Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 226
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 80,678
Ynt: Portatif Solar Güç Ünitesi Mi Yapsak?

Kolayca uç alınır dremelle de; bu sefer de araç aküsü şarj volajı düşük kalacak...

Bu arada panelin gücü akşam güneşinde hobbyking şarj aletini çalıştırmaya yetmedi :(
21V da en fazla 1.2A ölçtüm çıkışı,alet ERR2 verip duruyor :(

Acaba aralardan 5V 0.45A lik 4 ayrı bağlantı alıp (ana bağlantıyı bozmadan) 4 pili tek tek mini şarj devreleriyle şarj etmek mümkün ve verimli olur mu? :-\

Tabii bu durumda röle veya çok kontaklı bir anahtarla seri bağlantıya da geçebilmemiz gerekecek...

Etiketler

Tam anlayamadım. ???

Güneş paneli akım kaynağı gibi çalışır. Boşta 21V ölçüldüğünde akım çekilmesiyle gerilim hızla düşmeye başlar. Tam güce 17V civarında ulaşır. Yani sizin panelde 2.3A civarında bir akım oluşması lazım. Kısa devre akımı ise bu akımdan çok az fazla olabilir. Yüke bindiğinde gerilimin hızlıca çökmesi şarj aletini durdurmuş olabilir.

theta' Alıntı:
Acaba aralardan 5V 0.45A lik 4 ayrı bağlantı alıp (ana bağlantıyı bozmadan) 4 pili tek tek mini şarj devreleriyle şarj etmek mümkün ve verimli olur mu? :-\
Her bir pile 9 hücre düşecek şekilde uç almaktan bahsediyorsak; akım kapasitesi yine panelin akım kapasitesi kadar olur. Her pil için ayrı şarj cihazıyla, sorunsuz ve dengeli şarj olur diye düşünüyorum. ::smiley:

Bağlantıyı aşağıdaki şema gibi yapsam, şarj kontrolü için de şunlardan temin etsem 4 adet:
http://www.dx.com/p/tp4056-1a-li-ion-battery-charging-module-blue-4v-8v-215797#reviews

Çalışır diye düşünüyorum. 3 kontak için iki röle kullanılacak ve şarj seçici sviç li-ion tarafına getirildiyse rölelerin normalde açık olan kontakları kapanarak pilleri tek tek şarj edecekler.

Bu devrenin giriş için lehimli terminalleri var; hatta sıcaklık kontrolü de yapılabiliyor (muş) ama nasıl dahil edebiliriz şemaya emin değilim :-\

20150514_142818.jpg

Fotoğrafı nasıl böyle ikiye böldün, şaşı bakınca ancak anlayabildim. Sağ ve sol gözüm yer değiştirdi resmen. ;D

Devre güzel gibi duruyor. 1A şarj akımı panele göre düşük bir değerde ama iş görecektir. Piller kaç Ah idi?
Şarj cihazları gelsin pilden geriye akım çekmiyorsa belki röle bile gerekmeyebilir. Panel güneş gördükçe, pilleri doldurur. ;)

Fotoğrafı ben bölmedim; sitenin marifeti :smiley: Yine ekledim bakalım yine yapabilecek mi :smiley:)

Aslında elimde bunlardan var hazır:
http://www.dx.com/p/charge-discharge-protective-circuit-board-for-rechargeable-li-ion-batteries-17-4mm-1-9mm-26112#.VVSa2C4XfJw

Ama pilleri korumak için yapılmış, 2.5V a kadar düşmesine izin veriyor devreyi kesmeden önce, denesem mi acep...

Piller 2.3Ah gibi, max 2.6Ah...

Ekli dosyalar

• 20150514_142818.jpg
    20150514_142818.jpg
    64.1 KB · Görüntüleme: 158

Şimdi oldu. :smiley:

Koruma devresi tetiklendiğinde reset yapması oldukça problemli gibi duruyor.
--
Involvement:General (knows how to use it) - Ownership:more than 1 month
Pros:

Discharge cut off protection below 2.75v or 10A.
Cons:

Reset not automatic even when all voltages removed. I've found the best method is momentary short of the neg (battery) to neg (output) via a push button switch or springy tab solder to board.
OtherThoughts:

Can be used to protect series wired multi cell batteries as follows: Total protection: use 1 circuit on each cell. Any cell falling below 2.7v will stop discharge of the whole battery. Of course, lots of wires, switches, trouble to build and expensive. Reasonable protection: Use circuit to monitor 1 cell of a multi-cell, series connected battery. Check all cell voltages during 1 or 2 cycles. If this circuit is used on the weakest cell, then all cells will be protected. If you can't determine the weakest cell, then pick any one. The voltages of the un-monitored cells may drop below 2.7v, until the monitored cell reaches cut off, but it's not likely to be long enough to do severe damage.
Bottomline:

Li Ion cell can not be over discharged without suffering damage and shortened cycle life. This circuit offers inexpensive protection for both single cell and higher voltage multi-cell applications.

Evettt, resetlemek gerekiyormuş bu devreyi kestiğinde :(

Kamp lambasına takmıştım dün akşam bir tane, deneme için şarjını bilerek bitirdim; yeniden şarj başlamadı.

Kullanıcının anlattığı gibi lambayı açıp eksileri temas ettirdim, çalıştı... Ayıkla pirincin taşınıı :(
Ayrı bir resetleme butonu koymaktan başka yolu var mıdır acaba...

Bakın bir de bu ürün var:
Hem şarj devresi hem de deşarj kontrolü var.
Sanırım adamımız bu!

Ama bizim amacımız için nasıl kullanabileceğimizi anlamadım. Üzerinde 6 kontak noktası var; ikisi panelden gelecek, öbür ikisi pile bağlanacak. Eee pilleri nasıl seri yapacağız :/
Bir başka sorun da, bu ürünü satan başka bir sitede en az 1A güç kaynağı kullanmamız gerektiği yazıyor. Bizim panel bölünce vermez ki o kadar.
Sanırım resetlemenin yolunu bulsak daha iyi. 4 ayrı pilin negatifleri ve devre negatiflerinden birer hat alıp bir reset düğmesinde birleştirsek çözülür sanırım...

http://www.dx.com/p/mp1405-5v-1a-lithium-battery-charging-board-blue-black-219454#.VVTyxEaWHgc

theta' Alıntı:
Ama bizim amacımız için nasıl kullanabileceğimizi anlamadım. Üzerinde 6 kontak noktası var; ikisi panelden gelecek, öbür ikisi pile bağlanacak. Eee pilleri nasıl seri yapacağız :/
Bir başka sorun da, bu ürünü satan başka bir sitede en az 1A güç kaynağı kullanmamız gerektiği yazıyor. Bizim panel bölünce vermez ki o kadar.
Panellerin içinden uç alırsak akımda bir azalma olmaz. Gerilimden kaybederiz. Panelimiz 2A üzerinde üretecektir. Tek endişem seri bağlı şarj cihazlarımızın dışarıdan şarj halinde giriş gerilimlerini ne kadar eşit paylaşabileceği? Dengesiz paylaşım sonucu gerilim yükselmesine karşı korumak için belki güçlü birer zener diyot kullanılabilir. Şarj devresinin giriş gerilim aralığı geniş olmalı. Son verdiğin linkteki cihaz 5V girişli. Daha önce geniş aralıklı bir cihaz vardı yine mikroUSB olan. Onunki daha iyiydi. ::smiley:

Bu arada hani şu tek teker zımbırtı vardı ya. Bir tanesini dağıtıp inceledim. Şarj kontrol devresinde bir sorunu var. Pilleri 16 adet 18650 bataryadan oluşuyor. ;D

Daha önceki 4-8V aralığında çalışıyor ama onda da aşırı deşarj koruması yok :(
Bkz:
http://www.dx.com/p/tp4056-1a-li-ion-battery-charging-module-blue-4v-8v-215797#reviews

Olmazsa onu kullanıp pillerden birine resetleme gerektiren koruma devresini mi eklesek?

Tek teker zımbırtıdan yapalım dedim sana. Bak adamlar şarj devresini bilem becerememişler :smiley:

Şarj devresi kullanmak ortalığı biraz karıştıracak galiba. Şarj devresinin - uçları pile doğrudan bağlı iken + uç üzerinde devre olacak. Ama, pili kullanırken de her bir pilin + ucu diğerinin - ucuna bağlı olması lazım. Panelimizde hücrelerden uç almak yerine paneli hücrelere ayırırsak mümkün olacak. Bu sefer de 12V ve 220V üzerinden şarjda iş karışacak. ::smiley:

http://www.dx.com/p/charge-discharge-protective-circuit-board-for-rechargeable-li-ion-batteries-17-4mm-1-9mm-26112#.VVWMCfDcDKB
Bu reset gerektiren kartı kullanırsak sorun kalmıyor gibi. Panelden uçlar alır doğrudan koruma devresi eklediğimiz pillere bağlarız. Panel, karanlıkta hafif bir deşarj yapar ama fazla bir akım olacağını düşünmüyorum. Kartı resetlemek için de 4 kontağı olan bir reset butonu buluruz. Örneğin; LK104.
http://www.tunik.com.tr/othersSomunluBasmaliAnahtarlar.html

Bu sayede 4 seri bağlanmış pil için yapılmış koruma devresi yerine balans şarja yakın özellikte şarj sağlamış olacağız. Arada verimi düşüren ekranlar vb. de olmadığından daha çabuk şarj olacak piller.

Arada devre varken geri boşalır mı ki piller yine de karanlıkta; ya da az voltaj düşüren diyotlardan koysak 4 tane de?

Bir ara test ettiğimde, kayda değer bir geri kaçırma yoktu. Gerekirse shottky diyot ekleriz. Harici 12V üzerinden şarj ederken, notebook adaptörlerinden kullanırız. 12V'dan 19V'a yükseltiyor, güzel olur. Bir de akım sınırlamak için bir direnç filan kullanılabilir. ::smiley:

Şimdiii,
son geldiğimiz durumda devre aşağıdaki şekle geldi.

Panelin Lipo / akü şarj seçimi için 12 pinli bir anahtar kullanacağız (varmış üstelik :smiley: ).

Aküden Lipo ya şarj için piller doğrudan seri bağlantılı oluyor. Aküden şarj tuşuna basıldığında aynı röleyle paneli ayırdık.

Voltmetre eklendi voltaj ölçümü için.

220 den şarj için adaptörü nereye eklesek? :-\

Nasıl olmuş?

15-05-17-v2 devre semasi.jpg

12V Aküden de şarj edebilmek için araya bir notebook adaptörü gibi bir şey kullanabiliriz. 4 pil 4.2V'dan en az 16.8V'a gereksinim duyuyor. Tabiki akımı biraz sınırlamak şartıyla. ::smiley:

220V girişten de benzeri bir şey yapılabilir diye düşünüyorum. 4 pil seri olarak şarj edilebilir. Bu durumda koruma devremize güvenmiş oluruz. Pilin biri dolunca bütün şarj akımı kesileceğinden bazı piller tam şarj olamayabilir tabiki.

Bir çözüm de daha küçük 4 tane şarj devresi kullanmak olabilir. Bu durumda dengesiz şarj ihtimali ortadan kalkar. Şarj devrelerinin 220V'dan tam izole olduğundan emin olmak lazım. 12V girişten de invertörle (zaten cihazda var) şarj olabilir. ;)

fsirin' Alıntı:
220V girişten de benzeri bir şey yapılabilir diye düşünüyorum. 4 pil seri olarak şarj edilebilir. Bu durumda koruma devremize güvenmiş oluruz. Pilin biri dolunca bütün şarj akımı kesileceğinden bazı piller tam şarj olamayabilir tabiki.

Hmmm, bak bu aklıma gelmemişti.
Araç aküsünden şarj sırasında da pillerden biri dolunca öbürleri tam dolmayacak :(
DC giriş voltajını bölüp yine tek tek şarj etmenin bir yolu var mıdır?

AC şarjı için aşağıdakilerden 4 tane kullansak? :/
http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/airties-modem-adaptoru-orjinal-5v-1a-165217337?gclid=CPue8cX70MUCFWbKtAodcmcAow&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,988
Kayıtlı Üye Sayımız
166,736
Kaydolan Son Üyemiz
S_Erdem

Çevrimiçi üyeler

Geri