@Doğrucu Davut Karavanımız ile uzak km. henüz yapmadık. Ama takip ettiğimiz kadarı ile karavan ile tatil yapanlarda sıkıntı fazla. Bilindiği üzere bu coğrafyada şehirleşme berbat ve talan üzerine bir geçmişe sahip. Yerel yönetimlerin dertleri o kadar fazla ki karavancılar için basit çözümler dahi gerçekleşmiyor. Diğer taraftan karavancılar kendilerine oy verecek yerel halk olmadığı için pek de işlerine gelmiyor. Cografya karavancılarını memnun edemeyeceklerini de iyi biliyorlar.
Bu karavancılar denize sıfır ve ücretsiz yer arayışında ayrıca kurallara sahip bir alanda istemiyorlar.
Yaşadığınız yerlerdeki karavan park alanlarının benzerleri burada olsa ( 5 / 6 araçlık, kısa süreli ve yayılmanın olmayacağı ve ücretsiz) alanlardaki pislik ve tartışmalar her akşam medyada konu olur. Samsun karavan park da giriş yaptığımızda gün sınırlaması yoktu ve burayı aksam mekanı olarak ele geçirmiş dört karavan vardı. Sonuçta asgari ücret ile çalışan bir görevli ile çözüm bulmak oldukça kolay oluyor. Ayrıca Avrupa yerleşimlerindeki gibi nispeten küçük ve kontrol edilebilir karavan parkları burada çözüm olamaz. Burada beklenti farklı. Kimse park alanına aracını koyup yürüyerek yada toplu taşıma ile denize gitmek yada gezmek istemiyor.
Kişisel olarak ben böyle bir gelişmenin olacağına inanmıyorum ve yaşımız itibarı ile zaman kaybederek bu sorunlarla gezmek istemiyorum.
Gecen hafta bahçemizde bizi ziyaret eden dostlarımız ( 58 günlük tur sonunda ) ve şu an ege de yollarda olan arkadaşım ( Benzer geziler yapıyoruz) hiçbir sorun ile karşılasmadıklarını anlatıyorlar.
Sizde daha önceki deneyimlerinizde sorun yaşamadıysanız aynısı olacaktır. Sıkıntı anında , Aleksandrapouli ve huzur çok uzak da değil.
Gezi kısmı olmasada karavanlar ve yaşam için yakında patlayacak daha büyük tehlikeler de var .
Küresel yeni dünyanın ortaya çıkardığı yeni çalışma şartları ve belirli kesimlerin maruz kalacağı işsizlik ve gelir kaybı sonucu oluşan batı kent yaşam modellerinin daha önce olduğu gibi sorunlu kopyaları bu cografyada hızla artacak.
Bunlardan bir tanesi de karavan gecekonduculuğunun hızla ve büyüyen bir sorun olarak yerini alması olacaktır.
Uzun süreli konaklayan, gezmeyen ve tatil amaçlı kullanımı olan karavanlar için çember her gün daralacak.
Kentlerde de karavan gettolarını görmeye alışmak gerekiyor. Yurt dışında yanlışlıkla bir kaçını gördüm.
Sonuc olarak coğrafya sıkıntılı bir sürecin daha başlarında.
@Akdeniz45 Fransa ile Türkiye yi karşılaştırma da Fransaya haksızlık olmuş
Bu arada Zeytin ve Zeytinyağı üreticileri, Şarap üreticileri , gibi bir çok büyük meyve üreticisi küçük karavan park yerleri oluşturmaktan çok uzak.