Ynt: Şairlerin ve Güllerin Ülkesi İran
Cok iyi bir gezi yazisi olmus, Kac noktayla ilgli daha fazla blgi vermek isterim ve sonunda da bir ozel noktayi belitmek istiyorum.
a) Iran misafir perverliginden her kes bahs eder ve irandan donen hic torist bu noktayi hatirlatmadan gecemez, malesef bazi yazilarda (sizinkinde yok) bu misafirperverlik, dunyayla irtibay olmadigi, disariya acilmak istedikleri, diyaloge gecmek istiyorlar, kapali kutu gibi yanli yorumlaniyor.
b) Gok masjed yada masjede Kabood, tabrizdeki onceden cogu eser gibi zamanla yiprnmamistir, yipranmanin yada tumuyle ortadan kalkmanin sebebi Cok siddetli depremler ve sinira yakinigi (tabriz yazimda daha fazla bilgi var, yazi hazir malesef resimleri eklemeye vakit bulamiyorum)
c) Asr Ahan muzesinde kesfedilen mezrlarla, tabrizin tarihi en az 4000 yil onceine kadar uzatlmistir.
d) Bazar-e Tabriz ( tabriz bazari - tabriz kaplicarsisi ) dunyanin en buyuk ustu kapali complexi ve unesco`nun dunya mirasina bu yada gelecek yil girecek.
e) uydu alicilari yasak olmasi halde cogu evde kullaniliyor, ve avrupa - arap ve turk kanallai onun araciligiyla izeniyor.
f) Saiirler anitinda 400 yakin saiirin kabri var
g) Iranin makyaj pazari dunyanin en buyuk 3. pazari.
h)
Burada Korush Kabir (buyuk kurus - Great Cyrus) fermanindan 36. satirinda soyle yazdig belirtiliyor:
Ben (yani kroush)
(tum) Ulkelerin halklarini Sakin bir bolgede yasattim.
i) Ganat ve Bad gir (ruzgar alan kuleler) Iran muhendisliginin sahesrlerinden dir.
j) Yazd deki ates cok daha onceden yanyordu, sadece bir kere sondu, 1400 (biraz fazla) yil once Hz. Peygamberin dogum gununde bu ates sonmustur, onun tekrar yakildiktan sona 1400 yildir sondorulmemis.
Aslinda yukaridaki bilgileri sadece sizin verdiginiz bilgilere eklemek istedim Ama bir onemli noktayi en son sylemek istedim, yazinizin baslangic bolumlerinde, Cunubi azerbayjan diye yazmissiniz, bildiginiz gibi junubi = guneydeki anlamda yani guney azerbayjan, bu deyim daha cok az sayida Iran`da Pan turk diye adlandirilan ve ayrilikcilar tarafindan dile getiriliyor, Unutmamak gerek ki bugunku azerbaycan topraklari bir zamanlar Iran toraklariydi ve rusya tarafindan kacarlar zamaninda alidi, nasil ki Bahreyn ve diger bolgeler yakin donemde yetersiz hukumranlardan baskalari tarafindn alinmistir, onun icin bu adlandirma yanlistir, evet Azerbayjan bolgesi vardir, O bolgenin tarihtki her zamanki baskenti tabrizdir ve O bolge Irandan dir, kuzey bolumu, gurcistan , ermenistan ve... ruslar tarafindan irandan alinmistir.
Onun icin acikcasi ben bu adlandirmadan rahatsiz oldum (nasil ki iran korfezi (Persin gulf) yanlislila turkiyede basra korfezi ve bazi batili devletleri tarafindan korfez (gulf) ve araplar tarafindan da Arabiyan gulf diye adlandirilmasindan rahatsiz oliyorsam)
yeniden guzel resim ve yazilariniz icin tesekkur ederim.