97 Grand Cherokee 5.2 ile İlgili Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan black Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 215
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 96,973

black

Kamp I
Yer
İzmir
Selam,
Uzun süredir bir Grand Cherokee almak istiyordum ve en sonunda, 5 gün önce 97 model, 163.000 km'de bir Grand Cherokee 5.2 aldım.
Arabamı gerçekten çok beğendim (benzin sarfiyatı hariç :smiley:). Motorun sesini duymak bile zevk veriyor insana.
Takip ettiğim kadarıyla bu forumda Cherokee hakkında oldukça deneyimli ve bilgili arkadaşlar var. Eğer ilgilenirseniz birkaç soru sormak istiyorum.
Öncelikle arabayla sağa-sola dönerken tekerleklerden "cıyırtı" tabir edebileceğim bir ses geliyor. Sebebi nedir sizce?
Bir de direksiyonu sağa çevirirken bazen bir noktada bir "kıtırtı" duyuyorum. Bu nedendir?
Genel olarak arabayı kullanırken dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?
Bir de LPG taktırmayı düşünüyorum, herkes farklı bir markadan-ustadan bahsediyor, sizin fikirleriniz neler?
Not: Arkadaşlar, motor vs. konusunda çok fazla bilgim olmadığı için sorularım çok basit ve gülünç görünebilir. Kusura bakmayın, derdimi ancak böyle anlatabiliyorum :smiley:
Şimdiden teşekkürler...

Etiketler
Ynt: 97 Grand Cherokee 5.2 ile İlgili Yardım

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz..Aracınız hayırlı olsun ..
Diğer arkadaşlarımızın sizi daha iyi tanıyabilmeleri için off-road bölümümde yer alan
''Tanışma Köşesi'' 'nde kendinizi tanıtabilirseniz memnun oluruz.
Sevgiler, saygılar...
Link aşağıdadır :

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=9726.0

Öncelikle bu araca uzun süre binmek istiyorsan ve de tabiki yolda kalmak istemiyorsan özel bir serviste bakıma sokmam lazım derim.Çünkü aracı yeni aldığın için varsa daha önce hangi servislere gitmiş ,ne gibi bakımları yapılmış en son ne zaman gitmiş ve kaç kilometre geçmiş bunları araştırman lazım. Aracın 163.000 km. de değişmesi geken parçalar illaki vardır.Direksiyondan gelen tıkırdı büyük ihtimalle direksiyon kutusundan gelmekte olup baktırman lazım.Lpg dönüşümü olarak marka istersen tartarini,brc,lovato olarak benim tercihlerim.İstersen özel servis ve lpg için tanıdık usta telefonları verebilirim. Görüşmek üzere....

Ynt: 97 Grand Cherokee 5.2 ile ilgili yardım

Aracınız tekrar hayırlı olsun. Jeep ailesinden ''ZJ'' kasa kodlu aracı almışsınız. Bu araç sağlamlığı ile size çok uzun süre hizmet eder.
Sonraki aşamalarda aracınızı off-road koşullarında daha rahat kullanmak isterseniz, yükseltme kitleride mevcuttur. Yani tadilat için önü açık bir araçtır.

Motor sesinden bahsetmişsiniz :smiley: Bu hafta sonu 5 arkadaş Şile civarında kamp yaptık ve Musa arkadaşımız sizin araçtan kullanıyor. Özellikle aracına binip motorunu ben çalıştırdım ve dedim ki : Hiç bir motor veya headers bu V8 in kükremesini veremez :D Orjinal sesi bu kadar muhteşem başka jip görmedim :smiley:

Daha önce jip sahibi olmamışsanız dikkat etmeniz gereken bu araçların sürüş karakterinin otomobilden farklı olmasıdır. Araca kulladıkça alışacaksınız. Yüksekliklerinden ve salınımlarından dolayı virajlarda biraz daha dikkatli olmalısınız. Dediğim gibi kullandıkça jeep'inizi daha çok seveceğinize eminim. Bu araçla gücün keyfini yaşarsınız.

Sıralı lpg taktırmanız gayet mantıklı. Kullanan arkadaşlarımız çok memnun. Lpg marka konusunda deneyimim yok. Kullanan arkadaşlar size yardımcı olacaktır.

Ön takımdan gelen tıkırtılar için bir ustaya göstermenizde fayda var. Halledilemeyecek sorun değildir. Rot başları ve viraj demiri lastiğini kontrol ederler.

Kazasız güzel günlerde kullanmanız dileği ile..Selamlar..

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Daha önce 96 model Opel Frontera kullanıyordum, o yüzden yüksek araba kullanmaya alışkın sayılırım. Ancak söylediğim gibi arabaların aksamları hakkında hiç bilgim yok. Kullandıkça öğreniyoruz :smiley:
Arabayı ilk sahibinden aldım, bakımlarını Mengerler'de yaptırmış.
Değişenler: Ön fren diski, sağ-sol ön kaliper, balata, şanzuman yağı, viraj demir lastiği, link demiri, hortum, yağ filtresi, hava filtresi, fren balata spreyi vs.
Bunları 160.000 bakımı olarak yapmışlar (sanırım 158.000 km civarında). Araç servise 5500 km olduğunu söylüyor. Buna güveneyim mi?
Bir de anladığım kadarıyla eski sahibi frenleri elden geçirmiş ama frene bastığımda halen ses geliyor? Bir de dediğim gibi sağa sola dönerken (tahminim lastiklerden) "cıyırtı" tabir ettiğim ses geliyor ve gerçekten rahatsız ediyor. O güzelim motor sesi bozuluyor.
Bir soru daha: arabanın gazına yüklenince birden duraklayıp, ardından devri hızla yükseltiyor ve çok çabuk ivmeleniyor. Bu normal midir? (Daha önce hiç otomatik vites kullanmamıştım)
Ayrıca Ankara'da bir ustaya/servise götürüp check-up'tan geçireyim diyorum, öneriniz var mıdır?
Çok soru sorduğumun farkındayım, ancak arabamı tanımaya çalışıyorum, umarım mazur görürsünüz.
Ayrıca kullanım kılavuzlarında (İngilizce) anlamadığınız yerler varsa yardımcı olabilirim, mesleğim çevirmenlik :smiley:
Tekrar teşekkürler...

Bu yaşlarda ve ikinci el olarak alınan tüm araçların daha önceki bakım ve servisleri ne ya da nasıl olursa olsun, gönül rahatlığı ile binebilmek için kontrol ettirmek gerekir. Benim önerim; araç önce bir rot-balansçıya götürülür ve ön/alt takımla ilgili rapor ve gerekiyorsa liste çıkarması istenir. Rot-balasçının listesi ve raporu referans alınarak bir servis ya da tamirhane de tüm yürüyen aksam, mekanik sistem, yağlar, hortumlar, kayışlar, vb. kontrol edilir. Ayrıca, otomatik şanzıman ve arazi şanzımanı, bu işin ustasına kontrol ettirilir...
Doğal olarak bu kontroller sonunda, tedaviye gereksinimi olan yerlere müdahele edilir.

Aracı tam gaz yaptığında önce duraklar sonra turbo tamiri hızlanır . Bunu makasa girdiğinde veya ani hızlanman gerektiğinde kullanabilirsin ama aracı bu hareketi devamlı yaptığında yakıt sarfiyatını düşünmen lazım. Fakat bu aracın bu hareketini ben çok seviyorum özellikle sollamalarda çok işe yarıyor ve adama zevk ve güven veriyor.Karşıdan araba gelse bile rahatlıkla hızlanıp sollama yapabiliyorsun.Biraz insanın içindeki trafik canavarını ortaya çıkarıyor aslında... ;D :D ;)

Sağolun,
Tahmin ettiğim gibiymiş demek ki :smiley:
Peki bu araçların normal vites değiştirme devri nedir?
Benimki bazen 2000 devirde değiştiriyor, bazen de 3000-4000 devire kadar çıkıyor.
Normal midir bu?
Bir de şanzımanın doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin bir yolu var mıdır??

Vites değiştirme aralığı sizin o anki kullanış tarzınıza göre sistem ayarlar. Sakin kullanırsanız düşük devirde değiştirir seri sportif kullanırsanız dolayısı ile yüksek devirde vites atar tam gaz pozisyonunda (kickdown) kırmızı çizgide (redline) atar.

Anladığım kadarıyla benimkinde bir sorun yok o zaman.
Peki otomatik viteste sorun olduğunu nasıl anlarız?
Atıyorum manüelde vites zor geçiyorsa mesela baskı balatada sorun olduğunu anlıyoruz, otomatik viteste böyle belirtiler var mıdır?
Ya da araba uyarı görüntüler mi?

Kullanmış olduğunuz aracınızın şanzımanı kaliteli ve dayanıklı bir şanzımandır kolay kolay sorun çıkarmaz. Zaten değişik tepkiler verdiği zaman bir sorun olduğunu anlarsınız.
Manuelde kalkışta kavrama azalırsa baskı balatanın değişiminin geldiğini anlarız. Geçiş zorluğu ayrı bir şey..

Vallahi Uğur Bey,
Sorularımla sabrınızı zorluyorum biliyorum ama,
Daha önce otomatik kullanmadığım için neyin düzgün neyin farklı tepki olduğunu anlayamıyorum :smiley:

En iyisi birbirinin aynı iki aracı mukayese etmek olacaktır. Aynı araçtan arkadaşınızda veya serviste varsa mukayese edebilirsiniz. Araçta bir sorun olmadan buradan şu olabilir demek zor. Aracınızı kapsamlı bir check-up yaptırabilseniz milat sizde olur.

Eğer istanbul'a yolunuz düşerse Yetlili servis Master Otomotiv Gezenbilir üyelerine 90 model yukarısı araçlara ücretsiz check-up yapıyor. Haberimizin olması yeter.

Çok sağolun yardımınız için,
Arabayı İstanbul'dan aldım ama Ankara'da yaşıyorum :smiley: Yakın zamanda gelebileceğimi de sanmıyorum.
Artık Ankara'da iyi bir servis arayacağım.
Daha önceki arabamda (Frontera) çok sorun yaşadım, bu arabada sorun yaşamak istemiyorum. İnsan soğuyor arabasından, o yüzden en baştan önlem almak en iyisi diye düşünüyorum..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.