Ynt: Yaşam Aküsü 1
magicburak' Alıntı:
iskender bey, daha önce değinmediğimiz bir alternatif bu, bu konu hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz müsait olduğunuz biz vakitte çok makbule geçer, şimdiden çok teşekkür ederim keyifli paylaşımlar dilerim...
Burak Bey merhabalar,
açıkçası çok kafa karıştırmak istemedeiğimden bahsetmeye çekinmiştim ama elimden geldiğince biraz daha detaylandırmaya çalışayım;
Not: detaylarda boğulmak istemeyenler parantez içlerini atlayarak okuyabilir, parantezler ekstra açıklama içerir
bildiğiniz gibi sistemlerimizin hemen hepsi standart olarak 12V yada 24V olarak kurulurlar, ki düşük güçlü sistemler daha çok 12V dur (genel olarak yüksek güçlü sistemlerde 24V kullanılmasının nedeni, daha düşük akımlarla aktarmak, bilindiği gibi yüksek akım = kalın kablo, fazla enerji kaybı, daha fazla maliyet anlamına gelir, ancak düşük güçlerde akımlar kabul edilebilir boyutlarda kaldığı için 12V tercih edilebilir)
yani bizim tüm kullandığımız bileşenler 12V ile çalışmak zorundalar, ilgi noktamız akülere gelirsek; bunu doğrudan 12V ile çalışan bir akü alarak sağlayabiliriz. en basit çözüm yoludur. Ancak enerji kapasitemiz yetmez ise yine düz mantık ile iki tane 12V alırız. Şimdi elimizdeki 12V gerilim üreten iki aküyü öyle bir şekilde bağlamalıyız ki sonunda yine elimizde iki kablo kalsın ve arasındaki gerilim 12V olsun, işte bunun cevabı paralel bağlantıdır. (paralel bağlantı: eş gerilime sahip elemanların (bizde akülerin) aynı kutuplarının bir araya getirilmesi ile oluşan bağlantı şekli, sistemin gerilimi bağlantıdaki elemanların çalışma gerilimine eş kalır) Ancak daha önce belirtildiği gibi paralel bağlantı incelik ister, bkz: önceki mesajlarım.
Bunun yerine çalışma gerilimimiz 12V u seri bağlama ile çözebiliriz. (seri bağlama: elemanların (+) ve (-) kutuplarının birbiri ardına bağlanması ile oluşturulur. Yani, birinci akünün (+) 'sı nı ikinci akünün (-)'sine bağlarsınız. Boşta kalan birinci akünün (-)'si ile ikinci akünün (+) sı ise akü grubunuzun giriş ve çıkışlarını oluşturur. Bu durumda sistemin çalışma gerilimi, bağlanan akülerin çalışma gerilimleri toplamına eşittir.) Bu durumda kaç adet akü bağlayacak isek, bunların herbirinin çalışma gerilimlerini topladığımızda 12V etmesi gerekir. örneğin: iki adet 6V, yada altı adet 2V luk akünün bir arada kullanılması gibi. Seri bağlantı, uzun vadede kablo uzunluklarındaki farklılıklara karşı daha az duyarlıdır. Biz aslında bu sistemleri yüksek akım gerektiren sistemlerin enerjilendirilmesinde kullanıırız. motor yada kompresörlerin kalkışta çektiği anlık yüksek akımları (demeraj akımı) karşılayabilmek için. Bu sistemlerde genellikle OPzS tipi aküleri kullanırız. (OPzS aküler ile bilgi ihtiyacı olursa vereyim, zaten Jel ve Kuru akü ile ortalık karışmışken bir de bunu başınıza çıkartmak istemem, sadece ilgilenenler için Mutlunun kataloguna buradan ulaşabilirsiniz: http://www.mutlu.com.tr/common/file/mutlu_sabit_tesis_kursun_asit_ak%C3%BCm%C3%BClatorleri.pdf yenilenebilir enerji sistemlerinde sıkça kullanılan tip akülerdir bunlar)
Karışıklık yarattım ise affola,
Saygı ve sevgilerimle,
İskender