Ynt: Kamp - Karavan için Faydalı Ekipmanlar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mycamper Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 505
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 64,479
Ynt: Ynt: Kamp - Karavan için Faydalı Ekipmanlar

48V 20A güç kaynağı hazır da bulunabilir. Hatta daha yüksek güçlüleri de bulunabilir. Bazı projelerde, böyle güç kaynakları kullanmıştık. 48V 20A cihaz yaklaşık 1kW bir dönüştürücü demektir. Teorik olarak bir faz sistemlerde 3kW'a kadar, daha yüksek güçlüler için de 3 fazlı besleme sistemiyle besleme yapılır. Elektrikli otomobillerde de böyle zaten. :smiley:

Etiketler

Kesin boyutlar ve ağırlık için bakmak lazım. Bilgisayar güç kaynağının iki katı gibi düşünülebilir. Sonuçta anahtarlamalı bir güç kaynağı olacak. :smiley:

Evet Mustafa Bey, küçük ama çok "cool" görünüyor :smiley:

İki bilgisayar güç kaynağı, hmmm, bayaa büyükmüş.
Şarj aleti de aracın üstünde olacağından boyutu ve ağırlığı önemli tabii...
Peki şarj devresi karmaşık değil midir Ferhat Hocam?
Örneğin, 2 adet şu aletten alıp altışarlı sekiz adet 2600mA pil gurubunu seri paralel bağlantıyla 460W lık bir akü haline getirsek nasıl olur?

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__15986__HobbyKing_4B6_Balance_Charger_Plus_Accessories_200W_.html

60-70dk şarjla 50-60km menzil mümkün görünüyor teorik olarak...

Tabii pil düşük şarj koruma devresi de gerekecek.

Kafamdan geçen, akü işini çözebilirsek 48V ölü akülü bir donör e-bisiklet alıp, tekerleklerini, ön çatalı, motor ve kontrol devresini, frenlerini kullanıp gövdesini lazerde kestirecek şekilde yapmak...

Tabii yine benim projelere yakışır pahalılıkta olur sanırım :smiley:)

must' Alıntı:
Konuyla alakasi yok ama motor harika gorunuyor bu arada.

Bende konuyu bölmemek adına dikkat çekmeyeyim dedim ama Mustafa hocam iyi ki söyledin son zamanlarda gördüğüm ilginç tasarımlardan biri ,hatta konuyu tam böleyim bu da ona yakın bir tasarım.

4wo1_1280.jpg

theta' Alıntı:
İki bilgisayar güç kaynağı, hmmm, bayaa büyükmüş.
Şarj aleti de aracın üstünde olacağından boyutu ve ağırlığı önemli tabii...
Peki şarj devresi karmaşık değil midir Ferhat Hocam?
Örneğin, 2 adet şu aletten alıp altışarlı sekiz adet 2600mA pil gurubunu seri paralel bağlantıyla 460W lık bir akü haline getirsek nasıl olur?
Boyutu tahminen söylemiştim. :-\

Verdiğiniz linkteki cihaz da pek küçük değil sanırım.
Biraz önce güç kaynağı olarak boyutlara baktım.
48V 20A için 28*13*4cm
48V 30A için 28*13*6.5cm ve
48V 60A için 31*13*13cm oluyor.
Tabiki bunlar normal güç kaynağı. Akü şarjı için üzerinde düşünmek lazım.

Li-ion şarjında önce sabit akım, sonra sabit voltaj gerekiyor diye biliyorum. Tabii sonunda şarjı kesebilmeli.
Böyle bir devre karmaşık mıdır?

Hatta, devreyi kendimiz yapabilirsek, Li-ion yerine LiFePo4 piller kullanılabilir ki, bunlarda hem şarj hem de çekilebilecek güç artıyor.
Daha çabuk şarj edip daha güçlü motor kullanabiliriz demek bu :smiley:
Üstelik Li-Ionlara göre iki kat uzun ömürlü en az.

Mesela bu pil, 10C ye kadar hızlı şarj edilebiliyor. Diyelim 2C yaptık; yarım saatte dolar demek :smiley:)
Tabii 425Wh kapasite için (46V, 2.3A lik 4 blok) 800TL+kargo gibi bir bedeli de gözden çıkarmak gerek :/

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16575__A123_3_3VB_Lithium_Ion_2300mAh_Single_Cell_Battery.html

Burada en önemlisi akü tipini belirlemek. Bulunabilirliğini bilmiyorum ama tek tek 2-3Ah akülerden yapmak yerine daha büyük otomotiv tipi aküleri mi düşünmek lazım. Bir araştıralım. Ben de dediğiniz gibi LiION Polymer en ideal tip diye biliyordum.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_electric_vehicle_battery_manufacturers

Bu da fazla büyük. 3.6V 30Ah. :eek:
http://www.hitachi-ve.co.jp/en/corporate/release/20111215en.pdf

Bülent Hocam,

Ferhat hocam ve Serdar hocam konuya okadar konsantre olmuslar ki konuyu dagitmayi birakin dikkatlerini bile dagitamiyoruz.

Kamp yerlerinde konaklanirken karavani bulundugu yerden oynatmadan kullabilecek bir tasima aracinin ayni zamanda bir miktar yuk tasimasi gerektigini dusunuyorum.Elbette bunun icin sarj edilebilir ve son derece hafif bir arac super bir dusunce..Muhakkak geri donusu saglayabilecek bir emniyet pili veya pedal sistemi de dusunulmeli.

Saygilar
Mustafa GULER

must' Alıntı:
Ferhat hocam ve Serdar hocam konuya okadar konsantre olmuslar ki konuyu dagitmayi birakin dikkatlerini bile dagitamiyoruz.
:smiley:)
Hafif elektrikli taşıt konusunu İstanbul un lanet trafiği ve yetersiz toplu taşıma sistemine çözüm olacak, katlayıp otobüse binebileceğim bir elektrikli bisiklet yapılabilir mi diye düşünürken araştırmıştım. Düşünsenize, harika olurdu :smiley:
Şimdi de bir optimizasyon sağlanabilir mi acep diye fikir teatisi var :smiley:

Karavanda alışveriş için tek araç olarak kullanımı mevcut pil teknolojisiyle zor görünüyor. Pedal taksak bile araç yine de pedal basmak için çok ağır olacaktır. 35cc yedek motorlu hibrid araca doğru gider bu sorun...

Ferhat hocam,
Sanırım daha büyük sanayi pilleri halen çok yaygın olmadığından pek çok uygulamada silindirik piller seri/paralel bağlanarak kullanılıyor.
Hatta Discovery Channel de şu meşhur "Tesla" otomobilin (0-100km 5.6sn) güç kaynağı olarak yüzlerce 18650 pil kullanıldığını görüp çok şaşırmıştım...
Pil bölümü şasenin bir kısmını da oluşturuyordu.

Dahili "pil yönetim sistemleri" olan piller buldum biraz araştırınca.
Gruplama yapılmış ve koruma devreleri de içlerinde. Biri bu:
http://www.alibaba.com/product-gs/539775698/lifepo4_battery_48V_20ah.html

Diğeri daha da iyi.
Türkiye ye ücretsiz kargoluyor. 48V 10A koruma devreli pil grubu + 5A şarj aleti (2 saat şarj süresi gibi, daha güçlüsü yok mu diye sordum) 426 usd tutuyor. Gümrük konusu sorun olabilir tabii :/

http://www.pingbattery.com/servlet/Detail?category=48V+LiFePO4+Battery+Packs&no=13&param_referer=http%3A%2F%2Fwww.pingbattery.com%2Fservlet%2FCategories%3Fcategory%3D48V%2BLiFePO4%2BBattery%2BPacks&searchpath=1298

Takip edenler bilir kaçıncı sayfada bilmiyorum ama pratik bir açılır yatak çalışması vardı ,prototip şeklinde sanırım birileri bunu becermiş.
Ağaç işlerinden anlayan arkadaşlar yapılmışını bekliyorum.

F4PUZMTHDOVYU8I.LARGE.jpg

F7EVAMWHDOVWG3P.LARGE.jpg

F8IT71VHDOWA2QT.LARGE.jpg

F9ZY6RTHDOW6D0O.LARGE.jpg

FJUWUW3HDOWA2F9.LARGE.jpg

Satiliyor mu bu arkadasim ugrastirma bizi.. ;D ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.