Pikap Karavan Yasal Durumu (pino Karavan Sahtekarlığı)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan selin22 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 66
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 86,060
.

Tarafımca söylenecekleri bitirdiğimden ve konuyu cevaplarımla daha da fazla karıştırmamanın doğru olduğunu düşündüğümden, umarım iştirakimi burada bitirmemi nezaketsizlik olarak yorumlamazsınız ? :yum:

Norveç seyahatinizdeki mutluluğunuzun bundan sonra da, sorunsuzca devamını candan dilerim.
Selamlar.:yum:
 
Son düzenleme:

Etiketler


https://lookaside.fbsbx.com/lookaside/crawler/media/?media_id=1574190729393678 için Google Görsel Sonuçları

Bu tabla uzerine monteli, tasma yok.

Bir de
Video: https://youtu.be/xKGtzUsUiVA

Bu var bu da havuza oturani, arkadan veya yanlardan degil ama ustten tasiyor.

Bunlar mevzuatin "Yuk" tanimina uyuyor mu uymuyor mu?


bunda tasma olmadıgı ıcın yuk tanımına uyar sorun yukun agırlıgı tonajı gecmemesı bırde yukun uzerınıze olan faturası olması lagazım
 

Araç yük taşıma amacıyla üretimiş bir araçtır.
Aracınızın üzerine yükleyeceğiniz yük karayollarında taşınması yasak olan veya karayollarında taşınması izne tabii olan yüklerden değil ise istediğiniz gibi taşıyabilirsiniz.Yükün cinsi kimseyi ilgilendirmez.
Taşınacak yükün ne şekilde taşınabileceği yükleme ağırlığı ve ölçüleri ile ilgili mevzuatta belirtilen şekilde olmalıdır.
Örneğin ağırlık sınırı Toplam yüklü ağrlık +500 kg + %3,75 = ? formülüne göre üst sınırdır.
Toplam Yükseklik karayollarına max 4 metreyi geçemez geçerse özel izinle taşıyabilirsiniz.
Aracınızın mevcut yapısında teknik bir değişiklik yapmadığınız sürece Kasanızın üzerine koyduğunuz yük ağırlık ve ölçüler bakımından yasal sınırlar içerisindeyse taşıyabilirsiniz istisnası karayoluna saçılacak dökülecek vs tehlike yaratacak şekilde yüklenmemesi gerekli bağlantı tedbirlerini alınmasıdır.
Aracın aynaları toplam genişlik sınırları içerisindedir.Mevzuatta çok açık olarak yazmasa da aynaların genişliğini geçmeyecek ve görüşlerini kapatmayacak sınır baz alınabilir.Karayollarımızda azami genişlik ölçüsü 2.60 m idi son bildiğim eğer değişmediyse.son yılları takip etmedim.Bundan fazla geniş yüklerin taşınması izne tabidir.
Bir örnek daha vereyim kamyonunuzun kasa kapaklarını açıp daha geniş yük taşıyabilirsiniz sınırı 2.60 m dir.
Bu demek değildir ki 1,5 metre genişliğe sahip araca 2.6 m genişliğinde yük yükleyebilirsiniz burada karayollarında tehlike yaratmayacak şekilde yük yüklemekle ilgili madde devreye girer.
 



Ama yük taşımak için de ticari olmanız gerekmez mi? Ticari araç olunca da psikoteknik, src,k2 gibi evraklar gerekecektir.
Ticari olmadan kendi yüküm değip şahsi araçla olabilir ama o da kendi il sınırları içerisinde diye biliyorum.
Karavan ruhsatı olmadan zor.
 

Crawler markasının pickup kasasında taşınan modeli nasıl peki? Hangi kriterlerle montajı yapılıyor? Ruhsata işleniyor mu? Mitsubishi L200 modeli için 0 araca montajlı biçimde satışı da mevcut. Aynı şekilde bir çözüm üretilebiliriz bence.

FIG-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

O araca ruhsat aldıklarına inanmıyorum. Emre Ozpeynirci Twitter da reklamlarını da yaptı .
ÖTV l200 alırken %10 olmalı, karavan ruhsatı ile bu oran %160 filan olmalı , motor hacmine bağlı olarak.
 


Kamyonetler yük taşıma amacı ile üretildiklerinden dolayı ticari araç sınıfındadır.Ruhsatta hususi olarak geçmesi ticari araç niteliğini kaldırmıyor maalesef bu sebeple hususi araç olarak kullansanız dahi trafik uygulamalarındaki ceza maddeleri ticari araçlar gibidir.Örneğin hususi maksatla dahi kullansanız alkollü olarak ceza sınırı 20 promilden başlar.Oysa otomobillerde 50 promildir.Aracınızın ruhsatında hususi yazsa bile kendinize ait ticari bir yükü bu araçla taşımanız için K belgesi , src belgesi aranır.Hususi kamyonette ancak kendinize ait olan özel eşyaları taşımanıza izin vardır.Örneğin valizler , faturası adınıza olan ev eşyaları , arazinizden ihtiyaçlarınız miktarında olabilecek tarım ürünleri vs.Aracınızın arkasında taşıdığınız ve araçta teknik değişim gerektirmeyen yük olarak bağlanmış bir yaşam mahalli de özel bir yük olacağı için sorun çıkarmaz ( Karayolları mevzuatındaki ağırlık , ölçü ve güvenlik standartlarına uyduğu sürece ) Ancak kanuni mevzuatı bilmeyen veya işi yokuşa sürmeye niyatli bir kamu görevlisi varsa ne yapsanız nafile bu durumda ceza yerseniz bunu mahkemede çözmeniz gerekecektir.
 



Crawler tepsiye kaynakli, bense havuza oturtmali kolay tak-cikarli bir model pesindeyim. Haftaici aracimla ise gidip h.sonu bunu takip kamp/av/macera hedefliyorum
 

Merhabalar,

Pikap üstü karavan konusuna benim de bir süredir ilgim var, yasal durumu araştırırken yazınıza rastladım. Herhangi bir şekilde hukuk ve otomotiv konularında uzmanlığım olmadığını belirtmek isterim. Bir vatandaş olarak yazılı yasa ve yönetmelik metinlerinden yorumsuz olarak anladığımı aktararak konuya katkıda bulunmak isterim.

Pikap üstü karavan konusunda Cem Bey'in başına gelenlerle ilgili mesaj silsilesini de okudum. Farklı yorumlardan kaynaklanan sonuçlar olabileceğini düşünüyorum. Sizin mesajınızda bahsedilen fotoğrafı göremediğim için fikrim yok.

Beraberce düşünelim:
1. Pikap üstü karavan için taşıyıcı araçta hiç bir değişiklik yapmayacağımızı varsayalım.
2. Taşıyıcı aracımız kendi açık kasası olan bir araç olsun. Normal zamanlarda bu araca herhangi bir yük yükleyip taşıyabildiğimizi varsayalım ( Buna mevzuattan bakamadım: Yük taşıma konusunda bilgili arkadaşlardan rehberlik rica ediyorum: Kendi aracımla, kendime ait, ticari mal olmayan bir yükü taşımakta sınırlama var mıdır, böyle bir yük için ne gibi izin ve belgelere ihtiyaç vardır?)
3. Kabini taşıyıcı araca tamamen kabin ve aracın kendi yeteneklerini kullanarak, vinç vs gibi başka bir ekipman kullanmadan yükleyip indirebildiğimizi düşünelim.
4. Hareket halinde iken kabin/karavan içerisinde yolcu bulundurmayalım.
5. Taşıyıcı araçta değişiklik yapmadığımız için bahsettiğiniz "ARAÇLARIN İMAL, TADİL VE MONTAJI HAKKINDA YÖNETMELİK"e tabi olmadığımızı değerlendiriyorum.
6. KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ Madde 134'te Araçların Yüklenmesi Kuralları incelenmiş ancak bu madde 19.02.2014 28918-tarih ve sayılı Resmi Gazete ile yürürlükten kaldırılmılş. Yerine ne geldiğini BİMER'e sordum, yanıtı buraya eklerim. Eski Madde 134'te bazı genel hükümlerin yanısıra ağırlıkla ve önden, arkadan taşmayla ilgili hükümler vardı.

7. Şu anki kişisel görüşüm, açık kasa kamyonette karavan/kabin taşımanın 3 metre yükseklikte balya balya saman ya da konteyner kulube taşımaktan hiç farkı olmadığı, kamyonetin kendi ruhsatından başka bir ruhsat almaya ya da varolan ruhsatta değişiklik yapmaya gerek olmadığı yönünde.
8. Tehlikeli madde olmadığı veya yükün boyutları sınırları aşmadığı için özel izne de gerek olmayacaktır.
9. Sigorta yaptırırken taşınabilecek yüklerde bir sınıflandırma yoksa, o yönden de özel bir durum olmayacağını sanıyorum. Niye çimento torbası taşıyabiliyorum da kabin taşıyamayayım?.. (Bu arada, kamyonetim yok, taşımacılık yapmıyorum. Almayı planlıyorum :smiley: )
10. Olsa olsa belediye zabıtası gelir, "kardeşim bunda kalamazsın" der, "çadırda kalabiliyorsam bunda da kalırım" derim. Ha, "buraya koyamazsın" derse yükler, çeker giderim. Hatta gitmem bile, kasaya yükler, aracın parketmesinde sakınca olmayan bir yere çekerim. ;-)

Bu konularda uzman bir hukukçu bulsak da danışsak... Ne yazık ki üreticisinden denetimcisine kadar herkes için belirsizlikler, bilinmezler var.

Pikap/kamyonet üstü karavanın gerçekten büyük esneklik olduğuna inanıyorum. Kendi açımdan,
yılda 30 günü pek aşmayacak kullanım için motokaravan gibi bu işe ayrılmış bir araç bulundurma külfetinden uzak duruyorum. "Kendin yap" isteği var bir de: Çekme karavanın ruhsat, tip belgesi gibi çıkartması neredeyse imkansız belgelerinden ötürü bu tip karavan çok cazip geliyor.

Bu fırsatla, konuyu açıp tartışmaya sunduğunuz için teşekkür ederim. Umarım doğru ve faydalı bilgilere ulaşabilir.
Çok teşekkürler varmı bir gelişme bende urutim bitane yasal durumunu bilmeden nasıl olacak
 

Hüseyin Bey,

Konu Pino Karavan'ın ürünüyle başlamış olsa da, benim açımdan önemli olan mevzuatı bulup aktarmak ve sınırları net olarak belirlemektir. Özel bir ürünü tartışmak niyetinde olmamakla birlikte, ilgili ürünle ilgili tespitinize katılıyorum.

Sanıyorum birkaç iletim uzun olduğu için gözden kaçtı: İlgili eski ve yeni yönetmelikleri işaret etmiş, konuyla ilgili maddelerini -sizin de vurguladığınız gibi- dikkat çekmiştim (sizden bir önceki iletime dikkat buyurunuz).

Kanun ve yönetmeliklerin gayet net ve kesin maddeleri var. Verdiğim hesaplar karmaşık düşünme olarak nitelendirilmişse, amacım duruma/araca göre değişebilen konuları naçizane örneklemektir.

Daha önceki iletilerimde de belirttiğim gibi, konuyla ilgli araştırmalarımda, bilinmeyen, anlaşılamayan noktalar ile farklı veya yanlış yorumlar sonucunda ortaya çıkan uygulama ve tavırlar olduğunu gördüm. Geçmişte yaşanmış deneyimlerin kaynağını, bugünkü durumla beraber ortaya koymanın bu sıkıntıların üstesinden geleceğini sandığım için konuyla ilgili tüm bilgileri ve geçerlik durumunu iletmeye çalıştım.

Konuya katkılarınız için teşekkür ederim.

Şimdilik sahip olmak kolay bulduğum karavanın özelliklerini üçüncü iletimde şu şekilde özetlemiştim (tekrar için özür diliyorum):

1. Kasasında, içinde eşyaları olan kabini, kamyonetin ön kısmında şoför ve yolcuları, yani o anda bulundurulabilecek her şeyiyle taşıyıcı aracın yükleme sınırları aşılmayacak
2. Kabinin kasaya düzgünce yerleştirilip bağlanması/sabitlenecek
3. Kasanın yanlarından kesinlikle taşmayacak
4. Plaka, stop, sinyal vs'yi örtmeyecek şekilde en fazla önden 1m arkadan 2m taşabilecek

Pikap üstü karavanların hepsi yandan taşar diye bir özellik yoktur sanırım. Niyetim ilgili yasa, yönetmeliklere uygun olarak yukarıdaki niteliklere sahip, yük olarak tanımlanacak bir kabin tasarlayıp gerçekleştirmektir. Bu yapılandırmayla ilgili değerlendirme ve önerilerinizden çok memnun olurum. Tasarımı yapabilirsem paylaşıp üzerinde tartışmak isterim.

(Aklımdaki kabinle ilgili ufak bir açıklama daha vereyim: Yük, kasanın yanlarından taşmayacak ama trafikte değilken genişlemeyecek diye bir şart yok. Türkçe karşılığını bilmiyorum, slide-out denen mimari denenebilir)

Saygılarımla...
 

Hotomobil mevzuata uygun pikap üstü karavan yapıyor

CPH1941 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 




Bunun bir yük olduğu ve ruhsat gerektirmeyeceği iddia ediliyor. Eski pikap üstü karavanlarda da durum aynıydı fakat sorun yaşandı. Mevzuata ne kadar uygun düşünmek araştırmak lazım.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,065
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst