Levent bey fan emiş ağzi içeriden hava alır .Katılıyorum sizin fikrinize.Çabuk ısınır ıçeri.amma yanma odası için egzoz ağzı ile yakın olur deye böyle monte etdim. Aslında arkada egzoz çıkışını monte etmişdim boş kalmasın deye yanma odasının hava girişini oradan keçirtdim.
(fotoda egzozun dış hava tahliye çıkışı)
bir uyarı daha yapmak istiyorum
ısıtıcıdan daha iyi verim alabilmek için yanma odası için hava emiş hortumuda aşşağı(egsoz hortumu gibi) doğru olmalı, (tıkanma, sert rüzgar,yağmur gibi nedenlerden)
içerisini daha çabuk ısıtması içinde fan emiş ağzı içeriden havayı alıp kazandan geçirip tekrar içeri üflemeli,
selamlar
Arkadaşlar selamlıyorum sizleri.Devam edelim.
Karavanda LPG li ocak üzerinde açıla bılen yuvarlak cam nezerde tutmuşdum .Amma ocağın yeri tam belli olmadığından camı taka bilmirdim.Artık iç kaplama işleri başlandığından cam yeri belli oldu ve camı takdım.
Banyo içinde nefesliyi takdım.Ve fotolarını siz degerli arkadaşlarla paylaşıyorum.
Daha önce yazıldı mıydı hatırlamıyorum, güneş panellerinizi araç gövdesinden 5-10 santim yukarı kaldırıp rahat soğumalarını sağlarsanız daha verimli çalışırlar.
Daha önce yazıldı mıydı hatırlamıyorum, güneş panellerinizi araç gövdesinden 5-10 santim yukarı kaldırıp rahat soğumalarını sağlarsanız daha verimli çalışırlar.
Bekir abi merhabalar.Şu fotodakı panel en ön sıradaki paneldir.panelin aracın hareket tarafına olan hissesini ormanda ağac budakları girir deye profili tabandan kaynak etmişim.Şu panelin kalan taralarını ve diger panellerin tamam tarafları açıkdır.Ve altında 2-3 sm lik bir boşluk vardır.
Alpaslan bey merhaba.
2 ay sonra düşünürüm ki bitire bilirim.Amma ilave çok işler çıkıyor.Mobilya meselesinde poblem çikmasa iyi olur.İlk tam test seyahetinin ramazan ayından sonra düşünürüm.İNŞAALLAH.
Herkesi selamlıyorum.
Devam edelim.Pis su deposunun ve kanalizasiyon borularının montaj işleri ile uğraşmışım kaç gündür.Sözün doğrusu kasa ve şassenin ayrı-ayrı hareketli olması işleri zorlaştırıyor.Pis su deposu arabanın şassesine bağlı olduğundan kasa ile birlikde hareketli olmayacakdır.Deponun pis su girişi 2 tarafdan olamsı zorunlu oldu.birde havalandırma borusu kaynak etdim .Depoya koridordan su tahliye çıkışı ,banyodakı taban su çıkışı,evyenin kanalizasiyon boruları birlikde depoya bir tarafdan giriyor.Diger tarafdan ise mutfakdaki evyeden gelen boru birleşiyor.Birleşmelerin hermetikliyinin saklamak için ipli lastik çift katli boruları çelik çelepcelerle aluminum borulara bağladım.Kanalizasiyon borularının(aluminum) kasaya girşini iç tarafdan kaynak etdim ve dişarıdan şu boruların kenarı ile su girişini engellemiş oldum.Döşemenin altinda hiç bir boru birleşmesi yoktur.Borularin hepsi 50 mm likdir.
Selamun aleykum.Arkadaşlar devam edelim.
Kasanın iç duvarlarının kaplama işlemleri hızla sürüyor.Döşemeye 18 mm-lik.duvarlara ise 10 mm-lik ahşap paneller kullanıyorum.Ahşap paneller tam kaplama bitdikden sonra dolğu ile imal olunacak ve iç boyama yarım-mat olacakdır.Bildirmek isterim ki,kasanın ıçını otoboya ile boyayacağım.
israfil bey araç bittiğinde toplam ne kadar bir ağırlık olmasını hesapladınızmı ? Resimlere bakarak ağır olacakmış gibi bir algı oluştu bendede bunu merak ettim ilgiyle ve zevkle takip ediyorum kolay gelsin...
Herkese selamlar.Arkadaşlar kasanın iç yapılandırma işlemleri hızla devam ediyor.Şofbenin dış hava çıkışı plastikden olduğundan ve kasanın gevdesine birleşmesinin sağlam olmayacağını düşünerek yeni bir menfez kaynak etdim.ve zımparaladım.