750 Kg Altı Sıfır Çekme Karavan Önerileri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Burak DEMİRAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,423
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 472,965
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
UMARSAN Rena 3.60 in Kocaelinde halen devam etmekte olan MARMARA KAMP KARAVAN fuarinda çekilmiş kisa bi videosunu gordum forumun ilgi konu basliginin 55. sayfasinda uyelerden bi arkadasimiz link olarak gondermis (tesekkurler)...Ilk gozume carpan hususlar (yaniliyo olabilirim) yemek masasi , mutfak tezgahi ve dolaplarda artik karavanlarin standarti olmasi gerektigine inandigim hafiflik / saglamlik ve dayaniklili herkesce bilinen laminat kapli kavak kontraplak yerine daha agir malzeme kullanildigi (bu konuda fuari gezip uretici ile konuşup urunu inceleme firsati olan arkadaslar var mi kulanilan malzemeler hakkinda bilgi verebilecek) ayrica tuvalet distan kasetli gibi durmuyor (dis govde de tuvaletin oldugunu dusundugum kisma gelen yerde herhangi bir kapak goremedim ya da direk alt kısımdan tahliye yapialabilecek bi sistem mi acaba) Isi yalitimi konusunda Yaz kis uygulamalari icin durum nedir...Solar Panel , Isitici kurulum alt yapisi var mi bu monoblock yapida (cunku bu altyapinin tek parca oldugu icin kalip dizayninda verilmesi gerektigini dusunuyorum - monoblok bir yapi alip sonradan onun uzerinde delik vs. acma fikri bana pek mantikli gelmedi acikcasi - konunun uzmanlari arkadaslar yorum yaparsa sevinirim) Kontol paneli mevcut mu ..... Standart donanim ekipman detaylari neler....Hatta firmaya şöyle seslenmek istiyorum hoşgörülerine siginarak....EYY UMARSAN biz potansiyel alicilari UMURSA lutfen .... biraz aydınlat bizleri bu urun hakkinda....:smiley:

Etiketler
Herkese merhabalar, bir süredir yazılanları takip ediyordum. Çok faydalı bir başlık, emeği geçenlerin emeğine sağlık

Dün İzmit fuarda Umarsandan 3.60 sipariş ettim. Monoblog olması, buzdolabı, ocak gibi beyaz eşyalarda iyi markalar kullanılmış. 2 çocukla bakalım nasıl olacak :smiley:

Saygılar, Selamlar

Sent from my iPhone using Tapatalk
Hayırlı olsun karavanınız. Görüntü ve donanım olarak gayet güzel bir alternatif oldu Umarsan 360. Ben de 2 çocuk ile 750 altı karavan düşünüyorum. Fotoğraflarda ve izlediğim video da sabit yatak biraz dar gibi gelmişti. Sabit yatak 2 yetişkin için yeterli genişlikte mi? Banyoda tavan havalandırması var mı? Birde Face te yazdıklarında henüz O1 almamışlardı. O1 belgesi verecekler mi size?

Ben de karavan konusunda tercihimi MAY Karavan - Orhan ustadan yana kullandım. Siparişimizi verdik. Temmuz ayında teslim alacağız inşaallah. Esasında 1 ay kadar oldu sipariş vereli fakat yazmak şimdi kısmet oldu. MAY 3600 modeli tercih ettik. Orhan ustanın 2020 model çalışmaları esnasında yeni gönderdiği fotoğrafları da aşağıya ekliyorum.

WhatsApp Image 2020-01-21 at 18.46.09 (3).jpeg

WhatsApp Image 2020-01-21 at 18.46.09 (2).jpeg

WhatsApp Image 2020-01-21 at 18.46.09.jpeg

WhatsApp Image 2020-01-21 at 18.46.08.jpeg

WhatsApp Image 2020-01-21 at 18.46.07.jpeg

WhatsApp Image 2020-01-21 at 18.46.06.jpeg

Bu arada 2020 model yeni şase ile kantara çıkmış. 15 kg lık atık su deposu ile beraber 650 kg geliyor mevcut haliyle. Videosu aşağıdaki linkte mevcut.

mp4: 1.mp4

Son düzenleme:

Selamlar,

Bugün May karavan ziyaretini forumdan 2 arkadaşımızla yaptık. Detayları ve fotoğrafları yarın paylaşacağım. Mesaj atan ilgilenen herkese teşekkürler.

Umarsan ile ilgili maalesef olumsuz bir durum oldu.
Yatakların eni 1.15 miş. Ben eşimle 1.30 dan küçük yatağa mümkün değil sığamam çocuklar için olumlu ama yetişkin için 1.15 bana uygun gelmedi.

Banyoda heki varmış, sevindirici haber.

İç dizaynda ranzalı tasarımı sordum, cevap vermediler. Fuara katılacakları için yüz yüze konuşacağım Allah nasip ederse.

Herkese sevgiler.

Demirak kardeşim fuara bende Ankaradan katılacağım. Orada buluşabiliriz. Hem tanışmış hemde fikir alışverişi yapmış oluruz.

Selamlar,

Bugün May karavan ziyaretini forumdan 2 arkadaşımızla yaptık. Detayları ve fotoğrafları yarın paylaşacağım. Mesaj atan ilgilenen herkese teşekkürler.

Umarsan ile ilgili maalesef olumsuz bir durum oldu.
Yatakların eni 1.15 miş. Ben eşimle 1.30 dan küçük yatağa mümkün değil sığamam çocuklar için olumlu ama yetişkin için 1.15 bana uygun gelmedi.

Banyoda heki varmış, sevindirici haber.

İç dizaynda ranzalı tasarımı sordum, cevap vermediler. Fuara katılacakları için yüz yüze konuşacağım Allah nasip ederse.

Herkese sevgiler.

Herkese Merhabalar,

fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyoruz.

Fiyat olarak umarsan 3.60 ı kaça aldınız?

fuar da sorduğumda 45 bin tl dediler. 750 kg olduğunu belirttiler ama henüz belge çıkmamıştı .
benim şahsi düşüncem geçen senede fuarda incelediğimde polyester kokusu çok rahatsız ediyordu.Bu seferde incelediğim de polyester kokusu aynı şekildeydi.Yeni imalat olduğu için olduğunu söylediler ama sıcaklarda o kokunun rahatsız edeceğini düşünenlerdenim.
Ama çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum firmayı .

Selamlar,

Öncelikle bu konuyu takip eden çok fazla arkadaşımız varmış. dün bana gelen telefonlar ve mesajlar açıkcası beni çok mutlu etti. Herkese teşekkür ederim.

Şimdi gelelim MAY Karavan Orhan Usta gözlemlerime:

Orhan Usta gerçekten yoktan var ediyor diyebilirim. Atölyesi bu şekilde işler yapan bir karavan üreticisine göre çok küçük. Tüm ekipmanı neredeyse kendi yapmış: Pres makinaları, bükme makinaları vb.

İzmir'e umuyorum işleri biraz daha iyi olduğunda gelecek ve herşey onun için daha iyi olacak.

Konuları çok karıştırmadan başlık başlık gidersem:

1- Karavan koruma ekipmanlarını ne zaman yapabilecek? (Tampon ve çamurluk ekleri)
2- Estetik ve kullanışlı bir ön dolap tasarımı düşünüyor mu?

2021 modellerde yapacağını söylüyor. Bunları yaparken ön dolabın tasarımın da kendine göre yapacak. Ve sanırım gövdeye entegre bir dolap yapacak beğendiğimiz karavanlarda olduğu gibi. Ayrıca ön camın sabit açılabilmesi için ön tasarımda bazı değişiklikleri de yine bu şekilde yapacağını söyledi.

Mevcut karavan sahipleri üzülmesin, isterlerse bu ekleri alıp taktırabileceklermiş. Amaç karavanın daha iyi şekilde korunması olacak.

3- Yaptığı yenilikler neticesinde ağırlık beklediğimiz gibi 600 kg lara düşerse 4 metre ve üzeri karavan çalışacak mı?

Son yaptığı laser kesim şase güncellemesi ile ağırlık 15-20 kg düştü. Önceden atık deposu olmadan ve hatta sineklik olmadan 650 kg'ı yakalıyordu. Buna 15 kg atık su tankı ortalama 5 kg sineklikler ve 10-15 kg arası 3.60-3.80 farkı ilave ederek kg bilgisini 680 kg olarak verdiğini biliyoruz. Şimdi artık 3.60 için 650 kg, 3.80 içinde kabaca 660 kg ağırlık çıkıyor, atık deposu ve sineklik ile birlikte...

Ve benim en mutlu olduğum haber geliyor, ekipmanları tam 4 metre ye kadar karavan yapmaya uygunmuş. Dolayısıyla ağırlıkğın düşmesi ile 2021 modellerde 4 metre çalışıp O1 belgesini alacakmış.

Onunla ağırlığın ortalama 670-680 kg arasında kalacağını düşünüyor. Plexi cam da takılırsa yine 650-660 kg'a düşeceğini konuştuk.

Düşünsenize 4 metre 4 kişilik bir karavan 650 kg!

4- Kendi adına alacağı O1 belgesi ile ilgili güncel durum nedir, vermeye başladı mı?

Onay ile ilgili son haberi bekliyormuş. Dolayısıyla Şubat ayından itibaren O1 belgeli diyebiliriz.

5- 2.5 metrelik ufak karavanını ne zaman yapacak ve beklediği ağırlık nedir? (Varsa model resimleri alınacak)

Bir kısmını yapmış. Ortalama 450 kg ağırlıktan bahsetti. Ancak yeni mobilya ve yeni şase ile daha yapamamış. Karavanda sadece ranza yok ve kapı arkada. Masa/Yatak kısmı 3.60 ve 3.80 e göre büyük ve 3 kişi rahat yatabilir. Arka kapıyı içeriye motor&bisiklet koymak için ve banyo&mutfağı küçültmemek için yaptığını söylüyor. Ben beğendim. Özellikle 450 kg ağırlık bence çok iyi. 400 kg altına düşerbilirse (yeni şase ve plexi camlarla) çok rahat ATV&UTV ile çekilebilir olacak ve benim bir hayalim daha gerçekleşmiş olacak. :smiley:

Resimler:

IMG_2037.jpg

IMG_2038.jpg

IMG_2039.jpg

6- Kamp hayatını kolaylaştıran ve kendi imkanları ile yaptığı donanım ve aksesuarların fiyatları/montaj fiyatları ne olacak?

* Ranza altı yatağa dönüşen masa uygulaması

Bunu enine boyuna konuştuk. Ve standart olarak yapamayacağını söyledi. Çünkü üst ranzayı yükseğe almak ve küçültmek istemedi. Ayrıca dip koltuğa yerleşmede sıkıntı olacağını söyledi. Dolayısıyla Ranza altı masa ekini MAY'de düşünemiyoruz.

* Carabinata XL benzeri 3 lü ranza sistemi uygulaması

Ücretsiz bir şekilde yapabileceğini söyledi. Çünkü ranza altı bazada hiçbir şey yok. Kapıya yakın ranza altına ayakkabalık yapmış. Onu iptal ederim, ranza altı bazayı iptal eder aynı kumaştan yaparım dedi. Yani sonuç olarak Orhan Ustanın karavanları da artık 5 kişilik olabiliyor diyebiliriz.

* Bisikletlik uygulaması

Ön tarafa 500 TL gibi bir rakamla yapabiliyor ama ön kutu konamıyor. (Ya ön kutu ya da bisikletlik.) Arka tarafa da yapabiliyor aynı fiyata. Ama Thule gibi çok güzel durmuyor dedi. Öneri olarak, kendim için içeriye 2 ayaklık yapılabileceğini ve dik bir şekilde bisikletlerin karavan içinde kalabileceğini düşündüm.

* İsteğe göre dış boyama uygulaması

Çok abartıya kaçmadan mevcut desenleri çok fazla bozmadan sadece renk değişikliği ile özellikle araca uygun kombinde yardımcı olabiliyor.

* Lamina kaplamayı şık gösterecek gizli led aydınlatma uygulaması

Yeni modele ön tarafa, ve arka tarafa yeni ledler eklemiş. Ama nish ambiyans aydınlatması olarak yapabileceğini ama maliyet hesaplaması yapması gerektiğini söyledi. Bu noktada istediğiniz ışığı kendiniz temin edip, istediğiniz şekilde taktırabilirsiniz. Bu konuda her zaman ki gibi desteğe hazır.

* Açılabilir amorsitörlü ön cam uygulaması

Malesef şuan için bunu yapamıyor. Çünkü ön tasarım buna engel oluyormuş. 2021 modellerde ön tasarımda eğimi değiştirip ancak öyle yapabileceğini söyledi. Özellikle 4 metre yeni karavan modelinde bunu yapacağına inanıyorum. Ön camın açılmasını hiç önemli olarak görmemiş. Ama ben önemli olduğunu ve keyif olarakta farklı bir hava verdiğini söyledim.

* Panoromik cam tavan uygulaması

Plexi cam versiyon tercih edilirse, şuan yani mevcut modelli karavanlarına yapabileceğini söyledi. Ama çok büyük olmaması konusunda hem fikir olduk. Sabit yağmur ve gök yüzünü izlemek için hoş olabileceğini Orhan ustada düşünüyor.

* Akü, Su, Atık su gösterge panosu uygulaması

Göstergeler alındığında yapabileceğini ama ucuz ürünlerle verim alınamadığını ve depolara uygun olmadığını söyledi. Zaten akü göstergesinin güneş paneli tercih edildiğinde olduğunu su için karavan içinde ön yatak ranza altından bakılabileceğini atık su içinde karavanın altından kontrol edebileceğini söyledi. Bana göre CBE tarzı komple sistem yerine özellikle atık su tankı ve belki su için gösterge tercih edilebilir diye düşündüm.

* Tüpün alt bagaja alınması ve özel bir hazne ile menfezli olması uygulaması

Bu uygulamayı çok uzun sürede konuştuk. Usta, mevcut içerde tüpü dış kapak ve menfez ile dışarıdan alınacak şekilde rahatlıkla yapabileceğini söyledi. Ama yinede ocak bağlantısı içeride olduğu için ve dış kapaklıda olsa yerden kazanılamayacağı için önermiyor. Önerdiği 500 TL ön kutu alınıp, 500 TL fiyatla bakır boruyla öne alınması. Bana bu daha mantıklı geliyor. Yani 1.000 TL bedel ile içerideki tüpü ön kutuya alıp, hem can güvenliği açısından doğru birşey yapılıp hem de mutfak dolaplarında yer kazanılabilir. Ben MAY karavan yaptıracak herkese 1.000 TL verip, böyle bir bağlantı yapmalarını şiddetle öneriyorum.

* Kendi imalatı Odalı Karavan tentesi uygulaması
* Kendi imalatı branda uygulaması

Resimlerde göreceğiniz gibi ücretsiz bağlantılarını yapmış. Ve yeni model karavanlara eklemiş. Sadece tenteciye gidip satın alması kalıyor. Müşterilerini yönlenidrdiği bir tenteci var. Söyledi ama internette bilgisini bulamadım. İsteyen arkadaşlar olurda telefonunu isterim. Örneğin, karavana 500 TL ye branda yapıyormuş. Uygun fiyatı ile tercih edilebilir. Odalı tenteli bence çok güzel olacak. 2 oda bile yapılabiliyormuş. Bir odayı uyuma odası gibi yapıp, yatak sayısı da arttırılabilir.

IMG_2017.jpg

* LPG Gaz ve Bayıltıcı gaz alarm uygulaması

İyi bir markayı şiddetle öneriyor. Temin edildiği takdirde seve seve üsretsiz montaj yapabileceğini söyledi.

* Tuvalet bölümüne portatif taharet musluğu uygulaması

Sabit tuvalet için konuştuğum için tuvaleti görmem gerekiyor dedi. Portatif tuvalet için konuşmadım ama yapalır, sıkıntı olmaz dedi. Yani talep eden arkadaşlar için bu uygulamada yapılabilir.

* Tuvalet bölümünde suyu emecek ve kullanışlılığı arttıracak yat benzeri Taek yer kaplaması uygulaması

Al, getir yapalım dedi. :smiley:

* Mikrodalga fırın, tezgah üstü bulaşık makinası vb ekipmanlar için raylı mutfak dolabı uygulaması

Nasıl isterseniz yapabilirim diyor.

* Güneş panel tesisatı gibi anten tesisatının da hazır olması uygulaması vb.

Herkes antenli TV düşünmüyor diye standart yapmam ama isteyen kişilere elbette anten tesisatını hazırlarım sıkıntı olmaz dedi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylar:

Gelen arkadaşlarla taban yalıtımı başta olmak üzere tüm detaylara baktık. Gerçekten çok ciddi işler yapmış. Yeni lamina mobilya ek yerlerini aliminyum ile kapatmış ve çok şık olmuş. İçeride gün ışığı led ile harika bir renk uyumu ortaya çıkmış.

Eleştirdiğim elektrik anahtar grubu için harika bir anahtar yapmış ve sabit donanımda artık buda var. Karavan girişindeki bu anahtar grubu ile herşeyi kontrol edebiliyorsunuz.

Artık buzdolabı 12 V :smiley: Evet ofis tipi 90 litredolabı ek modifiye ile 12 V yapıp öyle teslim ediyor. Bu sayede güneş paneli olmadan bile 100 Amper akü ile dolap devamlı çalışır halde kalıyor. Aküyü dışarıdan 220 V alarak, ya da ek donanım ile araçtan şarj etmek mümkün.

Şase...
Öncelikle şunu belirteyim, yeni nesil şaselerde (Al-ko) kaynak yokmuş. Laserde kesilen şase vidalar ile birbirine geçmeliymiş. Usta bunu uygulamalı olarak gösterdi. Ve kendi yaptığı şaseyi de bu şekilde yapmış. Yani kaynaksız sadece vidalı...

Bu sayede hem daha dayanıklı hem de yaklaşık 20 kg hafiflik sağlamış. Al-ko ile kıyaslamasını da görerek ben çok beğendiğimi belirtmeliyim. Sanırım yeni bilgilerimizle ben artık Orhan Ustanın şasesini düşünüyorum. Sizde bir değerlendirin isterseniz @bartek...

IMG_2019.jpg

IMG_2024.jpg

Buzdolabı için 2 havalandırma ve üstteki havalandırmaya içeriye sıcaklık vermemesi ve devir daim sağlaması için motor koyuyor.

Yukarıdaki yazımda da bahsettiğim gibi 4 metre için ekipmanı yeterliymiş ve dolayısıyla 2021 modellerde 4 metre karavan çalışacak. Bu sayede hem yataklar büyümüş olacak hem de Banyo&Mutfak yaklaşık 20 cm büyümüş olacak.

Mutfak için, musluk üstüne tahtadan bir tepsi yaptığını ve kesme tahtası olarak rahat kullanılabileceğini konuştuk. Sadece 2'li ankastre ocak yerine camlı karavan&yat tipi ocak tercih edilebilir diye konuştuk. İndirimleri takip edip alabileceğimizi ve ankastre alınmadığı için 300 TL indirim yaparak ücretsiz takabileceğini söyledi.

Banyo için, direk içine girdim ve 70X100 banyonun sabit tuvaletle biraz sıkışıkta olsa yeterli olduğunu gördüm. Lavabo için birazcık daha ufaltabileceğini ama lastik üstüne doğru (yere doğru) uzatabileceğini konuştuk.
Ama şu bir gerçek ki 4 metre karavan çalıırsa 20 cm daha genişlik sabit tuvalet ve duş alma anlamında çok iyi bir genişlik sağlayacak. Araya bir perde çekilip, tuvalet ıslanmadan duş alınabileceğini bile düşündüm.

Tuvalet yanı gardrop&buzdolabı bölümünde bir hayal kırıklığı yaşadım. Çünkü resimlerde yeterli gibi görünen gardrop, gömlek vb asmak için yetersiz boydaydı. Elbette bunun en büyük sebebi 90 litre buzdolabı. Bu konuda araştırma yapıp, buzdolabını çok fazla küçültmeden oradan alan kazanmam gerekiyor. Çünkü askılıklı gardroba ihtiyacım var. Bu arada gazlı şofbeni gardroba alabiliyormuş. Ama ben kesinlikle istemedim. İşte 4 metre karavan çalışırsa banyo büyüyeceği için oradaya lavavo aynası yanına alınabileceğini düşünüyorum.

Siparişler...

Bugün sipariş verirseniz Eylül ayında teslim alabiliyorsunuz :smiley:

Alt-yapı, artık bana göre Al-ko şaseye gerek yok. Çünkü birebir aynısını yapmış adam. Fren sistemi var. Amorsitörü konuştuk. Takılabilir dedi. Stabilizatör vb de zaten sonradan takabiliriz.

Alt bagaj konusunda 4 kişilik karavanda sadece sol baza altına dıştan kapak açıp yapıyorrmuş. Ben yeterli buldum. Alt bagaj solda...

Ayrıca yine eleştirdiğim su deposu yanı akü olayını ortadan kaldırmış. Su deposu ön sağ baza altında, akü de sol taraf buzdolabı altı tekerlek üstünde. Tekerlek üstünde olması tam dengeyi sağlamış. Olaki dolu su deposunu kullandığında yine akünün sağında olduğu için dengeyi bozmuyor.
Önermese de ne olur olmaz gri atık su deposu dolu seyahat edilmesine karşı dengeyi bozmaması için orta kısımda yine şasenin ortasında...

Sonuç olarak, Ön camın açılamaması dışında hiçbir olumsuz bir durum yok. Usta diğer markalardan farklı olarak ben seri üretim yapıyorum, olmaz, yapamam demiyor. Herşeye yardımcı oluyor. Her türlü donanımı değişikliği yapabiliyorsunuz. Yeni modelinde kg daha da düştü, iç mobilya daha güzel ve yalıtım arttı. Buna rağmen fiyatı değiştirmedi.
Plexi camlı model isterseniz camların boyutu ile istediğiniz gibi oynaıp, sadece ön açılmayan cam dışında herşeyi yapabilirsiniz ayrıca Cam tavanda bonusu oluyor. Bunun için mevcut fiyata +9.000 TL ekliyoruz. Camlar CE belgeli Avrupa çift kat plexi cam oluyor.
Yani ortalama 60.000 TL ye yaz kış rahatlıkla kullanabileceğiniz full bir karavanınız oluyor hem de üstelik 3.80 metreye kadar. ( 4 metrede çalıştığında tadından yenmeyecek.)

Zaten şuan alamadığım için, özellikle 4 metrelik yeni model konuştuğumuz yenilikler ile beni çok mutlu ediyor. 650 kg lık ağırlık, 80 kglik güneş paneli ile birlikte bile 730 kg'da kalıyor. Ortalama 50-60 kg lık yükleme ile bile 750 + %5'in altında kalıyorum. Hem de 120'lik banyosu, 140'lık yatağı kocaman bir 4 kişilik karavan olduğu gibi, dış odalı çadırı ile 2. bir çocuğum olsa bile dışarıda rahatlıkla yatabileceğim harika bir karavan olacak. Umuyorum şu ön camı da çözüp açılabilir hale getirirse benim için mükemmel olacak diyebilirim.

Allah nasip ederse ben MAY alıyorum arkadaşlar :smiley:

Son düzenleme:

@pasolvon

Savrulma konusunda evet, hafif olan daha fazla savrulur, buna katılıyorum. Fakat, hafif karavanın savrulması ile ağır karavanın savrulması bir olmaz öyle değil mi? Ben tekne çekiyorum ortalama 300 kg civarı. Savruluyor ve kolaylıkla hükmedebiliyorum. Ama 1 ton bir tekne çeksem belki daha az savrulur ama hükmetmem bu kadar kolay olmaz diye düşünüyorum.

Bu durumda ağır karavanlarda Stabilizatör ve ATC sistemi daha hayati olmaz mı?

@Demirak kuvvet x kuvvet kolu ;bir yanda araç ve kısa topuz diğer yanda topuz ve teker arası mesafe ve tekere binen toplam yük .
Herkese merhabalar, bir süredir yazılanları takip ediyordum. Çok faydalı bir başlık, emeği geçenlerin emeğine sağlık

Dün İzmit fuarda Umarsandan 3.60 sipariş ettim. Monoblog olması, buzdolabı, ocak gibi beyaz eşyalarda iyi markalar kullanılmış. 2 çocukla bakalım nasıl olacak :smiley:

Saygılar, Selamlar

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hayırlı olsun

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR