Ynt: Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km
amaç' Alıntı:
Fotograflar anlatıyor herşeyi, merak ettiğim eğer kalsaydınız çöl ortasında nereden, kimden yardım isteyecektiniz. Böyle bir olayla karşılaştınız mı ?
Bu seyahati yapmadan önce çöllerin tekdüze yerler olduğunu düşünürdüm, yani net bir çöl mefhumu yoktu kafamda. Gördüm ki, çöller de renkten renge, şekilden şekile girebiliyormuş, Serti, yumuşağı, kayalısı, kumlusu, sıcağı, soğuğu, kızılı, sarısı, beyazı, siyahı, grisi, dağlısı, tepelisi, düzü, çeşit çeşit.
Kum denizi denen ve yeryüzündeki tüm çöllerin yaklaşık yüzde onbeşini oluşturan kumsal gibi yumuşak kumlu çöllerden birinde(Mısır'ın kuzeybatısında), yolun kenarındaki kumlara saplandım. Arabadaki arka ve yan aksesuar demirleri ve asfalt lastikleri yüzünden patinaja düştüm, göğüs kumlara bir güzel oturdu. Yaklaşık 2 saat yoldan insan geçmesini bekledim, geçmedi. Wadi Rum'da 25 yıllık Toyota kamyonetlerle tur düzenleyen Bedevi çocuktan(fotoğrafı aşağıda) öğrendiğim numarayı denedim. Santim santim sürekli ileri geri yaparak, patinaj başlamadan gaz kesip ters yöne yükleniyor ve lastiğin altındaki kumları ezip sertleştiriyor, çamurda bu yöntem işlemez ama kumda fayda ediyor. Lastik altındaki çukurları bir miktar böyle kapattıktan sonra, arabadaki koli kartonunu arka lastiklere sıkıştırıp kaptırdım. Bu işler 5 saat kadar sürdü ve o arada yoldan kimse geçmedi. Çöle girdim ama tabii ki belli tedbirler dahilinde. Dolu depo, 3-4 günlük yiyecek içecek vesaire. Bahsettiğim yer yola yürüme mesafesinde ve birbirinden yaklaşık 300 km uzaktaki iki küçük kasabanın ortalarındaydı, dolayısıyla o gün veya ertesi gün mutlaka birileri geçecekti, endişe etmedim. Zaten bu kadarcık risk ve heyacanı göze alamayan oralara girmemeli. Yol dışı çöl içi gittiğim zamanlarda da PND tipi Gps bulunmadığından pusula kullandım, çoğrafi referans noktaları bulmaya çalıştım, yönümü kaybetmemek için. Wadi Rum/Ürdün dağlı tepeli bir bölgeydi, çok fazla referans noktası vardı orada 100 kilometreden fazla dolaştım, kamp yaptım, ama dört çeker şart. Tunus ve Libya'da da aynı şekilde yüzlerce kilometrelik çöl geçişleri değilse de(bu zaten teknik olarak imkansız, oranın insanları Bedevi ve Berberiler bile tek başlarına, tek deve veya tek arabayla bunu yapmıyorlar), çöl üzeri uzun yollar gittim.
http://www.flickr.com/photos/43654543@N04/