Portatif Tuvaletin Boşaltım Zamanı Nasıl Uzatılabilir ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 70
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,590

Etiketler

Oturduğum nehir kıyısında balık tuttuğum bir yer var. 25m mesafedeki bu yere giderken 2m geniṣliğinde bir çimenliği geçmem lazım. Burada köpek artıklarına basmamak için dikkatli olmam lazım.

Köpeklerini gezdiren komṣuların büyük bir kısmı yanlarında bir torba bulunduruyor. Köpek iṣini bitirince de atığı bu torbaya koyarak bazıları yoldaki bu iṣ için konulan çöp kutusuna, bazıları evlerindeki çöp konteynarına götürüyor. Bazılarıda yere atıyorlar. Içlerinde çok azıda hiç dokunmadan tabiata terkediyor. Ben de balık tutmaya giderken bunlara basmamak için dikkat ediyorum.

Köpeği olan karavancılar bu konuya yabancı değildirler.

Bunları yazıṣ nedenim, yazdıklarım köpeklerle ilgili olsa da, dıṣkıyı torbaya koyup çöpe atma konusuna bazılarımızın yabancı olmadığını belirtmek.

Aradaki fark torbanın büyüklüğü. :smiley:
 

Bunları yazıṣ nedenim, yazdıklarım köpeklerle ilgili olsa da, dıṣkıyı torbaya koyup çöpe atma konusuna bazılarımızın yabancı olmadığını belirtmek.

Aradaki fark torbanın büyüklüğü. :smiley:

Görünüşte çöp olarak bakılsa da, insan artığı sıcak hava ile buluştuğunda inanılmaz bir koku yayıyor.
Milas Ören de bu bazı karavancılar tarafından tecrübe edildi. Özellikle yazın çöpe atmak konusunu düşünmemek gerekiyor, yazlık yerlerde çöplerin düzenli olarak toplanmadığını da hesaba katmalıyız.
 

Lütfen yorum yazarken bu çözümün sadece bizim durumuzla ilgili olduğunu atlamayın derim. Yani yazdıklarımın her karavancıya her ortam için çözüm sunmasının zor olacağını biliyorum ve böyle bir iddam da yok. Herkesin tabu sınırı, her ülkenin yapısı farklı.
Levent, haklısın. Türkiye şartlarını bildiğimden kimseyle bu konuda etraflı polemiğe girmeyi anlamlı bulmuyorum.


Dışkı idrarsız olma koşuluyla, ince talaş veya kurutulmuş yaprak, çim, kahve telvesi benzeri küçük boyutlu organik maddelerle kurutularak neredeyse kokusuz halde saklanıp sonunda da bırakın gömülmeyi, su yardımıyla çözülerek tuvalete bile dökülebilir.
Biliyorsunuz bu kuburlar neleri görüyor.. ;)

Tekrar edeyim burda söz konusu olan kompost tuvalette olduğu gibi birkaç kiloluk sadece idrarsız atıklar !
Ören’deki topluluğu uzaktan görmüştüm. Çözümleri üzerine bilgim olmasa da benim yazdıklarımla alakası olmadığı kesin.
 
Son düzenleme:



Dışkı idrarsız olma koşuluyla, ince talaş veya kurutulmuş yaprak, çim kahve telvesi benzeri küçük boyutlu organik maddelerle kurutularak neredeyse kokusuz halde saklanıp sonunda da bırakın gömülmeyi, su yardımıyla çözülerek tuvalete bile dökülebilir.
Biliyorsunuz bu kuburlar neleri görüyor..
Sizin yazdığınız bu çözümü okumadan, bizdeki karavancılar direk poşete koyup çöpe atabiliriz diye yorumlayacakları için ben bu konuya olumlu yaklaşamadım.
''poşete yapıp niye çöpe atmıyorsun'' diye akıl verenler hala mevcut aramızda.
Selamlar
 
Son düzenleme:

Biz paylaşımın ilk gönderisini uygulayarak geziyoruz. Her gün boşaltmayı nadir aksamalar dışında hep yapıyoruz. Tabi bu konuda kısa konaklamalar ile gezmemiz bize kolaylık ve çözümler sağlıyor. Acil durumlar için yanımızda bio poşet de mevcut.

1659346338316.png


Kullanımı olduğunda ( Özellikle diğer araç ile yapılan yolculularda ) üzerine toprak koyarak gömüyoruz.
Bir haftadan fazla aynı yerde kalma durumumuz olursa ve eşim ile berabersek panik yok. O yerleşimde mutlaka bir çözüm bulunur.
Hırvatistan da daha az bir süre olsa da banyo için sıcak su ihtiyacımız olduğunda ev sahibi ile eşim sohbet ederken ben sıcak su taşımıştım. Londra da dördüncü günümüzde, yaşlılar için yapılan gönüllü okuma etkinliğinde kendimi çay ve atıştırmalık servis ederken bulmuştum.
Son yöntemin daha basit bir kurulumunu ilk gezimizde uygulamış olsak da bizim gezilerimizde bir ihtiyaç olacak gibi durmuyor. Ama gönderi, içindeki detaylar ve deneyimler nedeni ile bir çok karavancıya yol gösterici olacaktır. Teşekkürler.
 

.
Kullanım zamanını uzatmak için sözünü ettiğim diğer son iki metod beraberce ayni prensipe dayanıyor. Yer kazanımı amacıyla portatif tuvaleti sadece dışkı veya sadece idrar deposu olarak kullanmak. Uygulanmaları ise az daha karmaşık ve kabulleri de daha çekinceli durumda.

Aslında başlığı açarken yazının formatını farklı kurgulamış ve bu iki çözümü orada dile getirmiştim.
Gelin isterseniz bu metodları biraz dolaylı da olsa o yazı anlatsın..



Geçici Çözüm, Hibrit Tuvalet ?

Karavanımızla senede üç ay boyunca %75-80 oranıyla gecelemeleri kampinglerde yaptığımızdan, portatif tuvaletimizin deposunu kimyasal kullanmadan her gün düzenli olarak oralarda boşaltmaktayız. Yollarda olunan günlerde ve boşaltım olanağı olmayan karavan parklarında ise biliyorsunuz ikinci günden sonra kimyasal gereksinimi oluşmakta. Bu günler de tahminime göre bütün gecelemelerimizin yaklaşık %10-15 i yani ortalama iki haftası kadar. Kısaca 15 dozluk bir kimyasal bize rahatlıkla 3 sene yetmekte.
Biz bu kullanım tarzından memnunuz, alternatif aramıyoruz.

Fakat geçen sene ilk defa şöyle bir durum oldu.
Yunanistan’da temiz su ve çöp atığı olarak sorunsuz olsa da gri su ve tuvalet kaseti boşaltım olanağı olmayan bir köy limanında bir hafta kadar konaklamak istedik. Gündüzleri sıklıkla ~150 metre uzaktaki yemek yediğimiz ve günü geçirdiğimiz lokantaların tuvaletlerini kullansak da portatif tuvaletimizin deposunun arada boşaltmadan bize bir haftayı geçirtemiyeceği kesindi. Koca kaseti de lokantaların tuvaletlerinde boşaltmak istemediğimizden, tuvaleti kimyasal ile sadece “büyük” gereksinimimiz için kullanmaya başladık ve beklediğimiz gibi depo bir haftanın sonunda bile tam dolmadı. Tabi bunda işlemden önce serilen iki üç yaprak tuvalet kağıdı ve temizlik suyunu kapağı delikli yarım litrelik pet su şişesi ile kullanmanın rolü var.
Su dökmek için ise eşim lokanta ve iki üç kere de portatif tuvaleti kullandı, ben de lokanta kullanımı dışında, kavanoz ve “geniş ağızlı bidon metodu” ile haftayı geçirdim. Poşet torba içinde taşınabilen 5 litrelik böyle bir bidonun, ~20 litrelik tuvalet kasetinden farklı görüntü vermesi yanında, dökümde koku ve bulaşım sorunu da olmamakta. (Olası koku bidona konulan sirke veya limon tuzu ile hallediliyor)

Bir ara tespit:
Bidonun birkaç kere dolması, böyle durumlar için bir kompost tuvaletin de yeterli çözüm sunamıyacağını gösterdi. Çünkü bu kompost tuvaletlere, yapıları gereği ancak ~8 litre kadar idrar bidonları sığabilmekte. Böyle bir bidonun taşma tehlikesi yüzünden iki kişi için en fazla iki gün sonra boşaltılması gerekiyor ! Çocuklu aileler ise her gün boşaltmalı.
Bu nokta bütün üreticileri tarafından bilerek es geçilmekte !..
Düşünün, çevre sakıncası bir kenara, kimyasallar bile 3 günde bir boşaltma avantajı sunmakta. Tek çözüm ise ekstra depo.
Herneyse aslında bu başka bir konu..


Son çözüm:
Eve döndükten sonra, daha uygun bir çözüm amacıyla asıl hacımsal sorunun idrar olmasından yola çıkıp, depolamayı tersine çevirerek, yani idrarın portatif tuvaletin deposuna, gaitanın ise kompost tuvaletlere benzer şekilde ayrıca toplanması üzerine çözüm aramaya başladım. Hedefim, eldeki olanakları kullanan basit bir metotdu. Tabi portatif tuvaletlerin ~20 litre depo hacımları ile iki kişi için bir haftaya yakın kapasitelerinin olması, bu durumda büyük avantaj sunuyor ve sorunun yarısından fazlası olan idrar toplamaya yeterli cevap verebiliyor. Arada dışarıda başka tuvaletlerin de kullanılacağı düşünülmeli.

Sonuç da depo veya kasetli tuvaletin kendisine müdahale etmeden, hızlı ve masrafsız bir düzenle, üstelik hemen eski haline dönebilen, kompost tuvaletin benzeri geçici bir çözüm olarak ortaya çıktı.
Yani hibrit tuvalet olarak !.. Belki buna geçici kombine tuvalet de denebilir ?

Aşağıda 5 dakikada 5 kuruş vermeden portatif bir tuvaletin nasıl kompost tuvalete çevrilebileceğini görüyorsunuz.
Herkesin değil evinde, zaten karavanın da bile,
* litrelik bir yoğurt kabı,
* yapıştırıcı bir bandı ve
* ufak bir naylon torbası olmalı ?
Tekrar portatif tuvalete döndürmek ise sadece 1 dakika sürüyor.

Ekli dosyayı görüntüle 639672
Ekli dosyayı görüntüle 639673
Ekli dosyayı görüntüle 639674

Bu çözümü ilk düşünen ben olduğumu sandıysam da daha sonra hayal kırıklığıyla :rolleyes: iki videoya rastladım.



Tekrar edeyim, neredeyse 10 sene boyunca böyle bir çözüme gereksinimiz olmadı ve sistemimizi de ilerde böyle bir çözümle değiştirmeyi planlamıyoruz. Fakat tekrar bir hafta boyunca tuvalet kasetini boşaltım olanağı olmayan bir yerde kalmak istersek, mutlaka böyle bir çözümü de deneyeceğimi sanıyorum.

Lütfen yorum yazarken bu çözümün sadece bizim durumuzla ilgili olduğunu atlamayın derim. Yani yazdıklarımın her karavancıya her ortam için çözüm sunmasının zor olacağını biliyorum ve böyle bir iddam da yok. Herkesin tabu sınırı, her ülkenin yapısı farklı. Üstelik karavan için kompost tuvaleti başka açılardan ideal bulmadığımı da eklemeliyim. Bu sadece geçici bir çözüm.



Tabi kullanım ve atıklar üzerine de konuşmak gerekiyor.

İdrarın geçmesi için kabın altında yeterli yer olsa da kap hafifce kaldırılarak altı ve tuvalet, suyuna konulan bir iki kapak deterjanlı sprey ile temizlenmeli.
Nihayetinde idrar kanalizasyona boşaltılsa da ikinci günden sonra oluşan amonyak kokusu sirke veya limon tuzu ile nötralize edilmeli. Bu asitli malzemelerin contalara zarar vermemesi için kasete doğrudan konulması gerekiyor. Gerçi sistem sadece bir hafta kullanılacak ise bu o kadar da önemli değil.
Gaita torbasını her seans sonu düğümleyip üzerine yeni bir torba koymak ve kabın kapağını da kapatmak lazım. Köpek dışkı torbalarının boyutları bu kaplara tam gelmekte.
Gaitanın litrelik bir kapta humusa çevrilme zorluğu yüzünden, çocuk Pampers’leri veya bakım evi bezleri veya evcil hayvan dışkılarında olduğu gibi onu çöpe atmak en doğrusu. Bu açıdan olası çekincelerin resmî bir karşılığı bulunmamakta. Sonuçta atılacak kutu sayısını iki kişi için haftada en fazla üç olarak hesap etmek lazım. Kapları bantla sıkıca sarmalayıp üzerine “Çocuk bezi” yazmak ve olası gaz salınımı için kapağına ufak bir delik açmak sanırım yerinde olurdu.

Unutmayalım böyle bir çözüm için ana şart, diğer kompost tuvaletlerde olduğu gibi tuvalet kağıdı kullanma zorunluluğu.
Çözüm disiplin gerektirdiğinden belki her yaş çocuk için de tam uygun olmayabilir ? Tabi bir de kalabalık durumunda kasetin arada boşaltılması gerekebilir. Fakat idrar bu açıdan çözülmesi daha kolay bir sorun durumunda..

Sonuçta yukarıda yazılanları kompost tuvalete çevirim yerine “portatif tuvaletlerin dolum zamanlarını uzatmak” şeklinde anlamalı.
Belki başlığa da bu şekilde başlamalıydım..

……
" Nihayetinde idrar kanalizasyona boşaltılsa da ikinci günden sonra oluşan amonyak kokusu sirke veya limon tuzu ile nötralize edilmeli. Bu asitli malzemelerin contalara zarar vermemesi için kasete doğrudan konulması gerekiyor. "

Portatif tuvalet üstündeki tüm contaların deforme olmaması için, ayda bir olarak temizlik sonrası slikon sprey ile bakımını yapıyoruz.
Kapı fitilleri, Sürgülü cam kanalları ve emniyet kemerlerinde de faydalı oluyor
 

" Nihayetinde idrar kanalizasyona boşaltılsa da ikinci günden sonra oluşan amonyak kokusu sirke veya limon tuzu ile nötralize edilmeli. Bu asitli malzemelerin contalara zarar vermemesi için kasete doğrudan konulması gerekiyor. "

Portatif tuvalet üstündeki tüm contaların deforme olmaması için, ayda bir olarak temizlik sonrası slikon sprey ile bakımını yapıyoruz.
Kapı fitilleri, Sürgülü cam kanalları ve emniyet kemerlerinde de faydalı oluyor

Karavanların kapı, kapı kolları ve kontak anahtarı dahil kapı kilitlerini yağlamayı unutmamak lazım. Bu saydıklarım karavanlarda çok sık kullanılır.🙂
 

.
Başlığın asıl konusuna dönüp, bizde karavancıların bu soruna, yollarda hangi çeşit bir metod ile cevap verdiklerini bilmek isterdim.

Çekme karavacılarımızın bile kamping dışı gecelemeye olan sevgisi, bizdeki kısıtlı konaklama olanakları ile beraberce düşünülünce, geliştirdikleri ve uyguladıkları çeşitli yollar olmalı ?
 
Son düzenleme:



Aslında tuvalet kullanımında ve boşaltmada bir sorun yok. Çözümler de çok fazla. İnsanların güncel tuvalet kullanımına geçişleri de çok eski değil.
Sorun Türkiye coğrafyasında karavancıların uzun süreli ve denize sıfır tatil isteği. Bu değişmedikçe ve günlük yaşamımızın en doğal ihtiyacını bir sorun olarak gördükçe söylenecek pek fazla bir şey kalmıyor.
 

.
Sorum, depoların izin verdiği günler dışındaki kritik zamanla ilgiliydi.

Türkiye’nin karavancılık alt yapısında boşaltım olanakları çok kısıtlı.
Karavancılar karavanın dışına da sorumluluk gösterip tavır almadıkça, olumlu bir değişim beklemek de hayal olmalı ?
Değişimler bu arada yapılsa yapılsa belediyelerce yasak olarak yapılıyor.
 

.
Bilmem Antalya Konyaaltında’ki böyle bir manzara için karavancı da, belediye de, devlet de masum mu dersiniz !
Hepimizin birşeyler yapması lazım bence. Sırf eleştiri ile biryerlere varılamıyor.

D76BC6B4-BDF6-4E2C-99FF-ECB8640F2FC2.jpeg
 

Son 20-25 gündür deniz kampı yaptım. Denize sıfır günlerce, aylarca kalanı görmek/tahmin etmek artık zor değil. Her tarafda var. Bazıları aşırı bencil. Örneğin Erdemli'den Aydıncığa kadar çoğu koya/köye gir çık yaptım. Çadır ya da araç ile kamp yapanların bazılarının haftalarca kaldığını tahmin edilebilir durumdaydı.

O kadar alışmışlar ki sonradan gelenleri o güzel sevgi dolu bakışları ile selamlıyorlardı sanki :smiley:.

Geçen haftalarda Ayvalık'da kaldım. Belediye kamp yapılamaz yere bile tebela çakmış yasssak hemşerim diye. Ancak sahillerdeki rantı özellikle şezlong v.b için görmezden gelmesi de düşünülmesi gerek.

Doğru düzgün umumi wc yok Ayvalık gibi çoğu yerli turistin uğrak yerinde. Çadırları ve karavanları zevkle kaldırık diye övüne övüne kendi hesaplarından reklâm yapmışlar ama Bayram'da bildiğin b*k götürmüş her yeri günübirlkçi ve saz kardeşleri tarafından.

Kültür ve Turizm Bakanığının resmî yazısı mevcut. Adam gibi tedbir alın kampçılar için diye. Tınlayan yok.

Artık dağlar zamanı diyorum. Dağlarda işler çok kolay. Cami ya da umumi wc bulunuyor. Yoksa direkt doğal boşaltım sistemleri çalışır.

Üsteki görsele benzer bir durumla karşılaşmak çok kolay. Malasef bizim burada yazdıklarımızdan öte yol olmuyor.
 




.
Konunun başında yazdığım gibi bizim tarzımız da sizin ve Janberk beyin gibi Şadan bey. Biz sadece Avrupa’da ACSI kartı kullandığımızdan daha sık kampinglere girmekteyiz. 10 sene sonra geçen yıl ilk defa Yunanistan’da Olimpiada’da sevdiğimiz bir restoranın yakınlarındaki limanda bir hafta boyunca kalırken keşfettiğim ve geliştirdiğim bir metoddan belki ilgi çeker diye bahsetmek istemiştim.

Konu buralara geldi. @BörüBars ’ın yazdıkları ve forumda Türkiye’deki sigorta durumu üzerine yazılanlar, seneye yol ve yakıt tasarrufu için ilkbaharda karavanla gelip, sıcaklarda Almanya’ya uçakla dönüp, sonbaharda karavanı almak ve gezmek için tekrar gelme şeklindeki planımı oldukça ikilemde bıraktı.

2019 dan beri baharları uçakla Foça ve Dalyan’a gelsek de karavanla Türkiye’ye gelemedik. Son senelerdeki değişimleri sizler nasıl görüyorsunuz ? Karavanla Türkiye’de kamp yapmak yine de zevkli sayılır mı ?
Somut değişiklikler neler dersiniz ?

Düşüncelerini esirgemiyenlere şimdiden teşekkürler..🙂
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,771
Mesajlar
1,523,636
Kayıtlı Üye Sayımız
166,593
Kaydolan Son Üyemiz
Ömer Deniz Önder

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst