Selamlar,
Yukarıdaki cam yazıma bir paratez açmak isterim: Ortiz ile ilgili ön cam bölümünde onlarda yaşadıkları su alma sorunlarından dolayı(Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla) ön camı sürgülü değil de, amörtisörlü ileri açılacak şekilde yapmışlar.
Bu noktada, White Pigeon'da yakın zamanda ön camlarını değiştirir diye düşünüyorum.
------------------------------------------
Özel mesajdan da 750 kg altı 4 kişilik karavanlarda tercih edeceğim karavan için son durumda seçimimi soran arkadaşlarım oldu.
Geldiğim son noktayı model bazında özetleyeyim:
Caretta - Uncle: 1.80 tavan boyundan ötürü elemek zorunda kaldım. 1.79 olmam sebebiyle saçlarım tavana değerek ilerledim. Banyo'da heki olması sebebiyle zorlanmadım ama karavan içinde hep kafamı çarpacağım hissi vardı. Fiyatta en pahalı karavanın bir çıta altında. Engellilere indirim vermesi de çok hoşuma gitti. Son olarak standart 735 kilosu biraz yüksek. Bu yüzden gönül rahatlığı ile güneş paneli vb. ağırlık arttıran şeyleri takamıyorsunuz. Özellikle ek donanım seçimi yaparken ağırlık sürekli bir kılıç gibi tepenizde oluyor.
Carpento - 360: Karavanı çok beğeniyorum. Listedeki en pahalı karavan durumunda... Açılamayan camlardan dolayı tavan havaalandırmalarında ek masraflar çıkıyor. Ek donanım listesi geniş ve makul fiyatlarda olsa da, boş karavanın fiyatının yüksek kalması(Boş karavanda birçok standrt diyebileceğimiz donanımın olmayışı-Frenler, evye&ocak vb.) ve ek havalandırma masrafları sebebiyle ithal karavanların bir çıta altında fiyatta buluyorsunuz kendinizi. İçine girip canlı incelemedim ama Allah izin verirse Fuarda inceleyeceğim. Sosyal medyada gördüğüm kullanan 1 kişi memnun olduğunu söylüyor. Sadece firma sahipleri çok katı. Yani birçok değişim ve opsiyonu yapmanıza izin vermiyorlar. (Mutfağa ek açılır banko bile ekleyemiyorlar vb.) Fuarda canlısını görerek, içine girenlerin çok basık eleştirilerine bakarak, ve Faruk bey ile yüz yüze konuşarak son değerlendirmemi yapacağım.
Eks - 3600: Karavanı canlı görmedim. İstanbul Fuarına gelme durumlarıda belli değilmiş. Firma sahipleri ilgili gibi (hala 3600 ün resimlerini bana atmadılar ama). Karavan içindeki değişikliklerde yardımcı olacaklarını söylediler. Sadece ön cam eklemeye sıcak değiller. İstediğim donanımlarla Carpento'nun gerisinde hemen hemen Caretta'ya yakınlar. İç hacimleri kağıt üstünde yeterli gözüküyor. (Yüksekliği)
Asıl işleri ticari römörk/kasa vb. olduğu için Karavan konusunda çok etkin değil gibiler. (3600'ü sadece 1 tane sattıklarını söylemişlerdi telefonda) 3800 modeli yani 3.80 modeli ağırlıktan dolayı ek donanımlarla O2 oluyormuş. Bu yüzden 3600 öneriyorlar. İç mobilyaları kavak, yalıtımlarına güveniyorlar. Her türlü ek donanımda da yardımcı olacaklarını söylüyorlar. Ama işte Fuarda göremezsem, Çorlu'da olmaları sebebiyle bana biraz soğuk kalacaklar gibi...
Erba - 4.10: Bu karavanı da canlı görmedim. Tasarım şekli bana biraz uzak geldiği için değerlendirmedim. Ama 700 kg civarı kilosu ve yıllara sair tecrübesi ile iddalı bir marka. Umuyorum İstanbul Fuarına gelirler ve canlı olarak incelerim. Ön bölüme ranza, arka bölüme oturma alanını aldıkları için 4 kişilik karavanda 3 kişilik oturma kapasitesini anlamadım sadece.
Ama anten tesisastının bile hazır olması "süper" dedirtmiyor değil. Tuvalet bölümünde cam/heki göremedim. Mutlaka heki yaptırmak gerekiyor bana göre. 0 fiyatı cazip ama ek maliyetler ile rakipleri arasında orta seviyeye geliyor diye hesapladım. (KDV dahil 40.000 TL, Camları plexi yapma, banyoya heki ile 50 leri buluyor. Isıtıcı ve Termosifon ile güneş paneli de dahil ettiniz mi 60-65.000 TL bandında satılır diye düşünüyorum. Standartta 60 A aküsü ve 12 V Buzdolabı göz dolduruyor.)
Güney Karavan - Maxi 4.40: Eski bir marka, tecrübeleri süper, camları 2 kat plexi, ama iç mobilyaları suntalem olduğu için ve boyutu sebebiyle 750 kg civarında gelen ağırlığı ek donanımla limiti aştırıyor. Midi versiyonu da 2/3 kişilik olduğu için değerlendiremiyorum. Bu yüzden hiç almayı düşünemedim.
May - 3600/3800: MAY karavan Orhan bey ile son zamanlarda sık görüşüyoruz. Kendisinin dürüst konuşmaları beni etkiledi. Manisa'da ki üretim tesisini müsait zamanımda ziyaret edeceğim. Karavanı kullanan 2 arkadaşımda çok memnunlar. Mobilyalar kavak, ağırlık konusunda usta herkesten daha duyarlı. 1.92 tavan yüksekliği ve 3.8 metre karavanı ile akü hariç 650 kg ı yakalamış. Kendisi karavanda yapılacak her türlü değişikliğe de açık.
Fiyatı cazip ama sadece O1 belgesi şuan kendi firmasında değil. Başvurusunu yapmış 1 ay içinde artık kendi resmi O1 belgesini de verecek. Özellikle 3.8 metre modeline çok sıcağım. Eğer yüz yüze ziyaretimde olumlu geçerse MAY'den yana karar kılabilirim. Ancak eşim tasarımını beğenmediği için mutlaka tasarımsal değiliklik de yapmamız gerekecek gibi gözüküyor
NK - 3500/3800: Firma ile ilgili basına yansımış olumsuz bir müşteri deneyimi var. Bu biraz kötü duruyor. Fiyatı en ucuz karavan markası. Ancak evdeki duşa kabini andıran duşu, rakipleri ahşap iç mobilya kullanırken (Kavak ya da suntalam vb) içeride plastik malzeme kullanması düşündürüyor. Mutlaka aldıktan sonra modifiye yapılacak gibi bir his uyandırıyor karavan. Ayrıca, sahiplerini telefonla aradım. Cenazeleri vardı ama 2 hafta oldu geri dönüş yapacaklardı, yapmadılar bile... Sonuç olarak ben güven duyamadım...
Ortiz Karavan - 3.90: Herşey çok güzeldi. Hatta beni o kadar mutlu eden bir karavan olmuştuk ki borçla alacaktım para biriktirmeden. Eşim çok beğendi. Gittim yüz yüze konuştum, baktım ve inceledim...
ANCAK kilo konusu öyle bir patladı ki. Karavanın 0 fiyatı uygun gözükse de, ekstra dedikleri ek cam vb donanımlarla rakibi pahalı karavanları yakalıyorsunuz. Hele donanım opsiyonları o kadar pahalı ki... Hadi bunu geçtim, kilosu sınırda olduğu için donanım eklemeden cam ekleseniz bile 750'yi aşıyorsunuz. Bu sefer O2 belgesi verelim diyorlar... Eeee bu seferde ben, 75-90.000 TL para verip 3.90 O2 belgeli karavan alacaksam niye 4-5 metre daha büyük O2 bakmıyorum diyorum? (Zaten O2 karavan da alamıyorum ehliyet değiştiremediğimden.)
Hele 2 kişilik olanı dolap ekledik diyip 750 kg üstü diye sattıklarını görünce, ben hepten tepki gösterdim. Firma sahibi sosyal medyadan sanki ben firma sahibiyim o müşterimiş gibi mesajlar atıp beni çaya davet etti
ama dediğim gibi güvenim kırılmıştı. Alan arkadaşlara kazasız belasız...
Saly - Carabinata 3.25: Karavanı alanlar Fun Kulüp falan kurmuşlar. Sakın kötü bir söz söylemeyin topluca saldırıyorlar
) (Ortiz'e bakarken çok tartışmıştım
) Heralde 4 kişilik 750 kg altı karavanlarda en çok satılanı... Saly ödeme kolaylığı (Taksit/Kredi vb) de yapıyormuş sanırım. Kalitesi (Dış çıkartmaları ve birkaç ek yerleri dışında), plexi camlar çok güzel. Canlı olarak da inceledim. Ama boyut beni çok sıktı, arka kapı beni çok sıktı. Tuvalette cam olmasına rağmen 20 sn duramadım. Bence Saly 3.40-3.50 karavan çalışıp, kapıyı yana alıp, ağırlığı 700 kg da tutup yeni bir model çıkarmalı. Bçyle olursa ben kesinlikle tercih ederdim...
White Pigeon - Atlantis 3.60: Firmanın yeni bir karavan modeli. Sosyal medyadan takip ediyorum. Teslimatlarıın gördüğüm kadarıyla satıyorlar ve led zenginliği ile çok ışıklı satıyorlar.
İç dizaynında ranza altı 3 kişilik masaya dönüşen yatak fikirlerine bayıldım. 3 kişi kampa gittiyseniz, büyük yatak bölümünü hiç bozmadan ranza altında yemeklerinizi yiyebilirsiniz. Karavanın ağırlığı 750 kg altı denmiş ama sanırım 700 kg civarı. Yani yeterli bir ağırlıkta. Tasarım biraz kutu gibi ve ön cam dediğim gibi ilerde sıkıntı yaratacak gibi...
Fiyatı ve teknik konularda bilgi istedim ama firma sahibi bana resim göndermekle yetindi. Sanırım yüz yüze görüşmek istiyorlar. Fuara gelirlerse elbette bu karavana da bakacağım.
Sonuç olarak: Kalbim Carpento'da, aklım May'de, ancak bir yandan alternatiflere de değerlendiririm, diyorum... Kısaca çok karışık bir karavan aşk hayatım oldu
)