Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,172
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 197,813
Ynt: Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km

Mehmet Bey

IMG_6005p_001.jpg

Etiketler

Zafer bey merhaba, bu ülkeleri her ne kadar kitaplardan ve netten araştırsak, bu şekilde bir bilgi birikimine sahip olmazdık. Anlatım şekli ve fotoları zevkle takip ediyoruz.

ilker 72' Alıntı:
Zafer bey merhaba, bu ülkeleri her ne kadar kitaplardan ve netten araştırsak, bu şekilde bir bilgi birikimine sahip olmazdık. Anlatım şekli ve fotoları zevkle takip ediyoruz.

Sağol İker Bey,
Okuyanı sıkmamak için, çoğu tarihi ve teknik ayrıntıya girmiyorum. Gitmeye niyetlenenler somut sorular yönelttiğinde cavaplarım diye düşünüyorum. İyi-kötü çoğu fotoğrafı koyuyorum fikir versin diye. Ben öyle aylarca plan yapmıyorum genelde geziye çıkarkan esnek davranmaya çalışıyorum, böylelikle, bir ülkeye girdiğimde durumu algılayıp daha mantıklı ve güzel rota oluşturabiliyorum, sürekli düşünüp plan revize etmek kafayı da dinç tutuyor, baştan birşeylere şartlanmadığımdan, gerginlik ve hayalkırıklıkları azalıyor. Beğeni ve takip için teşekkürler.

Modern Evliya Çelebi ' nin akademik bir versiyonu gibi ,detaylar muhteşem ,bir o kadar da lezzetli anlatımızla OKUNULASI bir seyahat . :smiley:
Bırakamadan ve soluksuz okudum , ama kolay kurtulamazsınız ,devamını sabırsızlıkla bekliyorum . ::smiley:
Sevgi ile kalın

oort cloud' Alıntı:
Modern Evliya Çelebi ' nin akademik bir versiyonu gibi ,detaylar muhteşem ,bir o kadar da lezzetli anlatımızla OKUNULASI bir seyahat . :smiley:
Bırakamadan ve soluksuz okudum , ama kolay kurtulamazsınız ,devamını sabırsızlıkla bekliyorum . ::smiley:
Sevgi ile kalın

Mehmet Bey,
Yolculuk uzundu, anlatmak da biraz zaman alıyor.. Sürdürebilmem için teşvik ettiğinize sevindim, ihtiyacım var doğrusu. Aktarmaya değer şeyleri, aklımda gönlümde kalanları yazmaya çalışacağım. Mısır, Libya, Tunus, İtalya...Diğer gezinin(Türkiye'nin doğu komşuları) konusunu da ilerletmeye çalışıyorum, linki mesajlarımın altında görünüyor.
Takip ettiğiniz için teşekkürler.

Petra’ya doğru.

Karak’dan ayrılıp Kral Yolu’ndan güney istikametinde devam ettim. Tafila’yı geçtikten sonra Dana Vadisi’ne vardım. Burası Ürdün’ün son senelerde doğa turizmini geliştirmeye çalıştığı bölgelerden, aynı zamanda tarihi derinliği de var, milattan önce altıbinlere kadar uzanan yaşam izlerini vadi ve çevresinde bulmak mümkün. Yüksekliği yer yer birbuçuk kilometreyi bulan zirvelerden vadiyi izlemek, gücünüz ve zamanınız varsa vadi içinde yürüyüş yapmak, temel ziyaret noktaları Petra ve Wadi Rum’u görmek ve keşfetmek kadar heyecan verici. Ben vadinin, arabanın gidebildiği kadar tabanına inmeye çalıştım, tabii bir uçtan girip diğer taraftan çıkmaya çalışmadım, onu yapmak başlıbaşına vakit alacaktı.
Dana Vadisi’nde geçen yarım günden sonra akşama doğru Petra’ya vardım.

Petra

Mısır için Ebu Simbel, Türkiye için Kapadokya nasıl ise Ürdün için Petra da öyledir. Benzersiz coğrafi oluşumlar üzerine kazınmış görkemli tarih..Petra’yı belgesellerde izlediğimde gün gelip ziyaret edebileceğim aklımın ucundan geçmemişti. Bir yeri filmden izlemek, fotoğraflarına bakmak pek etkileşim imkanı tanımaz, Petra, belgeselini izlerken bile dikkat çekmeyi, orada bulunma isteği uyandırmayı başarıyordu. Gün batımına yakın, tektonik bölgeyi yukarıdan gören yoldan alçalırken gördüğüm manzara, bu bölgenin ve kentin dünyadaki ününü sonuna kadar hak ettiğini düşündürtüyordu bana.
Ertesi gün yorucu geçeceğinden öncesinde ve sonrasında dinlenmek kolay olsun diye kalacak düzgün bir yer aradım, Valentine Hostel’e yerleştim..
Odada tanışıp konuştuğum Oyama, akşam “Petra by Night” etkinliğinin düzenleneceğini ve oraya gideceğini söyledi. Oyama Japonya’da yaşayan, farklı ülkelerde uzun süre gönüllü sosyal çalışmalara katılmış elli yaşlarında bir aktivist. En son, Filistin’de kimsesiz çocuklarla ilgili programda altı ay görevalmış.
Bahsettiği etkinliği önceden duymuştum, ben de katılmaya karar verdim. İki saat sonra arabayla ziyaretçi merkezine varıp, toplanma noktasında grubun tamamlanmasını bekledik, kağıttan yapılmış mum fenerleriyle işaretlenmiş yoldan kanyonu geçip Hazine Dairesi’nin bulunduğu alana geldik. Meydan komple fenerlerle donatılmıştı, başka hiç ışık yoktu ve o ışık çevredeki bütün kaya duvarlarını aydınlatıyordu. Canlı ve akustik Bedevi müziği dinledik, çay ikram edildi ve bir konuşmacı Petra ile ilgili edebi metinler okudu. Alanı dolduran yüzlerce kişi aynı anda sustu. Sessizlik seansı, çay, pırıl pırıl yıldız dolu gökyüzü, yüzlerce mum..Petra, o an orada bulunmayı ayrıcalık haline getirmişti.
Ertesi gün erkenden kahvaltı edip arabayla ziyaretçi merkezine tekrar geldim. Buradan bilet ücretine dahil at sırtında transferle geçitin başlangıç noktasına vardım. Ziyaretçi merkezi ile Hazine Dairesi arasındaki mesafe birbuçuk kilometreyi buluyor. Genel olarak Petra büyük bir sit alanı ve meraklıları 2-3 günlük kombine bilet alıp kilometrelerce yürüyüş, bazen de tırmanışla en uzak noktalara kadar gidiyor. Kişisel düşüncem, girişten tepedeki tapınak bölgesine kadar uzanan kentin merkez kısmı bir günde gezilir, bundan ötesi trekking ve kaya tırmanışına girer.
Yüzlerce metre uzuluğunda ve yer yer 3-4 metre genişliğe kadar daralan geçidi yürüyüp Hazine Dairesi’ne vardım, burada her daim ziyaretçi var ve ne yazık ki insansız fotoğraf çekmek mümkün değil. Buranın kesin yapılış tarihi belli değil M.Ö. 100 ile M.S. 100 arası deniyor. Sağlı sollu yüksek kayalara oyulmuş mezarların arasından anfi tiyatro bölgesine ulaşılıyor, tiyatronun ilerisinde sütunlu yol ve çarşı var. Yolun sonundaki kayalık bölgenin arasındaki yarıktan yukarılardaki tapınak bölgesine çıkılıyor. Bu tırmanış ortalama şehir insanı için bile yer yer yorucu ve zorlayıcı olabilir.
Petra Yunanca “Kaya” anlamı taşıyor. Nebati olarak bilinen, bölgede ikibin yıl önce yaşamış Arapların kurduğu ve en müreffeh zamanlarında yirmibinden fazla kişinin yaşadığı bir ticaret kentiymiş tarihte. Doğu- batı ticaret rotasının geçiş noktasında, malların depolandığı, korunduğu, el değiştirdiği, bazen işlendiği, verilen hizmetler karşılığında vergi toplandığı, alacak-verecek sözleşmelerinin düzenlendiği bu şehir daha sonra Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyetine geçmiş ve M.S. 10. yüzyıldan itibaren önemini yitirmiş..
Eski uygarlıklara ve ardlarında bıraktıkları eserlere zerre kadar merakınız varsa, Petra, uğrunda harcadığınız zaman ve paranın, gezerken döktüğünüz terin karşılığını size fazlasıyla verecektir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR