Ynt: TezzMertek İcadı Mangal Havalandırması
Merhaba Murat Bey,
Barbekü fanı diye satılan o malzemeden bacanak satın almış-hayatta görüp görebileceğiniz en lüzumsuz malzeme. Plastik yelpazeden daha az hava veriyor ama bol bol enerji harcatıyor, sesi de cabası..
Motorla hava vermek yerine, barbekü içine koyduğunuz mangalın yan ve özellikle öne gelen yüzeyine ekstra hava delikleri açsanız yetmezmiydi acaba diye düşünüyorum. Normalde var olan hava delikleri barbekü içine konunca rüzgar vs. almadığından az gelmiştir diye tahmin ediyorum. İcat güzel, arada bir canlandırma amaçlı kullanıyorsunuz anladığım kadarı ile.
Kayınpederin balkonuna ytong ve ateş tuğlasından barbekü yaptım. Barbekünün düzgün çalışabilmesi için kömürlerin tabanda değil, biraz daha yukarıda delikli bir ızgara üzerinde olması gerekiyor. Zemin küllük görevi görüyor kısacası. Kömür ızgarası ile zemin arasında yan duvarda yaklaşık 6x13 cm genişlikte bir delik bıraktım. Bu delikten giren hava yukarıdaki kömürlere ulaşıp yanmayı sağlıyor, ısınınca yükselip yerine delikten sürekli taze hava giriyor. Ateşi yakarken çok faydası oluyor da pişirmeden önce deliği kapatıyorum yoksa kavuruyor. İşi biten kömürleri söndürüyorum yada soba küreği ile alıp semavere koyuyorum, 25 dakikada çay da hazır...