Uzun Mesafe Telsiz ile Haberleşme

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fosilbulent Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 47
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,623

fosilbulent

defnder 110
Yer
istanbul
Arkadaşlar,

araç içlaerinde kullanılan uzun mesafe telsizler ile ilgili bilgi istiyorum.
kesintisiz her şartta haberleşme sağlıyacak acil durumlarda yararlanılacak telefon ve telsiz ile grup içi ve yetkililere ulaşıla bilecek bir telsiz sistemi,kurulumu,maliyeti ve şartları konusunda bilgisi bulunan lütfen paylaşsın

Etiketler
Ynt: Uzun Mesafe Telsiz ile Haberleşme

Ya yasaları görmezden gelip yüksek çıkışlı bir CB (Citizen Band) telsiz alacaksınız yada sınavlara girip amatör telsiz lisansı alıp, amatör bantla röleleri kullanarak uzun mesafelere çıkış yapacaksınız.

Forumlarda daha önce çok tartışıldığı için arama yaparsanız fazlasıyla bilgi bulabilirsiniz.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=13879

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11670

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=1015

ben sitenizin yeni bir üyesiyim.elimde TEAM TSX 1420 AM-FM modeli bir telsiz var.butelsizle uzun mesafe görüşebilmek için ne yapmalıyım vearaç üstü ne tür bir anten almalıyım.şimdiden ilginize teşekkür ederim.

Selamlar ,
Uzun mesafe telsizden kasıt nekadar uzak mesafe?

Amatör Telsiz lisansı alarak (tabi A sınıfır olması gerekli) Uzun mesafe telsiz (HF) kullanılabilir . Ancak burda önemli olanda ne amaçla kullnacağınız . Yine Amatör röleler vasıtasıyla şehirlerde yada şehirler arası bazı yollarda geniş alanda görüşmek yapılabilir . Tabi röleler arazide ulaşılır mı belirsiz .Ayrıca Amatörlük sadece haberleşmeten ibaret olmadığından belli kurallar ve kısa sürelerle rölede haberleşme sağlanabilir . Daha doğrusu teamül rölede sadece kısa ve öz görüşme yapmak hatta çağrı yapıp simplex frenkanslara geçmektir .

Yada arkadaşların dediği gibi yasaları gözardı edilirse yüksek çıkış güçlü bir cb cihaz uzun mesafe haberleşebilir .

Yetkililere ulaşmak herhangi bir telsiz cihazı ile mümkün değildir . Bu yapıldığı takdirde yetkililerden cevap alınamayacağı gibi ciddi yasal sorunlarda doğabilecektir .

Tam olarak ne yapmak istediğinizi açıklarsanız daha geniş bilgi verilebilir diye düşünüyorum .

Saygılarımla ...

uzun mesafeden kasıt 10 ila 100 km arasında bir haberleşme yada haberleşme tekniğinde bilgili iseniz; uzak mesafede haberleşmeden kasıt isteğim yani ,deprem sel heyalan çığ göçük yaralanma düşme ölüm, terör savaş ve bunun gibi durumlarda bir insan bir medeniyet sesimizi duyacak bize yardım edecek bir kuruma ulaşmak gruplar arasında haberleşmek aynı grubun bireyleri içinde haberleşmek kesintisiz konuşmak hatta veri transferi yapmak ( kısaca haberleşme adına şu an şehirde ne yapılıyorsa onu yapmak) ben bunu bakın acil durumlar için istiyorum yoksa geziye giderken helallik alıp gidiyorum ben hiç işim olmaz özgür olmak isteği ile tutuşurken arasında iş konuşsunlar yani ayağımda gsm denilen pranga ile dolaşmak istemem. Ben bu konuda arızayım hocam taktım araştırıyorum. Bilgi ve paylaşımınız için teşekkur ederim.
buna yön bulmak yeri saptamak ve kayıt etmek GPRS nevigasyonunda içinde olduğu komplike bir sistem, telsiz ile haberleşmek bunun bir kısmı fakat kabul ediyorum ki başında cahillihimden diyim ben hafife almışım konuyu.... Yani bir araç yapın ki bana ne yolda kalsın ne kaybolsun ne sesi kesilsin nede sağır kalsın kör olmasın :smiley:)))

Hocam cep konusunda bende arızayım . Hiç hoşlanmadım , hoşlanmıyorum . Kampa gittiğimde cep çekmeyen bölgelerde yaşadığım huzuru anlatamam ;D

Sizin tarif ettiğiniz şey Amatör Telsizcilik . Olağanüstü durumlarda hem yardım almak hem yardım etmek için çok gerekli ve önemli bir hobi , hobiden de ilerde bir ruh ve ucu bucağı olmayan bir alan . www.trac.org.tr ve www.antrak.org.tr(gazetesini geriye dönük incelemenizi tavsiye ederim) adreslerini inceleyerek başlayabilirsiniz .

uzun mesafeden kasıt 10 ila 100 km arasında bir haberleşme yada haberleşme tekniğinde bilgili iseniz; uzak mesafede haberleşmeden kasıt isteğim yani ,deprem sel heyalan çığ göçük yaralanma düşme ölüm, terör savaş ve bunun gibi durumlarda bir insan bir medeniyet sesimizi duyacak bize yardım edecek bir kuruma ulaşmak gruplar arasında haberleşmek aynı grubun bireyleri içinde haberleşmek kesintisiz konuşmak hatta veri transferi yapmak ( kısaca haberleşme adına şu an şehirde ne yapılıyorsa onu yapmak) ben bunu bakın acil durumlar için istiyorum yoksa geziye giderken helallik alıp gidiyorum ben hiç işim olmaz özgür olmak isteği ile tutuşurken arasında iş konuşsunlar yani ayağımda gsm denilen pranga ile dolaşmak istemem. Ben bu konuda arızayım hocam taktım araştırıyorum. Bilgi ve paylaşımınız için teşekkur ederim.
buna yön bulmak yeri saptamak ve kayıt etmek GPRS nevigasyonunda içinde olduğu komplike bir sistem, telsiz ile haberleşmek bunun bir kısmı fakat kabul ediyorum ki başında cahillihimden diyim ben hafife almışım konuyu.... Yani bir araç yapın ki bana ne yolda kalsın ne kaybolsun ne sesi kesilsin nede sağır kalsın kör olmasın :smiley:)))

Hocam sana link te bulunan araç gibi bişi lazım ama önce A sınıfı lisans gerek.

Selamlar
http://www.k7sfn.com/mobile.html

[/quote]

Hocam sana link te bulunan araç gibi bişi lazım ama önce A sınıfı lisans gerek.

Selamlar
http://www.k7sfn.com/mobile.html

Özcan Abi teşekkur ederim. A sınıfı için sınava girmek lazim acemilik biz 2008 de hep kaçırdık 2009 da inşallah bunu yapmak istiyorum o zaman kadar cb alacağım. linkteki alet süper bunu mutlak kurmak lazım.

Bülent hocam bende arabama o sistemi kurmak için uğraşı içindeyim HF telsiz VHF ve UHF telsiz anten tuner hazır ama o linkte bulunan arabanın dışındaki gibi bir anten malesef Türkiye de yok yurdışını beklemekteyim.

73's

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=21763.0 de satlık

uzun mesafede koınusmak ıcın radyo amatoru olacaksınız ve pahalı bır ugras bıraz da karısık
ekıp tekı arkadaslarınızın da sıze yetısemeynlerdede bu cıhazlarda n olmasılazım telsız ın calısması ıcın yuksek rakım dakı antenlerı gormesı lazımdır cıkıs yapıp haberlesmek ıcın eger sız cukurun vadının kor noktasında ısenız bıraz sakat durum olur
radyo amatorlerı ıtfaıye ambulans ve lısansınız kapsamındakı kuruluslara dırek ırtıbat kurarsınız ama yanlız sız yapacaksanız ekıp le beraber arac surme konusun da gerı kalabılırsınız yanı bır nevı koruma iç gudunuz ortaya cıkar sakat durum varmı kım nerede falan
,

malıyet acısından cb cıhaz alın yeter
konusmak ıcın cukurdan cıkıp yardım cagırana kadar cep telefonuunuz kapsama alanına zaten gırer

Amatör telsizcilik konusu kapsamlı , dikkatli olunursa pekte pahalı olmayan bir hobidir . Yüksekteki antenleri görmek konusu ayrı , her frekansta yada modülasyon tipinde işler değişir .

Amatör telsizciler sadece ama sadece Amatör bandları kullanabilirler . Bunun dışında diğer resmi kurumlarım bandalarına kesinlikle müdahale edemezler bu suçtur . Zaten kurumların telsiz kullanım yönergeleri doğrultusunda da acil dense bile tanınmayan kodlara cevap verilmemelidir .

Kurumlarla işbirliği konusu Amatör dernekler tarafından resmi protokoller kapsamında yürütülmekte görevlendirilen arkadaşlara kod tahsis edilmekte yada kendi kodları bildirilerek tanıtılmaktadır . Bunun dışında amatör telsizci resmi frekanslara bir olayı bildirmek için bile girerse başı ağrıyacaktır ki muhtelif örnekler mevcuttur .

Amatörlüğe merakı olan olan arkadaşlara bölgelerinde ki TRAC yada diğer amatör derneklerden yardım almalarını , tanışmalarını , cihaz alım satımı ile ilgili de yine dernek çatısı altında insanlarla tanıştıktan fikir alışverişinde bulunduktan sonra acele etrmeden hareket etmelerini tavsiye ederim .

Son olarak oğuz bey hemen hemn 4-5 konunun altına numaranızı vermişsiniz , aramak isterseniz diye , telefon yerine bilgilerinizi forumda paylaşırsanız herkes bir kerede yayrarlanmış olur .

İyi çalışmalar
Barış

Uzun Mesafe nedir
Şehir içinde Uzun mesafe ile Şehir dışında uzun mesafe değişir

Şehir içinde Uzun mesafe
Sarıyerden - Eminönü
Bakırköy - Eyüp
Kadıköy - Bostancı
Sefaköy - Kağıthane
Mecidiyeköy - Kartal
olabilir

Konu Şehir dışı olunca iş değişir
PaintBall oynayacaksanız ve Polonezköy'e gidiyorsanız
SSB li bir telsiz gerekir
Kavacık'tan sonra sizi pek kimse duymaz
Fakat buralarda bulunan ESKİ CB ciler her yerde birkaç kişi bulunur
Sizi Az da olsa duyar ( Bu arada TAKOZ bu işte avantaj değildir )
Duymadığınız kişiye gidemezsiniz
Çünkü o size zaten gelemiyordur..
Şile yolunda kalırsanız size SSB gerekir ancak SSB ile Şile barınağına hatta Balıkçıu gemilerine , hatta Jandarmanın Telsizine ( CB ) çıkabilirsiniz
Yani Kısacası
İyi bir Anten ( San Diego ,Cobra veya Motorola , Hirescman ) gibi gerekir ( 1/2 veya 5/8 olacak )
Ve iyi bir cihaz Hatta Yedek bir AKÜ 100 Amper , Böylece yolda riski 0 olur , yani MArş basacağınız aküyü yemezsiniz..
PMR ise sadece bunların yanında Walki Talki kalır ..
Çünkü Bir CB el telsizi bile PMR 0.5 Watt cihazın 8 misli güce ( 4 watt ) sahiptir
Cbler hobi cihazlarıdır ama PMR ler sadece ihityaç için kullanılmaktadır
PMR telsize rastlama hatta cevap alma şansınız % 1 dir
CB telsize rastlama şansınız % 20 cevap alma şansınız % 90 dır.

Saygılarımla
Aziz A.
Telefon vermiyorum
Forumda bazı arkadaşların yazısını gördüm... ALINIYORLAR

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,847
Kayıtlı Üye Sayımız
166,643
Kaydolan Son Üyemiz
ekstırimsever22

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR