Ynt: Pikapüstü Karavan Mağduru cengo1965
Dostlar, en başında da söylemiştim. Burada kilit konu "Tİp Onay Belgesi" dir. Yurt dışında üretilmiş pick-up üstü karavanların tip onay belgeleri vardır. Zaten bu olmadan üretim yapamazlar. Dolayısıyla yurt dışında üretilmiş olan bu tür karavanların ülkemize girişinde ve trafik seyrinde problem olacağını düşünmüyorum.
Bu belgeyi almak üretici firmanın, alınan ürünün tip onay belgesinin olup olmadığını sorgulamak da tüketicinin sorumluluğundadır. Şöyle bir örnekle açıklamak gerekirse; TSE belgesi olmayan her hangi bir ürünü sorgulamadan, kontrol etmeden satın alıp sonradan uğranan zararı üretici firmanın sırtına yükleyemez, "Bu ürünü neden TSE belgeli olarak üretmiyorsun?" diyemezsiniz. Çünkü zaten bu bizzat "illegal bir üretimdir."
Diyelim ki evnizde TSE belgeli olmayan elektrik malzemesi kullandınız ve buna bağlı olarak yangın çıktı... Burada ilk sorulacak soru "Neden TSE belgeli ürün kullanmadın?" olacaktır. Bu örnekte hiç kimse üretici firmaya kadar uzanıp "Neden ürünü bu şekilde ürettin?" diye sormaz.
Örneği mevcut duruma uyarlarsak, Allah korusun Cenk bey'in başına daha kötü bir olay da gelebilir, bu araçla bir kazaya da karışabilirdi ve yakasını asla kurtaramazdı.
Geçiş süreci yaşadığımız bu günlerde tüketim bilincinin yerine oturmamış olması doğal. Cenk bey iki yıl önce bu aracı alırken böyle bir durumla karşılaşacağını bilemezdi. Belki aracı yeni trafik yönetmeliği yürürlüğe girmeden önce satın aldığı için tüketici mahkemesi, üretici firma ile arayı bulma yoluna gidebilir. Adli yaklaşımın dayanak noktası bu konu olmalıdır. Ama bundan sonraki süreç için "tüketici bilinci" esastır. Mümkün olduğunca çevremizi bilgilendirmeye çalışmalıyız.