Taşınabilir Akü Destek Paneli ve Pil Şarj Seti

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,739
Ynt: Taşınabilir Akü Destek Paneli ve Pil Şarj Seti

Sağolun iyi dilekleriniz ve teşekkürleriniz için...

Katlanır ağaç tekerlek (geliştirilmiş porta dolly) yaza doğru lazım olacak, sırtı kaplayacak malzeme yetmeyince biraz öksüz kaldı, ama hep aklımda, sinyal gönderiyor durduğu yerden :smiley:
Benzer tekniği kullanmak isteyebilecekler için küçük bir detay: kayın ya da tropik ağaçların kontrplağını kullanmanızı tavsiye ederim. Ben kavak kullandım kolay bulunabildiği için, ancak zayıf olduğu için tasarımı etli yapmak zorunda kaldım.

Tenteye çok kişinin ihtiyacı var gördüğüm kadarıyla ama konunun benim için pek önceliği olmadığından hızlandırmak için yapmak isteyenlere yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince.

Panelin verimliliğini test edeceğim, bu ara biraz soğuk algınlığım var, havalar da kapalı gidiyor.
Sonrasında bilgileri paylaşırım.

Etiketler

Serdar Bey, bugün sizinkinin aynısı 10W lık paneli, aynı yerden satın aldım.

Güle güle kullanın Hakan Bey.
Kalitesini beğendiniz mi siz de?

Teşekkürler Serdar Bey. Evet malzeme ele kaliteli geliyor. Bu gün bir tane de voltmetre aldım. Kapalı mekandaki ölçümde bile 14 volt elektrik veriyor. Direk güneşe çevirdiğimde 23 volt çıktı. Esasında çakmak giriş bağlantısı orjinal üzerinde olan panel vardı, o da hoşuma gitti ama hem daha pahalıydı hem de çok az akım veriyormuş. Satıcı hazır olanı önerdi, bu aldığımın voltajı 17 volt olduğundan çakmaktan direk bağlandığında aküye zarar vereceğini söyledi. Hemen Ferhat dostumu telden aradım. Doğru demişler ama bu kadar düşük güçlü olan panelin zarar vermeyeceğini bir hafta takılı kaldıktan sonra voltmetre ile ölçerek kontrol yapmamı. Voltajı yükselmişse bir kaç günlüğüne çıkarıp sonra tekrar takınca bir zararı olmayacağını söyledi. Bunun üzerine bir tane de voltmetre aldım. Bir de Ferhat diyotlu olanı almamı söyledi. Satıcı arkadaki kutusunda diyot olduğunu beyan edince satın aldım. Daha sonra eve gelince kutunun kapağını açıp baktım. İçinde değil diyot hiçbirşey yoktu :smiley: sadece kabloların ucunu biyere vidalamışlar. Şimdi bir tane de diyot alıp montajını yapmam gerekecek.

Yok, 10W lık modelde diyot olmuyor; bendekinde de yoktu. Bu arada benim paneli taktım karavana, henüz ölçüm yapmadım ama...

Çakmak girişinden mi taktınız?

Sonuçlarını merak ediyorum. Ben bu gün akümü ölçtüm. 11.9 volt çıktı. Sadece 4 gün beklemiş bir araç için çok düşük. Acilen şu bağlantılarını ve diyotu halledip aleti aküye takmam lazım. Bakalım aküyü canlandırabilecez mi? Yoksa bir tane de akü almam gerekecek.

Evet, çakmak girişinden taktım.
Bir de sorun fark ettim: Çakmak fişinin yuvaya temas edip etmediğini anlayamıyorsunuz...
Bunun için bir "gösterge" geliştirmek iyi olacak; ya da çakmak girişi yerine doğrudan klipslerle kutup başlarına bağlamak gerekli emin olabilmek için...

obozkr1' Alıntı:
Serdar bey,

Teşekkürler paylaşım için. Mümkünse ilerleyen günlerde sistemin verimliliğinide paylaşabilirmisiniz? Bir de aklıma takılan bir konu var. Aracı çalıştırdığımızda sistemi kapatmak gerekir değil mi?

teşekkürler, iyi günler

Serdar bey merhabalar,

Aracı çalıştırınca sistemi iptal etmek gerekir değil mi? Önceden de sormuştum. Kusura bakmayın sıkıştırıyor gibi oldu ama gerçekten kafama takıldı.
Saygılar

Öğün Bey,
teknik olarak iptal etmek gerekmeyecektir aracı çalıştırınca. Sonuçta paneldeki diyotunuz ters yönde gerilim farkı oluşsa bile panele voltaj uygulanmasını engelliyor.
Hoş, engellemese de panele bir zarar vereceğini düşünmüyorum...

Serdar bey, en önemli ihtiyacım olan panel için nasıl yaparım diye düşünüyordum önceleri pili şarj etmenizin bana faydası olmaz
diye düşünmüştüm ancak Taşınabilir olması beni konuya yeniden yönlendirdi.

Normalde kamperimde kamplarda araç aküsü için kullanabileceğim ve çekme karavanımada adapte edebileceğim bir solar panel için
öneriniz ne olur?

theta' Alıntı:
Öğün Bey,
teknik olarak iptal etmek gerekmeyecektir aracı çalıştırınca. Sonuçta paneldeki diyotunuz ters yönde gerilim farkı oluşsa bile panele voltaj uygulanmasını engelliyor.
Hoş, engellemese de panele bir zarar vereceğini düşünmüyorum...

Cevap için teşekkürler.

Benim araçta çakmak girişi hemen direksiyonun yanında. Güneş paneli de gösterge panelinin arkasına koyacağım. Ne olur ne olmaz diye marşa basmadan önce panelin fişini çekerim.

Levent Bey,
Amacınız aracınızda ve çekme karavanınızdaki zaten şarj edilmiş ya da doluya yakın durumdaki akünün şarjının korunmasını sağlamak ise bizim 10W lık paneli yapıp kullanabilirsiniz.
Ama şarjı azalmış aküyü doldurmayı planlıyorsanız 0.5A kadar akım veren bu boy bir panel ile çok vakit alacaktır. Daha büyük ve dolayısıylı daha az "taşınabilir" paneller ve şarj kontrol devresine doğru gider sonuç.
Taşınabilirliği devam ettirmek için tavla gibi ortasından menteşeli iki panel kullanmak düşünülebilir mesela...

Serdar bey yardım için teşekkürler, ben hem çekme hem kampere panel yapmak istemediğimden taşınabilir olması için
düşündüm belki dediğiniz gibi 10W değilde 40W düşünmem gerekecek. O da nekadar taşınabilir olur bakmam lazım.

Bu gün Karaköy'de arkadaşımın elektronik malzeme satışı yaptığı dükkanını ziyaret ettim. Herçeşit malzeme var fiyatları çok uygun. 4007 numara diyot ve birkaç parça malzeme aldım.

Daha önce diyot montajı yapmadığımdan, montaj yönünü bilmiyordum. Anlayabilmek için bir deney düzeneği kurdum. Diyotu bağladım. Işık yanmadı.
[attachment=1]

Diyotun yönünü değiştirince ışık yandı. Montaj yönüm böyle olacaktı.
[attachment=2]

Diyotu çakmak fişinin orta kısmına lehimledim.
[attachment=3]

İzolasyon ve dayanaklılığını sağlamak için makaron (protech soft tube) geçirdim.
[attachment=4]

Çakmakla ısıtarak makaronun sıkışmasını ve tam mukavemet almasını sağladım.
[attachment=5]

ışıkyanmıyor.JPG

ışıkyanıyor.JPG

diyot lehimleniyor.JPG

makaroni.JPG

ısıtma.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR