Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 226
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 78,007

Etiketler
Ynt: Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

Panelin kısadevre akımını uçları doğrudan ampermetreye bağlayıp ölçüyoruz değil mi?

Alternatif ürünler diğer sitelerde de var. (ikiside dx de daha hızlıdır)

http://www.tinydeal.com/index.php?main_page=ws_search_result&keyword=12v%20inverter&categories_id=

http://www.focalprice.com/buy/12v%20inverter.html

Serdar bey kolay gelsin dealextrem bu sıralar karışık Türkiyemizin hepsiburada sına döndü
Alttaki siteleri deneyin onlarda Çinde bulunmakta ve kargolarıda ayni deal gibi çalışmakta, en azından deal dan daha hızlılar
Birçok kez alışverişim oldu hiçbir aksaklıkta çıkmadı,deal bu sıralar temin edemediği ve daha sonra yolladığı postalara takip vermemeye başladı

http://www.focalprice.com/buy/dc%20to%20ac.html
http://www.buyincoins.com/search--dc+to+ac----1.html

Teşekkürler Necdet Bey, Yusuf Bey.
Bu siteleri bilmiyordum, bir karıştıralım bakalım...

hocam dela extree de bi sıkıntı var, ben blutooh aparatı aldım, bi kaç ufak tedef şey, kargoya verilmesi 25 günü buldu, şubat sonundaki siparişim nisan başında geldi.

Seyahat nedeniyle uzunca bir aradan sonra döndük yine ülkemize. Projeye de davam edelim tabii.

Bugün panellerin kısadevre akımını ölçtüm.
Saat 15.20 gibi paralel bağlı iki paneli güneşe dik çevirdiğimde ampermetre 1.02A gösterdi.
Panelleri tek tek ölçtüğümde ise 0.519A ve 0.505A değerlerini okudum. Sanırım geçici bağlantılar nedeniyle biraz fark oluştu.

Panelleri çantaya 1mm lik sac yüzeylere açacağım "pencere" lerle bağlayacağım.
Çantanın derin tarafındaki sac menteşeli olacak ve altında batarya, invertör vb. ekipmanı ve gereken kabloları saklayacak.

Yarın şarj çalışmasına devam etmeyi planlıyorum.

Şarj çalışması bugün tamamlandı.
Pillerin üzerindeki devre şarjı kesiyor :smiley:
Kestiğinde pillerin uçlarındaki yüksüz voltajı 16.9V olarak ölçtüm.
Saat 13.08 itibarı ile güneşe yönlendirilmiş paralel bağlı iki panelin yük altında verdiği akım 0.65A gibi oldu.
Şimdi sıra mekanik işlerde...

Bu arada, artık fotoğraflar sadece eklenti olarak mı gönderilebiliyor?

Dün akşam güneş panellerinin kutuya monte edilebilmelerini sağlayacak "çerçeveleri" hazırladım. Beyaz alucobond türevi levhalardan kullandım. Dış ölçülerine göre kestirdikten sonra içinin boşaltılması ve köşelerin yuvarlanmasını elle yaptım. Dremel sağolsun :smiley:

Güneş panellerinin arkasındaki bağlantı kutucuklarını da çıkarttım. Sadece cam paneller kaldı...

Kapağa takılacak paneli Sika 252 ile yapıştıracağım. Çantanın PP malzemesine iyi yapışmazsa çift taraflı bant da kullanabilirim.
Bataryaların ve devrelerin bulunacağı diğer taraf menteşeli olacak; çantanın içini yine kompozit panel bir parça ile ikiye bölerek gereken kablo takımları da içinde saklayacağım.

İnce çelik menteşeyi de uygun boyda keserek yerine alıştırdım.

Toplam ağırlık 3.4kg kadar şu anda; panel camları çok ağır. Sanırım 4kg da bitecek proje...

Solar güç ünitemizi de ihmal etmişiz; biraz çalıştım üstünde.
Öncelikle panelleri çift taraflı bantla çerçevelere yapıştırdım. Kapağa bağlanacak çerçeveyi 4 paslanmaz vida ile yerine monte ettim.
Çanta tarafındakini de menteşesi ile birlikte yerine monte ettim.
Altında diğer parçaları ve kabloları yerleştireceğim boşluk oluştu.
Çıkışlar ve kontrol paneli tutamağın olduğu bölümde olacak. Kağıda basarak bir yerleştirme denemesi yaptım.
Voltmetre çantanın sapının altında olacak, yanında da farklı okuma değerlerine göre akünün durumunun anlaşılması için küçük bir tablo olacak.

Bağlantı şemasına gelince, resimde elle çizerek anlatmaya çalıştım.
Sağ taraftaki ana şalter "güneşin gücünü" li ion pillere ya da kurşun asit şarj kontrolörüne gönderecek. Inverter, li ion pillere bağlı olacak ve ayrı bir anahtarla açılıp kapatılacak. Yuvarlak gösterilen çakmak çıkışı; şarj kontrolörü üzerindeki "load" a bağlanacak ve ancak bir akü takılmış ise işe yarayacak.
Burada kararsızım ama... Belki de bu çakmak çıkışını da doğrudan li ion pil grubuna bağlamalıyım. Bu sayede 12V luk harici aletleri doğrudan kullanabilirim.
En sağdaki beyaz yuvarlak kuşun asit akü şarj çıkışının yerini gösteriyor...

Şema konusunda ne dersiniz, doğru mu sizce de bağlantılar?

DSC_0303.JPG

DSC_0301.JPG

DSC_0305.JPG

DSC_0299.JPG

Semada şarj kontrole bağlı olan çakmak çıkışı doğrudan 12V aküye mi bağlı?

Belki bir seçici anahtar da çakmak çıkışı için olabilir. Bir konumu 12V akü diğeri ise LiION.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Kayıtlı Üye Sayımız
166,580
Kaydolan Son Üyemiz
mmehmet

SON MESAJLAR

SON KONULAR