Karavan siparişi vererek karavan dünyasına ilk resmi adımımı attım. 5 yıldır karavan almak niyetiyle yaptığım araştırmalarımdan sonra benimde uzun süredir yakından takip ettiğim yerli üreticilere birkaç sözüm olacak
Öncelikle olumlu yanlarından başlayalım. Karavanları araştırmaya başladığım dönemde (2015 -- 2016 yılları) çoğu firma O1 O2 belgesinden bahsetmiyordu bile. Günümüzde görüyoruz ki firmaların çoğu artık bu belgeleri veriyor. Kullanıcılar bilinçlendi. Üreticilerde bu gelişmeleri yaptılar. Yapmak zorunda kaldılar. Bu çok sevindirici.
İkinci olumlu gelişme; eskiden çoğu firma 750 kg altı diye kaba tabirle karavan satıyordu ve bu karavanların çoğu 750 kg üstüydü. Artık çoğu firma kantar fişi ile karavanı teslim ediyor. Ve gerçek 750 kg altı modeller üreten firmalar var. Bu da olumlu gelişme.
Olumsuz gördüğüm yanlar ise. Yerli karavan üreticilerinin çoğunun doğru düzgün internet sitesi olmaması. Karavan ve donanım ağırlıklarının da belirtildiği fiyat listeleri sunmamaları. Hala neden karavan firmalarının profesyonel destek alıp fotoğraf çekimleri ve video çekimleri yaptırmadıklarını anlayamıyorum. Çok zor ve maliyetli bir iş değil. Gerçi karavan siparişlerine yetişilemeyen bir dönemde bunu çok gerekli görmeyebilirler
Bazı firmaların hala satış öncesi ve sonrası müşteri ilişkilerinin çok kötü. Bazı firmalarda ise ciddi işçilik sorunları gözlemledim. Karavan siparişi verme hikayemden edindiğim izlenimler bu yönde.
Ben neden Carpento 360 şiparişi verdim sorusuna gelirsek. Öncelikle yukarıda yazdığım eleştirileri en iyi göğüsleyen firma Carpentoydu. Müşteriye yaklaşımları hoşuma gitti. Ya da frekanslarımız uyuştu. Carpento 360 ile ilgili tüm eleştirileri okudum gözden geçirdim. En büyük eleştiriler sabit panoramik camın havalandırmaya olan etkisi ve yüksek fiyat politikası.
50x70 tavan hekisi takılmış bir Carpento 360'ın içine oturduktan sonra arka cam açıldığında içeride yeller estiğini gördüm ve bu eleştiriyi kendi açımdan savuşturmuş oldum.
Fiyat konusunda ise bugün erba 3,75 ve güney midiyi farklı bir kategoriye koyuyorum. Çünkü bunlar düşük bütçe ile karavan alanların gözdesi iki karavan ve bence misyonlarını iyi yerine getiriyorlar. Özellikle erba 3.75 i uzun süre bende düşündüm. Bu iki karavan hariç diğer yerli üretim karavanlara güneş paneli, ortam ısıtıcı, yaşam aküsü, 12v buzdolabı vs. gibi donanımları ekleyerek tabiri caizse "full" bir karavan almak istediğinizde (Ekim 2020 kurları ile konuşuyorum Euro=9,67) maalesef ödeyeceğiniz rakam 100 binlerin üzerine çıkıyor. Belki carabinata ve may 3600 gibi modeller biraz altında kalabilir. Ancak onlarda bile 80 binleri görebilirsiniz. Diyebilirsiniz ki o zaman ithal karavanlara bakın. Haklısınız ancak 750 kg altı tek ithal karavan bildiğim kadarıyla niewiadow nt 126. Bu karavanda "full" bir carpento 360 ile yaklaşık aynı fiyatlara geliyor. İçindeki her şey üç sistem çok mantıklı. Herşeyin üç sistem olduğunu düşünüce parasını hakkediyor bence. Ancak 2 kişilik olduğu için çocuklu bir aile iseniz mecburen elemek zorunda kalıyorsunuz. 750 kg üstü ithal karavanlara ise bakmak bile istemedim çünkü ruhsat, yıllık muayene, be ehliyet, karavan alım maliyetinin iyice artması gibi ekstra masraflara girmek istemedim. Zaten bütçemde el vermezdi. Arkamda mümkün olduğunca hafif bir şey taşımak istedim.
Tabiki carpentonun bence en iyi yaptığı şey: tasarım. Tasarım açısından bakınca panoramik cam dezavantajı avantaja dönüşüyor. Bu karavanın içine girdikten sonra diğer hiçbir karavanı beğenemiyorsunuz. Kalite algısı çok yüksek. Bu görsel güzelliği eşleri ikna etmek için birebir
Şahsen ben eşime artık başka karavan beğendiremiyorum. İşlevsellik olarak karavanın içi bizce tatmin edici. Dolaplar, bazalar, bazaların açılış şekli, masanın açılışı gibi detaylar bize çok fonksiyonel geldi. İşte tüm bu sebepleri üst üste koyunca carpento şipariş etmeye karar verdik. Belki kullandıktan sonra fikirlerimiz değişir ancak çalışan insanlar olarak çok uzun tatiller yapamayacağımız için bizim ihtiyacımıza her türlü cevap vereceğini düşünüyorum.
Herkesin gönlündeki karavanı alması temennisi ile son tavsiyem 5 yıldır karavan bakıyorum hiç bir zaman fiyat düşmüyor hiç bir şey ucuzlamıyor. O yüzden bütçenize uygun karavanı alın gitsin. Trene bir yerden atlayın çünkü tren hiç bir zaman yavaşlamıyor