Ynt: Satılık Vasıta Sitelerinde Gördüğümüz Karavanları Tartışalım
Şüphesiz ben de yüksek rakamlardan yana değilim. Karavan üreticisi de değilim. Bir taraf olmam gerektiğinde de doğal olarak alıcı tarafında olurum. Ancak kanaatimce alıcı da rakamları doğru okuduğunda doğru tercihi yapabilir. Bu nedenle rakamların detayları ile birlikte değerlendirilmesinden yanayım.
Karavan rakamları arasında en yüksek olanlar 110-120 de değil, 150-170 binlere de rastlanabiliyor. Bunlardan bazıları fazla pahalı olmayan malzeme ve donanımlarına rağmen bu paraları talep ediyorlar, haklısınız aracını oda değerlendirememiş diyorum ben onlara. Yada bilmeyen birine satar mıyım diye düşünüyor da olabilirler...
Zamanında karavanımı almadan önce, yaptırır mıyım diye düşünürken, yerli malı yurdun malı ama yerli malzeme kullanmadan, malzeme listesi yapmıştım, onu bulamadım. Benzer bir listeyi yeniden oluşturup Sahibinden.com da bulduğum fiyatları karşılarına koyduğumda 30.000 TL yi geçiyor benim kendimce arzu ettiğim karavana ait kuru malzeme. Mutlaka atladığım ufak tefek eksikler de vardır ama sorun değil. Araç, mobilya, elektrik, su dağıtım, izolasyon malzeme ve işçilikleri hariç. Ancak bu kalemlerde karavandan karavana değişiklik gösterecektir.
Bundan sonrası rastlantısal;
Araç 35-50 bin olabilir,
Mobilya malzeme+işçilik 10-20 bin olabilir,
Elektrik malzeme+işçilik 1.500-2.500 olabilir,
İzolsyon malzeme+işçilik 500-1.000 TL olabilir
Ciddi bir firma yapıyorsa kar beklentisi 10-20 bin olabilir. (Salt kar değil, vergi, kira, elk, su, sigorta vs.... +kar)
30 bin de malzeme vardı. Benim istediğim malzemelerle bu karavan demek ki :
minimum 30+35+10+1,5+0,5+10= 87.000 TL ile
maksimum 30+50+20+2,5+1+20= 123,500 TL arası olabilir.
Benim hesaplama şeklim bu. Ben önce karavana sonra bu aralığın neresinde olduğuna bakarım kendimce.
Fiyatı düşürse de donanım eksiği beni mutlu da etmiyor. Sonradan ihtiyaç duyup bağlatmak çok çok daha zor ve belkide daha maliyetli. Yani donanımdan ucuzlamamalı karavan, işçilik ve kar marjları ile aracın kabul edilebilir model durumu falan rakamları oynatmalı bence.
Bu rakamlar yeni karavan için şüphesiz, ikinci el değil. İkinci elde de yine bu rakamlardan yola çıkılabilir ancak ne kadar düşük olacağı duruma göre değerlendirilmeli sanırım.
Tüm bunların dışında aslında, herkes kendi değerlendirmesini kendi biçiminde yapmakta da özgür şüphesiz...