@bartek
Ağırlık merkezi konusunda hassas olduğunu biliyorum. Şöyle ki temiz su ve atık su tanklarını tam karavanın ortasına konumlandırıyor. (Hem boydan hem de enden ortasına) Sürüş Güvenliğini arttırmak adına(yük dağılımını öne alma adına) karavan ön tarafa bagaj yapıyor (Yeni versiyonlarda) ve kişisel yüklerin neredeyse tamamı orada oluyor.
Sadece tek eleştirim, güneş panelinin aküleri ile ilgili... Onları temiz su deposunun sağına alıyor. Bana göre ön dolaba yerleşse hem dengede olur, hem çeki oku yük bindirimi sınırda olur, en önemlisi su yannıda elektrik olmaz.
Bunu konuşmuştuk.
Son olarak kullanan kişiler (MAY karavan kullanan 6 kişi ile görüşmüşümdür.) karavanın dengesi ve yol kabiliyeti konusunda çok memnun olduklarını söylüyor her fırsatta.
@
Kampoliji
Yapacağı güzellikler ile ilgili bilgi bekliyorum. gelince paylaşacağım.
Cam sorunuz:
Yerli malı ile ilgili kullanıcıları geçtim, karavan üreticileri(Direk isim vereyim ERBA gibi) 2-3 yıla dağıldığını ve bu yüzden takmadıklarını söylüyorlar. Ancak CE Belgeli Avrupa camlar bırakın dağılmayı, olası darbe sonrası çatlamalarda bile onarılabiliyormuş. Yani tam tabiri ile evladiyelik diyorlar. Birde sonuçta ısı geçirgenliği/yalıtımı da önemli. Standart bir camda ne kadar yalıtım var bilmiyoruz. Ama belgeli camda en azından standartlarda bir yalıtım olduğunu biliyoruz...
MAY/Adria kıyaslamasını bir sonraki yazımda yapacağım.
@
neroarkan
Ben sana dedim
Tuvalet hanımlar için özellikle çok önemli. Duş bile bir yere kadar idare edersin. Yazın, mayo ile dışarıda duş alırsın, kışında zaten hava gereği karavanda almazsın diyelim. Ama tuvalet öyle değil. Ben çadır kampı yaparken bir erkek olarak kamp yerinde hiçbir tuvalete giremedim. İstisnalar, iyi tesisler vardır ama yinede giremiyorum. Çocuk varsa onu geçtim, hanımları düşünemiyorum bile...
Havalandırma konusunda, karavanı kullanacağın yerde gerçekten gölge yoksa ve çok sıcak olacaksa, dediğim gibi seçici olmanı öneririm:
1- Mutlaka fiber karavan bakabilirsin. (Alüminyum değil.)
2- Mutlaka plexi tam açılık orjinal camlı(yalıtımlı) karavan bakabilirsin. (Bu maliyetleri arttırsa da vaz geçme bence.)
3- Mutlaka min 1 hatta 2 tane tavan havalandırmalı(Hekili) karavan tercih etmelisin. Ve mümkünse 1 tanesine 12 V havalandırma fanı takabilirsin.
4-Karavanın yatma noktalarına küçük 12 V havalandırmalar takabilirsin. Bu havalandırmalar az enerji harcar ama yinede güneş paneli enerji kesintisini önler senin için. Zaten başka alternatifin olmayarak, hep güneşte duracağın için panellerde verimli çalışır diye düşünüyorum.
5- Yazın genelde sadece yatmak için karavan içinde olursun, oturmak ve yemek yemek için dışarıda olursun. Bu yüzden karavan yanına çadır/tente uygulamasıın yaptığında dışarıda gölgede kalmış olursun. Birde dış masa portatif ocak ile yemeklerini dışarıda yapar/yersin dolayısıyla karavanın içi hariçten ısınmamış olur.
6- Dış duş olayını da yaparsan dediğim gibi çok sıcaktan etkilenmeden birçok şeyini halledersin...
Fuar konusunda kafamda şöyle birşey var: Ocak ayında katılımcı firmalar belli olacakmış. Onları bir görelim. Ben ailemle hem İstanbul gezisi hem de Fuar gezisi planlıyorum. İzmir'den araçla gideceğim.
Buradan tam gideceğim tarih/saati paylaşırım. Benimle tanışmak/konuşmak isteyen beraber gezelim diyen arkadaşlarla buluşuruz.
Ben birçok kişi gibi video vb çekmeyeceğim. Sadece belki resim çekerim... Amacım Fenomen olmak değil, karavan almak ve benim gibi düşünen insanlar ile tanışıp belki karavan sahibi olduktan sonra bir araya gelmekten ileri gitmeyecek....