Yaşam Aküsü 1

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan insel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 427
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 130,986
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Yaşam Aküsü 1

5A Güç kaynağı olarak çok yetersiz bir değer... Birkaç şeyi aynı anda kullandığınızda yetmeyecektir. Tek başına bir termoelektrik buzdolabı bile çalıştıramaz.. Işıklarla su pompası ve ısıtıcıyı aynı anda çalıştıramaz..
 

Etiketler
Ynt: Yaşam Aküsü 1

ayrıca 7 amperlik şarj aleti ancak küçük aküleri şarj eder
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

Kullanım kılavuzunu bulup indirdim, yazılanlar doğruysa bu fiyata göre çok yetenekli görünüyor.
AGM aküleri de şarj edebiliyormuş.
Ben toplam 40W kadar güç çekeceğim zaten, 5A ile ilgili bir sorun yok.
Kılavuz aşağıda...
[attachment=1]
 

Ekli dosyalar

  • ataba-at-7012-kullanma-kilavuzu.pdf
    671.4 KB · Görüntüleme: 1,415

Ynt: Yaşam Aküsü 1

Bence de bu paraya güzel bir cihaza benziyor ben bile bir tane alabilirim bundan manueline bakılırsa. Ayrıca bu manueli hazırladıklarına göre pek te fena bir cihaz olmasa gerek. Dandik cihazların manueli bile olmuyor doğru düzgün. Ama Atillla abide haklı çıkabilir tabiki ::smiley:
 




Ynt: Yaşam Aküsü 1

fsirin' Alıntı:
Kısmen doğru. Ama bu tam otomatik sarj cihazınızla aküyü şarj ederken bir taraftanda karavandaki araçlarınızı kullanırsanız. Otomatik şarj cihazı "akıllı" bir şekilde şarj yapamaz. Aslında aküler öyle çok zor şarj edilecek cihazlar değil. Şarj prensiplerine bir çok defa değindim ama tekrarlamak gerekirse; çevrin şarj (cycle charge) ve yüzen şarj (float charge) olarak iki şarj tekniği kullanılır. Akıllı şarj cihazları da bu prensiplerde şarj eder. Akünün cinsine ve ortan sıcaklığına göre değişmekle birlikte çevrim şarj gerilimi 14.4V ve yüzen şarj gerilimi ise 13.6-13.8V dolayındadır.
Akıllı şarj cihazının çalışması;
1- 14.4V'a çıkana kadar aküye zarar vermemek için şarj akımı sınırlanır.
2- Akü 14.4V'a çıktığında bir süre veya akım belli bir seviyeye düşene kadar bekler.
3- yüzen şarj geriliminde şarja devam eder.
Burada 1. ve 2. aşamalar hızlı şarj amaçlıdır.


Ferhat abi haklısın sonuna kadar, çünkü doğru mu yanlış mı bilmeden herkes standart şarj teknolojilerini kullanmak zorunda kalıyor. Bu arada ben 14.6 Volt vermişim ama tabiki Solar amaçlı Jel tipi akülerde aslında 14.4 Volttur standard ilk şarj evresi gerilimi.

Benim savunduğum şu aslında daha doğrusu bu konuda bir araştırma makalesi okumuştum. Aynen şöyle diyordu, aküler pratikte pek mümkün olmasada çok çok yavaş şarj edilmeliler her evrede, yoksa plakaları üzerinden büyük sülfat kristalleri koparıyorsunuz büyük şarj akımları ile (özgül ağırlıkları içinde bulundukları asit sıvısından fazla oldukları için de dibe çöküyorlar ve bir daha da reaksiyona katılamıyorlar) ve bunlar aynen titreşimden veya sallanarak koparak dibinde aynı nedenle bir çökelti oluşan araç akülerindeki gibi... halbuki bunların daha küçük kum tanecikleri gibi plakalardan verilen şarj akımı ile nazik nazik sökülmeleri gerekiyor. Böylece çakıl taşı gibi kopan sülfat kristalleri plakalarda da plaka yanması denilen tahribata neden oluyor. Peki artık akümüz sülfatlaşmışsa biz ne yapıyoruz, yüksek frekanslı puls gerilimi uygulayarak ama düşük akım değerlerinde, kristalleri daha küçük parçalar halinde ve plakalara zarar vermeden koparmaya çalışıyoruz. Bu şekilde kurtardığımız akü 6 adet oldu. 7 Aküye bu yöntem denendi. Ama 7. akü sülfatlaşmadan değil Jel kurumasından gidik çıktı.

Akü üreticileri derler ki, eğer akünün deşarjı şarjından fazla ise sülfatlaşma olur. Peki neden standart şarj teknolojilerini suçlamaz kimse, çünkü bizim savunduğumuz gibi şarj eder iseniz akünüzü, kimse akü almaz da ondan. Evet pratik kullanımda böyle günlerce akü şarj olsun diye bekleyemeyiz. Ya iki veya 3 akümüz olmalı veya akümüze sık sık bu tip bir şarj uygulanmalı. MEGAPULSE firması da der ki, bizim ürünümüzü takın akünüz sıfır iken üzerine tüm bu dertlerden kurtulun.

http://www.novitec.de/uebersicht_engl.htm - burada bu bahsettiğim kristallerin mikroskopik boyutlardaki resimlerini görebilirsiniz.

Ne bileyim bu akü işi karışık iş... ??? ???
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

Ama 7. akü sülfatlaşmadan değil Jel kurumasından gidik çıktı.

Normal akülerin sarj eğrisiyle jel, agm veya tam bakımsız aküyü şarj ederseniz en iyi ihtimalle sıvı kaybı oluşur.
Sıvı ekleme şansınızda olamayacağından geçmiş olsun.

Söylediğim gibi bu tam bakımsız özelliği akünün değil düşürülmüş şarj kapasitesinin sonucudur. Ve bütün aküleri aynı eğriyle şarj edilemez.
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

konderk' Alıntı:
Aküye paneli direk bağlamak tehlikelidir, bu bir şans da olabilir, bu bir tesadüf te, ama bu bir tehlikede.
17.5 Volt uygulayarak akü şarj etmek aküye kesinkes zarar verir. Ama ölü bir aküyü de canlandırma ihtimali çok düşükte olsa olabilir belki, akü kurtaranlar bazen aküye şoklama yapabilirler, ama bu uzun süreli yapılmaz. Equilization denen şarj olayını siz sürekli uyguluyorsunuz. bu işlem sıvı akülerde hücre voltajlarının dengelenmesi için uygulanır. ama jel yada diğer akülere normalde 14.6 volt uygulayıp akımı 1 veya 2 A gibi düşük tutarız biz. akü içinde en sağlıklısı budur yavaş şarj. AMA sizin paneliniz aküye sürekli yüksek gerilim ile akım basıyor, ve bir süre sonra akü diyelim tamamen şarj oldu akü bir türlü bu gelen akıma dur diyemeyecek, ve akünüz kaynamaya başlayacak ve gaz çıkışları başlayacak valfler de tıkanmış ise gövdede genleşme başlayacak gövde bunu kaldıramaz ise yarılacak yada kurşun uç kenarlarından asit boşaltmaya başlayacak. çünkü anladığım kadarı ile sizin bir şarj kontrol cihazınız yok, bu nedenle eğer şarj kontrol cihazınız yok ise bir adet almanızı öneririm.... :eek:
Büyük oranda katılıyorum. :smiley:

Panel gücü yüksek olduğunda doğrudan akünüzü şarj etmeye kalkarsanız bütün bunlar başınıza gelecektir. :-[

Güneş panelleri akım kaynağı veya akım sınırlamalı bir güç kaynağı gibi çalışırlar. Güneşin veya ışığın şiddeti arttıkça bu akım değeri artar. Eğer kullandığınız panelin üretebildiği max akım değeri akü kapasitenizin yanında çok küçükse şarj regülatörü kaldırılabilir. Burada söz konusu 10W'lık güneş paneli olduğundan, yaklaşık 0.5A şarj akımı üretebilir. 0.5A değeri zaten akünün iç kayıplarını aşıp akü için sorun oluşturamaz. Akünün hiç bir zaman 14V'a bile ulaşabileceğini pek sanmıyorum. Bu tür uygulama yapacak arkadaşların bir süre için akü gerilimlerini kontrol etmeli olası problemleri önleyecektir. Aküde ölçeceğiniz gerilim akü üreticisinin kataloğunda belirttiği max değerin üstüne çıkmamalıdır.
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

Teşekkürler Ferhat. Teşekkürler sayın konderk. Ben akünün voltajını sık sık ölçüyorum. Yazın en güneşli günlerde dahi akünün voltajı 12.75 hiç geçmedi. Ölçümü hep sigorta kutusuna gelen ana hattan yapıyorum. Direk kutup başlarından yapsam biraz daha yüksek çıkacağını zannediyorum ama 14 volta ulaşacağını zannetmiyorum.
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

nasah' Alıntı:
Ama 7. akü sülfatlaşmadan değil Jel kurumasından gidik çıktı.

Normal akülerin sarj eğrisiyle jel, agm veya tam bakımsız aküyü şarj ederseniz en iyi ihtimalle sıvı kaybı oluşur.
Sıvı ekleme şansınızda olamayacağından geçmiş olsun.

Söylediğim gibi bu tam bakımsız özelliği akünün değil düşürülmüş şarj kapasitesinin sonucudur. Ve bütün aküleri aynı eğriyle şarj edilemez.
Ben hiç denemedim. Akülerle de fazla uğraşmıyorum ama şimdi aklıma geldi. Şu jel kurumasına uğrayan akü için;
Nasıl olsa akü bozulmuş. Kapakları açıp saf su eklediğinizde bu jel maddesi suyu emip akü kurtulabilir mi? Hiç denediniz mi?
 



Ynt: Yaşam Aküsü 1

theta' Alıntı:
Ataba marka 7A 24/12V switch mode bir şarj cihazı var. Aynı zamanda 5A lik güç kaynağı olarak da kullanılabiliyor.
Akü tipini tanıyıp ona göre şarj ettiği yazıyor.
Fiyatı da 80TL gibi.
Bu alet hakkında bilgisi olan, kullanan var mı? Hem akü şarjı hem de güç kaynağı olarak kullanmayı planlıyorum...
Akü tamıma 12/24 olarak gerçekleşiyor. Kutusundaki 7000mAh tabiri bana garip geldi. Herhalde 7000mA demeye çalıştılar. ;D

Fiyatı uygun gibi ama kapasitesi düşük.

Benim Küheylan'da kullandığım cihaz 29A 13.8V ve 14.4V kademeleri olan bir güç kaynağı. Hızlı dolum yapmak istediğimde 14.4V'a alıyorum, kampta enerji aldıysam 13.8V kademesini kullanıyorum. :smiley:
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

Ferhat Bey,
şarj akımının büyüklüğü akü kapasitesine bağlı sanırım.
Akünüz, örneğin 100Ah ise en fazla 10A ile şarj etmeniz (1/10) tavsiye ediliyor; daha aşağısı her zaman mümkün, ama şarj süresi uzuyor; daha yüksek güçte şarj ederseniz de akü ısınıp zarar görebiliyor diye biliyorum ben.

Yanlış mı bilgi?
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

theta' Alıntı:
Ferhat Bey,
şarj akımının büyüklüğü akü kapasitesine bağlı sanırım.
Akünüz, örneğin 100Ah ise en fazla 10A ile şarj etmeniz (1/10) tavsiye ediliyor; daha aşağısı her zaman mümkün, ama şarj süresi uzuyor; daha yüksek güçte şarj ederseniz de akü ısınıp zarar görebiliyor diye biliyorum ben.

Yanlış mı bilgi?
Bilgi doğru her zaman ben de böyle öneriyorum. Bazı akü üreticileri ise 1/10 tavsiye etmekle birlikte 3/10 akım değerine kadar izin verebiliyor.

Benim kullandığım sistemde 29A güç kaynağının kapasitesidir. Akünüze 13.8V uyguladığınızda akım sınırı önemli değildir. Zaten akünüz çok büyük bir akım çekmez. Benim akünün hiçbir zaman 10A'in üstünde bir akım çektiğini görmedim. 14.4V değerinde ise akım değeri yükselebilir, dikkat etmek gerekir. Benim akü bu durumda eğer boş ise 15-20A'leri gösteriyor. Bu nedenle aküm boşsa 13.8V'u kullanıyorum. Biraz dolduktan sonra 14.4V'a çıkıp hızlı şarj edebiliyorum. Ama akımı daha çok akü bozulmasın diye değil, güç kaynağı aşırı ısınmasın diye takip ediyorum. Özellikle de yaşam aküsü ile birlikte araç aküsünü de şarj ederken. ;D
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

Arkadaşlar aşağıdaki elektrik kullanım değerleri olan espresso makinesini günde 7-8 saat karavanda kullanabilmek için acaba nasıl bir sistem kurmalıyım. ???? Mevcut aküler 2x100 amper degerınde DELPHI starter akü vede şehir cereyanı alma imkanım yok , tavsiyelerde bulunursanız memnun olacam . Selamlar Erhan

Kapasite :
Güç :
Dış Ölçüler :
Net Ağırlık :
Elektrik Bağlantısı :
Boiler 2,5 Lt.
1900 W
320 x 470 x 430 mm
33 kg
220 V 50 Hz
 

Ynt: Yaşam Aküsü 1

Erhan, tek şansın jeneratör, sahibinden.com'daki sana uygun en ucuz jeneratör;
http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-jeneratorler-sifir-ambalaji-acilmamis-attlas-spg-2500-2-2-kw-benzinli-59628757/detay/
7-8 saate 5 litre benzin yakar, yaklaşık sana maliyeti 25 TL olur...Başkada bir şansın yok...
 



Ynt: Yaşam Aküsü 1

atiladi' Alıntı:
Erhan, tek şansın jeneratör, sahibinden.com'daki sana uygun en ucuz jeneratör;
http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-jeneratorler-sifir-ambalaji-acilmamis-attlas-spg-2500-2-2-kw-benzinli-59628757/detay/
7-8 saate 5 litre benzin yakar, yaklaşık sana maliyeti 25 TL olur...Başkada bir şansın yok...
Bence de öyle. ::smiley:
1900W en iyimser tahminle invertörle aküden 160A çekecektir. Bu da 100Ah dolu akü için yarım saatin altında bir süre demektir. Gerçi 1900W gücü sürekli çekmiyordur ama ortalama ne tüketir bilemiyorum. Zaten sonra bu aküleri şarj etmek için çok uzun bir süre şarj etmeniz gerekir. Yani en iyisi jeneratör gibi.
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,758
Mesajlar
1,523,329
Kayıtlı Üye Sayımız
166,573
Kaydolan Son Üyemiz
isangun

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst