97 Grand Cherokee 5.2 ile İlgili Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan black Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 215
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 97,306

Etiketler
Ynt: 97 Grand Cherokee 5.2 ile İlgili Yardım

dakaltan' Alıntı:
Fakat benim başıma gelen ve bir çoğumuzun başına gelebilecek bu sorun önceden tepit edilemiyor ve o bilyalar dağılıp da kasnak yerinden çıktığında aracınız yolda kalıyor. Bu nedenle servise gidildiğinde gerekirse radyatör kayışı sökülerek kontrol edilmesinde fayda var.

Benimde direksiyon pompamdan rahatsız edici bir ses geliyordu. Yaşadığım yerde Jeep servisi olmadığından bir motor ustasına götürdüm. Direksiyon pompasının bilyasında sorun olduğunu söyledi. Bu şekildede herhangi bir sorun olmaksızın kullanabilirsin dedi. Eğer direksiyon pompasının tamir takımını bulabilirsen tamirde edebilirim dedi.
Servise telefonla sorduğumda direksiyon pompası tamir takımı olmadığını öğrendim. Ustada tamir takımı olmadan sökmeye cesaret edemiyor.
Benim merak ettiğim konu; bu pompa sökülüp tamir edilebiliyormu?
Bu bilye pompa üzerinde mi yoksa kasnak üzerindemi? Yani sadece kasnağı değişsek işimizi görürmü?
Bide pompayı açsak daha sonra tekrar yerine takabilirmiyiz yoksa yağ kaçaklarıyla uğraşıp dururmuyuz?

Çok soru sordum farkındayım ama burda güvenilir iyi usta bulmak çok zor. Sizlerin bu araçlarla azımsanmayacak bir tecrübeniz var. Yardımcı olabilecek hertürlü bilgi için teşekkürler.

Saygılarımla.

ates' Alıntı:
direksiyon pompasından kastınız direksiyon kutusumu???
Yok kutu değil, kutunun üstünde motor bloğu yanında hidrolik yağını koyduğumuz depoya bağlı bir pompa var. Aynı zamanda kasnağı da var ve kayıştan hareket alıyor.
Zaten benim problemimde kayıştan hareket alan kasnakla pompanın birleşim yerindeki bilyada

ergun abiiiiiiiiiiiii neredesin ?????? pompa diyolar kayış diyolar çöz şu olayı !!!!! şaka bi yana ben o konuda hiç tecrübe sahibi değilim ama muhakkakki bilen biri çıkıcaktır.. alper bey ben topu attım zaten ilgili makama gelir cevabı ;)

Hocam geçmiş olsun ...

Aşağıdaki konuda "Templar" kaan arkadaşımız sağolsun güzel bir paylaşım yapmıştı ama konu çok gerilere gitmiş ....

Linkteki servis kitapçığının 32. bölümü steering . Orda pompayı , kutuyu , ayrıntılı söküm takımını vs çok güzel anlatmış . Faydalı olacağını zannediyorum .

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=21439.0

Kolay gelsin ...

MK51' Alıntı:
Bu yaşlarda ve ikinci el olarak alınan tüm araçların daha önceki bakım ve servisleri ne ya da nasıl olursa olsun, gönül rahatlığı ile binebilmek için kontrol ettirmek gerekir. Benim önerim; araç önce bir rot-balansçıya götürülür ve ön/alt takımla ilgili rapor ve gerekiyorsa liste çıkarması istenir. Rot-balasçının listesi ve raporu referans alınarak bir servis ya da tamirhane de tüm yürüyen aksam, mekanik sistem, yağlar, hortumlar, kayışlar, vb. kontrol edilir. Ayrıca, otomatik şanzıman ve arazi şanzımanı, bu işin ustasına kontrol ettirilir...
Doğal olarak bu kontroller sonunda, tedaviye gereksinimi olan yerlere müdahele edilir.

bnde öle tahmin etmiştm

ates' Alıntı:
arkadaşlar ZJ lerde yada daha genel bi soru olsun; arazi araçlarında direksiyon kutusu neden genelde ağrıza yapar ve bunun tamir gördüğü nasıl anlaşılır ( şaseye kaynak ,açılıp kapanma vs.) gibi ve eğer tamir imkanı varsa ve yapılmışsa bu ne gibi sorunlar yaşatır, ağrızalı olduğunada ne gibi sorunlar sonrasında karar verilir :-\
bir kaç yazıdada okudum direksiyon kutusu sorununu, parça arızası olarakta yaklaşık 1700 ytl lik maliyetle çözüle bilen bir ağrıza bu sorunu yazşayan yada tecrübesi olan varmı aramızda ::smiley:

Biraz geç cevap oldu ama, konuyu ancak inceliyorum,
Direksiyon pompasının içinde bıçak denilen zımbırtılar var. Genelde onlar zamanla aşınır ve işini yapamaz. İşi bilen ustalarla bu sorunu tornacıda halledebilirsiniz. Akıllı tornacı o bıçakaların yenisini yapıyor. 100-150 alır tornacı, devammını bilemem.

Servis manuel oldukçe faydalı bir şey. Ama akıllı ve tecrübeli bi usta yavaş yavaş, rakı bira içmeden sağlam kafayada söküp tamir edebilir pompayı. Yeterki istesin. Bir çok yerde adı geçen tamir takımları o kısımlarla ilgiili genelde aşınan, değişen, kırılarak sökülen, conta tırnak v.s. gibi parça grubudur. Bilmeyen usta o parçayı söktükten sonra en fazla tamir takımı denilen o seti beklersiniz başka şehirden.
Bahsi geçen bilya önemli. Dağılırsa veya çok eskirse kasnak boşluklu döner ve birliikte çalıştığı parçalarıda bozar, kilitlenebilirde. Kasnak yerinden de çıkabilir. Bunun süratli giderken olduğunu hiç tahayyül bile etmiyorum zaten. Düşünsenize, o kasnağın üzerinden geçen kayış, krank tahriği ile dönüyor. Krank, şarj dinomosu, air-condition, avare bilyası, gergi, devir daim bağlı kayışa ve bu sistemlerde kayışı gerekecek kasacak bi aksilik olursa bunlar kısa veya uzun vadede zarar görebilir.... Zaman zaman bu parçaların bilyalarına wd40 gibi toz tutmayan bi yağlayıcı/temizleyici sıkmakta fayda var. Wd40 kayışa zarar verir diyorlar, bilmiyorum. Ama sakın kayışa, özelliklede dönerken antifiriz sıçratmayın, antifiriz hem kayışı, hemde kayışla taşınarak diğer parçaları bozuyor. Soğutma sisteminizi tamamlamanız gerekirse mümkün olduğunca taşırma kabını kullanın.
Kullanım kılavuzunda derki, hidrolik direksiyon sisteminizde bi arıza olduğunda direksiyonu acil veya servise kadar hidrolik desteği olmadan kullanabilirsiniz. Bu da jeep markasının "her koşul" avantajı. Diğer markaların çoğu için, direksiyon döndürülebilse bile, kullanmayın denir hid.dir. bozulunca.
Bide,
Bence, o kasnağı çıkan arkadaşın başına geldiği gibi bi durumda kalınırsa, araç acil veya servise kadar kayışsız ve hidroliksiz kullanılabilir bence.
1-Direksiyon çok sertleşir, ama döner...
2-Air condition dönmesede önemli değil....O anda ihtiyaç yok,
3-şarj dinamosu servise kadar dönmese, şarj etmesede olur...
4-krank zaten tahriği veriyor...
5-gergi, avare---kayış yokki, önemli değil
6-DEVİR DAİM---kullandığımız mesafe süresince aracın hararet ibresini yükseltmeden (hızlı ve az devirli ) kullanabilirsek ve hararet ve ibre müşirinin olduğu yerde sıcakta olsa su olduğundan eminsek, bence servise kadar v kayışı olmadan gidebiliriz.

Bu konuda yorum, bilgi ve tecrübelerinizi paylaşın lütfen.
Hepimize faydalı olur....

slm arkadaşlar 1992 cherokee egzos katalizatörü 1997 ye uyarmı acaba ?şimdiden teşeeürler ve saygılar!!!

Katlizör takmayın, lambda sensörünü bozarsınız....

Katalizör olmadan lambda sensörünün pek bir fonksiyonu olmuyor diye duydum. Bu konuda bilgisi olan varmıdır acaba?

Lambda sensörü çıkan gazı ölçüp beyne bilgi verir. Katalizör ise çıkan gazı bi işlem yapıp çevreye zarar vermeyen hale getirir...
Sonuçta;
Katalizör olmazsa sadece çevreye zarar vermeye devam edersiniz. Kullanımınızda bi fark veya aracınızda bi zarar olmaz....
Lambda sensörü katalizör olmasada takılmalıdır aynı yerine. Beyin bu sensörden aldığı bilgilerle hareket eder.
Yeni nesil araçlarda 1. lambda sensörü katalizör önünde, 2. sensör katalizörden sonradır. bu tür araçlarda katalizör iptalinden sonra olacakları çözümlemek oldukça zor...

Paranız varsa ve çevreye duyarlı iseniz katalizör kullanmaya devam edin. 92 97' ye uyar tahmin ediyorum. İkisi arasında o konuda bi fark yok....
92' yi taktığınızda, Check Engine ışığı yanmazsa sorun yok... Ama genede PCM' de arıza kodlarını okutturun. Belki arada Check Engine ışığı yanmış, farketmemişsinizdir, PCM' e arıza kaydı yazmış, sonra sönmüştür....

Önceden yazdığım gibi, bence, katalizör yerine düz çıkışlı, elyafsız, küçük bi susturucu takın... Veya hiç ön ssuturucu taktırmayın... Yerine düz boru kullanın. Birtek arka susturucusu olan aracınızın sesi çok güzelleşecek... Ama herhalikarda lambda sensörünüzün yerinde ve faal olması gerekiyor...

Siz niye katalizör değiştirme/takma derdindesiniz?. Araçta bi sorun varsa ve size işi bilmeyen bi usta katalizörü değiştirmen veya taktırman gerekiyor dediyse yanılıyor olabilir, lambda sensörünüz bozulmuştur veya canisterde sorun olabilir....

Sorununuz mu var?
Yazın detaylı, keyifle yardımcı olmaya çalışalım....

Ama, konu başlığından pek taşmayalım,
Yeni soruya, yeni konu açın lütfen...

Sağlıcakla...

Alfonse' Alıntı:
Katlizör takmayın, lambda sensörünü bozarsınız....
Şimdi ben bu mesajda önce "Katlizör takmayın, lambda sensörünü sökerseniz şöyle olur böyle olur bla bla bla..." yazacaktım, vazgeçtim...
Mesajı silerken, kısaltırken v.s. kalan son kelimeye dikkat etmemişim. O "sökerseniz" kelimesini de eksik harfle yazmışım. İnanılmaz terbiyesiz bi kelime ve cümle haline gelmiş mesajım, farketmemişim.....

Moderatör Mert Kiğili bey' e (deep) bi sürü şikayet gitmiş.....
Şikayetler haklıdır....
Özür dilerim..... Utanıyorum....
Ben terbiyeli bi adamım.....
Zaten tanıyanlar bi yanlışlık olduğunu sezmiştir, tanımayanlar şikayette sonuna kadar haklılar....

NOt: Mert bey "Katlizör takmayın, lambda sensörünü bozarsınız...." olarak cümledeki içindeki kelimeyi düzeltmiş sağolsun......
Bu cümlede yanlış olmuş tabiki.... katalizör takınca lambda sensörü felan bozulmaz, eksik cümlede kelimeyi yanlış yazmışım, bu kalmış...
Daha dikkat edeceğim....
aksilikler üst üste gelip, beni bulmuş....

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,633
Kaydolan Son Üyemiz
blackrass

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR