Bu kadar yürüyüşün sonrasında öğlen yemeği için Devrim Caddesi (=улица Революционная= ulitsa revolutsiyonnaya)No: 32, adresindeki
Başkurt Mutfağı Evi(=Дом Башкирской Кухни=Dom başkirskoy kuhni)’ne gittik.Burası self servis basit bir restorandı.Yemekler lezzetli ve hesaplı ancak içerisi fazla kalabalıktı.
Başkurt yemeklerinde genelde kara biber,kırmızı biber ve sarımsaktan başka baharat kullanılmamaktadır.Baharat eksikliğini tüm yemeklere yeşil soğan,dere otu ve maydanoz gibi taze yeşillikleri bolca kullanarak kapatırlar.Başkurt yemeklerinin diğer önemli özelliği ise tüm sulu ve susuz yemeklerde etin bolca bulunmasıdır. Başkurtlar at etinden yapılan sucuk(=kazı) ve haşlanmış bol yağlı at etini et suyu ve ekşi kurut eşliğinde yemeyi çok severler.At eti sığır etinden daha koyu renkte ve biraz daha ağır.Yanında hafif asidik ve hafif ekşi bir tada sahip olan kımız ile iyi gidiyor.
Göçebe hayat tarzı birçok uzun ömürlü yiyecek çeşidinin gelişmesine neden olmuştur. Geleneksel başkurt mutfağının temelini haşlanmış, kurutulmuş veya pastırma yapılmış at eti,koyun eti,süt ürünleri, kurutulmuş meyveler,tahıllar ve bal oluşturmaktadır. Bunun en önemli örnekleri olan kazı,pastırma, pestil,kımız,eritilmiş tereyağında vişne, kurut (=kurutulmuş süzme yoğurt) ve ayran yaz sıcağında da uzun süre saklanabiliyor ve yolda tüketilebiliyor.Kımızın yolda üretildiği rivayeti vardır;at sütü dolu kap at sırtına bağlanıp gün boyunca sallanıp kımız olurmuş. Başkurt yemeklerinin yanında genelde kurut veya kaymak gibi süt ürünleri de servis edilir.
Şurpa
Özbek pilavı
Bişparmak yemeği.
Geleneksel başkurt yemeği olan bişbarmak (=beş parmak) haşlanmış et ve salmadan yapılır, bolca yeşillik ve soğan ile süslenir ve kurutla tatlandırılır.
Gubadya
Tatlı olarak bohça şeklinde açılmış bir hamur içinde pirinç, kuru üzüm ve kavrulmuş lordan oluşmuş bir tatlı olan Gubadya tercih ettik.
İçeceğimiz ise şifalı
Kefir(=кефир)’di.Kullanılan sütten mi yoksa fermantasyon işleminden mi kaynaklanıyor bilemedik ama burada içtiğimiz kefirler bizdekine göre daha koyu ve tadı daha az ekşi idi.
Bu yemeğe de 480 ruble(~24 TL) ödedik.