@
Ali Alper
hangi sayfalara baktınız bilmiyorum
Kendi görüşümü paylaşacak olursam:
750 kg altı karavanlarda bana göre en çok bakılması gereken değer kilogramdır. Çünkü şuan özellikle eski karavanların hepsi 750 kg altı diye geçiyor. Hatta fabrika çıkış 750 kg altı olan karavanlara bile 750 altı deniyor. Yakın gelecekte olur mu bilmem ama 750 kg altı karavanlar arttıkça ben bir mevzuat değişikliği ile Ulaştırma Bakanlığı'nın yol kenara kontrol noktalarında yer alan tartıya alınabileceğini ve aşımlarda cezi işlem uygulanacağını düşünüyorum.
Mevzuatta tartı toleransı vb var. Ama yine bir değişiklik ile Avrupa'ya benzer %5 sınırın gelmesi en büyük referans değer olur.
Yani uzun lafın kısası, Fabrika çıkış alınan karavanda, her türlü opsiyon ile (ısıtıcısı, tentesi, istenirse güneş paneli vb.) 750 kg'ı aşmaması, konulacak şahsi eşyalar ile (tüp, kıyafet vb.) 790 kg'ı aşmaması önemli hale gelecek.
Ben bunun olacağını düşünüyorum. ve bunu sağlayamayan firmalar kanuni olarak mecburen müşterilerine O2 belgesi verecekler. Ve bir anda ortalık karışacak.
Ben BE ehliyeti alamadığım için böyle bir riske girmek istemiyorum. Zaten Avrupa'ya çıkmayı düşüüyorsam şuanda girmek istemiyorum.
Bu noktada 4 kişilik 750 kg altı en hafif karavanlar(700 kg ve altı), dediğiniz gibi Carabinata, MAY 3600 ve Carpento...
MAY ve Carpento 3.60 metre olmalarına rağmen Carabinata 3.25 metre yani daha küçük. Resmi fabrika verilerinde MAY 680-700 kg, Carpento 680 kg, Carabinata ise 650 kg veriliyor. Dolayısıyla bu 3 karavan ek donanımlarla bile 750 kg'ı aşmıyor gibi gözüküyor. Bu yüzden bana göre en sıkıntısız ve en amaca uygun modeller olarak karşımıza çıkıyor.
MAY 3600: Firma kendi adına O1 belgesi veremiyor. Ancak yakın zamanda verebileceğini bekliyoruz. Camları, iç dizaynı ve donanımları tam "karavan" kültürüne uymuyor. Ancak fiyatı en cazip markalardan...
Müşteri memnuniyeti konusunda iyi oldukları söyleniyor. Şikayet eden 1 kişiye rastlamadık. Aktif kullananlarda firma sahibi ve firmadan memnunlar.
İç donanımlarında Marin Kavak kullanıyorlar. Yani iç mobilyaları sağlıklı. Yalıtım konusunda da başarılı olduğu söyleniyor. Bana göre şuanda en büyük sıkıntısı kendi adına O1 verememesi...
Carpento 360: Yeni firma, karavanı kullanan kişi az. Genel kanı, havalandırma problemi var. Ek pencere vb opsiyonları ekletmiyorlar. Sadece tavan hekilerinin boyutlarını büyütebiliyorsunuz, ya da güneş paneli taktırmayacaksanız mutfak üstüne ek heki yaptırabiliyorsunuz. bunlarda maliyeti arttırıyor.
Şuan 3 karavan modelinden lüks olmayan olması gereken donanımları eklettiğinizde en pahalı karavan diyebiliyorsunuz. Ancak tasarımı farklı ve ilgi uyandırıyor.
Satış sonrası hizmetlerinin yeni olması sebebiyle belirsizliği ve rakiplerine göre pahalı oluşu eksi yönleri diyebiliriz.
Artı yönlerinde de, "Karavan" kültürüne uygun opsiyonlar ve donanımları, O1 belgesi ve tasarım farkı ile öne çıkıyor.
Saly Carabinata: Diğer 2 markaya göre en eski karavan markalarından. Tecrübesine diyecek söz yok. Karavanın donanımları ve opsiyonları "karavan kültürüne" uygun. Fiyatı ne ucuz ne pahalı yani orta seviyede... Ancak 3.25 metrenin verdiği iç hacim darlığı, karavanın dizaynında arka kapıya dönüşmesini sağlamış. Özellikle mutfak bölümünde mutlaka dolap ekletmeniz öneriliyor. Yani Carpento gibi alırken ek maliyetlerinizde çıkıyor. Ayrıca yine Carpento gibi standart donanımı frensiz satıldığı için mutlaka frenli alt yapı tercih etmeniz öneriliyor.
Sonuç olarak fiyatı ve karavan gibi karavan olmasıyla öne çıksa da rakiplerine göre daha ufak oluşu ve kapısının arkada olması olumsuz yönleri denebilir.
Sonuç olarak, şu dönemde illaki karavan alacaksam kendi O1 belgesi ve karavan gibi karavan olması sebebiyle ve fiyatının daha düşük kalması ile eski rüştünü ispat etmiş bir marka olması sebebiyle Carabinata tercih edilebilir.
Ancak önümüzdeki yıl MAY'in kendi adına O1 belgesini alması ve biraz daha gelişme göstermesi ile Carabinata'nın seçeneğini azaltacağını düşünüyorum.
Aynı zamanda Carpento'da fiyatları biraz aşağıya çekip, bilinirliğini ve kullanıcı sayısını arttırırsa(Daha çok deneyim) rahatlıkla tercih sebebi olabilir.
Diğer markaların öncelikle ağırlıklarını azaltmaları gerekiyor. Birde X firmadan ürün almış kişiler 750 altı olsun O1 versin ne olacak dediklerinde şuan için sıkıntı yaşamayacaklarını ama gelecekte her zaman risklerinin olacağını bilmeleri gerekiyor.
Teşekkürler.