Trans Sibirya turu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan srpc Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,799

srpc

Ana Kamp
Yer
İzmir
Web
bilinmeyenasya.blogspot.com
Trans Sibirya Turu

Trans Sibirya yolculuğu denilince genellikle, Moskova’ dan başlayan ve en doğu uçta, Pasifik Okyanusu kenarında bulunan Vladivostok’a Kadar yapılan tren yolculuğu kastedilir. Bu tur çoğunlukla iki hafta sürelidir. Tur içerisinde önceden belirlenmiş 4-5 şehirde birer gün kalınır. Genellikle Baykal Gölü içerisindeki Olhon Adasında da bir kaç gün kalıyorlar. Bazıları tur şirketleri aracılığıyla rehberle tura çıkarlar; bu grupların tren biletleri şirket tarafından önceden alınmış, kalacakları yerlerin rezervasyonları yapılmıştır. Ücretleri, yolculuk yapacağınız trene, trende kalacağınız vagona göre ve konaklayacağınız otellerin yıldız sayısına göre değişir. Ne kadar bütçeniz varsa sizi ona göre paketleyip, çoğunlukla bir rehberle beraber gönderirler. Paketin içeriğine göre 3 000 ila 20 000 USD arasında turlar var.

Bu seyahati tur şirketi ile yapacaksanız onların belirlediği rotada yol alacaksınız, onların belirlediği şehirlerde kalacaksınız ve onların seçtiği otel ya da hostellerede konaklayacaksınız demektir. Eğer grubunuz büyükse ve ne istediğinizi biliyorsanız size özel bir tur da planlayabilirler. Bu turu Türkiye’de düzenleyen var mı bilmiyorum, turla gitmeyi hiç düşünmediğim için araştırmadım. Eğer kendi turunuzu kendiniz planlarsanız istediğiniz şehirde istediğiniz kadar kalabilirsiniz; konaklayacağınız hosteli kendiniz seçebilirsiniz vs.

Moskova'dan Vladivostok'a bilet alıp 6,5 gün trende yolculuk yapıp Vladivostok' tan Moskova' ya uçakla dönenler de var. Tren yolculuğunu çok seviyorsanız sözüm yok ama bu şekilde Rusya’yı gezmiş olmazsınız.

Bir de, kafayı Trans Sibirya trenine takmamalısınız, o tren kaldığınız şehirde sizi beklemez, yoluna devam eder, dolayısıyla Trans Sibirya turu illa bu trenle yapılmaz. Siz Moskova’dan itibaren Vladivostok' a kadar kalacağınız şehirleri tespit edeceksiniz, sonra bu şehirler arasında en ucuz biletleri bulup satın alacaksınız. Bineceğiniz trenler her zaman Trans Sibirya treni olmayacaktır, iki şehir arasında en ucuza hangi trende bilet bulabilirseniz o trenle gideceksiniz.

Ulan Ude’ de kaldığım hostele Polonyalı bir grup geldi, dört kişilerdi ve başlarında Rusça bilen genç bir bayan rehberleri vardı, rehberle biraz sohbet ettik. Bir öğrenci değişim programı ile Türkiye’de dört ay kalmış, birkaç kelime Türkçe de biliyordu. Onlar da Moskova' dan başlamışlar; Vladivostok’ a kadar gidip oradan uçakla Moskova' ya oradan da Polonya’ya döneceklerdi. Bunlarınki ucuz bir tur olduğu için hostelde konaklıyorlardı ve yemeklerini kendileri yapıyordu. Polonyalılardan bir gün sonra hostele iki İtalyan geldi, Silvio ve Bruno. Yaşları 27-28 civarındaydı; onlar da iki haftalık Trans Sibirya turuna çıkmışlar, ama turu kendileri planlamış ve ona göre tren bileti ve dönüş uçak bileti almışlar. Kalacak yeri ise gittikleri şehirde internete bağlanıp öyle buluyorlardı, yola çıkmadan rezervasyon bile yaptırmamışlar. Çok rahattılar ve keyifle geziyorlardı, tur şirketine yüksek paralar vermedikleri için yemeği dışarıda yiyorlardı. Yemeği de hostelde yapıp yeseler en ucuz Trans Sibirya turunu yapmış olacaklardı; onlar da bir gün kalıp yola devam ettiler. (Bilet alırken Moskova saati olayını bilmediklerinden Ulan Ude-Vladivostok için saat 23.00 e bilet almışlar, tren yerel saate göre ertesi sabah 04.00 da kalktı. Çünkü Ulan Ude ile Moskova arasında 5 saat fark var.)

Gördüğünüz gibi, Trans Sibirya turu deyince kalıplaşmış bir şey anlaşılmamalı, beklentilerinizi karşılayacak birçok şekli olabilir.

Moskova çıkışlı bir başka tren turu da Moskova – Beijing Turu’ dur. Bu tur da iki hafta sürer ve yine dönüşü uçakladır. Tren, Ulan Ude’ den dönüp Moğolistan’a geçer, oradan da Çin’ e geçer. Olhon Adasında tanıştığım Alman grup bu turu yapıyorlardı. Almanya’dan Moskova’ya uçakla gelmişler, dönüşü de Beijingden uçakla yapacaklardı.

Peki bu turlar kendi başımıza organize edilebilir mi? Elbette edilebilir, Buruno ve Silvio kendi planladıkları turla yolculuk yapıyorlardı.

İşin en kolay tarafından başlayalım; Kalacak yer için internetten bütçenize uygun otel ya da hostelleri tespit edip kolaylıkla rezervasyon yapabilirsiniz. Bu rezervasyonlarda sorun çıkmaz, çıksa bile seçeneğiniz çok, gittiğiniz şehirde bir kafeye oturup internete bağlanarak çayınız bitmeden yeni bir yer bulabilirsiniz.

Yemeği bütçenize göre ayarlayacaksınız, ya hesaplı esnaf lokantaları bulacaksınız ve dışarıda yiyeceksiniz, ya da elbirliği ile hostelde basit yemekler yapacaksınız, böylece fazla kilolardan bir kısmını enerjiye dönüştürme fırsatı da bulursunuz.

İşin zor diyebileceğimiz kısmı tren bileti satın almak; eğer biraz Rusça bilmiyorsanız ve biletleri internetten satın almak istiyorsanız, az da olsa Rusça bilen birisinden yardım almanız işinizi kolaylaştırır. Çünkü Rusya Demiryolları Şirketinin web sayfasındaki satış bölümü yalnız Rusça. Biletleri Rusya dışında satış yapan şirketlerden kolaylıkla alabilirsiniz ama ciddi oranlarda fark ödersiniz. Ben St. Petersburg - Moskova biletini bir Amerikalı şirketin internet sayfasından 3 600 Rubleye almıştım, aynı kupedeki diğer yolcular gardan 2 260 Rubleye almışlar. Makul komisyonlarla satış yapan şirket var mı bilmiyorum. İnternette bulduğunuz şirketlerin sayfalarındaki ücretleri Rusya Tren Yolu şirketinin sayfasındaki rakamlarla karşılaştırabilirsiniz. Belki şans yüzünüze güler ve siz karar verene kadar Ruslar satış sayfalarına İngilizce seçeneği de koyarlar.
Bilet almak için başka bir seçenek, Moskova’ya gittiğinizde oradan planınıza uygun biletleri almak ve yola çıkmak. Moskova’ya gitmişken zaten iki gün oraya ayırırsınız, bu arada bilet işini de kolaylıkla halledebilirsiniz. Son seçenek benim uyguladığım yöntem, Moskova’ da gideceğiniz ilk şehre biletleri alıp yola çıkarsınız, o şehre vardığınızda vagzalda ilk iş olarak bir sonraki şehre biletleri alırsınız ve hostelinize elinizde biletlerle gidersiniz. Vakgal sakinse ve hangi şehirde ne zaman kalacağınız belliyse bir sonraki yolculuğun biletlerini de oradan alabilirsiniz.

Ben çok araştırdım ve Ulan Ude’ den sonra görmeğe değer bir şehir yada bölge bulamadım; o yüzden sırf “ Gittim” demiş olmak için 2-3 günlük yolu gidip gelmedim. Onun yerine Sibirya’n ın güzelliklerini görmek için daha çok zaman ayırdım, sonra da Moğolistan’ a geçtim.

Moğolistan için ayrıca bir gezi planınız yok ise Trans Sibirya Turu yapmak isteyenlere de aynısını öneririm, Vladivostok yerine Moğolistan’ a gidip dönüşü de oradan yapmak daha iyi bir seçenek olabilir.

Ben şimdiki bilgilerimle tura çıkacak olsaydım St. Petersburg ve Moskova’yı başka bir kısa tura bırakıp doğrudan Sibirya ve Moğolistan’ı düşünürdüm. Pegasus Havayolları Omsk şehrine 160 – 170 Dolara uçuyor, oradan İrkutsk’a tren yaklaşık 40 saat sürüyor ve ücret yaklaşık 90 Dolar. 5 saatlik uçak ve güzel bir tren yolculuğundan sonra Sibirya’nın kalbine ulaşmış olursunuz. Böylece Moğolistan’a geçip dilerseniz Orhun Yazıtlarını da görüp iki hafta içerisinde dönebilirsiniz.

Ya da Baykal gölü civarında araç kiralayıp muhteşem nehir ve göllerin tadını çıkartırsınız. Sonra tekrar Omsk üzerinden ucuz uçakla İstanbul’a dönersiniz. (Tur fiyatları genel olarak Dolar ile verildiğinden kıyaslama yapabilmeniz için ben de bazı fiyatları Dolar olarak yazıyorum.).

Turun kalanını nasıl planlarsanız planlayın ama İrkutsk - Ulan Ude arasındaki yolculuğu mutlaka gündüz yapınız. Çok güzel manzaralar, nehirler ve köyler göreceksiniz.

Yukarıdaki önerilerim, zamanı kısıtlı olan ve iki haftalık Trans Sibirya turu yapmak isteyenler içindir. Daha fazla zaman ayırabilecek olanlar elbette daha geniş programlar yapabilirler. Daha uzun bir seyahat düşünüyorsanız ve bütün zamanınızı Rusya ve Moğolistan’da geçirmek istemiyorsanız Ulan Batur' da Çin vizesi alıp Çin üzerinden güneye Vietnam’a (Vizeye dikkat!) oradan Laos, Kamboçya ve Tayland’a gidebilirsiniz. Bu yazdıklarım şaka değil, bu hat üzerinde yolculuk yapan birçok sırt çantalıyla tanıştım.

Not: Vladivostok'tan Japonya’ya ve Güney Korey’e feribot var. Fiyatları biraz pahalı, internette bilet satan acente sayfasını bulabilirsiniz. Ulan batur' dan haftanın 3 günü Çin vizesi alınabildiğini bir arkadaşın sitesinde okumuştum.

Tren yolculuğu hakkında ayrıntılı bilgi için http://bilinmeyenasya.blogspot.com/

Etiketler
Ynt: Trans Sibirya Turu

Hazırladığınız blogu baştan sona okudum ve çok beğendimi belirteyim. Yolculuk boyuna insanın hissettikleri, yolda tecrübe ettikleri bence paha biçelemez...
Elinize sağlık..

Hazırladığınız web sitesi ile gezi notlarınızı, izlenimlerinizi bizler ile paylaştığınız için teşekkürler.. elinize sağlık..
İtiraf edeyim, sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan a tek başına gidilebileceğini yazınızda okumasam inanmazdım.. :smiley:

Selam, siz yorum yadığınızda ben yurt dışında idim. Yedi ay süren uzakdoğu gezisinden bir ay önce döndüm. Tek başıma, sırt çantasıyla, günde 55 TL ortalama harcama ile yedi ayda altı ülke gezdim. Bu seyahat de evde otururken bana pek kolay görünmüyordu ama yola çıkınca oluyormuş, ben de yaşayıp gördüm :smiley:

Selam,

Bu notları yazdığım tarihte Rusya Demiryolları sitesinde yalnız Rusça bölümünde bilet satışı yapılıyordu.
Artık İngilizce bölümünde de bilet satışı yapılmaya başlanmış, ilgilenenlere duyurulur.

Saygılar

srpc' Alıntı:
Selam,

Bu notları yazdığım tarihte Rusya Demiryolları sitesinde yalnız Rusça bölümünde bilet satışı yapılıyordu.
Artık İngilizce bölümünde de bilet satışı yapılmaya başlanmış, ilgilenenlere duyurulur.

Saygılar

Bilgi için teşekkürler, bu yaz değerlendirmeye alınabilir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.