Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 218
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 65,818

edebiyatçı

Zirve
Yer
Ankara
"Prag bırakmıyor, ikimizi de. Bu iki büklüm olmuş kocakarının pençeleri var. İnsan teslim olmak zorunda kalıyor. Onun iki yanını, Vysehrad'ı ve kaleyi yangına vermek isterdim. Belki ancak o zaman ondan kaçmak mümkün olabilirdi. "

Diyor adı Prag ile özdeşleşmiş yazar Franz Kafka. Sanırım bana olan tam da bu. Döneli birkaç hafta olmasına rağmen hala rüyalarımda Prag’dayım. O kocakarının pençeleri hala üzerimde. Gözümü kapatsam kendimi Karl köprüsünde üzerime yağmur çiseler gibi hissediyorum. Aslında şehirler değil orada geçirilen güzel anlardır bizi şehirlere bağlayan, tutsak eden. Öyle güzel anlar bıraktı ki bu seyahat hafızamda kendimi 15 yaş gençleşmiş hissediyorum.

DSC02479 (Large).JPG

Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

Neredeyse bir ikisi hariç Avrupa ülkelerinin tamamını görmüş biri olarak Prag çok da farklı bir portre çizmedi aslında. Viyana ve Budapeşte ile hiçbir farkı yoktu.( Ki bu iki şehrin de bende ayrı ayrı güzel anıları vardır.) Tabi onlar kadar da güzeldi.Burayı özel ve unutulmaz kılan şey yıllar sonra ilk defa arkadaşlarımla çoluk çocuğu bırakıp üniversite yıllarındaki gibi başıboş gezebilmekti. Erkekler bunun ne demek olduğunu pek anlayamazlar ama çocuğu küçük olan hanımlar birkaç günlük özgürlüğün ne büyük bir şey olduğunu anlayacaklardır. Eteklerinden çekiştiren minikler olmadan, çorba peşine koşmadan, bebek arabası itmeden, uyku saatlerini kovalamadan gezebilmek bir anne için büyük lüks. Hele dört annenin bu zevki paylaşması mutluluğu katmerledi. Dört gün de olsa bu özgürlüğün sonuna kadar tadını çıkardık.
Evde iki çocuğa bakarak bana bu imkanı sağlayan eşime ve bu güzel günleri benimle paylaşan dostlarıma çok teşekkür ediyorum. İyi ki hayatımdasınız.

DSC03157 (Large).JPG

DSC03165 (Large).JPG

Çek Cumhuriyeti' nin benim için önemi yıllar önce fotoğraflarını gördüğüm ve gezi listemin ilk sıralarına aldığım Kemik Kilise'nin burada bulunmasıydı. Buraya gitmemin ilk sebebi de bu insan kemikleri ile dekore edilmiş kiliseydi.Allah'a şükür ki bu yıl Afrika'dan sonra bir hayalimi daha gerçekleştirme imkanım oldu. Ama listem daha çok uzun.Ömür ve imkan yeter mi bilmem.
Fakülte de bir hocam vardı: "Otuzbeş yaşındayım 35 kitabım var." diye övünürdü. O kadar kitap yazmam mümkün değil ama hiç olmazsa 35 yaşına kadar 35 ülke görsem diye geçirirdim içimden. Yaş 34 oldu ve Çek Cumhiriyeti benim gördüğüm 30. ülke. Otuz beş yaşa yani Cahit Sıtkı'nın deyimiyle yolun yarısına bir yıl kaldı. Bir yılda beş ülke görme ihtimalim biraz düşük gibi. Hedefi tutturamıyacağız sanırım.

DSC02757 (Large).JPG

DSC02756 (Large).JPG

DSC02778 (Large).JPG

Gelelim gezimizin ayrıntılı maliyetine.Prag gezimde bir ilki yaşadım. İlk defa bir ülkeye giderken tura katıldım.Arkadaşlarla yabancı dilimize pek güvenmediğimiz için ve eşlerimiz güvenli gezdiğimize ikna olsun diye bir tur şirketi ile anlaştık. Dört günlük tur için Pronto tura 400 euro + Ankara –İstanbul uçağı için de 50 euro ödedik. İkinci gün ekstra tur olan Terezin toplama kampı ve Almanya’nın bir şehri olan Dresten’e gitmek için ise 80 euro ödedik. Kutna Hora’ya kendimiz trenle gittik. Tur kişi başı 45 euro istiyordu. Biz dört kişi için 45 euro harcamadık. Birkaç öğün yemek ve müze girişlerine de 50 euro kadar harcadık.Gezinin tüm maliyeti de bu oldu. Aslında Terezin ve Dresten’i de kendimiz çok daha ucuza halledebilirdik ama rehberimiz Çetin Altan Şeynova’nın özel uzmanlık alanı olduğunu söylediği toplama kampını ondan dinlemek istedik. İyi ki de böyle yapmışız. Ben daha önce Avusturya’da daha kapsamlı bir toplama kampı görmüştüm ama bu kadar etkilenmemiştim. Kendisi 15 yıldır Prag’da yaşıyormuş ve 8 yıldır da rehberlik yapıyormuş.Oldukça iyi bir rehberdi.Bir gün hariç gezinin geri kalanında tura katılmadık. Ama bir daha nasip olur da arkadaşlarla birlikte yurt dışına gidersek(sanırım her sene yapacağız) bir tur şirketine ihtiyacımız olmadığını gördük. Kendimiz çok daha ucuza halledebilirmişiz. Bu gezi de bir tur tecrübesi olarak anılara eklendi. Ben gitmeden öyle hazırlanmıştım ki bir rehber kadar şehri tanıyordum. Her yeri elimle koymuş gibi buldum. Hatta son gün arkadaşlar hızıma ayak uyduramayınca yarım gün kadar onlar alışveriş yaparken görmediğimiz yerleri tek başıma turladım. Günün sonunda ayaklarım su toplamıştı ama listemde olup da görmediğim yer de kalmadı.

IMG_0283 (Large).JPG

Bu yazımda sitedeki diğer gezi yazılarıma göre bir değişiklik yapacağım ve gördüğüm yerler hakkında tek tek kişisel bilgilerimi yazmayacağım.Bu hem çok vaktimi alıyor hem de bu ülke için böyle bir ihtiyaç yok. Çünkü çok turistik bir yer olduğu için neredeyse her gezi sitesinde Prag hakkında sayfalarca yazı ve fotoğraf bulabilirsiniz.Hepsi aşağı yukarı birbirinin aynısı.Ben de gitmeden önce onlarca yazı okuyup kendime sayfalarca bilgi biriktirdim. Fotoğrafların üzerine adı geçen yer ile ilgili internetten derlediğim yazıları yapıştıracağım. Yazının neresini hangi siteden aldığımı hatırlamam mümkün olmadığı için kaynak gösteremeyeceğim. Umarım yazısından alıntı yaptığım hiç kimse rahatsızlık duymaz. Yazılanların içinde herhangi bir bilgi yanlışı varsa affedin aldığım siteden kaynaklanıyordur. Bilgilerin doğruluğunu ölçecek bilgiye sahip olmadığım için bir eleme gerçekleştiremedim. Doğrusunu bilen varsa ve düzeltirse çok sevinirim.

DSC02999 (Large).JPG

"Eğer Avrupa şehirleri bir kolye olsaydı Prag incilerin arasında bir elmas olurdu. "

PRAG
Avrupa’nın ortasında bir zamanlar Bohemya adında bir krallık varmis..6.cı asırda efsanevi Prenses Libuse ve Prens Premysl'in kurduğu bu krallıkta Çekler yaşarmış. Yıllar gelmiş geçmiş ülkenin başına o güne kadar görülmedik meziyetlere sahip bir kral gelmiş. Bu kral ülkesini kalkındırmak ile kalmamış, imar faaliyetleriyle Prag'ı sıradan bir kent olmaktan kurtarıp bir metropol haline getirmiş...Yeni binalar, saraylar, köprüler, kiliseler ,yollar yaptırmış . Tarih 1300'lu yıllar yani 14 'üncü asırmış...Ve o gün bugündür kent hic değişmemiş...Bu mucizeyi başlatan kralın adi Batılılara göre Charles, Doğululara göre Karl, kendi insanlarına göre Karel imiş…
Kralın ölümünden sonra uzun bir sure Avusturya- Macaristan Imp. egemenliğinde kalmış Bohemya ...Cam işçiliğinde ve optik sanayinde dünyada ün kazanmış .Çekler nefis biralar yapmışlar, likörler yapmışlar...İkinci dünya savaşında iki bomba düşmüş ve neredeyse hiç yara almadan kurtulmuş kent ama bir anda komşusu Slovaklarla ayni evi paylaşmışlar. Çekler adını 1948 den 1993 yılında alana kadar...toplam 45 yıl. Prag; Avusturya-Macaristan İmparatorluğu (1918) çökünce kurulan Çekoslovakya’nın da,Çek-o-Slovakya olduktan sonra kurulan Çek Cumhuriyetinin de başkenti.. 1992 yılı sonlarında Çek ve Slovak cumhuriyetleri ayrılarak bağımsız cumhuriyet haline gelmişlerdir. Resmi dili Çekçe’dir..
Doğu bloğunda onlarca yıl KGB VE CIA ajanlarınca sokaklarda kovalamaca oynanmış;68 döneminde tüm dünyayı etkileyecek olayların yaşanması ve Rus tanklarının gelmesi ile 89 yılında duvarın yıkılması ve Kadife Devrim ile gerçek kimliğine bürünmüş, kominizm yıkılmış bir kaç yıl içinde. Slovaklardan ayrılıp AB üyesi ülke olmuş. En son nüfus sayımı ile ülke yaklaşık 11 milyon kişiyi barındırmaktadır.
2. Dünya Savaşı sırasında Hitlerin bombalamadığı (teslim oldukları için)ve başkent yaptığı şehirdir.Sultan Vahdettin’in ziyaret ettiği bir şehirdir. Çek Cumhuriyeti AB'de Estonya'dan sonra en büyük ateist nüfusu barındıran ülkedir. Nüfusun %60'ının dini inancı yoktur.Adım başı kilise var ama kiliseye giden yok. Günümüzde kullanılmayan bazı kilise ve manastırlar konser salonu, müze olarak hizmet vermektedir.

Prag(Praha)'da bizdeki semt mantığı yok. Onun yerine şehir karelere bölünmüş. En merkezi nokta Prag 1 ile başlayıp 20li bölgelere kadar devam ediyor. Bu sebepten ayırdığınız otelin adresinde "Praha 1" gibi bir ifade varsa bilin ki merkezi bir yerdesiniz. Hatta Praha 4'e kadar hala her yeri yürüyerek bile gezebilecek bir bölgedesiniz demektir. Bu bölgeler arasında; Hradcany (Kale Bölgesi), Mala Strana (Küçük Mahalle), Stare Mesto (Eski Şehir) ve Nove Mesto (Yeni Şehir)UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alır ve en çok turist alan bölgelerdir.
Prag’ı Vltava Nehri ikiye ayırıyor; genel itibarıyla:
1.Doğu tarafı: Eski Şehir (Stare Mesto)
2.Batı tarafı: Kale Bölgesi (Hradcany) ve Küçük Mahalle (Mala Strana)
GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

1. Stare Mesto Mahallesi.
a. Tarihi kent Meydanı.(Fiehir)
(1) Heykel.
(2) Kinskilerin Malikhanesi.
(3) Lady Tyn (Meryem) Katedrali.
(4) Astrolojik Saat Kulesi.
(5) Kafe Kafka.
(6) Parizka caddesi.
2. Mala Strana Mahallesi.
a. St.Nicolas Kilisesi
b. Nerudova Sokağı (Nerudova Ulice)
c. Charles IV.Köprüsü
3. Prag kalesi, (Hradcany kalesi)
a. Hradcany Meydanı.
b. St.Vitus Katedrali.
c. St.George Bazilikası.
d. Petrin Kulesi.
e. Golden Lane.(Altın Yol)
f. Kafka evi.
4. Toy Museum Hracek (Oyuncak Müzesi)
5. Jewish Quarter (Yahudi Mahallesi)
6. Mihulka Barut Kulesi.(Praşna vez Mihulka)
7. Wallenstein Sarayı.(Valdstejnsky Palac)
8. Shrahov Manastırı
9. Loreta Kilisesi.
10. Belediye Binası.
11. Nove Mesto Mahallesi.
Ulusa. Müze (Narodni Museum)
12. Televiznivysilac Praha (Televizyon Kulesi)
13. John Lennon Duvarı.
14. Pansky Dum.
15. Opera. Stone Bell Sarayı.
16. The Estates Theatre. Tylovo Divadlo.
17. Zivkov Anıtı.
18. The Old/New Synagogue in The Old Town.(Eski kentteki Eski-Yeni Sinegog)
19. Saint James Kilisesi.
20. Vitara nehri.

Şehrin en merkezi yeri olan eski şehir meydanından başlayalım. Bu meydana çok yakın olan Citi Otel'de kaldığımız için her gün defalarca geçtik bu meydandan . Meydandaki her yapı birbirinden güzel. İlk olarak şehrin en önemli simgelerinden biri olan ve hikayesi çok ilginç olan Astronomik Saat ile başlayalım. Rehberimiz uzun uzun anlattı bu saati. Saat başı olan gösterisini de izledik.
ASTRONOMİK SAAT
Turunuza "Eski Şehir Meydanındaki" Astronomik Saat Kulesi ile başlayABİLİRSİNİZ..Şehrin tam merkezinde bulunan Mustek Metro durağında indikten sonra, hareketli Mustek Meydanından 3-4 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Zamanın yanı sıra, dünya ve güneşin konumlarını gösteren bir saat kulesi.Bu saat zamanında o kadar ünlü olmuş ki civar şehirlerden Prag’a sadece saati görmek için gelirmiş insanlar. Saate hayran olan birçok insan olmasına rağmen saatin planları Hanur tarafından kimseye gösterilmemiştir. Prag şehir yöneticileri Hanus’un bu saatten daha güzelini inşa edeceğini öğrenince Kral da aynı saatten bir tane daha yapmasın diye gözlerine mil çektirmiş. Bir daha göremeyen Hanus da intikam almak için kendisini saatin mekanizması arasına atarak intihar etmiş ve amacının gerçekleştirerek saati bozmuş. Tam 50 sene bozuk kalan saat daha sonra onarılmış. Dünyada 3 tane var ama çalışan sadece bu. Şehir meydanından bir meridyen geçiyor. Yerde metal bir tabelada yazıyor.
15. Yüzyılda yapılan bu saat hem ayları hem saati gösteriyor. Saatin etrafında 4 tane kukla var. Bu kuklalar insanlara neleri yapmamaları gerektiğini anlatıyormuş. Sol baştaki, elindeki aynayla kendine bakıyor ve kendini beğenmişliği; onun yanındaki, elinde altın torbası olan bir Yahudi’yi gösteriyor ve cimriliği; üçüncü kukla ise bir iskelet ve yaşama karşı isteksizliği ve en sağdaki, elinde mandoline benzer bir müzik aleti bulunan ve Türk’e benzetilen adam da gece hayatına ve sefahate düşkünlüğü anlatıyormuş. Her saat başı gerçekleşen animasyonda iskelet elindeki zili çalar, başını sallar ve bunu duyabiliyorsanız ölüm size yakın, geliyor şeklinde yorumlanırken diğer figürler kafalarını sağa sola çevirip ölümü kabullenmezler. Bir de her saat başı üstündeki 2 kapak açılarak 12 tane havari oradan gözüküyor. Tüm espri bu ve yüzlerce insan bunu bekliyor.
Astronomik saatin bulunduğu Old Town Hall 1338 yılında inşa edilmiş. Asansörle yukarı çıkılabiliyor ama bayağı kuyruk var. Bir de asansörle yukarı çıktığınızda kulenin tepesine girebilmek için sizden adam başı 100 KC istiyorlar. Tarihi meydandaki yaklaşık 55 metrelik kule Pazartesi 11.00-18.00; Salı - Pazar 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Pazartesi kapalı. P.Karta ücretsiz.
1961 yılında eski bir dökümanda Astronomik Saatin Mikulas of Kadan tarafından 1410 yılında yapıldığı bulunmuştur. Kadan’ın büyük ihtimalle bir astronom ve Charles Üniversitesi Profesörü Jan Sindel ile iş birliği yaptığı düşünülmektedir.
Astronomik Saat 16. yüzyılda Jan Taborsky tarafından tamir edilmiş ve geliştirilmiştir. Fakat zamanla yanlış zamanı göstermeye ve çalışmamaya başlamıştır. 18. yüzyılda Tasfiye edilmesi bile düşünülmüştür. Sonrasında saat uzunca bir süre çalışmamıştır. 1865 yılında büyük bir tamir geçirmiştir. Modernize edilen Astronomik Saate bir takvim eklenmiştir. 1945 yılında II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar saate zarar vermiştir ve etraftaki bazı heykeller de yakılmıştır. Bu heykeller sonrasında kopyaları ile değiştirilmiştir. Saatin ayarı da Çek yerel saatinden Avrupa saat dilimine uyarlanmıştır.
Saat üstündeki astronomik çizim evrenle ilgili orta çağ görüşünü yansıtmaktadır. Dünya merkezdedir, mavi kısım ufuktaki gökyüzünü sembolize eder, kahverengi kısım gökyüzünün altındaki yerdir. Üstünde Latince kelimeler vardır. ORTVS (East) doğu, OCCASVS (West) batı, AVRORA (Dawn) şafak vakti ve CPEPVSCVLMN (twilight) alacakaranlık anlamına gelmektedir. Zodiac halkası gökyüzündeki yıldızları temsil eder ve ona göre hareket eder. Yanlardaki iki kısım da Güneş ve Ay’ı temsil etmektedir. Saat üstünde üç tane halka bulunur. İlki eski Çek zamanını, diğeri Avrupa zamanını ve sonuncusu Babil zamanını göstermektedir. Günbatımında saat kulesine tırmanmadan şehirden ayrılmayın.
Saat kulesinin arka sokagina girerseniz burada ünlü alışveriş caddesi“Parizka” (Paris Caddesi) ve Jewish Quarter (Musevi Mahallesi) yer alır. Parizka Caddesi: İki tarafı da kuleli binalarla bezenmiş bir bulvar, Tüm meşhur moda firmalarının dükkanları burada. Eva Herzigova, Karolina Kurkova gibi ünlülerin fotoğraflarını görebilirsiniz.

DSC02375 (Large).JPG

DSC02376 (Large).JPG

DSC02377 (Large).JPG

DSC02383 (Large).JPG

DSC02382 (Large).JPG

Şair, memleketten uzak,
hasretlerle delik deşik,
Eski kentte duruyordu,
meydanlıkta,yapayalnız.
Gotik bir duvar üstünde
Hanuş Usta'nın saati
onikiyi vuruyordu.
Güneşli bir güne özlem
Nazım Hikmet

DSC02952 (Large).JPG

DSC02379 (Large).JPG

Bu da meydanın saat kulesinin üzerinden görüntüsü. Fotoğraf internetten. Ben son gün kuleye çıkmak için gittim ama öyle bir yağmur vardı ki şehir gözükmez diye çıkmadım.

prag-resimleri-2 (Large).jpg

İlk üç gün meydan o kadar kalabalıktı ki insanlardan hiç bir yeri çekemedik. Son gün yağmur sebebi ile boşalınca şemsiyenin altından birkaç fotoğraf çekebildim.

DSC03312 (Large).JPG

DSC03311 (Large).JPG

DSC03313 (Large).JPG

Eski Şehir Meydanı'ndaki en dikkat çeken binalardan biri:
Leydi Tyn - Meryem Anamız Kilisesi
Saat meydaninin bir kosesinde som altindan Meryem kabartmasiyla goz kamastiran Tyn Kilisesi bulunuyor..Yapımı 14. yüzyılda başlamış ve 16. yüzyılda bitirilmiş olan kilise, Prag’daki en önemli Gotik kiliselerden biridir. 80 metrelik iki kulesiyle meydandaki Ortaçağ yapılarının üzerinde yükselen yapı, Stare Mesto’nun(eski şehir) sembollerinden biridir. Prag’ın geçirdiği dinsel çeşitlilikten nasibini alan kilise, karşı reformdan sonra Katolik Kilisesi’ne verilmiş ve bugüne kadar da bu özelliğini korumuştur. Kilise günümüzde sadece ayinlerde açıktır. Ayinlerin saatleri kilisenin kapısında asılır. Her ne kadar dış cephesi kararmaya yüz tutmuş gibi görünse de kilise, gece ışıklandırıldığında Prag manzarasının en muazzam yapılarından biri hâline gelir. Harry Potter burada cekilmiş. Sanatçı Kafka’yı derinden etkilemiş bir kilise. Katedral oldukça güzel, içeri girip gezebilirsiniz. İki kulesi dişi ve erkek varlıkları temsilen, simetrik yapılmamışlar, biri diğerinden biraz daha dar olarak inşa edilmiş. Günümüzde, bu kulelerde, geceleri hoş bir şekilde ışık gösterileri düzenleniyor.Kilisenin kule uçları şehrin neredeyse her noktasından görülebilir. Kiliseye geçiş ise, meydandan geçilen ufak bir sokaktan yapılıyor. Birçok plaka ve anıt Prag'ın yetiştirdiği en önemli 'evlatlarından' biri olan Kafka'nın anısına meydanda bulunuyor. Anlatıldığına göre yazar, 'Değişim'i yazarken meydanın kuzeybatı köşesindeki St. Nicholas Kilisesi'nin tam karşısında oturuyormuş.

DSC02381 (Large).JPG

DSC02482 (Large).JPG

Meydandaki diğer binalar:
St. Nicholas Church 2,(Old Town)
Pragda aynı isimli iki kilise var.Bu Old Town’da yer alan bir kilise. Prag’da birçok önemli yapı bulunmaktadır fakat bu kilisenin freskleri, demir işçiliği ve iç tasarımı ile oldukça değerli ve ziyaret edilen yerlerden biridir. Aynı isme sahip bir diğer kilise de Prag Lesser Town’da yer almaktadır. 13. yüzyılda bu alanda bir Roman kilisesi inşa edilmiştir. Tyn Church’un yapımına kadar bu kilise kullanılmıştır. 1620 yılında Bohem ordusunun yenilmesi üzerine din özgürlüğüne son verilmiştir ve St. Nicholas Church’ın yönetimi devredilmiştir. 18. yüzyılda mimar Kilian Ignaz Dientzenhofer ile yeni bir kilisenin inşası konusunda görüşülmüştür. Barok mimarı olan Dientzenhofer 1732 yılında kilisenin inşasına başlamış ve 1737 yılında tamamlamıştır. 1870 – 1917 yılları arasında Rus Ortodokslar tarafından kullanılan St. Nicholas Church daha sonra ambar ve garnizon olarak kullanılmıştır! Günümüzde kilise Hussite Kilisesi tarafından yönetilmektedir.
Yapıldığı dönemde St. Nicholas Church, Krenn House’ın arkasında bulunmaktaydı. 1902 yılında Krenn House yıkılınca kilisenin ön yüzü Old Town’dan görünebilir olmuştur. Kilisenin beyaz ön yüzünde birçok heykel çalışması bulunmaktadır. Ayrıca kilisenin sekizgen bir kubbesi vardır.
Kilisenin iç kısmı Paris’teki St. Louis des invalides’den esinlenilmiştir. 1781 yılında İmparator Joseph II’nin sosyal işlevi olmayan bütün manastırların kapatılmasını emretmesiyle kilisedeki birçok işleme çıkarılmıştır. Fakat kilisenin iç dizaynı her şeye rağmen oldukça etkileyicidir.

DSC02955 (Large).JPG

DSC02956 (Large).JPG

JAN HUS ANITI
Prag’ın eski şehir meydanında, Tyn kilisesinin önünde güzel bir anıt heykel yer alır. Bu anıt, Protestanlığın babası olarak kabul edilen Jan Hus’a ait olan heykeldir. Doğum tarihi kesin olmamakla birlikte 1372 yılında Çek Cumhuriyet’de Bohemya’nın Husinec kasabasında doğduğu kabul edilen ve 6 Temmuz 1415 yılında Almanya’nın Konstanz kentinde yakılarak öldürülen Jan Hus filozof, din adamı, reformist ve Prag’da bulunan Charles Üniversitesi’nin rektörü idi.
1394 yılında, İngiltere Kralı II.Richard’ın Bohemya’lı eşi Anne’in ölümünün ardından Bohemya’ya dönen hizmetkarları yanlarında John Wycliffe isminde bir teologun yazılarını getirirler. Jan Hus eline geçen ve incelediği bu yazılardan çok etkilenir ve tanrı ile insan arasında herhangi bir üçüncü varlığın olmaması gerektiği inancı ile kilisenin sömürdüğünü ve kullandığını halka anlatmaya başlar.
Katolik kilisesinin bağnaz yaklaşımları ile halkı çıkarları doğrultusunda yönlendirmesine karşılık yaptığı konuşmalar ile kilisenin ve Habsburg Hanedanı’nın dikkatini çekmiş ve düşmanlığını kazanır. Kiliseyi ve yönetimdeki hanedanı karşısına alan Hus 1411 yılında aforoz edilir. Ancak taraftarlarının sayısındaki büyük artış kısa sürede apayrı bir mezhebin oluşmasına yol açar. Fikirleri ve düşünceleri ilerleyen dönemde Martin Luther’e yol gösterir. Din’de açtığı farklı düşünce yapısı ve kiliseyi ikinci plana atması nedeni ile Protestanlık Mezhebi’nin kurucusu olarak kabul edilir.
1415 yılında Habsburg Hanedanı’nı arkasına alarak Jan Hus’u yargılayan Katolik Kilisesi, Katoliklik mezhebini yıpratıp saygınlığını yitirttiği iddiası ile yargılanan Jan Hus hakkında ölüm cezası uygulanmasına karar verir. 6 Temmuz 1415 yılında Konstanz’da kazıkta yakılarak öldürülen Hus için, her yıl 6 Temmuz tarihinde anma törenleri düzenlenir. Çek Cumhuriyeti’nde 6 Temmuz Jan Hus’un Şehitlik Günü olarak anılır.
Jan Hus’un öldürülmesinin ardından Katolik Cizvit rahipleri halkın tekrar Protestanlıktan Katolikliğe asimile edilmesi konusunda Habsburg Hanedanı ve kilise tarafından görevlendirilir. Halkın büyük kısmı tekrar katolikleştirilir. Ancak yayılmaya başlayan Protestanlık durdurulamaz ve geçen süreç içinde de Hıristiyanlığın en büyük mezheplerinden olur.
Eski şehir meydanını süsleyen bu anıt ise, 1915 yılında Jan Hus’un ölümünün 500. yıl dönümü anısına meydana yerleştirilmiştir. Anıtın altındaki yazıtta “Gerçek er ya da geç ortaya çıkacaktır” yazıyor.
KİNSKİLERİN MALİKHANESİ: Heykelin hemen solunda bulunuyor. Bunlar çok zengin bir aile imiş

DSC02954 (Large).JPG

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR