Ynt: Uluslararası Ehliyet / Viyana Paktı Antlaşması
Konu araç kiralarken hangi ehliyetin gerektiğine kayacak ama;
sorun sadece milli ehliyetin gecerliliği değil, onun internasyonal ehliyet olmadan da geçerli olup olmadığı. Tek başına international ehliyetin geçerli olduğu çok az ülke var. Bu, sonuçta dediğim gibi kabul eden ülkeler için, resmi bir tercüme. Aslına gerek duyulması akla uygun. AB de AVIS`e göre latin harfleri ile geçerli bir dile yapılmış tercüme bile kabul ediliyormuş ( http://www.avis.de/assets/pdf/DE_Important_Customer%20Information_No34.pdf ) Amerikada bazı eyaletlerde yine birçok ülkede olduğu gibi, ikiside olmadan araç kiralamanız imkansız.
İşin birde kiralayan şirket ve sigorta ile de ilişkisi var. Örn. sigorta açısından da olsa gerek, Tayland`da tanınmış internasyonal bir rent a car firmasından int. ehl. olmadan araç kiralanamazken, yerel şirketler için sorun yok. Kanuni açıdan ise kaza olmasına bile gerek yok, tanınmış bır numara olarak, polis durdurup int. ehl. sorunca bile 'bahşişi' hazırlamak gerekiyor.
Yanlış sonuca varmamak için bu internasyonal şirketler ile yerel şirketlerin durumunu bilmek faydalı. Üstelik her ülkedeki koşulları tek tek öğrenmekdense, konuyu her açıdan kökünden çözmek için yapılacak iş aslında belli.
Milli ehliyetinizin dünyada her ülkede bir sene geçerli olması tecrübelerimle örtüşmüyor maalesef. Mesela; Çin, Vietnam ve Hindistanda araç kiralayarak kendinizin sürmesi bile imkansız. Almanyada oturma izni olanlar için, yabancı ehliyetlerin geçerlilik süresi,
alınan ülkeye göre değişiyor ! Bizler için normalde 6 ay, sebep gösterilebilirse 6 ay daha uzayabiliyor. ABD ehliyeti ise Almanyada uzatmasız sadece 6 ay gecerli !
Yılbaşından sonra AB için olumlu haberler gelse bile, diğer ülkeler için malum kapıyı çalmaktan pek kurtuluş yok galiba. :-\