Türkiye Koşullarında Karavanda 4x4 Gerekli mi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan astroshero Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,722
Ynt: Türkiye Koşullarında Karavanda 4x4 Gerekli mi?

Evet Ferhat bey, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Astronomi Kulübü (ASTOM) üyesiyim. Ben de sizin imzanızdan sizin astronomi ile ilgili olduğunuz izlenimine kapılmıştım :smiley:

Etiketler

astroshero' Alıntı:
Evet Ferhat bey, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Astronomi Kulübü (ASTOM) üyesiyim. Ben de sizin imzanızdan sizin astronomi ile ilgili olduğunuz izlenimine kapılmıştım :smiley:
Uğur Bey, sizi de isim ve avatar fotoğrafı ele verdi. Benim imzadaki yıldız sayısını daha sonra 300milyara çıkarttılar ama neyse. ;)
Bizim astronomi topluluğumuz www.akat.org 'dur.

Kültür Üniversitesinde yapılan Amatör Astronomi Sempozyumlarına katıldıysanız aynı ortamlarda da bulunmuşuz demektir :smiley:

Karavana dair hayallerimin en başında yanıma teleskopumu alıp herşeyden uzaklaşma, gökyüzüne yakın olma düşüncesi var. Tübitak Gökyüzü Gözlem Şenliği kamplarına karavanla gidebilsem "ölsem de gam yemem" aşamasına geleceğimi düşünüyorum :smiley:

Ferhat bey sanırım dediğiniz doğru, aracınız 4x4 olsa yine batıp kalacağınız yerler olurdu çünkü bu sefer daha zor koşullara doğru sürecektiniz aracınızı.

Sanırım en güzeli Özdal Bey'in sahip olduğu Yamaha BWs 100 gibi veya normal bir scooter alıp kamp aracının arkasında götürmek. Araçla arabayı zorlamadan gidilecek son noktadan sonra scooter ile güzel keşif gezileri yapılabilir. Batıp saplansa elle çekip çıkarın, yola devam edin :smiley:

astroshero' Alıntı:
Ferhat bey sanırım dediğiniz doğru, aracınız 4x4 olsa yine batıp kalacağınız yerler olurdu çünkü bu sefer daha zor koşullara doğru sürecektiniz aracınızı.

Sanırım en güzeli Özdal Bey'in sahip olduğu Yamaha BWs 100 gibi veya normal bir scooter alıp kamp aracının arkasında götürmek. Araçla arabayı zorlamadan gidilecek son noktadan sonra scooter ile güzel keşif gezileri yapılabilir. Batıp saplansa elle çekip çıkarın, yola devam edin :smiley:
2005 yılındaki sempozyuma katılımcı olarak katılmıştık.
Gözlemlerde kamper tarzı bir araca sahip olmanın çok büyük avantajları var.
Üşürseniz kaçabileceğiniz bir mekan var.
Her zaman için sıcak birşeyler içebilirsiniz.
Nem yağınca teleskopu aracın içine kaçırabiliyorsunuz.
En önemlisi de eviniz yanınızda gözlem sonrası eve dönmek zorunda değilsiniz.

Merhaba Uğur kardeş,
Tabi sizin amacınız tepelerede çıkmak ise 4x4 karavan tamam fakat ben oralara motorla çıkarım derseniz 4x2 karavanınızın arkasına bir motor yerleştirip onuda kullanırsınız.Samsun çevresinde yıllardır motor kullanılır ve iyide motorcular vardır.Bak özellikle transit arabalarının piyasası Samsun'un ilçeleridir.En iyi arabayı en ekonomik olarak Terme den satın alabilirsin hemde istediğin model ve yaşta olanı.Ben 520 MAN alma niyetindeyim.O arabalar hem ucuz hem daha az masraflı.Kullanmak için E sınıfı belge gerekli o var belki her yere rahat girmez olsun tek olmak çok güzel bence.
Kal sağlıkla.
Niyazi UZUN

Diğer arkadaşların da dediği gibi 4x4 gerekliliğini yolculuk tarzı belirler. Kampingden kampinge gidip, asfalttan çıkmayacaksanız gerek yok tabii. Ben camperımla 2 çıkışımdan birinde batarım. Çünkü habire ormanın en içine, denizin en kıyısına, yaylaların en tepesi gitmeye çalışmaktan kendimi alamıyorum. Artık araç batırıp çıkarmak konusunda oldukça tecrübe kazandım ama çamurun öte yanı beni çekiyor, batıcağımı bile bile yine de o bilinmeyen yola gitmeye çalışıyorum. Saatlerce çamurla uğraşmaktan bıktım artık ve camperımı satılığa çıkardım. Niyetim 4x4 land rover defenderı campera çevirmek. Benim için 4x4 sart yani ama sizin için olmayabilir.

2 çeker karavan sahiplerinin ortak dertlerini şöyle örnekleyebilirm belki;
a.Hanım:'Yaa, baksana ne güzel yayla ,dümdüz , yemyeşil. Şurda kalsak ya'
Koca: ' O çimlerin üzerinde kaldıktan sonra ,yarın sabah çıkabileceğimizi mi sanıyorsun?'

b.(Bu örnek yaşanan gerçek bir konuşmadır)Güzel bir koy kenarında mangal yakılmış rakı konulmuş , karı koca karşılıklı oturmuş , güneşin batışını seyrederek yemek yiyorlar.
Koca: 'Hava kapıyor sanki'
Hanım :'Olsun tentemiz var ya, onu açarız'
Koca: 'Açarız da, buraya gelirken toprak yoldaki indiğimiz o dik yokuşu hatırlıyormusun?
Hanım:'Eeee?'
Koca:Yağmur yağarsa 1 haftalık tatili orası kuruyana kadar burda geçiririz'
Hanım: Toparlanıp gitsekmi acaba? Üff şimdi bütün sofrayımı kaldırıcaz, nereye gidip kalıcaz peki bu karanlıkta?

c. Çocuk: 'Aaa baba bak kumsal, oraya gidelim.'
Baba: 'Oraya gidemeyiz, kum orası'
Çocuk : 'Ama bi araba gitmiş, orda araba var'
Baba : ' O araba değil , jip. Biz burda toprakta kalıyoruz'
Çocuk : 'Yaa ama burası çok uzak , hem hiç te güzel değil'

Gibi konuşmalar bol bol geçer, 4x4 özgürlüğü 2'ye katlar.

Bilbo' Alıntı:
Diğer arkadaşların da dediği gibi 4x4 gerekliliğini yolculuk tarzı belirler. Kampingden kampinge gidip, asfalttan çıkmayacaksanız gerek yok tabii. Ben camperımla 2 çıkışımdan birinde batarım. Çünkü habire ormanın en içine, denizin en kıyısına, yaylaların en tepesi gitmeye çalışmaktan kendimi alamıyorum. Artık araç batırıp çıkarmak konusunda oldukça tecrübe kazandım ama çamurun öte yanı beni çekiyor, batıcağımı bile bile yine de o bilinmeyen yola gitmeye çalışıyorum. Saatlerce çamurla uğraşmaktan bıktım artık ve camperımı satılığa çıkardım. Niyetim 4x4 land rover defenderı campera çevirmek. Benim için 4x4 sart yani ama sizin için olmayabilir.

2 çeker karavan sahiplerinin ortak dertlerini şöyle örnekleyebilirm belki;
a.Hanım:'Yaa, baksana ne güzel yayla ,dümdüz , yemyeşil. Şurda kalsak ya'
Koca: ' O çimlerin üzerinde kaldıktan sonra ,yarın sabah çıkabileceğimizi mi sanıyorsun?'

b.(Bu örnek yaşanan gerçek bir konuşmadır)Güzel bir koy kenarında mangal yakılmış rakı konulmuş , karı koca karşılıklı oturmuş , güneşin batışını seyrederek yemek yiyorlar.
Koca: 'Hava kapıyor sanki'
Hanım :'Olsun tentemiz var ya, onu açarız'
Koca: 'Açarız da, buraya gelirken toprak yoldaki indiğimiz o dik yokuşu hatırlıyormusun?
Hanım:'Eeee?'
Koca:Yağmur yağarsa 1 haftalık tatili orası kuruyana kadar burda geçiririz'
Hanım: Toparlanıp gitsekmi acaba? Üff şimdi bütün sofrayımı kaldırıcaz, nereye gidip kalıcaz peki bu karanlıkta?

c. Çocuk: 'Aaa baba bak kumsal, oraya gidelim.'
Baba: 'Oraya gidemeyiz, kum orası'
Çocuk : 'Ama bi araba gitmiş, orda araba var'
Baba : ' O araba değil , jip. Biz burda toprakta kalıyoruz'
Çocuk : 'Yaa ama burası çok uzak , hem hiç te güzel değil'

Gibi konuşmalar bol bol geçer, 4x4 özgürlüğü 2'ye katlar.

Arkadaş dur yahu! Daha kamperi yeni aldık hevesimizi kursağımıza dizme hemen. Hele biraz gezelim çamurlara batalım biz de izin ver. Daha kırkı çıkmadan sattıracaksın kamperi bize :D

uzun vadede 4x4 karavan hayalim, inşaallah gerçekleştiririm

Merkaba arkadaşım,
Benim bildiğim bir belediyede iki tane 4x4 mercedes yarımburun kamyon var hani galiba Bursada varya birtane 4x4 kamyon karavan namı diğer PARDUS işte o kamyondan
gidince yoklarım satarlarsa niyetim ikisini de almak olmazsa başka bir araba var örneğini www.dodgepowerwagon.com da görebilirsiniz tek sıkıntı yıllardır yatıyor ve 8 silindirli ve benzinli makinesi var ama o yapılır.Bakalım kısmet ne olur.İnşallah hayalinizi gerçekleştirirsiniz.Arabaları konuşunca size bilgi veririm.
Kalın sağlıcakla.

sisdagili61' Alıntı:
Merkaba arkadaşım,
Benim bildiğim bir belediyede iki tane 4x4 mercedes yarımburun kamyon var hani galiba Bursada varya birtane 4x4 kamyon karavan namı diğer PARDUS işte o kamyondan
gidince yoklarım satarlarsa niyetim ikisini de almak olmazsa başka bir araba var örneğini www.dodgepowerwagon.com da görebilirsiniz tek sıkıntı yıllardır yatıyor ve 8 silindirli ve benzinli makinesi var ama o yapılır.Bakalım kısmet ne olur.İnşallah hayalinizi gerçekleştirirsiniz.Arabaları konuşunca size bilgi veririm.
Kalın sağlıcakla.

Niyazi bey beni kastediyorsanız bu hayalim 4-5 yıl sonra düşünebileceğim bir proje ve büyük araç düşünmüyorum , şu an kendime dukato panelvandan bir karavan yapıyorum imalat aşamasındayım, selamlar

Evet sizin için düşünmüştüm.Hesaplı bir rakam olursa neden olmasın.İkisinide alırız eğer olduğunuz yerde koymaya yeriniz yoksa köyde bizim bahçede durur gerektiği zaman alıp yaptırabilirsiniz.Belediye bakımlarını eksiksiz yapıp kullanıyor.İnanın çok süper iki araç.
Tapmakta olduğunuz araç içinde kolay gelsin diyorum.Aslında Fiat ,Cıtoen,Pejo üçüde logo ve birkaç şey dışında bire bir aynı nedense Fıat ların parçaları diğerlerinden daha ucuz,halbuki bire bir aynı.Bende de Scudo vardı 10 sene tepe tepe kullandım 80 litre mazotla 1200 km çok gittim.Sadece yakıt koydum yağ filtre tiriger değiştim.Suyuna hiç bakmadım.Bir defa ön balatasını değiştim o kadar yaklaşık 300.000kmden fazla gezdim.En ekonomik ve işletme masrafı az olan bir araç bu Fiatlar emin olun.Zaten biliyorsunuzdur.
Karavanınızla yaşamın keyfini çıkarmanız dileğyle,
Kalın sağlıcakla.

sisdagili61' Alıntı:
Evet sizin için düşünmüştüm.Hesaplı bir rakam olursa neden olmasın.İkisinide alırız eğer olduğunuz yerde koymaya yeriniz yoksa köyde bizim bahçede durur gerektiği zaman alıp yaptırabilirsiniz.Belediye bakımlarını eksiksiz yapıp kullanıyor.İnanın çok süper iki araç.
Tapmakta olduğunuz araç içinde kolay gelsin diyorum.Aslında Fiat ,Cıtoen,Pejo üçüde logo ve birkaç şey dışında bire bir aynı nedense Fıat ların parçaları diğerlerinden daha ucuz,halbuki bire bir aynı.Bende de Scudo vardı 10 sene tepe tepe kullandım 80 litre mazotla 1200 km çok gittim.Sadece yakıt koydum yağ filtre tiriger değiştim.Suyuna hiç bakmadım.Bir defa ön balatasını değiştim o kadar yaklaşık 300.000kmden fazla gezdim.En ekonomik ve işletme masrafı az olan bir araç bu Fiatlar emin olun.Zaten biliyorsunuzdur.
Karavanınızla yaşamın keyfini çıkarmanız dileğyle,
Kalın sağlıcakla.

Niyazi bey beni unutun şuanki maddi durumumla iki araç birden taşıyamam, kaldı ki büyük araç zaten hiç düşünmüyorum, masraf ve yakıt giderleri çok fazla benim tatil anlayışımla örtüşmüyor, ben pratik ve kıvrak araçları tercih ediyorum, ilerde de land rover tarzında 4x4 karavanı kendim yapmayı düşünüyorum, selamlar

Yurtdışındaki sitelerden gördüğüm kadarıyla panelvan camper yapımında tercihler genelde Ducato-Jumper-Boxer, Mercedes Sprinter, VW Crafter.

Sprinter ve Crafter, Ducatolara göre biraz daha pahalı ve arkadan çekişli. Ford Transitlerde arkadan çekiş ve önden çekiş seçeneği var. Ducato-Jumper-Boxer grubu ise önden çekişli. Şu an için asıl merak ettiğim bu araçları önden veya arkadan çekişli olarak karşılaştırırsak kullananların veya bilgisi olanların yorumlarıyla karşımıza nasıl bir tablo çıkacağı. Yani arkadan çekişli camper ile daha rahat yol almak mümkün müdür? Yoksa arada dikkate değer bir fark olmayabilir mi?

Herkese mutlu günler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Kayıtlı Üye Sayımız
166,522
Kaydolan Son Üyemiz
Melihsuzuki

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR