Yeni Grand Vitara'ya kıyılır, LPG takılır mı ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan abtarim Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 32
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,464

abtarim

Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir...
Çiçeği burnunda 2009 Grand Vitara 2.0 aracımı LPG montajı için bu gün Teleflex GFI servisine bıraktım ve çevremden LPG hakkında aldığım tavsiyeler :

"Aslan besleyen, yemini hazırlar...", "Bunlar magnezyum supap, 30.000 km sonra motoru kucağına alırsın...", "Yahu nasıl kıyıp LPG takarsın..." v.s v.s.

Şimdi size soruyorum ey üstadlar,

1. Aslanın Yemi illa ki dünyanın en pahalı benzini mi olmalı ?
2. Motoru kucaklamadan supapları değiştirsek olmaz mı ?
3. Bu bir kıyım mıdır ? Savcılar bu kıyımdan dolayı beni sorumlu tutar mı ?

Etiketler
Ynt: Yeni Grand Vitara'ya kıyılır, LPG takılır mı ?

Üstad değilim ama 2 yıldır grand vitara 3k kullanıyorum. Dediğiniz gibi söylentiler dolaşıp duruyor. Devir ekonomi devri, 2010 yıılnda samimi cevaplar veren bir servisle görüşmüştüm, sorun çıkarabileceğini ve subapları değiştirip daha dayanıklı subap taktıklarından bahsetmişti. Ama bu cevap sizi yanıltmasın; çünkü sahibinden.comda 100.000 kmyi geçmiş olan lpgli grand vitaralarda var, e şimdi hepsi mi subap değiştirdi, sanmıyorum, bu iş biraz şans işidir diyorum. Ayrıca yaşadığım bir örnek vereyim; daha önce hyundai accentim vardı, gözüm gibi bakıyordum ve bakımlarını hiç aksatmıyordum, hiç lpg takılmamıştı, bunlara rağmen 70.000 kmde subaplar yamuldu, üst kapak açıldı ve subaplar değiştirildi. Yani diyeceğim o ki sorun olacak olduktan sonra benzinde bile oluyor. Yakıtın ekonomik olması daha fazla gezebilmek demek. Bu yıl olmayacak gibi gözüküyor ama 2012 yılında bende 5k otomatiğe geçerim inşallah, yapacağım ilk işte lpg taktırmak olur, şu anda zaten grand vitaradan fiyat/performans olarak daha iyi bir seçenek göremiyorum.Güle güle kullanın.

Bende jımny kullandım LPG aldığımda takılıydı titreme yapıyodu araç hani böyle tam tıkır tıkır çalışmıyodu 35000 km yaptım ben sanımırım LPG ile sürekli ayar problem oluyodu sübaplarla ilgide İzmirde servisde evet LPG bozar suzuyi dediler ama 30.000 km de değilde daha uzun km lerde arıza veriyor sanırım,çoğu binek araçtaki performansı LPG de alamıyoruz sanımırım Suzukide ,ama tüm bunlara rağmen malesef bu kadar pahalı benzin yerine LPG taktırılır ben tekrar aldığımda LPG taktırırım ,Motor u kucaklama işi de abartı motor için servise bırakıp sübablar değişiyo 2 gün sürüyo ve rakkam azbiraz pahalı ama komple motor olayı yok ,

abtarim hocam, kaça takıyorlar lpgyi, birde sonuç ne oldu montaj bitti mi, bizi de haberdar ederseniz memnun oluruz.

Teleflex GFI montajını 2.100 TL maliyetle yaptırdım. Montaj hemen hemen iki tam gün sürdü. Uzamasının baş müsebbibi emme manifoldu.
Teleflex GFI montajını yaparken emme manifoldunu sökmeleri gerekiyor. Bu durum montaj süresini uzatmasının yanında manifoldun delinmesi esnasında içeri çapak, talaş v.b. kaçmasını da önlüyor.

İlk İzlenimlerim:

- LPG Enjektörlerinin sesi duyulmuyor, çok sessiz.
- Performansta en ufak bir kayıp hissedemedim (muhakkak düşüş vardır ancak hissiyat ile farketmek mümkün değil diyebilirim).

Tüketim için önce 100 Km. mesafe sonrası depoyu (47 lt.) tam doldurup harcanan miktara bakacağım. Sonrasında ise deponun tamamının bitmesini bekleyip katettiğim mesafeden hesaplayacağım. Bu değerleri elde edince muhakkak buraya yazacağım.

118 Km. sonunda tankı fulledim ve 16 Lt. LGP aldı.

Buna göre sonuç:

100 Km. Şehir İçi Tüketim : 13,5 Lt. LPG

1 Lt LPG Fiyatı (Eskişehir) : 2,3 TL

100 Km. Şehir İçi Tüketim Bedeli : 31,5 TL

Yorumlarınızı bekliyorum...

Çok yüksek değil ama sanırım kullandıkça biraz daha düşecektir ,(ilk bir kaça depo çok yakar derler )
Kazasız belasız kullanmanız dileğiyle,

hayırlısı olsun devir hakketten ekonomi devri artık bence sağlım bir karar vermişsiniz bende sıra bekliyorum kendi aracıma taktırmak için hafta sonuna kadar takılacak kısmetse...

1. Aslanın Yemi illa ki dünyanın en pahalı benzini mi olmalı ?

:D Mümkünse dizel değilse lpg, bence 1.4 motorlu benzinli araç bile kullanmak pek mantıklı değil bu devirde. Tabi herkes lpg taktırırsa bu sefer de lpg fiyatları uçacak o da ayrı bir konu.

2. Motoru kucaklamadan supapları değiştirsek olmaz mı ?

Olabilir belki ama çelik olsa da bu sefer de 100bin de gidecek muhtemelen. Aracı genelde uzun yolda kullanıyorsanız çok daha uzun da dayanabilir.

3. Bu bir kıyım mıdır ? Savcılar bu kıyımdan dolayı beni sorumlu tutar mı ?

Ben tutmam :D

abtarim' Alıntı:
118 Km. sonunda tankı fulledim ve 16 Lt. LGP aldı.

Buna göre sonuç:

100 Km. Şehir İçi Tüketim : 13,5 Lt. LPG

1 Lt LPG Fiyatı (Eskişehir) : 2,3 TL

100 Km. Şehir İçi Tüketim Bedeli : 31,5 TL

Yorumlarınızı bekliyorum...

Lpg ile yakaladığınız şehiriçi değerin gayet makul olduğunu düşünüyorum, şehirdışı 25 kuruş seviyesine kadar inebileceği düşünüldüğünde dizel motorlu araçlar ile kafa kafaya gelecek diyebiliriz. 2006+ 5k otomatik kullanan bi abimiz benzinde 55 kuruş civarında yaktığından bahsediyordu bana, 55 kuruş ile kıyasladığımda 31,5 kuruş gayet iyi. 2011 model 1.6 3k kullanıyorum, şehiriçi ortlama yakıt 43 kuruş yani 10 lt, şehirdışı hiç ölçmedim ama 2009 model var iken (2010 yazı) 30 kuruş yakıyordu şehirdışı. Bir an önce 5k otomatiğe geçip lpg taktırasım geldi. Güle güle kullanın.

Bir kaç şey daha ekleme ihtiyacı duydum. Tahminlerime göre km'de 20 kuruş tasarruf ettirse en geç 15000 km sonra kendini amorti eder, 15000 km sonrası yaptığınız her km kardasınız demektir. Araç benzinde ne yakıyordu hesap etmişmiydiniz bilmiyorum ama daha rahat bir karşılaştırmasını yapabilirdik. Kullanıdıkça ve lpg tecrübeniz arttıkça bizi biraz daha bilgilendirirseniz çok memnun oluruz. Bir kaç sorum olacak;
Araç ilk çalıştırmadan sonra ne kadar sürede benzinden lpg'ye geçiyor ?
Lpg aracın daha sesli yada titreşimli çalışmasına sebep oluyor mu? Yada lpg enjektörleri ses yapıyor mu?
Lpg aracın geç çalışmasına sebep oluyor mu?
Benzinden lpg'ye geçtiği anda aracın çalışmasında bir fark oluyor mu? (sarsıntı ses devir düşmesi v.b.)
Aracın çekişinde, hızlanmasında veya klima açıldığında gördüğünüz bir fark var mı?
İyi günler

kaganss' Alıntı:
Araç ilk çalıştırmadan sonra ne kadar sürede benzinden lpg'ye geçiyor ?
Yaz mevsimi itibarı ile sabah ilk çalışmadan itibaren yaklaşık 400 mt sonra LPG'ye geçiyor. Göstergesine bakmadığınız sürece geçişleri hissedemiyorsunuz.

kaganss' Alıntı:
Lpg aracın daha sesli yada titreşimli çalışmasına sebep oluyor mu? Yada lpg enjektörleri ses yapıyor mu?
Motor sesi ve titreşiminde bir fark gözlemleyemedim. Enjektörlerin sesi duyulmuyor.

kaganss' Alıntı:
Lpg aracın geç çalışmasına sebep oluyor mu?
İlk hafta yalnızca bir kez geç çalışır gibi oldu.

kaganss' Alıntı:
Benzinden lpg'ye geçtiği anda aracın çalışmasında bir fark oluyor mu? (sarsıntı ses devir düşmesi v.b.)
Fark gözlemleyemedim.

kaganss' Alıntı:
Aracın çekişinde, hızlanmasında veya klima açıldığında gördüğünüz bir fark var mı?
Gayet performanslı, fark gözlemleyemedim.

Bir kaç ekleme yapayım.

1. Kazanç :

LPG montajından önce depoyu benzin ile doldurup şehir içi (bilen bilir, çok sık trafik ışığı vardır) ve hafif arazi şartlarında 108 km kullandım. Depoyu yeniden doldurduğumda tamı tamına 15 lt benzin aldı. Buna göre şehir içi 100 km'de 13,8 lt Benzin yakmışım.

LPG montajından sonra ise ikinci ölçümüm sonucunda 35 lt LPG ile 230 km yol yaptım. Demek oluyor ki şehir içi 100 km'de 15,21 lt LPG yakmışım.

Güncel fiyatlara göre :

Benzin Maliyeti : 13,8 lt X 4,18 TL = 57,68 TL
LPG Maliyeti : 15,21 lt X 2,33 TL = 35,43 TL

% Kazanç : ((57,68 - 35,43) X 100) / 57,68 = % 38,57

2. Arıza Lambası Yakma:

Montajdan beri hiç yanmadı, açıkçası yanmasını da beklemiyorum.

3. Tank Montajı:

47 lt'lik tank taktırdım. Çapı 27 cm, uzunlığu 88,6 cm. Arka koltukların hemen arkasına, koltuklar tam geriye yaslı pozisyonda iken monte ettirdim. Üstüne de MDF den muhafaza yaptırıp siyah halıfleks ile kaplattım bagaj namına pek birşey kalmadı. Muhtemelen Ankaraya uğrayıp uzun yolculuklar için bir port bagaj alacağım.

Kusura bakmayın biraz geç cevapladım ancak gözlemlerimin sağlıklı olması açısından bu süreye ihtiyacım vardı.

'abtarim' hocam cevabınız için çok teşekkür ederim, sonuçları merakla bekliyordum

Arkadaşların dediği gibi devir ekonomi devri, LPG taktırıp performansının azalmasını istemiyorsanız LPG charger taktırın. Abimin 1.6 Fiat Brava'sında gercekten benzin performansını saglıyor, hem ekonomik hem güçlü. Subaplara zarar verir mi bilmiyorum ama dik arazide istediğiniz performansa ulaşırsınız.

Ürün aracın vetinghouse bağlanan ilk kalkışlarda yada ani ivmelenmenin gerektiği anlarda faydalı olan bir ürün.

Aracınız sabit hızda yolda giderken teknik olarak faydalı olabilecek bir parça değil. Drag yada performans araçlarda depar esnasında güçlü hava emişi sağlayan Charger in basit hali diyebiliriz.

Peki motora veya LPG sistemine bir zararı varmı? Sistemin garati dışı kalması gibi bir soruna yol açarmı?

LPG Sistemine bir zararı olmadığı gibi yararıda vardır fakat bir şartla !
Kesinlikle önce LPG takılmalı, Ayarları hassas olarak yapılmalı, standart koşulların oluştuğundan emin olduktan sonra bu cihaz takılmalıdır.Ve unutulmamalıdırki bu cihaz saadece ve saadece şehir içi dur-kalklarda işe yaramaktadır.... Uzun yolda değil. Bizim LPG sisteminin garantisinide bozmaz. (Alıntı)

Dur-kalk ve hızlanmada yardımcı oluyorsa ve illa LPG taktırcam diyorsanız tırmanışta da işe yarar.

LPG taktırıp performansının azalmasını istemiyorsanız LPG charger taktırın. Abimin 1.6 Fiat Brava'sında gercekten benzin performansını saglıyor, hem ekonomik hem güçlü. Subaplara zarar verir mi bilmiyorum ama dik arazide istediğiniz performansa ulaşırsınız.

2.0 lik motorlarda performans azalması zaten olmuyor gerek yok öyle şeylere.

LPG li kullandığınız sürece en fazla performans düşüklüğü ama LPG yi söktürseniz yandınız,bi ihtimal süpaplar ile kurtarırsınız (2.000 TL) diğer ihtimal elinizde motorla dolaşırsınız.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.