selin22
Kamp I
Ulkemizdeki buyukbaslarin yetistirilmesine dair iki ornek alttaki fotograflarda. Ben tabii ki kisisel tercihimde ikinci fotograftaki hayvanciligi destekliyor olacagim.Verdiğiniz videodaki büyük başların durumu ülkemiz için geçerli değil.
Sütü sadece o firma kendi çiftliklerinde mi üretiyor sanıyorsunuz ? Lokal üretici çiftliklerden satın aldıkları sütler ,yani sizin ailemden gördüğüm dediğiniz üreticilerden alınan sütler.
Kıyafet konusunda emisyona takmışsınız.Size en yakın satıcıya gelene kadar nakliye araçları emisyon üretmiyormu?
Uç örnek vermeye çalışarak Termik santrallerden bahsetmişsiniz, eğer termik santrallerin baca filitreleri takılmış olsa bahsettiğiniz çevre kirliliği büyük ölçüde azalmış olurdu.Bu da yönetmelik ve yasaların uygulanmasını sıkı denetlenmesi ve caydırıcı cezalarla olur.Buda bizim ülkede yapılmayan şey.
Güneş enerjisinden ülkenin veya herhangi bir orta ölçekli endüstrinin elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için ne kadar bir alanın heba edileceğini, doğal yaşamı ve habitatı bozabileceğini biliyormusunuz?
Güneş enerjisi santrallerin kurulumu için gereken malzeme ve ekipmanları üreten fabrikalar doğayı kirletmiyormu?
Kullandığımız ilaçları üreten fabrikalar yüzünden, kullandığımız gümüş,altın,bakır ,demir ,alimünyum vs.. gibi metallerin çıkarılması işlenmesi üretilmesinde çevre katliamları oluşmuyormu?
O halde çevreyi kirleten tüm tesisler kapatılsın ,doğa yemyeşil olsun.Oralarda çalışanlar kimin umurunda?
Nasıl olsa size göre dünyaya zararı olmayan başka sektörler var gelirlerini oralardan sağlar .
Emisyonu artırıyor diye temel ihtiyacımız olan ısınma için kömür yakma,odun yakma,doğalgaz kullanma,Emisyonu artırıyor diye araba ,uçak,gemi kullanma veya üretme, Alet ve araçların yapımında kullanılan madenleri kullanma, yani ilk insanların yaşamı gibimi yaşama mı dönelim ?
Doğa en az zarar verecek üretim modelleri ve teknolojilerin geliştirilmesi ve uymayanlara karşı sert önlemlerin alınmasını sağlamayı neden alternatifler arasında görmüyorsunuzda termik santraller kapatılsın kolaycılığını içeren söyleminiz bir zamanlar " “‘Şu mektepler olmasaydı, ben bu maarifi ne güzel idare ederdim" sözünü söyleyen zatın düşünce yapısından farkı yok.
" "Dogayi dusundugumuz kadar insanlari dusunmuyoruz " mesajini cikarmayi da anlamadim bu konudan" demişsiniz herhalde neyi söylemek istediğimi bu sefer daha iyi anlatabilmişimdir.
Şu ana kadar doğaya çöp atma,yeşili koru, suyu temiz tut havayı boş yere kirletme. Kirleten kişileri uyar,firmaları resmi kurumlara şikayet etmekten ibaretti benim çevreciliğim.
Bu kadar çevreciliğim yeterlimi? sanmıyorum.
Termik konusuna gelirsek, sorun komurlu termik santrallerin filtre takılarak çalıştırılmasıyla cozulebilecek durumda değil, cunku elektrostatik filtreler ve desülfürizasyon ünitelerinin kömürlü termik santrallerin emisyonlarını azaltması mümkün olmakla birlikte, sıfıra indirmesi mümkün değildir. Ayrica bir cok makalede ne kadar filtrelenirse o kadar pahalilastigi ve artik cost effective bir enerji uretim yontemi olmaktan ciktigi bahsediliyor. Ilaveten cok fazla su tuketen ve cevresindeki su kaynaklarini kirleten bir yöntem. Nukleer enerji iyi bir alternatif ancak yenilerini insa etmek cok maliyetli ve uzun zaman aliyor. 2030'a kadar, en geç 2040'a kadar kademeli olarak sera gazı salımı azaltılmalı yoksa 1,5 derece hedefine ulaşamıyourz. Her cografya kendine has "YEREL" uygulamalarla temiz enerji icin alternatif gelistirebiliyor. Izlanda Jes'lerle, akarsulari bol bir bolge dogru yapilan Hes'lerle, bol gunes alan bir bolge solar enerjiyle enerji ihtiyacini karsilayabilir. 2050 ye kadar bunun mumkun oldugunu analtan calismayi inceleyebilirsiniz. https://ipc.sabanciuniv.edu/Content/Images/CKeditorImages/20211103-19115588.pdf
Burada kisisel tuketim aliskanliklarimizdan bahsediyoruz. Ustte de konusuldu gosterdigimiz bu hassasiyetlerin genel uzerinde bir etkisi olmadigi. Ancak herkes kendi vicdanindan sorumludur. Yanlis oldugunu bildigim birseyi nasil olsa birsey farketmeyecek diyerek yapmaya devam edemem. Buyuk resimdeki korkunc tabloyu ornek gostererek bireysel sorumluluklarinizdan kacmaya calisiyorsunuz gibi anladim. Madem dunya yemyesil olamiyor o zaman ben de vahsi tuketim aliskanliklarima kolayima geldigi gibi devam edeyim demek benim benimseyebilecegim bir gorus degil. Diyalog tekrara dustugu icin konu ile ilgili daha fazla yazmayacagim.
Son düzenleme: