Ynt: Sis Farları Yüzünden Arabayı Bağlıyorlardı.
Değerli arkadaşlar (Resmi Gazete Tarihi: 28.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27068) ARAÇLARIN İMAL, TADİL VE MONTAJI HAKKINDA YÖNETMELİĞİN Amaç başlıklı birinci maddesi "MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri uyarınca araçların yapım ve kullanma bakımından karayolu yapısına ve trafik güvenliğine uyma zorluluğunu yerine getirmek üzere; tadil aşamasında ve tip onayı yönetmelikleri (MARTOY, TORTOY, MOTOY) kapsamı dışında kalan yapım aşamasındaki araçlar ile tip onayı yönetmelikleri kapsamındaki araçlara Ulusal Tip Onayı verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir." araçların tip onayını kapsamaktadır.
Bu yönetmelik kapsamında imalatçı firmalar araçlardaki teknik hususları bu belgelerinde belirterek üretildikleri ülkenin ilgili kurumlarından onaylattıktan sonra trafiğe çıkacak şekilde satışa sunabilirler. Bu tip onay belgesinde her üretici firma araçlarında orjinalinde bulunan taşıma kapasitelerini belirtirler. Portbagaj taşıma kapasiteleri ve orjinal bağlantı noktaları bu belgelerde belirtilir ve bu araçların teknik kataloglarında da (Kullanma Kılavuzu vb.) belirtilir. Aracınıza ait teknik kataloglarda ve tip onay belgesinde verilen kapasite ve ölçülerde ki tavan üstü bagaj rafları yasal olarak hiçbir ruhsata işlenme gibi bir işleme tabi değildir.
Yine (Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24639) MOTORLU ARAÇLARIN DIŞ ÇIKINTILARI İLE İLGİLİ TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ'nin (74/483/AT) Ek-1 6.16 maddesinde bahsi geçen " 6.16 - Tavan Üstü Bagaj Rafları, Kayak Takımı Rafları
6.16.1 - Tavan üstü bagaj rafları, kayak takımı rafları en az bir yönde pozitif kilitleme olacak şekilde araca takılmalı ve iletilen yatay, boylamasına ve enine kuvvetler imalatçısı tarafından belirtildiği gibi en azından rafın düşey yük kaldırma kapasitesine eşit olmalıdır. İmalatçının talimatına göre araca takılan tavan üstü bagaj rafları, kayak takımı rafları için, deney yükleri sadece bir noktada uygulanmamalıdır." bağlantı şekillerine uyduğu sürece hiçbir problem çıkarmaz.
Yani kısacası bir aracın tip onay belgesinde yazan herşey orada ki ölçü ve kapasitelere uygun olarak takıldığı sürece sorun yok, ancak tip onay belgesinde yer almayan herşeyi aracınıza tadilat projesi ile işletmek zorundasınız (orjinali dışında ki tampon, vinç, aracı orjinalinden dışında ilavelerle yükseltme yapmak, orjinali dışında ilave sis farı, uygun ölçülerde ve kapasitede olmayan bagajlar, telsiz antenleri vb. gibi.) .