Türkiye Koşullarında Karavanda 4x4 Gerekli mi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan astroshero Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,721
Ynt: Türkiye Koşullarında Karavanda 4x4 Gerekli mi?

Bu konunun müdavimlerini bir de şöyle alalım ;

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=57885.msg671222

Etiketler

Hangi araç daha iyi karavan olur derken sürekli kafamda değişik araçları karavana çeviriyorum bu bazen, magirus oluyor, bazen m 23, yada iveco daily ama sonunda PW 250 4x4 dodge çift kabin veya tek ağır basıyor. Hatta çift kabine şu anda demonte karavanda uyguluyorlar . Tabiki buroda tecrübeli arkadaşların da belirttiği gibi aracı ihtiyaçlar ,beklentiler vede en önemlisi maddi imkanlar belirliyor.
Benim dodgeden kastım işim gereği uzun süreli geziye çıkamayacağım senede en fazla on gün bunun haricinde hafta sonu gezileri olur bana göre artıları eksileri telafi eder diye düşünüyorum.
Selamlar.

İki yıldır burada tık yok; millet 4x4'e kafa yormuyor demek ki!.. ;D

Cavid Sezen

Cavit hocam selamlar,
Ben bir senedir kafa yordum :smiley: vede avatar resmimdeki vito aracımı bir ay önce sattım ve Türk telekomdan ihale ile satılan sprinter lardan bir tane aldım.gezenbilirde satılık ilanları vardı.belki görmüşsünüzdür.böyle bir araç seçiminde etkenleri sıralayacak olursam öncelikle yayla doğa tutkusu bende daha ağır basıyor.geçen sene vito aracımı kamper tarzı dizayn edip yaptığım Karadeniz gezisinde bazı deneyimlerim etkin oldu.örneğin Ayder yaylasına gittiğimde Ayderin medyada daima ön plana çıkan bildik yerin hiç bir cazibesi yoktu.tur otobüsleri ve günübirlik gelenlerin oluşturduğu trafik ve alışveriş keşmekeşini gördüğümde tam pişman oldum derken.aracı 10 km daha zorlarsam yukarı yaylaya çıkabileceğim öğrendim.bu mesafeyi vito ile şöyle böyle çıktım iyiki de çıkmışım.esas Ayder burası dediğim anda buranın da daha üstü olduğunu öğrendim.Yukarı Kavrun yaylası idi.sordum araştırdım vitonun harcı değildi.Yukarı kavruna dolmuşculuk yapan ford minibüsler vardı.kendi aracımızı bıraktık onlarla çıktık.Burası daha bir harika idi ama esas kalınacak yerdi fakat kamp aracımız aşağıda kalmıştı.4 saatlik gezi sonrası dolmuşlarla tekrar aracımızın yanına geldik.ama aklım Yukarı kavrunda kalmıştı.

Bunun yanında yine birgün çimen ve kuru bir zeminde konaklamıştık tatlı bir meyil vardı.birkaç saat yağmur yağdı.yağmurdan toprak suyu emmiş ve yumuşamıştı.aracı hareket ettirdim hafiften yok arka tekerler olduğu herde dönüyor lastik hiç tutunmuyor (lastikler iyi) biraz daha zorladım lastikler battı ASR yi devreden çıkardım yok, bulabildiğim ağaç dalları ve taşlar koydum nafile.en sonunda 4x4 bir arazi aracı geldi onun yardımı ile çıktım.

Yeni aracımdan bir offroad performansı beklemiyorum.fakat arazide aracı zorladım sonuç güzel.aracı almadan önce yetkili bir servisde 4x4 özelliğini,motor ve yürür aksamını kontrol ettirdim temiz çıkınca almaya karar verdim.aracın içini komple soyup iç dış boya yaptıktan sonra motor karavan dönüşümünü yapacağım.

coşkun.

coşkun bakcacı mercedes benz sprinter 413 cdi.jpg

Coşkun Bey Merhaba;

Öncelikle aracınızı güle güle kullanın; burada onun kamper oluşunu da görme dileğiyle... :smiley:

4x4 araç ya da kamper, asfalt dışında kullanılmayacaksa, o yatırım neden yapılır ki? Kullanılmayan özellik, maliyeti korkunç artırır. Sizin gezi ve kamp şekliniz, bu türden bir araca gereksinmeniz olduğunu gösteriyor, doğru tercih. ;)

Kolay gelsin! :smiley:

Cavid Sezen

Battığımız fotoğrafları koymaya kalksak, güzel bir arşiv olur aslında. Ama biraz daha iri tırnaklı bir lastik bile o çok gerekli olan ilk hareketi vermekte faydalı olabiliyor. :smiley: Tabii ki önlem almak da şart.
Yumuşak toprak zemindeysek yağmur başladığında sert zeminli bir yere çıkmak lazım.
Yaylalarda çimenler sabahları ıslak olur, sabah erken hareket edilecekse önlem almak lazım.
Dibini görmediğin suya da girmemek lazım

Ben bunların hepsini denedim batılıyor. ;D
Yoksa 4x4 lazım.

Birden eski günlere gittim resimdeki ızgaralı kapağı görünce. Jeneratörünü biz temin etmiştik bu sprinterlerin .

Tam yaz gelmeden inönü yaylasına çıkalım demiştik. Yüksekte karlı yolları görünce 4*4 ü olan arkadaşım ben önden gidiyim demiş ve kara saplanmıştı. Ben onu arkadan çekememiştim, 4*4 ün önündeki vinç ise aracı sadece yerinden oynatmıştı. Sanırım sade 4*4 yetmiyor, bir de arkada lazım iyi çekici .)

Jeneratör için kullandığınız Havalandırma da güzelmiş. Buzdolabını önüne koyduk mu püfür püfür. :smiley:

Çoşkun bey aracınız hayırlı olsun güle güle kullanın :smiley:

Hayır temennisinde bulunan tüm dostlara teşekkür ederim.Motorkaravan yapım aşamasında da sizlerin engin tecrübenizden faydalanmak isterim.

gemiadami' Alıntı:
Cavit hocam selamlar,
Ben bir senedir kafa yordum :smiley: vede avatar resmimdeki vito aracımı bir ay önce sattım ve Türk telekomdan ihale ile satılan sprinter lardan bir tane aldım.gezenbilirde satılık ilanları vardı.belki görmüşsünüzdür.böyle bir araç seçiminde etkenleri sıralayacak olursam öncelikle yayla doğa tutkusu bende daha ağır basıyor.geçen sene vito aracımı kamper tarzı dizayn edip yaptığım Karadeniz gezisinde bazı deneyimlerim etkin oldu.örneğin Ayder yaylasına gittiğimde Ayderin medyada daima ön plana çıkan bildik yerin hiç bir cazibesi yoktu.tur otobüsleri ve günübirlik gelenlerin oluşturduğu trafik ve alışveriş keşmekeşini gördüğümde tam pişman oldum derken.aracı 10 km daha zorlarsam yukarı yaylaya çıkabileceğim öğrendim.bu mesafeyi vito ile şöyle böyle çıktım iyiki de çıkmışım.esas Ayder burası dediğim anda buranın da daha üstü olduğunu öğrendim.Yukarı Kavrun yaylası idi.sordum araştırdım vitonun harcı değildi.Yukarı kavruna dolmuşculuk yapan ford minibüsler vardı.kendi aracımızı bıraktık onlarla çıktık.Burası daha bir harika idi ama esas kalınacak yerdi fakat kamp aracımız aşağıda kalmıştı.4 saatlik gezi sonrası dolmuşlarla tekrar aracımızın yanına geldik.ama aklım Yukarı kavrunda kalmıştı.

Bunun yanında yine birgün çimen ve kuru bir zeminde konaklamıştık tatlı bir meyil vardı.birkaç saat yağmur yağdı.yağmurdan toprak suyu emmiş ve yumuşamıştı.aracı hareket ettirdim hafiften yok arka tekerler olduğu herde dönüyor lastik hiç tutunmuyor (lastikler iyi) biraz daha zorladım lastikler battı ASR yi devreden çıkardım yok, bulabildiğim ağaç dalları ve taşlar koydum nafile.en sonunda 4x4 bir arazi aracı geldi onun yardımı ile çıktım.

Yeni aracımdan bir offroad performansı beklemiyorum.fakat arazide aracı zorladım sonuç güzel.aracı almadan önce yetkili bir servisde 4x4 özelliğini,motor ve yürür aksamını kontrol ettirdim temiz çıkınca almaya karar verdim.aracın içini komple soyup iç dış boya yaptıktan sonra motor karavan dönüşümünü yapacağım.

coşkun.
Coşkun bey hayırlı olsun aracınız;
gezi anlayışınız benimle örtüşüyor isabetli olmuş 4x4 , çünkü bende aynı aracı satın alıp SALY karavanda ALKOVANLI yaptırdım, zincir takmadan karda, çay kenarında, çamur çimen de 4x4 de ihtiyaç duyuyorum, hele birde aracın bagajı full ve kişi sayısıda 6 yetişkinse DOGA gezilerinde mutlaka ihtiyaç duyuyorum. ALLAH arzu eden herkese nasip eder İNŞALLAH.
selamlar/saygılar

yazer' Alıntı:
Coşkun bey hayırlı olsun aracınız;
gezi anlayışınız benimle örtüşüyor isabetli olmuş 4x4 , çünkü bende aynı aracı satın alıp SALY karavanda ALKOVANLI yaptırdım, zincir takmadan karda, çay kenarında, çamur çimen de 4x4 de ihtiyaç duyuyorum, hele birde aracın bagajı full ve kişi sayısıda 6 yetişkinse DOGA gezilerinde mutlaka ihtiyaç duyuyorum. ALLAH arzu eden herkese nasip eder İNŞALLAH.
selamlar/saygılar

Sayın "yazer" hoşgeldiniz aramıza.

Yaklaşık iki yıllık üye olduğunuzu gördüm; forumda eskisiniz ama yazmamışınız şimdiye değin. Umarım kendinizi, aracınızı, gezilerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşırsınız. :smiley:

Esen kalın.
Cavid Sezen

Serde sefillik cekmek varsa oda doğa severliğin , karavancılı,ğın tuzu biberidir bence bir sümeleya ciseleyen yağmur altında yürüyerek cıkmak cöktüğün lişar yaylasında bir gece daha kalmak tabi biz emekliler adına hayat budur be arkadaşlarr.....

gezmen' Alıntı:
Sayın "yazer" hoşgeldiniz aramıza.

Yaklaşık iki yıllık üye olduğunuzu gördüm; forumda eskisiniz ama yazmamışınız şimdiye değin. Umarım kendinizi, aracınızı, gezilerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşırsınız. :smiley:

Esen kalın.
Cavid Sezen
sayın gezmen; abim, doğrudur kayıt süreci ve öncesinde formunuzda yararlı fikirlerinizden faydalanmak için fırsat buldukça araştırma yapıyordum, ve çokda isabetli olmuş ki zevkime uygun bir araç bulup donanımlarını siz değerli dostlardan aldıgım bilgilerle donattım. sayın abim motokaravanım daha 4 aylık fırsat bulursam resimlerini yükleyecemde şuan için tatsız bir olayla karşılaştık çocuğum rahatsızlandığı için onun tedavisiyle 3ay ilgilendim. şimdilik sağlık durumu iyi, inşallah böyle gider.
cavid abi aracım TELEKOMUN sattığı Mercedes sprintir 413CDI
ARACIN ÖZELLİKLERİ
klima, hem araç hemde tavanda var sıcak-soğuk
4x2 özelligi, arka tekerleri kilitliyor
4x4 özelligi, tüm tekerleri kilitliyor (6 teker)
motoru 2200 çok temiz 190.000km
dafranseli ötüyordu (ayna-mahruti) degiştirdim. aracın ufak tefek bakımları dışında bir bu problemi vardı.

Aracı SALY KARAVANDA yaptırdım.
Alkovanıyla birlikte uzunluk 6 mt buluyor
6 kişilik oturma-yatma yeri ve her karavan içinde bulunan STANDART donanım (mutfak, elktrikli wc, banyo-lavabo vs...) gibi dışında,

webesto ısıtıcı
klima 1100w soğuk 1250w sıcak (aracın tavan klimasını kullandık)
boiler sıcak su için
4,5mt tente
+LED aydınlatmalar
motorsiklet yeri
üst bağaj
6ad uyku tulumu+elk.batanyeler

elektrik sistemi için;
3000w tam sünis şarj-invertör 12-220v
150amper 2adet JEL AKÜ (300a)
100w 2adet güneş paneli (200)
1kv jeneratör
Akü info paneli

multimedya sistemi için;
paynır teyp ve karavan içi kolonlar
20" açılır-kapanır TV
CAMOS p200 seyir hareketli uydu
SMART MEDYA sitemi 4tb (kayıtlı film-müzik-video-mp3 v.s..)

güvenlik sistemi için;
hırsız alarım sistemi
gaz kaçağı alarım
duman dedektörü
karbonmonoksit dedektörü
iç-dış göstergeli termometre + nem
ALLAHIM kimseye karşılaştırmasın duasıyla birlikte, tedbiren;
şok cihazı
biber gazı
köpek kovucu
açılır çelik jop v.s..

GEZİ NOTU OLARAK KISACASI (toplam 7000km)
3gün sakarya çevresi
abant-uludağ-istanbul biraz bakım için oldu uyduyu taktırdıkta..
urla-demirci
fethiye-aksazlar kamping "süper yer"
alanya-antalya-mersin derken bir baktık urfadayız hz ibrahimin mekanı ve g.doguda veysel karaniye kadar uzandık....
sayın abim şimdilik bu kadar der herkese saygılar sunarım...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Kayıtlı Üye Sayımız
166,522
Kaydolan Son Üyemiz
Melihsuzuki

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR