Merhaba karavansever arkadaşlar,
Mevzuat gereği sihirli sayımız olan 750 sayısı etrafında dönen tartışmalardan eminim ki işi bilen herkes benim gibi çok sıkılmıştır. Ben de çok sıkıldım. o1 ve o2 tartışmalarına girmek bile istemiyorum. Bu hobiye gönül vermiş her karavancı neyin ne olduğunu zaten biliyor.
Ben de tercihimi çekme bir sıfır avrupa karavan yönünde kullandım. Kafam rahat olsun istedim.
Aldığım karavanın üzerindeki donanımı herhangi bir yerli karavanda talep ettiğiniz anda fiyat direkt olarak çok yüksek seviyelere çıkıyor. Neredeyse avrupa karavan seviyesine geliyor. Bu durumda neden yerli karavan alayım? Neden o1 o2 tartışmalarında taraf olayım? Neden köşeli dizaynlarda kendimi minecraft karakteri gibi hissedeyim?
Tercihler ve beklentiler elbette farklıdır ve bütçe meselesidir.
Bu bağlamda konfor ve standardizasyon açısından sıfır avrupa karavanların kendi segmentlerinde rakipsiz ve alternatifsiz olduğunu düşünüyorum. 140 L 3 sistem buzdolabı karşısına kompresör ve nerdeyse 70 kg akü invertör kombinasyonu koyan, kasetli tuvalet karşısına ortalığa selenoid valfi ile bok saçan maceratör koyan; redresör, invertör ve kompresör soğutucu fanlarının gürültüleri ile dolu köşeli mekanlarda yaşamaya mahkum eden firma oluşumlarına karşı sessizliği ve sadeliği tercih ettim.
AL-KO, Thetford, Dometic, Thule benzeri yerli firmalar oluşmadığı sürece karavan konusunda yapılan yerli ve milli polemiklerinin komedi unsuru olduğunu düşünüyorum.