gelsin.

hazır ahşap konusunda bilgili ve tecrübeli arkadaşlar buradayken birşey sormak istiyorum yatlarda ve artık banyolarda da kullanılan tik ağacından zemin kaplamalar var ya arası siyah dolgulu... metrekare fiyatlarını bilen varmıdır acaba?

Herkeze iyi akşamlar. Hiç kimseden ses çıkmıyor. Herkezin soracağı sorular bitti, benim gibi acemiler öğreneceğini öğrendi galiba. Ustalarımıza suru yönelten, fikir isteyen yok.

Yakında 3 kapılı bir dolap yapmaya başlıyacağım, bakın ozaman suruları görün siz. Benden bıkacaksınız ustalar.

Kendinize iyi bakın. Sağlıklı sıhhatlı günler dilerim.

Zafer bey ustalar motokaravan başlığı altında kendi karavanlarını yapmakla meşkul o sebeple buraya pek ilgi yok bence sizde dolap işini bitirip kendi karavanınızı yapmaya başlayabilirsiniz ;) o başlıklarda çokca sohbet var kalın sağlıcakla.

yine bir solukta okuduğum bir konu. Levent bey harikasınız, size çok teşekkür ederim. Yusuf kardeşim sen de öyle. herşey gönlünüzce olsun. konuya gerek bilgisi ile gerek tecrübesi gerekse sorularıyla katkısı olan her kese çok teşekkür ederim. arşivlik bir konu olmuş.

farkında olmadan meşhur olmuşum arkadaşlar ;D
bu yazı 13.02.2010 tarihinde yayınlanmış

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=13775513&tarih=2010-02-13

abolgi' Alıntı:
yine bir solukta okuduğum bir konu. Levent bey harikasınız, size çok teşekkür ederim. Yusuf kardeşim sen de öyle. herşey gönlünüzce olsun. konuya gerek bilgisi ile gerek tecrübesi gerekse sorularıyla katkısı olan her kese çok teşekkür ederim. arşivlik bir konu olmuş.

teşekkürler Ahmet bey :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,652
Kayıtlı Üye Sayımız
166,518
Kaydolan Son Üyemiz
panelhizmetleri123

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR