Ynt: Yaşam Aküsü 1
Ferhat hocam, aküden akım çekilmediği durumlarda (mliamper seviyesindeki güneş panelinin ledli göstergesi ve buzdolabının pilot ışığını saymazsak) 220 ile şarj edildiğinde panelin regulatörünün göstergesinde 13,8 voltu görüyorum... 13,8' volta ulaştığında şarj cihazı fload konumuna geçiyor... Bu durum sanıyorum normal.
Yine akım çekilmediği durumlarda alternatörden şarj olurken 13,8 voltlara ulaşıyor. Yol süresine bağlı olarak nadiren de olsa bir kaç kez 14,1 -14,2 volt görmüşümdür...
Güneş panelinden şarj olurken güneş konumuna ve havanın durumuna bağlı olarak 13,3 seviyesinde geziyor.. Yazın öğlen saatlerinde 13,6 volt gördüm..
Her üç durumda da şarj kesildiği anda, 220 elektriğin fişini çektiğimde, araç aküsünden ayırdığımda ya da akşam hava karardığında (şarjdan ayırdığımda göstergede 13,8 volt gösteriyor olsa bile) küt diye 13,1 volta düşüyor ve çok kısa bir süre bu gerilimde kaldıktan sonra 12,9 volta düşüyor... Ondan sonrası akım çekilmiyorsa sabit..
Yukarıdaki verdiğin doluluk oranlarına göre bu durumda %100 dolmuş mu oluyor?
Haldun yeni aküsünde öyle gerilimlerden bahsetti ki, ağzım açık kaldı.. 14,4 voltlardan kapıyı açıp hem buzdolabı hem webasto çalışırken sabaha dara ancak 13 voltlara düşüyormuş.. Merak ettiğim bu voltaj farklılığı neden kaynaklanıyor?..
Benim akü 12,9 volt iken full dolu mu değil mi?
Benimki %100 dolu ise diğerleri ne?