2020 Karavan haberleri gelmeye devam ediyor...
Öncelikle kısa bir açıklama yapmak isterim. İzmir'li olmam sebebiyle, İzmir ve yakın bölgesinde üretim yapan Ortiz, MAY ve NK Karavan gibi firmalar ile özel olarak ilgileniyorum. Çünkü bölgemdeki markalar hem tercihimde önemli hem de bir İzmir'li olarak Karavan dünyasında bölgemin gelişimi için önemli...
Gelelim Habere: NK Karavan 2020 3.90 Modeli
Bu firma ile ilgili olumsuz bazı haberleri basından öğrenmiştik. Mahkeme süreçlerini de biliyorduk. Ancak insanlar/markalar değişebilir düşüncesi ile en ucuz 750 kg altı O1 karavanı satmasından dolayı listemizde tutuyorduk...
Şimdi geldiğimiz noktada, 2020 modellerinde devrim niteliğinde değişiklikler yapmışlar.
Ben öncelikle ürünü paylaşayım ve sonra yorumlarımı yazayım:
NK Karavan 2020 3.90 Modeli:
=> Karavanın boyutu 3.90 metre.
=> Dış kaplama alüminyum.
=> Alt şase kendi üretimleri galvanizli profil, dingil, fren, lastik ve destek ayakları Al-Ko.
=> Taban ve yan yalıtımları iyileştirilmiş.
=> Önde açılmayan ön cama kocaman bir cam tavan eklenmiş ve LED ışıklarla süslenmiş.*
=> İç plastik kaplama üzerine deri döşemesi yapılmış. *
=> Buzdolabı ofis tipi 50 litre
=> 100 lt temiz su deposu var ama gri tank yok. *
=> Mutfak dolabı alt/üst var. *
=> Banyo duşa kabin. *
=> İç mobilyalar mdflam *
=> 2’li gömme ocak. *
=> Pencere, kapı sinekliği ve sağ/sol 2 bagaj kapağı.
=> O1 belgesi var.*
=> 34.000 TL + KDV = 40.000 TL
* Sonuç ve Kişisel Yorumlarım:
Marka bildiğim kadarıyla 750 kg altı 4 metre karavan yapıyordu. Ancak bu noktada yeni model ile bunu 3.90 metreye düşürmüşler. (Belki 4 metre üretimleri devam ediyordur, bilmiyorum açıkcası.)
Kaplama ve yalıtım konuda çalışıldığı belirtilmiş. Bu bence bu marka için çok iyi bir gelişme.
Kocaman cam tavan MAY Orhan ustaya söylediğim gibi olmuş. (Gerçi ben bu kadar büyük düşünmemiştim.) Ama bu kadar büyük camlarda nasıl yalıtım sağlanır bilemedim. Karavanın gördüğüm kadarıyla sadece ön sol/sağ camları açılabiliyor. Ranza bölümünde cam yok, arka duş bölümünde zaten cam yok ve ön camda çok büyük bir cam ve sabit. Bu durum biraz Carpento’da eleştirilen açılmayan cam paradoksunu NK karavanda da yaşatıyor.
Alüminyum gövde de yaz sıcağında sadece 2 açılan cam ile bu karavan nasıl soğuk kalır bilemedim…
İç plastik döşemenin sağlıksız ve kötü durduğunu savunmuştum. Bunu gidermek için üstüne deri kaplaması bence isabetli olmuş.
50 litre dolap biraz küçük gibi ama üst gardrop/dolabın boyutu ve varlığı, iyi bari dedirtmiyor değil.
Mutfak dolapları yeterli olsa da, kişisel eşyalar için ön bölüm cam üstü sağ/sol tarafa dolap yapılabilirmiş.
Banyo hala ev tipi duşa kabin. Karavanda çocuklarınız varken ne kadar desenli cam olsa da sizi rahatsız eder. Keşke banyo konusunda da biraz çalışsalarmış...
İç mobilyanın kavak yerine mdf olması ağırlık ve mobilya dayanaklılığı anlamında çok önerilmiyordu.
Portatif ocak yerine, 2’li gömme ocak bence çok isabetli olmuş. Tüpü umarım karavan içinde tutmamışlardır.
O1 belgesi veriyorlarmış ama karavanın tam ağırlığını belirtmemişler. 3.90 metre, mdf mobilya ve cam tavanı görünce 740 kg civarıdır diye düşünmeden edemedim.
Sonuç olarak bana göre 2020 model değişimleri güzel olmuş. Fiyatı 4 metrelik modeli ile aynı seviyede. Bu değişiklikleri düşününce bence attırmamış olmaları iyi olmuş.
Mevcut fiyatla, MDF yerine kavak, dış tüplük, açılabilen daha ufak ön cam, duşakabin yerine kapalı banyo ve ağırlık düzeltmeleri ile 700 kg altı ağırlığı da yakarlarsa bence başarılı bir karavan bile olabilir. Ama şu haliyle fiyatı iyi olsa da, hava problemi beni düşündürmüyor değil.
Yinede emeklerine sağlık. Bana göre durumları düzeltip, iyi bir alternatif olma yolunda ilerliyorlar gibi...