Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 226
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 77,783

Etiketler
Ynt: Portatif Solar Güç Ünitesi Mi Yapsak?

Merhabalar arkadaşlar.
Bir süredir şu bizim ödüllü portatif solar güç ünitesinin daha gelişmişini yapabilir miyiz diye düşünüyorum ara ara :smiley:

Yeni panel hem daha güçlü, hem daha hafif hem de daha ucuza mal olmalı.
Teknik olarak da daha iyi özelliklere sahip. Örneğin balans şarjı yapabilecek, araç aküsünden li-ion dahili aküyü şarj edebilecek, doğrudan panellerden çıkış verebilecek, güneşe göre açısı ayarlanabilecek ve pillerinin ısınmasını önleyerek ömürlerini uzatacak.

Çok şey mi istiyoruz ne :D

Devrenin taslak tasarımını yaptım, aşağıda.

Bir mantık hatası gören varsa söylesin, yoksa sonsuza kadar sussun :smiley:)

15-05-10-v2 devre semasi.jpg

Sustum. ;D

Kilitli röle çektikten sonra kilidi çözmek ancak aküyü ayırarak mümkün. Bobin ucuna normalde kapalı bir durdurma butonu iyi olabilir. ::smiley:

Cok dikkatlisin Ferhat Hocammm. O konu aklima geldi de akuyu zaten konnektör le baglayacagim icin fisi cekiveririm diye dusundum ;)
Akuden sarj ederken psnel baglsntidini kestim ama gerekli mi rmin degilim bundan?

theta' Alıntı:
Akuden sarj ederken psnel baglsntidini kestim ama gerekli mi rmin degilim bundan?
Panelin bağlı kalması bence dahi iyi olur. Bedava enerji, aküyü daha az kullanmış oluruz. Ancak panelin güneşi bol bulursa 12V aküyü de şarj edebileceğini göz önüne alabiliriz.

O zaman devreyi değiştireceğim o yönde...

Bir de şöyle bir sorun geliyor aklıma:
Li-ion şarjı için Hobbyking in mini şarj aletini kullanmayı planlıyorum. Çünkü hem balans şarjı yapıyor hem de dijital şarj ekranı detaylı durum bildiriyor.

Bakınız :smiley:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21044__Hobbyking_174_DC_4S_Balance_Charger_Cell_Checker_30w_2s_4s.html

Ancak cihaz 30W güç çekiyor; bizim yeni panel 40W gücünde. 30W ı her zaman sağlamayacağını düşünerek balans şarjından vaz geçip ilk modeldeki gibi aşırı şarj, deşarj devresi mi kullansam acaba :-\ ?

Güç herhalde max. dayanma gücüdür. Ben ona takılmadım da gerilim daha sıkıntılı sanki. 9-16V yazıyor. Güneş paneli ise, akım esasıyla çalışan bir kaynak. Boştaki gerilim 21V mertebesinde, max güçteki gerilim ise 17V civarında olacak. Şarj devresi düşük akım çektiğinde gerilim yükselecektir. Nasıl davranır bilemiyorum. :-\

theta' Alıntı:
O zaman devreyi değiştireceğim o yönde...

Bir de şöyle bir sorun geliyor aklıma:
Li-ion şarjı için Hobbyking in mini şarj aletini kullanmayı planlıyorum. Çünkü hem balans şarjı yapıyor hem de dijital şarj ekranı detaylı durum bildiriyor.

Bakınız :smiley:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21044__Hobbyking_174_DC_4S_Balance_Charger_Cell_Checker_30w_2s_4s.html

Ancak cihaz 30W güç çekiyor; bizim yeni panel 40W gücünde. 30W ı her zaman sağlamayacağını düşünerek balans şarjından vaz geçip ilk modeldeki gibi aşırı şarj, deşarj devresi mi kullansam acaba :-\ ?

Merhaba Serdar Bey,
Bu tür hobi batarya şarj aletleri genellikle şarj esnasında, bataryaların sıcaklık değerlerini takip etmez. Lityum piller ise kontrolsüz durumda yanıcı olabiliyorlar. Lütfen bu durumu göz önüne alınız.

Bu şarj aletini denedim daha önce; 12V luk adaptör taktığımda gücü düşük kalırsa çalışmıyor.
Sanırım deneme yanılma metodunu deneyeceğiz mecburen.

Sadece öğlen güneşiyle çalışırsa mecburen balans şarjdan vazgeçip koruma devresi ile kullanacağız...

Güneş panelimiz 5-6V luk olsaydı her pili tek tek şarj eder, kullanırken röle ile seri bağlantıya geçmek gibi zihni sinir fikirler de gelmiyor değil aklıma :smiley:

Aslında 0.5V luk hücreleri su geçirmez hale getirecek cam olmayan bir çözüm geliştirsek paneli istediğimiz voltaj ve boyutta yapabilirdik ne güzel :smiley:

Akrilik bir levhaya dizip arkadan yapışkan köpükle yapıştırsak mesela :-\

Haklısınız Hüseyin Bey,
ancak bu şarj aletini başka "porocelerde" kullandım daha önce; pillere 1.5A uyguluyor en fazla ve voltajda bir anormallik olursa error verip şarjı kesiyor.

Ama termik koruma yok; voltaj normal değerlerde kalıp aşırı ısınma ihtimali olur mu bilmiyorum...

Alternatif olan koruyucu şarj devresinde termik koruma da var. Pillerin üzerine küçük bir termistör yapıştırıyorsunuz...

Fikir vermesi açısından DC-DC Converter modülleri kullanabilirsiniz.
Giriş voltajından bağımsız, çıkış voltajını sabit tutabilir.
Bu modüllerin max akım değerleri pek gerçekçi olmayabilir. Hesaplamalarda yarı değerlerini göz önüne alınız.

http://www.ebay.com/itm/8A-Automatic-Constant-Voltage-Constant-Current-Step-up-Step-down-Charge-Module-/400821372308?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d52d0c594

Konvertör kullanımını tehlikesiz bir şarj sağlamak amacıyla mı öneriyorsunuz?

theta' Alıntı:
Konvertör kullanımını tehlikesiz bir şarj sağlamak amacıyla mı öneriyorsunuz?
Solar panel'den gelecek voltajı sabitlemek için önermiştim. Çıkış voltajı ve akım limiti bu modül ile sabitlenerek şarj yapılabilir. Tabiki lityum harici bataryalar için öneriyorum.
Yani HobbyKing şarj aleti yerine kullanabilirsiniz.

Anladığım kadarıyla voltajı ful şarja yakın değerde sabit tutup piller dolduğunda kendiliğinden akım çekmemesini sağlamış olacağız.
Pil koruma devresi de benzer fonksiyon görüyor. 16.2V (ya da 16.4V olabilir) a ulaşıldığında panelden şarjı kesiyor.
Bu iki seçenekte de benim kaygım seri bağlı pillerin birbirinin aynısı olmamasından farklı şarj değerlerine ulaşma ihtimali.

Bu nedenle balans şarjı yapacak bir seçenek arıyorum...

40W lık panel geldi, kalitesi güzel, sadece 1.5kg ağırlığında :smiley:
Aslında incelediğimde kolayca istenen ölçü ve voltaja küçültülebildiğini gördüm panelin. Seri bağlı 36 parça hücreden oluşuyor...

20150512_230246_LLS.jpg

theta' Alıntı:
40W lık panel geldi, kalitesi güzel, sadece 1.5kg ağırlığında :smiley:
Aslında incelediğimde kolayca istenen ölçü ve voltaja küçültülebildiğini gördüm panelin. Seri bağlı 36 parça hücreden oluşuyor...
Dikkatli bir müdahale ile panelden uç almak da mümkün. ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR