Taşınabilir Akü Destek Paneli ve Pil Şarj Seti

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,739

theta

Kamp III
Yer
İstanbul
Merhabalar
Basit ve kullanışlı bir mini proje...

Sorun şu: uzun süre park halinde bırakılan araçlarda akü kendi kendine zayıflıyor biliyorsunuz. Bunu gidermek için satılan mini paneller var; ancak güçleri sadece 2-3W civarında ve araç içinde cam kenarında bırakılmak için tasarlandıklarından dış ortama dayanıklı değiller.
Öte yandan AA ya da AAA tipi NiMH ya da NiCd piller en yaygın kullanılan şarjlı pil tipi ve elektirik olmayan yerde bunları (sağlıklı şekilde) şarj edebilsek harika olur.

Bu iki düşünceyi bir de kullanılmadığı zaman kolay saklanabilme özelliğini ekleyerek birleştirmeyi düşündük ve ortaya şöyle bir set çıktı:
[attachment=1]

10W lık hazır bir panel aldım Perpa dan, başka bir yazımda bahsetmiştim. Sunrise marka 17.5V, 0.571A. Dört kenarındaki aluminyum çerçeve hem paneli çok ağır hem de saklama açısından kullanışsız yapıyordu. Bunları söktüm (dikkat, panel camı temperli olduğundan bu işlemi yaparken kesinlikle camı kastırmamak gerekiyor).
[attachment=2]

Temperli camların kenarları ve köşeleri en hassas kısımları olduğundan korumak için otomobil aksesuarcılarında kullanılan PVC yapışkanlı fitillerden kullandım.
Panelin arka alt kısmına 3M in dış ortam kullanımına uygun "cırt bant" larından yapıştırdım.
[attachment=3]

Ataba' nın hem 12V hem de 220V ile çalışan akıllı şarj aletlerinden AT-908 modelini aldım bir tane. Cihazın fiyat kalite oranı oldukça tatmin edici. Otomatik şaj akım kesme kontrolü, pil kapasitesini yenileme özelliği, ΔV özelliği (pilin durumuna göre şarj), deşarj fonksiyonu ve hızlı şarj özelliği var (AA: 800 mA, AAA: 300 mA).
12V da 6W güç harcıyor ve 10W lık panelle kullanıma oldukça uygun. Akşam olup piller tam dolmamış olsa bile ertesi gün kaldığı yerden devam edebiliyor şarj aleti. Bence normal şarj aleti olarak da her eve (ve karavana) lazım :smiley:
[attachment=4]

Bir de 5m boyunda 2x1 kablonun bir ucuna dişi tip DC fiş, diğer ucuna da çakmak fişi takınca setimiz tamamlandı.
Paneli karavanın üzerine güney yönünde açılı olarak yerleştirip çakmak çıkışından aküye bağlayacağım, böylece hem starter akümü güçlü tutmayı hem de gerektiğinde sadece güneş enerjisiyle şarjlı pillerimi doldurmayı sağlayacağım...

Uzun süreli denemeleri yapmadım tabii henüz; onları da burada paylaşırım daha sonra. Şarj aleti bugünlerde kapalı giden hava şartlarında bile 4 pil için de "şarj ediyor" moduna geçiyor. Bir de kumaş kılıf yapacağım bir arada saklamak için parçaları...

2011-04-28_21-23-30.jpg

2011-04-28_21-21-10.jpg

2011-04-28_21-21-31.jpg

2011-04-28_21-23-07.jpg

Etiketler

Ynt: Taşınabilir Akü Destek Paneli ve Pil Şarj Seti

Teşekkürler Yusuf Bey.
panele birde diyot eklemem gerektiğini fark ettim. Üzerindeki bağlantı kutusunun içine yerleştireceğim bir tane shottky diyotu...

theta' Alıntı:
Teşekkürler Yusuf Bey.
panele birde diyot eklemem gerektiğini fark ettim. Üzerindeki bağlantı kutusunun içine yerleştireceğim bir tane shottky diyotu...
Pil şarj cihazınıza pillerinizi takın. Güneş hücresi ışık görmesin, güneş hücresi terminallerinde gerilim görmüyorsanız diyoda gerek yoktur. Bu işlemi sarj cihazı yapıyor demektir. :smiley:

Serdar Bey paylaşım için teşekkürler. Bu sistemden bir tane ben de yapmak istiyorum. Kamper bazen 15-20 gün çalıştırılmadan kapının önünde yatıyor. Aküyü canlı tutmak lazım. 2 haftalık süreçte yarı boşalmış aküyü dolu hale bile getirir herhalde. Pil şarz etmek için kullanmayı düşünmüyorum. Aldığınız her bir parçanın fiyatını yazmanız mümkün mü? Dilerseniz özelden de mesaj atabilirsiniz. Bir sorum daha olacak, regülatör kullanmadan 20W lık paneli de kullanabilirmiyiz. Piyasada 20W lık panel varmı bilmiyorum gerçi ya :smiley:

Merhabalar.
Hakan Bey,
fiyatları söyleyebilirim burada, mahzuru yok.
Paneli Norm Enerji isimli bir firmadan aldım. Solar 2011 fuarında tanışmıştım firma ile; temsil etiikleri Sunrise markalı ürünleri detaylarda bile kaliteli bence.
Fiyat politikaları da çok ilginç: panel büyüklüğü ne olursa olsun watt başına 2.6usd+KDV veriyorlar. Küçük panellerde daha avantajlı oluyor fiyat tabii...
Ben aldığımda 49TL ye gelmşti 10W lık panel.
2x1 Kablo ve fişler zaten 7-8TL.

Ek bilgi:
Ataba şarj aletini Gebze den 25TL ye almıştım; internette daha ucuza da var. Kullandığım cırt bantlar kumaşta kullanılanlardan farklı, iri kancaları var ve arkalarındaki yapıştırıcı çok güçlü, 10TL gibiydi yanılmıyorsam 4 adedi.

Ferhat Bey,
Ataba' nın içini açtım tabii ;) diyot var, ama aynı panelle akü desteği de yapacağım ya, diyot gerekir sanırım 10W için...

theta' Alıntı:
Ferhat Bey,
Ataba' nın içini açtım tabii ;) diyot var, ama aynı panelle akü desteği de yapacağım ya, diyot gerekir sanırım 10W için...
Tamam o zaman akü de dolduracaksanız; o zaman diyot koymak lazım. :smiley:

Maliyeti düşük verimli , kaliteli çözüm üretenleri her zaman takdirle karşılamışımdır. Emeğinize sağlık. Yaşayacağınız tecrübeleri de paylaşmanız dileklerimle.

Herkese teşekkürler.
Bu arada, temperli camın kenarlarını korumak için kullandığım yapışkanlı fitili unutmuşum; metresi 2TL...

Teşekkürler Serdar Bey. Bu konudaki bilgi yetersizliğimden soruyorum; Diyot dediğiniz alet tüm elektrikçilerde var mı? Yanlış birşey almayayaım. Diyot istiyorum demek yeterlimi yoksa isterken belirtmemiz gereken başka teknik özellikleri varmı. Bir de mümkünse montaj şeması ekleyebilrimisiniz?

Bu konunun uzmanı başka; o kendini bilir ;)

Ama bildiklerimi paylaşayım:
Diyotların pek çok çeşidi var ama prensipte aynı şeyi yapıyorlar: elektiriği bir taraftan diğer tarafa iletiyor, ancak ters yönde iletmiyorlar.
Aynen tesisatlardaki çekvalfler gibi.

Yanlız bu işlem sırasında voltajın bir miktar düşmesine neden oluyorlar. En az voltaj düşüren tiplerden biri "Shottky" diyotları.
Örneğin bizim amacımıza uygun tiplerden benim bulup kullandığım SR560 kodlu diyot. Resimde işaretledim.
Bu tip diyotların bir tarafında bir çizgi oluyor; bu çizgi diyotun (-) kutbunu gösteriyor. Panelden gelen (-) kutbu buraya bağlıyorsunuz. Artı kutba bağlamak isterseniz (fonksiyon değişmiyor) çizgisiz tarafı panelin artı kutbuna bağlamalısınız.

[attachment=1]

2011-04-28_21-19-59.jpg

cok güzel bı calışma olmuş teşekkurler bılgı için.

Serdar bey,

Teşekkürler paylaşım için. Mümkünse ilerleyen günlerde sistemin verimliliğinide paylaşabilirmisiniz? Bir de aklıma takılan bir konu var. Aracı çalıştırdığımızda sistemi kapatmak gerekir değil mi?

teşekkürler, iyi günler

Serdar bey tebrik ediyorum,ağaç tekerleği yaptığınızdan beri sizi takip ediyorum yapmayı düşündüğünüz ve yaptığınız herşey karavancılar için gerçekten elzem şeyler.Ayrıca ben dahil bir çok arkadaş tente projenizi hararetle takip ediyor, sanırım camiamız da en çok ses getirecek projeniz bu olacak.Tekrar tebrikler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.