t4 yüksek tavan elektrik panel jel akü ve tesisatı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dracart Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 43
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,125
.
İzin verirseniz herkezin bildiği basit şeyleri tekrar edeceğim ama biliyorsunuz bazen şeytan detaylarda gizli oluyor.

Karavanda enerji sisteminin karakter olarak farklı iki bölümü var.
a) Enerjinin kazanımı
b) Enerjinin depolanması.

Enerji kazanımı oldukça esnek bir yapı göstermekte.
Günlük kazancımızın baştan ne kadar olacağı kesin olmasa da bereket onu idare edebilme şansımız var. Mesela solar için gölgeden güneşe çıkıyor yahut istersek yerimiz varsa yeni panellerle kapasitesini sorunsuzca arttırabiliyor hatta tüketim esnasında enerjinin fazlasını depolayabiliyoruz. Yollarda oynak değerlerde alternatör üzerinden de ekstra kazancımız olabilmekte. Dediğiniz üzere market buzlarıyla buzdolabı tüketimini azaltabiliyor hatta her şey bittiği anda tabi bulursak şebekeye bağlanarak tekrar düzlüğe bile çıkabiliyoruz.
Kısaca kazanımı belli seviyede tutmak için devamlı aktif ve tetikte olmak gerekmekte.

Halbuki kullanacağımız enerji üzerine baştan oldukça kesin bilgimiz var. Tüketimimizi mevsim farkları dahil, olası + - %10 değeriyle bile hesaplamakta sorunumuz yok.
Bu açıdan doğru akü kapasitesini baştan seçmemek için pek sebep yok.
Üstelik bu yaklaşımı zorunlu kılan başka sebepler de bulunmakta.
Yani aküyü sonradan ilave etmek iki açıdan sorunlu.
* İkinci akü ayni cins, marka ve değerde bile olsa beraberce bağlandıklarında, farklı (gerçek) kapasitelerinin dengeleme akımı yüzünden randıman kaybı yaşanmakta.
* Tek akü toplamda daha az olan iç direnci yüzünden, ayni kapasitedeki iki aküden daha hızlı dolmakta.
Bu iki konuya forumda birkaç kez detaylarıyla değinmiştik.

Kısaca nihai aküyü kolayca baştan seçmek, soları ise gerektiğinde desteklemek yerinde olmalı ? :yum:
Bir de dediğim gibi, acaba bir marka öneriniz olabilir mi üstadım? ?

Etiketler
.
Yurtdışından katıldığımdan marka önerisi vermem zor. Tecrübeliler yardım ederler umarım ?
Benim Exide jel akü mesela Türkiye’de anlamsız pahalı.

Paneller ise üzerlerinde konuşulmayacak kadar ucuzladı .
Dolum regülatörü mppt karakterinde olacaksa, belki bilinmeyen markalardan uzak durmak yerinde olurdu. Seçerken kapasitesini ilerisi için şimdiden yüksek tutmakta fayda var.

Benim ABD üretimi Silver Star PWM regülatörüm galiba Türkiye’de bulunmuyor. Güzel bir özelliği küçük de olsa araç aküsünü destekleyen ekstra ikinci bir çıkışı olması. Sanırım benzerlerini bulmanız sorun olmamalı ?
.

Son düzenleme:

Yukarıda atladığım bir noktaya daha değineyim.

.......En büyük sarfiyat buzdolabında,ben çok fazla yer değiştirdiğim için gündüz yolda buzdolabını(üstten kapaklı)5.kademe de çalıştırıp, buz torbalarını dondurup,gece dolabı çalıştırmazsam ikinci aküye gerek kalmayabilir diye düşünüyorum.....

Karavancılık ruhuna uygun esnek ve doğru bir düşünce.

Yalnız ısıyı (dikkat sıcaklık değil) depolamak için su yerine kapasitesi daha yüksek olan öklektik akü kullanmak daha uygun. Büyük dolaplarda önemli olmayabilir ?

Diğer bir nokta, çeşitli faktörlerin rolü olsa da hedeflenen enerjiyi toplamak için hallice yollarda olmanın gerekliliği..
Tahmini olarak iki saat bile belki yetersiz kalabilir ? Üstelik her gün.

Son düzenleme:

Yukarıda atladığım bir noktaya daha değineyim.

Karavancılık ruhuna uygun esnek ve doğru bir düşünce.

Yalnız ısıyı (dikkat sıcaklık değil) depolamak için su yerine kapasitesi daha yüksek olan öklektik akü kullanmak daha uygun. Büyük dolaplarda önemli olmayabilir ?

Diğer bir nokta, çeşitli faktörlerin rolü olsa da hedeflenen enerjiyi toplamak için hallice yollarda olmanın gerekliliği..
Tahmini olarak iki saat bile belki yetersiz kalabilir ? Üstelik her gün.
Hocam 180 watt lık panel de var,hemi de monokristal olanından:smiley:Bu arada monokristal paneller yağmurlu havada bile şarj ediyor diyorlardı, doğruymuş.100+100 amperlik iki adet polikristal panel varken yağmurlu havada şarj regulatöründe hiç hareket yokken şimdi bakıyorum voltaj 13-13.2 arası gösteriyor.Bir de öklektik akü dediğiniz buz kabı mı acaba?

Panel kapasitesi tabi işin rengini değiştirebilen diğer ve haklı bir argüman.
Ben anlatımınızdan, enerji kazanımınızın ucu ucuna olduğu izlenimi almıştım.

Öklektik akü; içindeki özel sıvının artı derecelerde donması dolayısıyla daha fazla ve uzun zaman aralığı için soğuk depolayabilmekte.
Fiziksel açıklaması üzerine forumda nerede yazıldığını maalesef bulamadım. Kısaca buz kabı değiller.
Asıl amaçları ise yine sizin gibi gündüz enerjisininin gece kullanımı için düşünülmüş bir çözüm.

Büyük dolaplarda önemli olmayabilir demem ise Türkiye’de marketten alınan buz torbalarının kaplayacağı yerin önemsiz olabileceğiyle ilgiliydi.
Yani bu cins akülere alternatif bir çözüm olarak söylemek istemişdim.

Son düzenleme:

Aklıma yine bir şeyler takuldı. Herkseten birşey duyuyorum, kafam karışıyor😅 şimdi 150 amper akü alıcam, 12 volt sistemde, 270 watt olmaz 135 135 watt 2 tane panel kullanmak gerekir denildi. Tek 150 watt iş görmez mi dediğimde, 50 amper anca depolanır denildi?
Şimdi 150 amper aküyü monokristal kaç watt ve kaç tane panelle doldurabilirim? Tavan üstüm pek müsait değil açıkçası, 250 cm e 80 cm bi alanım var

Size verilen 150 Wp panel için 50 Ah cevabı biraz alaturka olmuş. :confused:
Zaman ve konum bilinmeden ciddi bir cevap vermek nasıl mümkün olabilir ki ?
Artık hesaplamada sorununuz kalmadı sanıyordum..

7C9A221C-6BC7-4399-B014-CFB8D30D36E1.jpeg

Herşeyden önce cetvellerdeki sıraya göre önce tüketiminizi bulmalısınız.
270 Wp panelin ender bulunduğu ve tavanınıza ancak 150 Wp panelin sığabileceği doğru.
Ben ~35-38 Ah tüketimimi destekleyen 90 Wp panel ve 140 Ah akü ile Nisan ortasından Eylül ortasına kadar gerektiğinde arada bir şebekeye bağlanarak Akdeniz kıyılarında sorunsuzca gezebiliyorum. Kamp yapma tarzı da önemli..
Uygun tarz ve tüketicilerle sizin de neden sorununuz olsun ki ? :yum:

Son düzenleme:

Ötektik yerine öklektik aradığımdan bulamamışım.:confused:
İlgili başlık aşağıda.

Ötektik yerine öklektik aradığımdan bulamamışım.:confused:
İlgili başlık aşağıda.
Tavsiyeniz üzerine araştırdım ve aşağıda ki ürünü aldım,henüz kargo da,geldiği zaman deneyip buradan paylaşırım,fikir için teşekkürler🙏Jel Buz Aküsü 5 Adet Jel Buz Kasedi İce Box Soğuk Zincir (600gr) - n11.com

Bunların 6 derece de donanlardan olduğunu sanmıyorum.Açıklamasında geç donup geç çözüldüğü yazıyor.Ben bunları evde buzlukta devamlı tutup ,yola çıkarken karavanda ki buzdolabına yerleştiricem,gündüzleri dolap çalışacak akşamları kapatıcam.İşe yararsa yeni bir akü almak zorunda kalmayacağım.

Bunların 6 derece de donanlardan olduğunu sanmıyorum.Açıklamasında geç donup geç çözüldüğü yazıyor.Ben bunları evde buzlukta devamlı tutup ,yola çıkarken karavanda ki buzdolabına yerleştiricem,gündüzleri dolap çalışacak akşamları kapatıcam.İşe yararsa yeni bir akü almak zorunda kalmayacağım.

Enerjide bir tasarruf sağlayacağı kesin.Umadım istenilen performansı alırsınız. Ben de deneyeceğim bunu👍🏻👍🏻

Ekli dosyayı görüntüle 519048

270 Wp panelin ender bulunduğu ve tavanınıza ancak 150 Wp panelin sığabileceği doğru.
Ben ~35-38 Ah tüketimimi destekleyen 90 Wp panel ve 140 Ah akü ile Nisan ortasından Eylül ortasına kadar gerektiğinde arada bir şebekeye bağlanarak Akdeniz kıyılarında sorunsuzca gezebiliyorum. Kamp yapma tarzı da önemli..
En sonunda kafayı yiyeceğim zannımca. Arabayı yaksam mı diye düşündüm bugün. Çankırı valiliğinden izin alarak ankaraya geldim bugün sırf bu elektrik işini halletmek için ama, yemin ederim ki 1 tane usta bulamadım bu iş ile ilgili. Ostimde birini aradım hepsini çin kullanacağını 100 x 2 amper akü 100x 2 watt

Ekli dosyayı görüntüle 519048

Kafayı yemek üzereyim. Bugün aracı yakayım mı acaba diye çok düşündüm😅. Valilikten izin alıp ankaraya geldim bu panel ve akü işini halletmek için. Usta ile randevulaştık ama ustamla bi anlaşmazlık oldu. Başka yerle görüştüm, 100 x2 gel akü 100x2 monokristal panel ve 20 amper mppt şark kontrol cihazına( hepsi çin malı) 4500 tl dedi. Neye göre belirliyorlar bu paneli aküyü vs anlamış değilim. Şu an dönüş yoluna grçtim yaptırmadan ve internetten sipariş verip kendim yapacağım. Ancak hala konuştuğum ustalardan aldığım bilgiler kafamı karıştırıyor. Şimdi benim günlük amper ihtiyacım 45 amper. 150 amper gel akü ve 150 watt monokristal panel benim işimi görür mü 20 amper mppt şarj kontrol cihazıyla birlikte? . Yazları izmir antalya arası kullanıcam aracımı haftasonları. Beni bi aydınlatırsanız tam olarak çok sevineceğim

.
Solar için planladığınız düzen, düşündüğünüz zaman ve konumlar için tamamen yeterli. 👍 Ben de aynisini düşünürdüm.

Gerekli görürseniz ayrıntılar ve montaj için özelden cep tlf. numaranızı gönderebilirsiniz..
.

Son düzenleme:

kişiye özel değil genel bir mesaj yazıyorum. amacım küçümsemek, yermek değil harcanan zamanı, emeği ve parayı sorgulamak. bir çok konu başlığında enerji konusu tartışılıyor amper hesapları panel boyutları akü tipleri kablo kesitleri fiyatlar vs. vs. birçok değişkenle hesap üstüne hesap yapılıyor. gerçekten atılan taş ürkütülen kurbağaya değiyor mu?

değerli dostlar gerçekten bu kadar eziyete bu kadar para harcamaya bu kadar yük taşımaya değer mi? bir geziniz kaç hafta sürüyor, karavanda aralıksız kaç gün kalıyorsunuz da bu kadar elektrik ihtiyacı oluyor?
hangi paneli almalıyım, kaçlık panel almalıyım, akü ne tip olsun, kaç amper olsun, kaç adet olsun, invertör ne marka olsun,
kaç kw olsun, kablo kesiti ne olsun, uzunluğu ne olsun, arıza olursa nasıl müdahale ederim gibi bir çok sorunun cevabını, yeterli bütçeyi ve tesisatı yapacak ustayı bulduktan sonra ilk hafta sonu gezimize çıkıyoruz aklımızda sorular; dolap ne kadar elektrik çeker, akşam kapatsam mı, aküler yetecek mi, tv yi ne kadar çalıştırabilirim, anten çekecek mi ...... kamp yerine gelip park yeri ararken kafada şimşek çakıyor enerji için panellerin güneş alması lazım :smiley: eh ne yapalım buzdolabının içi soğuk olsun diye karavanın içi fırın olsun ( oldu olacak bir tepsi de börek bırakalım akşam yemeği de hazır olur bari ) tv çalışsın bitmeyen reklamlar arasında her akşam aynı gazetecilerin ( bazıları galiba tv binasında yaşıyor ) anketçilerin memleketi kurtarmak için birbirlerine numaradan çemkirmelerini izleyelim diye güneşin altında kalmakta hiçbir sıkıntı yok. sonra yılda bir kaç haftasonu kampı yıllık izinde on beş yirmi gün derken bir de bakıyoruz park halinde yukarıdan atılan bir şey paneli çatlatmış, yatmaktan akü ölmüş, yanlış hesap yüzünden enerji yetmemiş, kablo kesiti yanlış olmuş çok ısınıyor masraf masraf üstüne üzüntü üzüntü üstüne

yapmayın etmeyin, kendinize kıymayın. aramızdan kaç kişi yılın altı yedi ayını karavanda geçiriyor, aralıksız on gün onbeş gün karavanda aralıksız kalıyor. bir kaç günlük bir haftalık kamplar için bu kadar eziyete masrafa bu kadar yük taşımaya gerek yok. taş devrinde yaşayalım demiyorum ancak kampta kafanız rahat olsun siz karavana hizmet etmeyin karavan size hizmet etsin. karavanı eve çevirmek için sıfırı tüketip sonra gezecek para bulamamaktan yakınmayalım.

insanoğlu yüzyıllardır geziyor, toroslarda ege de yörük obaları göçerler hala yaşamaya devam ediyor. karavancılık bir nevi göçerlik yörüklük değil mi? doğaya uyum değil mi? size bir iki ipucu vereyim belki bazı yüklerden kurtulursunuz. karpuz soğutmak için buzdolabı şart değil, varsa derenin ya da gölün içine atın kendiliğinden soğur. su kaynağı yoksa önce ikiye kesin sonra parçaları kapatıp serin bir yere bırakın bir saat kalsın çok şaşıracaksınız. telefon şarjı için powerbank yetiyor ( çok kullanıyorsanız iki tane alın zorda kalırsanız araçtan doldurursunuz ) ışıldaklar da çok iş görüyor tek şarjla 70 -80 saat yanan ışıldaklar var fiyatları da öyle uçuk değil. zaten kampta gerekmedikçe ışık yakılmaz sonra yıldızları nasıl seyredeceksiniz.

bence önce eski usul kamp yapmakta fayda var, zamanla ne kadar gereksiz eşya taşıdığımızı anlarız. teknolojiden kopamıyorsak mutfak balkonu bize yeter de artar bile hem buzdolabı yakın hem tavanda ampül de var duvarda priz de........

Hafta sonu kampçıları için bunların tamamı gereksiz bence de
Hele ki enerji elde edeyim diye karavanı güneşin altına çekip kavrulmak
O çok farklı bir durum

CPH1941 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,633
Kaydolan Son Üyemiz
blackrass

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR