Survival Knife (seçim)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bullarika Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 62
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 39,121

Etiketler
Ynt: Survival Knife (seçim)

Nişanlım resim çalışması yapmış :smiley:

304W modeli - Serdar Kılıç modeli - 309W modeli - 207 modeli

Aslında bir tane daha Bora çakım var, ana o evde kalmıştı. Ne çok Bora bıçağım varmış.. :smiley:

DSC_0097.JPG

IMG_8884.JPG

DSC_0084.JPG

IMG_8865.JPG

serdar kılıç modelinin sapı da çok güzel.. serdar kılıç modeli diyip duruyorum ama aslında bu model kopya çekilerek tasarlanmış birşey.

Serdar Kılıç'ın bıçak sapları, geyik boynuzundan bora bıçaklarına yaptırtmaktadır...
Serdar beyin de programının sponsoru olmasından dolayı gayet normal karşılanabilir serdar beyin neden bu bıçakları tercih ettiği...
Ancak Serdar beyin programında kullandıkları bıçaklar reklam amaçlı kullandıkları için bora bıçakları, bu konuda çok daha hassas davranmaktadır. En iyi en gözde ürününü öne sürmekte ve bu en gözde ürün daha bir özenle hazırlanmaktadır...
Satın almak istesen o kalitede olacağını düşünmüyorum...
Hele ki kalite açısından daha öncede bahsetmiş olduğumuz, adı geçen pek çok marka (Ka-Bar, SOG...vs) gibi firmaların kalitesinden bahsediyorsak... Bu markayı pek kaideye almam şahsım olarak...
Şunu da belirtmek isterim ki ki;
Bıçak hayat kurtaran, büyük kolaylıklar sağlayan bir ekipmandır. Elimizin gitmediği an yok gibidir...
Öyleyse burada biraz kalite gerektirmektedir... Kalitede biraz pahalı oluyor... Ama her pahalı da kaliteli olmuyor...
Kullanacağımız alan için uygun kalitede bir ürünü satın almak fazlasıyla yeterli olacaktır... Çok özel alaşımdan, çok büyük özenle hazırlanmış ürünler ihtiyaçlarımızın çok üstünde ve gereksiz pahalı olabilirler... Bu nedenle de ihtiyaçlarımızı belirleyip, ona uygun bir ürün seçmek ekonomi açısından da daha elverişli olacaktır...
Ne gibi bir sorun oluşturabilir ki...?
Bıçağınız kırıldı mı? Yedeğini taşıyın yanınızda hatta çakı bile o an için işinizi görecektir belkide...
Kayboldu mu? Çok para vermediysen üzülmez gider yenisini alırsın...
Bu bıçak konusuna önceleri bende çok takılırdım...
Sonradan farkettim ki, son derece gereksiz bir konuymuş...
Tamamen kendimizi tatmin etmek belkide bu seçim için bu kadar özenle davranmak...
O kadar para verip aldığınız bıçağı her amaçla kullanabilecekmisiniz?
Çizilmesine, kırılmasına, kaybolmasına üzülmeden göz yumabilecekmisiniz...?
Bıçağınız verdiğiniz paraya acıyıp her amaçta kullanmadan önce, her seferinde ölçüp, biçecek, tartacakmısınız bunu???
Ne anladım o işten...
Bıçak o andan neye lazımsa hiç düşünmeden çekinmeden kullanabilmeliyim.... Kırılırsa, kaybolursa çizizlirse üzülmemeliyim...
Tabi yarı yolda bırakacak kalitede bir üründen bahsetmiyorum... (Made in China gibi :smiley:) )
Hee, gel gelelim, çok daha ağır şartlarda kullanacaksam, hiç acımadan büyük paralarda veririm...!!!
Ne amaçla nerelerde kullanacaksam önce onu iyi bir ölçüp tartmak lazım....
Sizin için yeterli olacak kalitenin, bir üst kalitesini seçmek daha makul bir seçim olacaktır...
Bıçak matreryal kalitesinin haricinde, bıçak sapının da ergonomik, ortopedik ve dayanıklı olup olmaması da ayrıca bir seçim konusudur ki... Bıçağı buradan kavrayacağınıza göre buradan yön vereceğinize göre oldukça önem taşır kalite açısından...
Bir konu daha var ki;O da bıçağın kılıfıdır. Atlayıp, hoplayıp, zıplarken, kılıfından çıkıp düşmeyecek, ama gerekli anda kolaylıkla kullanıcı tarafından çıkartılabilecek kıvamda olmalıdır. Bununda haricinde kılıf, kolay darbe görecek, zedelenecek veya bıçağın ucu yada kesici olan kenarının açıkta bırakmayacak şeklinde olmalıdır. Aksi takdirde yaralanmalara da yol açabilir... İşte bu gibi konuların tamamını ele aldığımızda bıçağın kalitesi ortaya çıkmaktadır... Sadece bir bölümüni ele alıp kaliteye bakmakta yanlıştır...
Bu kadar yazdım üşenmedeni, çünkü zamanın da bende çok inceledim... Çokta üzerinde durulacak bir konu değilmiş...
Sizlerlen de bu durumu paylaşmak istedim...
Saygılarımla...

Yıllardır ava giden biri olarak çantanızda bir kaliteli bir de her işte kullanabileceğiniz, kıyabileceğiniz bir bıçak bulundurun derim. Kaliteli bir bıçağa şimdiye kadar ihtiyaç duymamanız onun gereksiz olduğunu göstermez, neye ne zaman ihtiyaç olacağı belli olmaz. Bir av sırasında ayak bileği kırılan arkadaşımıza bende bulunan kaliteli bir bıçak sayesinde ağaç dallarından turnike ve sedye yaptık. Gruptaki diğer arkadaşlarda çakı veya kalitesiz çin malı bıçak vardı, onlarla ağaç dalı kesemedik. Bora ve Mogan gibi yerli markalarımız, yabancılar kadar kalitelidir, saygılar.

tamahagane' Alıntı:
Yıllardır ava giden biri olarak çantanızda bir kaliteli bir de her işte kullanabileceğiniz, kıyabileceğiniz bir bıçak bulundurun derim. Kaliteli bir bıçağa şimdiye kadar ihtiyaç duymamanız onun gereksiz olduğunu göstermez, neye ne zaman ihtiyaç olacağı belli olmaz. Bir av sırasında ayak bileği kırılan arkadaşımıza bende bulunan kaliteli bir bıçak sayesinde ağaç dallarından turnike ve sedye yaptık. Gruptaki diğer arkadaşlarda çakı veya kalitesiz çin malı bıçak vardı, onlarla ağaç dalı kesemedik. Bora ve Mogan gibi yerli markalarımız, yabancılar kadar kalitelidir, saygılar.

Çok mantıklı... ;)

tamahagane' Alıntı:

Katılıyorum.. Bıçağı alıp kullanmayacaksanız hiç almayın..
Grup olarak bir yere gidiliyorsa, yanımda mümkün olduğunca fazla bıçak götürürüm. Genelde gruptakilerde kötü çakılar oluyor ve bir işe yaramıyor.
Benim bıçakları kullanıyorlar. Tek sağlam bıçak sizde olursa bütün işleri sizin yapmanız gerek.
Bıçaklarınızı, onları kullanabilecek kişilere vermeniz de çok çok önemli. alışkın olmayan biri parmaklarını doğrayabilir, acil bir durumda size daha fazla iş çıkarabilir.

CAN

tamahagane' Alıntı:

Bıçağı sadece bir alet olarak değil, başka aletleri yapabilmeye imkan veren bir alet olarak görmek bence daha doğru bir bakış açısı.

Çocuklukta oyuncaklarımızı çakı ve bıçak kullanarak yapmaya başlayınca bu çok doğal geliyor. Bir sopayı, sapanı, takatakı, oku, yayı hep çakıyla yapmak ellerimizdeki ilk yara izlerine çok erken yaşlarda neden oldu ama tecrübe de çok erken geldi.

Son zamanlarda Survivor gibi programların yapılması, insanları doğaya itmeye başladı. Bu çok güzel birşey. Ancak bu durumu abartmamak gerek.
Bear Grylls diye bir ingiliz arkadaşımız var. serisini izleyenler bilir. adam sağ sola ıssız yerlerde paraşütle atlayıp kurtulmaya çalışıyor.
izlemediyseniz izlemenizi öneririm. çok faydalı bilgiler bulabilirsiniz.
Survival daki temel kural, en az efor harcayarak bulunduğunuz durumdan kurtulmak.
Şimdi.. Diyelim ki bir ormanda kayıp oldunuz.. hemen bıçağınızı çıkarıp barınak mı yapacaksınız?
Hayır tabikide.. Çevrenizdeki doğayı değerlendirip medeniyetin yolunu tutacaksınız.
Türkiyenın çoğu yerinde en fazla 1 gün yürümeniz kurtulmanızı sağlayacaktır. bir yol bulursunuz yada bir dere. onu takip edersiniz olur biter.
Yanınızda victorinox un en ufak çakısı bile olsa size yetecektir.

İkinci bir konu ise.. bende boy boy yekpare bıçak var ama yanımda her zaman orta boy bir isviçre çakısı bulundururum.
Bir bıçakla rambo gibi herşeyi yaparım olay gerçek hayatta zor. Ayakkabınıza giren ve ayağınızın altına batan bir dikeni 30cm uzunluğundaki bir bıçak yerine isviçre çakımın cımbızı ile çıkarmayı tercih ederim doğrusu. yada şişe gazozu Bora bıçağımın arkası yerine isviçre çakısının şişe açacağı ile açmayı tercih ederim.

En iyi survival tool, bıçak balta yada pusula değildir, aklınızdır. Aklını kullanan bir insan her durumda hayatta kalmasını bilir. Akıllı olmayan biri yanında her türlü ekipman olmasına rağmen hayatını yitirebilir.

CAN

Bıçak takıntım yoktur,hatta şimdiye kadar ciddiye dahi almış değildim bıçakları.
Ancak arada lazım olduğu zaman da söylenirdim kendi kendime,yahu hep sağlam bir bıçak istedim ama fırsat yaratıpta alamadım diye.Geçen aylarda adağım vardı onu kesecektim,av malzemesi satan dükkana girdim bana çok sağlam bir bıçak ver dedim.
Bıçak sıtandından ,bir çok bıçağın içinden bu borayı verdi.
Ben hemen kullanacağım için tüm etiketlerini söktüm attım,acelem olduğundan da satıcının bıçak üzerine yorumlarını ciddiyetle dinleyemedim.
Aldıkdan sonra içimden acaba kazıklandımmı diye sordum kendime çünkü bıçağa 130tl fiyat çekmişti :smiley:
Şimdi bana bu bıçağın özellikleri ve perfonmansını detaylı yazacak arkadaşa yolu Tekirdağ'a düştüğünde köfte ziyafeti sözümdür :smiley:

bıçak1.JPG

bıçak.2.JPG

Kullanılan çelik 440C dir muhtemelen. Güzel ve paslanmayan bir çeliktir.
Bıçağın görünüşüne göre siz zaten oldukça test etmişsiniz :smiley:

M401W.png

Klasik bowie modeli güzel, sağlam bir bıçak. Kullandıktan sonra kirli bırakmazsanız paslanmaz.

Konuya geç katılıyorum Bora bıçakları Ankarada üretiliyor yerli üretim olması çok başarılı alınabilir ama benim özel tercihim Ka-bar Knife

Kullanmayı bilen eller de, iyi bir çelik her işe yarar efendim. Unutmamak gerekir ki sadece bıçak yeterli olmayabilir! Örneğin tel testere, ateş başlatıcı ve su kaynatma kabı gibi basit ve az yer tutan ihtiyaç malzemeleri ile bıçak muhteşem bir ekip olur. Survival olayını da, çok uzaklara gitmeden örneklendirebiliriz. Mesela mantar! Kendisi her türlü şart ve doğada yetişebilen ve zehirli olmadığı sürece çok faydalı bir yaşam formudur. İşin püf noktası ise; çok az ihtiyaç ile bulunduğu her bölgede var olabilme yetisine sahip olmasıdır.
Saygılarımla.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri