Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 226
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 78,074
Ynt: Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

theta' Alıntı:
Ferhat Bey,
şarj kontrol cihazını daha önce andoutdoordan almıştım. Doğrudan güneş paneline bağlamak için yapılmış 5A lik bir şey.
Linki aşağıda:
http://www.andoutdoor.com/store/ProductDetails.aspx?productid=95712
DC-DC çevirici gerekmez sanırım buna.
[SIZE=78%]Gördüğüm kadarıyla dışarıdan başka bir aküyü şarj için kullanılacak tamam başka bir ilave yok. [/SIZE] :smiley:
theta' Alıntı:
Tranzorp kelimesini yeni duydum :smiley: Bir araştırayım bakayım neymiş...
Zenerin büyük abisi. ;)

Etiketler

Teşekkürler Tanju Bey,
umarım planladığımız kadar kullanışlı bir şey çıkar ortaya...

Bu arada hafta içinde Perpa ya uğrayıp güç panelimizin pillerini aldım.
14.8V 4.4Ah noname piller yerine Japon malı Sanyo pillerden aldım. Fiyat seviyesini arttırmamak için kapasiteyi biraz düşürdüm. Pil paketimiz 14.8V 2.6Ah oldu, güneşli bir günde sadece 3 saatte 38Wh lik gücü depolayabileceğiz demek bu.
Bataryaya aşırı ve düşük voltaj korumasının yanı sıra termik koruma da eklettim; pillerin sıcaklığı 65 dereceyi aştığında akımı kesiiyor.
Yeni teknoloji Li Fe PO4 piller de vardı aldığım firmada ama fiyat/güç oranı pek mantıklı değil bu pillerin.

2 adet 10W güneş panelini de Önder Bey' e (B-HET Mühendislik) sipariş ettim.

Şarj göstergesi olarak elimde modelcilerin kullandığı dijital Lipo test aletlerinden var, çok havalı, istersek tek tek pil voltajını da gösteriyor, onlardan birini kullanmayı planlıyorum. Resmi aşağıda...

Asset59(1).jpg

Bugün güneş panellerimiz geldi. Önder Bey e teşekkürler...
Her bir panel 1.35kg geliyor arkasındaki etikete göre, ilk iş alüminyum çerçeveleri söktüm. Hem çok ağır hem de projemiz için fazla kalınlar.
Henüz tartmadım ama her biri 650-700g kadar gelecek sanırım.

Birinci resim geldikleri durum.

İkinci resim çerçevelerin sökülmüş hali (dikkat, cam temperli olduğundan kesinlikle kastırılmaması gerek)

Üçüncü resim portatif panelimizin nasıl görüneceği ile ilgili bir fikir vermek için. Üstte de termik korumalı Li-Ion pil grubu, güç çıkış fişi (aslında gitar jack' ı) ve ana şartel var.

2012-02-04_15-45-04.JPG

2012-02-04_16-15-32.JPG

2012-02-04_17-13-31.JPG

Serdar bey hızlı gidiyor yeni proje.Tahmini maliyet neye çıkacak.Birde kullanılabilecek yerler hakkında örneğin 60 A aküyü doldurabilecekmi.

"Kalite, fiyat unutulduktan çok sonra bile hatırda kalır" prensibiyle projelerde hep bulabildiğim en iyi malzemeleri kullanmayı tercih ediyorum. Bu nedenle maliyetler yüksek.
Siz sorunca bir hesap yaptım, şu anda 330TL deyiz...

60A aküyü ancak 60 saatte tam olarak doldurabilir 20W lık panelimiz.

20 wattlik panelle 60 A akü doldurmaya kalkarsak süre uzar tabii. Hoş en fazla 6 amper kullanmanız gerektiğinden 120watt panelle de 10 saat gerekir en az...

Yarın geçici bağlantılarını yapıp panellerin şarj değerlerini denemeyi planlıyorum.
Umarım hava güneşli olur...

Yoğun bir Cuma...
panellerin geçici bağlantısı için yeni vakit buldum. Boşta ölçtüğümde 20.7V gösteriyor panel.
Birbirlerine paralel bağlayarak koruma devresi üzerinden li-ion pillerle bağlantısını yaptım. Deneme resmi aşağıda.
Saat 15.17 de pillerdeki voltajı 15.22V olarak ölçtüm.
Paneller yatay gibi.
15.56 da voltaj 15.45V a yükselmişti; şarj ediyor...
Çekilen akımı ise 0.31A olarak ölçtüm. Olması gerekenin üçte biri kadar :(. Yarın öğle vakti bir daha deneyeceğim.

2012-06-04_15-58-44.JPG

hocam denerken panelleri güneşe tam dik tutmaya çalışın, açı önemli, toz vs var sa da bi silin, kolay gelsin.

Sn. Tornado, bu bir şarj kesme denemesi olduğundan yatay yerleştirdim pencerenin kenarına. Gerçek kullanımda panelin arkasına açısı ayarlanabilir bir ayak takacağım.
17.05 itibarı ile yatay 170mA, güneşe yönlendirince 370mA gönderiyor paneller pillere. Bu durum bize araç üstlerinde sabit durumdaki panellerin gücünü tam kullanamadığımızı da net olarak gösteriyor.
Voltaj 15.78V oldu.

Bu Dealextreme sitesine bir haller oldu; panelde kullanacağımız100W lık dc-ac çeviricisinin hiç bir tipini temin edemiyorlar :(
Üstelik stokta var yazıyor sitede...

theta' Alıntı:
Bu Dealextreme sitesine bir haller oldu; panelde kullanacağımız100W lık dc-ac çeviricisinin hiç bir tipini temin edemiyorlar :(
Üstelik stokta var yazıyor sitede...
Herhangi bir invertör kullanamazmıyız?

Bir de panellerin kısa devre akımlarına bakarmısınız?

Tabii ki kullanabiliriz de:
- Kullanacağımız "çanta" nın yanındaki 35mm lik yüksekliğe sığabilmeli
- AC çıkış ile aynı yüzeyde Usb çıkışı da olmalı
- Tercihen fanı bulunmamalı (zaten güç düşük, fazladan sarfı önlemek için)
- Çıkşların olduğu yüzey inverterden ayrılıp "çantanın" dış cidarını araya alarak yeniden invertere vidalanabilmeli (montaj kolaylığı açısından)
- Tercihan siyah
- Ucuz da olsa fena olmaz :smiley:

Örnekler:
http://dx.com/100w-220v-car-12v-dc-power-inverter-with-usb-power-port-12666
http://dx.com/100w-car-12v-dc-to-220v-ac-power-inverter-with-usb-power-port-16900 (mükemmeldi)
http://dx.com/100w-220v-car-12v-dc-power-inverter-with-usb-power-port-16198

Olmazsa bu kritelerlerin bir kısmından fedakarlık edip bulacağız bir yerlerden...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR