@
Zeki Uysal
Samimi olmak gerekirse, konuları tam bilmeden balıklama girerek 1 sayfa yazdığınız yazı da beni üzdü diyebilirim.
Bu başlığın tüm 87 sayfasında tüm karavan üreticilerine bugüne kadar hep destek oldum. Ücretsiz reklamlarını yaptım. Paylaşmadıkları bilgileri paylaştım. Yeri geldi markanın sahibi gibi savundum. Bunlara hiç teşekkür etmeyip, yaşadığım yalan ve müşteriye uygunsuz davranış neticesinde duyduğum öfkeyi buraya yazınca kötü adam oldum.
Burası bir forum. Kimsenin üreticileri desteklemek(benim vardı ama artık yok), fiyatları düşürmek vb. amaçları olamaz burada. Burada herkesin kendi fikri vardır. Kimisi kendi cebini düşünür, kimisi nasıl menfaat çıkarırım der, kimisi eleştireyim herşey daha iyi olsun der, kimisi marka ile anlaşıp para karşılığı sosyal reklamcılığıa soyunur, kimisi de sadece deneyimini yazar...
Fakat emin olun üretim çok zor ve özveri gerektiren bir süreçtir. Birde maliyetler biner.
Örneğin 2019 yılı aralık ayında insanların sıralar oluşturduğu Otomobil bayilerindeki araçlar şu an o fiyatlarından ve dolar/euro kurundan çok üst seviyelere çıktı. Peki biz bunun için o otomobil firmasını kötülüyor muyuz? Hayır.
Para konusunda bu insanlarda aynı bu şekilde ticaretlerini bir şekilde döndürmek zorundalar. Kimseyi fiyatını yükselttin diye ezmeye hakkımız yok, kimseyi gelip benimle konuşmadı diye eleştirmeye hakkımız yok. Belki o gün canı çok sıkkındı yada bir haber geldi tadı kaçtı, herşey olabilir. Hiçbirşey ürünü, ortaya çıkan emeği ezmeye değmez.
Ben size bilmediğiniz direk daldığınız olayı açıklayayım:
=> MAY Karavan Orhan ustayı heralde 50-60 sayfa yazmışımdır. Lokal firma, destekleyelim, teşvik edelim demişimdir. Ailemle bir Pazar günü 4-5 saatimi harcayıp üretim tesisine gidip burada pzarlaması adına destek olmuşumdur. Hep wp den telefondan iyi yönde telkinlerle destek olmuşumdur.
Hatta ücretsiz web sayfanı yapayım diyene kadar, desteğim hep sürmüştür. Bunun karşılığında istediğim gibi karavan yapabilir miyiz diye konuşmuşmdur. Hiç beleş, bedava birşey istememişimdir. Bana özel indirim yaparmısın dememişimdir. Forumda birçok üye ile ilgili (hatta şuan bana karşı onu savunan üyede var) olumsuz şeyler söylemesine rağmen, ticaretine zarar gelmesin diye sözleri bende tutmuşumdur, paylaşmamışımdır.
Bu kadar üretimi destekleyen adama şimdi siz neler söylüyorsunuz?
Ne oldu peki, ben niye tepki gösterdim?
1- Ben her tarafa 2020 model karavanına zam yapmadan 38.000 TL ye satıyor, var mı ötesi diye yazdım. Hatta zam varmı diye sorduğumda, aynen devam demişti. 1 gece sonra sarı sayfalı sitede 4.000 TL zam yaptığında bana paylaşım yaptığım arkadaşlar sen yalancısın, bak 2020 modeline 4.000 TL zam yaptı diye yazdılar. Ben zor duruma düştüm. Büyük bir olgunlukla niye haber vermedin, usta öyle bilgi verirdim insanlara dediğimde cevap verme tenezülünde bluunmamıştır.
YANİ BURADA KONU @
pasolvon'un belirttiği 1 yılda %40'lık artış değil, ticari ahlaka uygun olmayan tutumlardır. Elbette zam yapacağını bana söylemek zorunda değil. Ama yapmayacağını da söylemeseydi, fiyat paylaşma deseydi de ben yalancı durumuna düşmeseydim.
2- Ben yine sıkıntı yaratmadım. Burada sadece zammı sordum, cevap vermedi dedim. Yine eleştirmedim. Ta ki 2 gün öncesine kadar.
Üretim zormuş, para kazanmak zormuş. Biz bilmiyor muyuz? Alınteri ile para kazanmamanın ne kadar zor olduğunu, borçların ne kadar zor olduğunu ben bilmiyor muyum?
Hadi siz gelin, engelli olarak acılarınızla bu hayatı sürdürün, çocuk büyütün, birsürü borç ödeyin. Annenize babanıza bakın da bana üretim zor diyin.
Şu çalışmadığımız kendisinin üretimde olduğu virüs ortamında bile fırsatçılık yaparak "Virüsten korunmak için karavan alın" sölyemine tepki gösterdim. Ve bu tepkiye bir sürü saçma sapan cevap verildi. Yani müşteriye yönelik tutumdan bahsediyorum. Madem üretim bu kadar önemli müşteriye böyle mi davranılıyor?
Ben bir ürünün fiyatından ziyade malzeme kalitesine, belgesinin geçerliliğine ve testleri başarıyla tamamlamasına bakarım.
Ha bana şunu diyebilirsiniz. Kardeşim bu adamdan ali, mehmet, mustafa karavan aldı ve berbat, her tarafı dağıldı, eksik parça ile gönderdi.
Derim ki haklısınız o zaman dediğiniz gibi olumsuz yorum yapın.
Ama böyle bir durum yokken ve bu forumu bir çok kişi okurken böyle bir vebale girmeyin bence. Emin olun ekmek kolay kazanılan birşey değil. Dürüst, temiz çalışan insan bulmak zordur. Bunu herkes biliyor, şu piyasa koşullarında tarafsız olunması hem üreticiler için ( tümünden bahsediyorum) hem de ileriye dönük olarak bu kaynağın bir rehber haline dönüşmesi açısından bence çok daha iyi olacaktır.
Bunlar elbette sizin fikirleriniz ama bana göre yanlış. Birincisi belge geçerliliği şuan için hem adres değişikliği hem de şase değişikliği sebebiyle tartışmalı.
İkincisi müşteriye tutum önemlidir. Yarın bana böyle davranan siz karavanı alıp sıkıntı yaşadığınızda size de davranır. Bu sefer, ben bu ürünü nereden aldım dersiniz...
Ben hakkımı helal etmeyerek, onları vebale soktum. Benim girdiğim bir vebal yok.
Yani meselenin fiyat artışından ziyade sizinde bahsettiğiniz gibi dürüst olmak ve fırsatçı olmamak olduğunu anlamışsınızdır.
Burada siz dahil kimse tarafısız olmadığı gibi bende tarafsız değilim. Her zaman söylüyorum ve yine söyleyeceğim:
Ben gerçekten 700 kg altı karavan yapan, müşterisine düzgün davranan ve her daim beyfendiğini bozmayan markaların yanındayım ve destekliyorum...