Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 226
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 77,968
Ynt: Portatif Solar Güç Ünitesi Mi Yapsak?

Mantık olarak olur gibi duruyor. Tek endişe, güç kaynağının aşırı yük davranışını bilmiyor olmamız. Piller 1A üzerinde akım çekmek istediğinde gerilimi düşüyorsa mesele yok. Sonuçta adaptörün çıkış gerilimi, pil gerilimini takip etmek zorunda. Yoksa uygun bir dirençle akım sınırlama yaparız. ::smiley:

DC girişten de izole DC/DC konvertörler ile bağımsız şarj yapılabilir tabi ama küçük bir invertörle daha kolay olur gibi.

Etiketler

O zaman doğrudan aküden şarj etmek yerine, 4 tane 5V 1A çıkış veren kaynaktan invertör üzerinden akü şarjı (verim %15 gibi düşük olsa da) veya doğrudan 220V dan şarj yapacak şekilde düzenleyebiliriz devremizi değil mi?

Hoş bu durumda şema iyice karışacak :(

Cihazımızda zaten bir invertörümüz olduğu için en mantıklı bu olacak sanırım. Artık o kadar verim kaybı kadı kızında da olurmuş. ;)

Şema için destek isterimmm ;)

Örneğin:

"Diyelim bir 12 kontaklı şartel daha koyup güç girişini solar ya da 220V olarak seçtik. İnverter üzerinden akü şarjını nasıl ekleyeceğiz" gibi sorunsallar var kafamda da :(

theta' Alıntı:
Şema için destek isterimmm ;)

Örneğin:

"Diyelim bir 12 kontaklı şartel daha koyup güç girişini solar ya da 220V olarak seçtik. İnverter üzerinden akü şarjını nasıl ekleyeceğiz" gibi sorunsallar var kafamda da :(
Bu nasıl? Mevcut şemaya eklenebilir. :smiley:

PSGU1.jpg

1A, panelin yarı kapasitesi. 2 kat süre olacak. :-\
Daha yüksek akımlı da alınabilir tabiki. Tek sıkıntı şarj kontrolünde koruma devresine güvenmek zorunda olmamız.
theta' Alıntı:
Hmmm...
+batt ve -batt arac aku sarjina mi gidecekkk?
bataryanın 14.8V bağlantı ucu. Aynen devremizdeki aynı yere takılacaktır. Panelden gelen uçlar da aynı şekilde bağlanabilir.
Şarj seçimi 12 pinli anahtara ne kadar gerek var diye de düşünüyorum. ::smiley:

fsirin' Alıntı:
Şarj seçimi 12 pinli anahtara ne kadar gerek var diye de düşünüyorum. ::smiley:

Öyle bir anahtar olmadan güç kaynağından Li ion grubunu ayırabilir miyiz ki? Bulması zor olabilir zaten ama işler karışır diye düşündüm...

İnverter Li-ion pillerle de beslenebildiğinden kazara "pillerin kendini kendini şarj etmesi" döngüsüne girmemek için inverterden şarj aktif edildiğinde li-iondan besleme bağlantısını da kesmemiz gerekecek sanırım :/

Devre tamamlanınca bu karmaşanın içinden çıkabilmek için baskılı devre kullanmak şart olacak...

Ferhat Hocam sanırım kaynak seçimi için 12 pinli şalter gerekip gerekmeyeceğini kastettin sanırım son mesajında. Anlamamışım ben onu...

2 şalterli şema tam bitmedi ama şöyle bir şey:

Ekli dosyalar

• 15-05-24-v2 devre semasi.jpg
    15-05-24-v2 devre semasi.jpg
    100 KB · Görüntüleme: 153

theta' Alıntı:
Ferhat Hocam sanırım kaynak seçimi için 12 pinli şalter gerekip gerekmeyeceğini kastettin sanırım son mesajında. Anlamamışım ben onu...
SW0 olan anahtarı kastetmiştim. ;)
theta' Alıntı:
Sanırım her iki kaynağın da mevcut olması halinde ya da sadece biri varken gücünün bir miktarının diğeri üzerinde kaybolması gibi sorun olabilir (mi?) :-\
5V/1A kaynağın çıkışına diyotları onun için koymuştum. Anahtar konursa diyoda gerek kalmıyor. Ya da anahtarı iptal edip panelden gelen uçlara da birer shottky diyot ekleyebiliriz. Diyodun, shottky de olsa bir miktar gerilim kaybına yol açacağını da göz önüne almak gerekecek tabiki. Güç kaynağımız 5V normal diyot kullansak da olur ama panelimizin gerilimi daha kritik. Maksimum güç gerilimi 17V civarında olan bir paneli 4'e bölünce 4.25V oluyor. ::smiley:

Bence koyalım sw0' ı başımız ağrımasın :smiley:
Şemaya bakınca fark ettim, 9 pinli de olsa olur hem bu anahtar; en üst bağlantı her durumda doğrudan bağlı zaten; hata mı yaptım yoksa :-\

Akü ve inverter üzerinden 220 şarj ederken kazara sw1 i akü yönüne çekersek döngüye girmemek için seçme anahtarını da 9 kontaklı yapıp akü şarj bağlantısını keseriz; nasıl fikir ama :smiley:

(yanlış düşünmüşüm önceki mesajımda li ion değil, akü döngüye girebilir :smiley: )

Çözüldü gibi sanki?

Haa, bu arada bu başlığın orijinal "poroce" sinin ödülleri de elime ulaştı bugün nihayet.

Üstelik bazıları çift gönderilmiş. Bir tane güneş paneli de gelmedi ama olsun :smiley:

20150525_235433_LLS.jpg

SW0'ı koyalım o zaman. Ama anahtarı 9 pinli yapmayalım.
SW0'ın üzerindeki anahtarı birleştiren bağlantı fazla. :smiley:

Ödüller için tebrik ediyoruz. Senin poroce fazlasını bile hak etmişti zaten. Epey bir gecikmeli gelmiş ama. :smiley:

Teşekkürler Ferhat Hocam; bu poroce daha güzel olacak :smiley:
Fazladan bağlantıyı uçurdum; devreyi tamamlayayım, yayınlayacağım.

Eveet,
Devre şemamızın son hali aşağıda.
Geldiğimiz nokta başlangıçtan epeyce ilerde :smiley:

Kaynak seçimi (SW0) en temel anahtar.
Güneş panelinden mi diğer kaynaklardan mı şarj edileceğini seçiyor.
Eğer diğer kaynak seçilirse, Gücünü 220 girişinden alan bir rölenin NO ayakları birleştiriliyor ve 220 şarjı sağlanıyor. Diğer kaynak seçiliyken 220 girişi yoksa, NC ayaklar üzerinden aküden şarj sağlanıyor.
Akü girişi de yoksa şarj yok :smiley:
Şarj seçimi anahtarı ise gücün Li-ion pillere mi araç aküsüne mi yönlendirileceğini seçiyor.

Şimdii,
220 giriş yoksa ve diğer kaynaklar seçildiyse (=akü kaynak olarak kullanılıyorsa) şarj aküye yönlenmemeli!

Bunu sağlamak için SW1 in aküyü şarj eden çıkışını, gücünü yine 220 girişinden alan başka bir rölenin NC ayaklarından geçirsek diyorum?
Ya da üzerinde kesici kontak olan bir 220 girişi mi kullansak?

Bir önemli gereksinim ise Li-ion pil grubunun (belki de her bir pilin) şarj ediliyor olduğunu gösteren bir işarete ihtiyacımız olması...

15-05-31-v2 devre semasi.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR