Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan turkergen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,721

turkergen

Kamp II
Mesajlar
457
Tepkime Puanı
52
Yer
İzmir
Web
www.4tmuhendislik.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB3BTG
Arkadaşlar İzmir'de freon12(R12) gazı kullanan son klimacıdaki tüp bitmiş. Tanıdık klimacı arkadaşlar R12 kullanılan sistemde kesinlikle başka gaz(134a) kullanılmamalı diyorlar. Bir kaç uyanık klimacı 134 basalım abi bişey olmaz dedi ama ben güvendiğim klimacının sözünü dinledim bastırmadım. Eğer R12 sistemine 134 bastırırsam tüm klima sisteminin belli bir zaman sonra arıza vereceğini söyledi klima ustası. Sistemi 134a ya göre değiştirmek yaklaşık 350-400 TL arası tutuyor. Belki çevrenizde duyduğunuz gördüğünüz vardır diye sormak istedim ve sizlerden fikir almak istedim.R12 gazı bulabilirmiyim?
NOT: Freon 12 gazı Ozon tabakasına olan etkisinden dolayı yasaklanmış bir gazdır.
 

Etiketler
Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

gazı buzdalabı ve ev kliması tamir bakım yapan eski servislerden temin edebilirsiniz hatta bazılarıda araclara gaz basabiliyor . :smiley:

134a da şu an avrupada yasak ;),ülkemizin Ozon tabakası daha kalın herhalde bizde serbest . :D

R410A şimdi bu moda :smiley:
 

Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

R12 gazı yasaklandıktan sona 1993 yılı öncesi üretilmiş olan arabalarda R134a 'ya dönüştürme işlemi pahalı olduğu için alternatif olarak R24 gaz kullanılıyordu diye biliyorum.

Kıbrıs 'ta R12 yerine R24 gaz basıldığını biliyorum ama son zamanlarda klimacılara işim düşmediği için başka bir gaz kullanımına başlandı mı bilemiyorum
 





Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

klima ile ilgili daha evvelden başımdan gecmiş işlerden örnekler veriyim ..

uzun müddet sistem gazsız kaldı ise oringlerde kuruma olup sonradan kacırma yapıyor ..

gazla beraber bir fosforlu boya basılıyor sisteme özel gözlük ve ampullü lambası ile kacıran yer varsa kontrol imkanı oluyor ..boyalı gaz ile kullanılıyor arac klıma her gün kullanıma devam ediliyor sogutmayı kestigi gün klımacıya gidiyorsunuz gözlük ve lamba ile kontrol edip kacıran yer bulunup onarılıyor ..sonrasında basılan gaz ile sorunsuz kullanım başlıyor .

içindeki gaza sonradan takviye ilave konulan gaz randıman vermiyor .

sistemdeki gaz tamamen boşaltılıp komple yeni gaz konulması iyi netice veriyor .

kaliteli servis .yada klimacılarda cam fanusları olan bir makina var özel sistemin içindeki gaz makinaya cektiriliyor kac gr gaz oldugu ögreniliyor mesela 500 gr gaz cıktı aractan orjinal gaz miktarı kaput içinde yazıyor cogu aracta eksik miktarda makina içine çekilip sonra tamamı sisteme aktarılıyor bu arada özel de bir yagı var belli bir oranda oda ive oluyor .

egerki klimanızda problem varsa cam fanuslu .fosforlu boyası olan akıllı ustalarla calışın digerleri ne daha cok gider gelir ufak ufak ama toplamda daha fazla ödersiniz . :D
 

Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

ağabeyim ben oto elektrik yedek parçacıyım klıma işide yapıyoruz. gaz kaçağı olayını çok güzel izah ettin.
çoğu kişi gazın, klıma kullanılmadığında kendiliğinden özelliğini yitirdigini sanıyor
ama gaz klıma uzun zaman kullanılmadığında senin yazdığın arızaları meydana getiriyor.
 

Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

konuyu acan arkadaşın kliması uzun müddettir calışmıyor sanırım ,uzun süre calışmayan klimayı tam randımanla hayata döndürmek zor iş sıradan klımacılarla olacak iş degil ,yaz gelddiginde 2 hortum bi tüpü kapan kapısına klimacı yazıyor hepside iş yapıyor para kazanıyor .

sorun giderip iş yapabilecek olanlar sayılıdır . ;)
 

Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

Oğuz Bey klimanın uzun süredir çalışıp çalışmadığını bilmiyorum. Aracı alalı 3 ay oldu..
Kendim doğalgaz sektöründeyim klima işi yapan firmalara da bilgi verdim onlar da R12 soracaklar tanıdıklarına ama daha hiç kimseden ses çıkmadı :smiley:
 

Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

Selam arkadaslar gaz bulmakla sorun bitmiyor , ne kadar gaz koyulacak onuda kesinlikle ogrenin gaz basılırken mutlaka aracın yanında olun gecenlerde dizel 2.0 hdi vitarama gaz bastırdım usta tamam dedi eve gittim geldim klima yine eski haline aldı adanamızın sıcagıda belli uzatmayalım tekrar klimacıya gittim aractaki gazı vakumla geri aldı cıkan gaz tam 152 gr dı ustaya ne kadar gaz bastın diye sordum abi makine otomatik basıyor dedi hemen grant oto dan battal ustayı aradım durumu anlattım ne kadar basmamız lazım dedim yaklasık 600 gr diye bilgi verdi tabi bu konusmalar olurken klimacıda her seyi duydu aracım tam olarak 615 gr gaz aldı arkadaslar mutlaka makinesi olan bir klimacı bulmanızı tavsiye ederim makinede aracın cinsine markasına gore degerler cıkıyor simdi aracın içi inanın buz gibi oluyor saygılar..
 



Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

evet arkadaşlar bende 1999 vıtaramın klişmasını sökturup temizlettım ratyatörünü takdırdım tekrar gaz koydular sadece ruzgar bıraz daha fazla esdi sğouk da biraz farkettı ama tam anlanmıyla sğotmuyor dolaşdıkca daha çok sğotur sandım ama yıne aynı bu gazından mı yoksa azmı gaz koyuyorlar tam anlamıyla nasıl oluyo paramız havaya mı uçdu yanı gidip dekrar baktıracam söylicem soğutmuyor dıye başka araclara binince hemen sğutmaya başlıyo evet benımkıde soğutuyo hisetıyorum ama hemen acınca hisetılır derecede fazla sğutmuyor nasıl gaz yukarda belitmişsiniz bu numarayaı klımacıya söylesek ne yazar evet ondan koydum dıycek yollayacak dğru insan kalmamış paramızı verıyoruz karşılığına sıra gelınce yok yazık bize de en ıyısı sıfır arac almak ama mattı imkansızlıklar bu gibi durumlara sürüklüyor bizlerii saygılar..
 

Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

kacan gaz gözle yada başka bir şekilde görülemez ;D

::smiley:yeni gaz ile beraber fosforlu boya bastırın ve kilimayı her gün kullanın sogutmadıgı gün klımacıya gidin özel lambası + gözlük ile kacan yeri bulsun tamir etsin sonrasında calışacaktır. ::smiley: ;D
 



Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

turkergen' Alıntı:
Bu arada ben hala gaz arıyorum :D

bu gidişle siz gaz bulana kadar yaz bitecek havalar soğuyacak galiba ;D

bende 2-3 hafta önce aracın kliması daha iyi soğutur düşüncesiyle klimacıya gittim orta konsoldaki havalandırmadan araç 1,500 rpm 'de fan 2. devrede ölçüm yaptık klimadan gelen hava 14.7 C dereceden aşağıya inmedi (dış sıcaklık değeri de önemli ama o gün dışardaki hava sıcaklığı ne idi hatırlamıyorum)

belkide daha iyi olur düşüncesi ile (sebebi de yabancı forumlarda yukarıda bahsettiğim gibi bir ölçümde 12 c derece sonuç alınması gerekiyormuş diye okumuştum) klima gazını vakumlatıp tekrardan araca 500 gram R134a tipinde gaz bastık sonuç iyi olmadı. tekrar vakum yapıp 550 gram gaz bastık sonuç yine iyi olmadı artık ben dayanamayıp klima ustasına "520 gram gaz koy usta" dedim. Aldığımız sonuç havalandırma ölçümünde 14.1 c derece oldu.

Kıbrıs 'ta havaların çok aşırı sıcak ve nemli oluşu klimanın performansını etkiliyor. Ayrıca benim araçtaki klima radyatörü (motor soğutma radyatörünün önünde bulunan) aracın orjinali değil geçmişte yine vitara radyatörü ile değiştirildi ama sanırım 3 kapılı vitaralar için olan hacmi daha küçük bir radyatör takılı.

aracın orjinal klima sistemi 1992 model olduğu için R12 'ye göre üretilmiş yine de tüm bunlara rağmen dışarıda 36 - 37 c derece sıcak olan günlerde uzun süren dur kalk şehir içi trafiği dışında klima yeterli bir biçimde soğutuyor. Klimanın su tahliye borusundan tam kapatılmamış çeşme misali su akıyor.

Kısaca R134a tipi gaz da eski sistemde %100 performans vermesede çalışıyor.

saygılar

Ali
 



Ynt: Vitara ya R12 Klima Gazı Arıyorum

Ali bey verdiğiniz bilgiler doğrultusunda güvendiğim bir klimacı arkadaşla konuştum.134 a gazı basarsam 2,3 sene içerisinde klimanın arıza yapacağını ve tümden yenilenmesi gerekeceğini söyledi.Bende 2-3 sene lafını duyunca salı gününe randevu aldım.2-3 sene beni idare edecekse bana yeter diye düşündüm.Zaten gaz yokken klimasız durumdayım sistemin tümden değişmesi lazım.Bende dedimki bari kullanarak bozulsun öyle değiştireyim :D
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,509
Mesajlar
1,519,025
Kayıtlı Üye Sayımız
172,165
Kaydolan Son Üyemiz
gül93

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst