Kızılca Halvet'e girilen kapının bulunduğu koridorun sonunda bir Taç Kapı daha var. Bu kapıdan Kırklar Meydanına girilir.Burada Kırklar Meydanının doğusunda Resul Bali'nin ve Horasan Erleri'nin mezarları bulunur.
Kırklar Meydanı'nın batısındaki sekinin önünde ve üstünde Çelebi mezarları yer almaktadır. Çelebi mezarlarının yer aldığı sekinin güneyinde ise Güvenç Abdal Türbesine girilen kapı bulunmaktadır.
Kırklar Meydanı oldukça geniş bir salon görünümündedir. Yüksek tavanı üç kemer tarafından taşınmaktadır. Kemerler arasında yer alan ahşaptan yapılmış iki tam ve iki basık kubbe güneş sembolleri bulunmakta.Burada kullanılan eserler ve orjinal kapıda sergilenmekte.
Daha sonra beştaşlara gittim.Hikayesi okuduğum kadarı ile ( Karahöyükte 7 tane ev vardır.Hacı Bektaş ta bu evlerden Kadıncığın evine yerleşir.Köyde hayvanlar nöbetleşe otlağa götürülür.Hayvanları gütme sırası İdriste iken o gün işi çıkan İdrisin yerine Hacı Bektaş görevi üstlenir.İdrisin kardeşi Saru da kızar.Hacı bektaşa güvenilmemesini ister.İdriste kızar ve hayvanları alan Hacı bektaş otlağa gider.Saruda daha sonra hayvanlarını sürüye katmak ister Hacı Bektaş senin hayvanları kurt kapacak ben karışmam der.Saru bırakır ve gider.Hacı bektaş akşam eve gittiğinde hayvanlarını göremez.Bunun üzerine kadıya şikayete gider.Kadıda Hacı bektaşa sorar Hacı bektaş ben hayvanları bırakmamasını söyledim bıraktı der.Kadı şahidin varmı dediğinde evet karşıki dağlar der.Kadı dağdan şahit olmaz der.Hacı bektaş ta dağlara seslenir ve beştaş yuvarlanarak gelip birtanesi konuşur.Olayı anlatır.Bunun üzerine kadı sen cadımısın der.Hünkar iyi düşün kadı taş olacaksın der.Konuşmaya devam eden kadıda taş olur.Halkta onu lanetler)
Biz orada dururken gelen bir taksiden dört bayan indi ve kadıyı temsil eden taşı taşladı eşimle ben hayret içinde kaldım ve giderek o taşında fotoğrafını çektim.Beyaz taşın üzerindekiler atılan taşlar ve beştaş çevresindeki tellerde de bezler.
Beştaşlardan ayrıldık.Planda Kırşehir vardı.Bir gecede orada yatacak ve çevreyi gezecektim.Fakat yardımcı pilot babaanne olunca tutmak mümkün olmadı.İllede Kırıkkale deyince zorunlu yola devam edip toruna ulaştık.Nasipse bir haftasonra Kırşehir üzeri Adana yöresine yola devam edeceğiz.Şimdilik zorunlu mola.
Oooo Babaanne, Dede arasına,da iyi yakışmış torun maşallah.Abi güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık yanlız bizim ziyaretcilerimize geleneksel ve bir anı olarak verdiğimiz gezenbilir bayrağınızı unuttuk affola ama biline,ki adınıza saklanacak sizi tanımaktan onur duyduk.Mutlu olduk sevgi ve saygılarımızla Tunay,Tugay..
Hocam mükemmel görseller paylaşıyorsunuz. Siz böyle gezdikçe içimdeki kıpırtılar artıyor. Bu arada toruna Maaşallah. Allah hayırlı evlat etsin. Tunay-Tugay çiftine de ev sahipliği için teşekkürler. Gezenbilir büyük aile iyi ki varsınız. Selamlar.
Keyf le izliyoruz ahmet bey.
Nazlı Eskişehir zaten hanım koy . Tattlı anılarımızın baş şehri , selamlar gönderiyoruz sana.
Yazana izletene de saglıklar dileriz.