Ynt: Yaşam Aküsü 1
Merhabalar, Erhan abi siz gerçi jeneratöre karar vermişsiniz gördüğüm kadarı ile, tabiki güneş ilede çözülür bu durum ama böyle bonkör bir cihaz değil daha az yakan bir cihaz bulmanızı öneririm size. Çünkü enerji yatırımı artıyor ve tabiki güneş tercih edilmez hale geliyor otomatikman.
Ayrıca tüm gün 7-8 saatde olsa jeneratör çalıştırmanın bedeli nedir acaba. ??? Jeneratör de su ile çalışmıyor sonuçta. Jeneratörü eski çalıştığım bir şirkette kullanırdık elektrikler kesildiğinde, o zamanlar çok gürültülü idi, ve neredeyse zehirlenecektik eksoz gazından .... hadi sessiz çalışmayı başardılar yeni teknolojiler ile, çıkan zehirli gaz ne olacak onu ne yaptılar bilmiyorum.
NEYSE,
1900 Watt gücü su kaynayana kadar sürekli çeker, sonra yaklaşık 150 Watt çeker doğru yaklaşık 160 Amper demektir bu en yüksek güçte. Bu gücü 100Ah bir aküden zaten alamazsınız çünkü anlık olarak akü size bu değeri hiçbir invertör ile veremez, starter akülerin en fazla 30sn verebilecekleri CCa değeri ile karıltırmamak lazım bunu. peki ne yapacağız akü kapasitesini büyüteceğiz. Ayrıca su kaynayana kadar bu 1900W güç talebi bir 5 dakika sürer sonra 150 watt diyelim rolantide. 6 defa su kaynatsanız, günde sürekli tam güçte yarım saat eder, 1900W x 1/2 = 0.950 kWh hadi 1 kWh etsin. 5 saatte 150W tüketsin. 5x150W = 0.750kWh
Toplam herşey dahil hadi 2kWh desek. Diyelim bu sistemi güneş ile çözmeye kalkışsak, sistem verimliliği %65 olur en maksimum (akü ve invertör kayıpları yüzünden) yani bize gereken toplam enerji--- 2kWh = Bize gereken enerji x 65/100 Buradan X= 3kWh elde edilir. Demekki kışın 3 saat yazın 6 saatte bize bu enerjiyi verecek bir sistem tasarlasak, kışı baz almak zorundayız. Yani 1000W lık bir panel lazım kışı kurtarmak için (2300$+KDV), birde kaliteli bir MPPT şarj cihazı (700$+KDV). Aküye gelince öyle 160Amper 5 dakikada olsa 100-200Ah akü grubundan çekilmez, en az 4 adet 150Ah JEL gerçek Deep-cycle akü bankanız olmalı (4x315$), panellerden de destek geleceğini düşünür isek...
eee ne oldu fiyat 2300$+700$+1260+50$ (Tabla+kablo+sigorta v.s.)=4310$+KDV= 5085$ yapıyor. TL olarak buda takribi, 9000 TL tutar...
Şimdiiiii tabiki bu rakam size fazla gelecek. ben jeneratör alırım ohhh doya doya kullanırım diyorsunuz duyabiliyorum
)
Burada benim size tavsiyem 200Watt panel gücünü 30Amper Steca ekranlı şarj cihazı ile akülerinizi besleyin, eğer az yakan bir ekspresso makinası bulabilirseniz hatta 400W panel gücü kullanın 2 adet 200Ah de akü kullanırsınız. Bunların yetmediği ekstrem durumlarda da bir mercedes akümülatöründen bahsetmiştiniz onu çalıştırırsınız 5 -10 dakika.
GÜNEŞ ENERJİSİ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPAN BİR KANADALI BİR GRUBUN SLOGANI AYNEN ŞU İDİD ; Güneşi kullanmamak çılgınlıktır.
)) İYİ GÜNLER DİLERİM HERKESE İYİ BAYRAMLAR.